vladmoll
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 53
|
 |
« Odgovor #165 Poslato: 16. Decembar 2013, 22:56:35 » |
|
Hvala svima na odgovorima. Dosta dugo se bavim proizvodnjom vina preko hhhmmmm oko 25godina, i zaista uvek se necemu novom iznenadim, al zato i uvek nesto novo i naucim. Vino od ove godine zapravo i nije tako lose, al u poredjenju sa proslom je huuuuuu. E sad jedan od gornjih postova o zagrevanju vina i pokusaju da voda ispari...... vrlo logicno, no nikad nisam na taj nacin razmisljao, al ima logike, naravno kad su u pitanju manje kolicine. Mozda cu jednom isprobati, ko zna kakva nam ide sledeca godina... pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #166 Poslato: 16. Decembar 2013, 23:01:39 » |
|
Izgleda da je veci problem sto je prosla godina bila mnogo dobra  .Ova je prosecna pa nam je u secanju ostao ukus vina od prosle.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
boss
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 78
|
 |
« Odgovor #167 Poslato: 21. Decembar 2013, 12:41:54 » |
|
E sad jedan od gornjih postova o zagrevanju vina i pokusaju da voda ispari...... vrlo logicno, no nikad nisam na taj nacin razmisljao, al ima logike, naravno kad su u pitanju manje kolicine. Mozda cu jednom isprobati, ko zna kakva nam ide sledeca godina... pozz
Da ne ostane nezapaženo, Sale nije govorio o zagrevanju vina. Zagrevanjem vina isparavaće i alkohol, on je govorio o zagrevanju šire. To nije isto.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #168 Poslato: 21. Decembar 2013, 13:54:54 » |
|
...Da se i ja nadovežem na priču ... jasno da je mislio na umanjenje vode pa time i posljedično povećanja koncentracije šećera, kiselina i aromatskih materija u grožđu, moštu, masulju, soku, kljuku.... Najbolji način za to je onaj bez zagrijavanja u kome će grožđe gubiti vodu: prosušivanje, kasna, ledena berba i sl. Ako se to ne radi onda ostaje kao najbolje rješenje za postizanje željene koncentracije alkohola, zaslađivanje. ...Nisam se zbog toga nadovezao na priču nego zbog meni simpatične tabele isparenja alkohola iz tečnosti (vina) u zavisnosti od dužine i načina toplotnog tretmana. zadržava se Metoda zagrijavanja alkoholne tećnosti % alkohola
Alkohol se dodaje kipućoj tećnosti i ukloni sa toplog 85% Tećnost se zagrije do ključanja 75% Bez zagrijavanja samo ostavljen preko noći 70% Zagrijavanje 25 minuta, bez miješanja 45% Zagrijavanje sa miješanjem: 15 minuta 40% 30 minuta 35% 1 sat 25% 1,5 sati 20% 2 sata 10% 2,5 sati 5%
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
strashni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #169 Poslato: 04. Jun 2014, 09:59:29 » |
|
U želji i pokušaju da se njegovo vino razlikuje od svega probanog i napravljenog vinar razmišlja u svim pravcima pa možda i u ovom.
Pošto uvek odvajam samotok od presovanog dela i uredno zasejem kvasce u samotok a presovani deo ostavim na milost i nemilost prirode, uvek mi se učini ono bez selekcionisanih kvasaca lepše, harmoničnije, malo tanje ali dovoljno da vidim šta je moglo da bude da je bio samotok.
Da li bi na taj način dobili vina sa karakteristčnim geo poreklom baš tih naših vinograda i da li bi na taj način dobili lepša, različitija vina... Ja generalno imam problem da stalno pijem isto vino, ma kakvo bilo... Volim da probam nove arome iznova i iznova i mislim da su velike vinarije u problemu da se tržište zasiti njihovim aromama koje su svake godine iste...
Sa druge strane, nekorišćenjem kvasaca bi dobili različita vina iz godine u godinu što je po mom skromnom mišljenju poželjno...
Da li ste razmišljali u nekim od ovih pravaca i koje je vaše mišljenje...?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
deknik
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #170 Poslato: 04. Novembar 2014, 09:12:58 » |
|
Dobar dan svima! Ja imam jedno pitanje naime desilo mi se da je aroma mog vina ista kao aroma kore nara naravno nisam to hteo da dobijem ali sam uspeo! U pitaju je Pinot noir i sve je radjeno kako je trebalo! Dali neko zna kako sam uspeo to da dobijem a nisam ubacivao nar u vino?  Jel greska imati takvu aromu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #171 Poslato: 04. Novembar 2014, 22:58:27 » |
|
Dobar dan svima! Ja imam jedno pitanje naime desilo mi se da je aroma mog vina ista kao aroma kore nara naravno nisam to hteo da dobijem ali sam uspeo! U pitaju je Pinot noir i sve je radjeno kako je trebalo! Dali neko zna kako sam uspeo to da dobijem a nisam ubacivao nar u vino?  Jel greska imati takvu aromu? Moje iskustvo je da uvek dobijam miris nara ili sumskih jagoda gde uvelliko utuce zrelost i svakako kakva je godina, najcesce je miris suskih jagoda, ali i prosle i ove i pre 4 godina imao sam miris nara
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deknik
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #172 Poslato: 06. Novembar 2014, 06:58:13 » |
|
A kakav rezultat bude na kraju? Razumem da se menja ali jel ostaje ta aroma do kraja u tragovima? Za trenutak sam pomislio da sam nekako napravio neku reakciju i da sam isprovocirao takvu aromu!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris.mk
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #173 Poslato: 06. Novembar 2014, 08:50:24 » |
|
A kakav rezultat bude na kraju? Razumem da se menja ali jel ostaje ta aroma do kraja u tragovima? Za trenutak sam pomislio da sam nekako napravio neku reakciju i da sam isprovocirao takvu aromu!
Do kraja ostaje miris nara, al kad se vino smiri negde marta od prilike pocne se javljati i karakteristican miris pinoa, pa ces imati vrlo ljepo i kompleksno na mirisu i okusu vino, ja bih zeleo da svake godine dobijem miris nara, ali ipak je u pitanju kakva je bila godina 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deknik
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #174 Poslato: 10. Novembar 2014, 08:17:13 » |
|
To je onda odlicno sada cak mogu da pricam da sam to namerno hteo!  Da budem iskren meni je godina poprilicno losa sto se tice grozdja ali ok videcemo kako ce biti u martu pa cu pisati na kraju sta je dobijeno!  Hvala vam na pomoci! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milan.savic
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #175 Poslato: 10. Septembar 2020, 13:21:42 » |
|
Postovane kolege,
Ove godine sam mislio da pravim kombinaciju grozdja za vino u razmeri 50% rajnskog rizlinga I 50% zupljanke.
Sta mislite o tome?
Hvala unapred,
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #176 Poslato: 10. Septembar 2020, 14:09:05 » |
|
Odlicna kombinacija, probao sam. Mada meni bas i nije za verovati kad su u pitanju merlot i r.rizling, to su moji favoriti uvek. E sad za procente, to ti mislim niko ne moze reci. Ako imas mogucnosti da uradis probu na malo i tako dobijes zadovoljavajucu kupazu to ti je najbolje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
milan.savic
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 44
|
 |
« Odgovor #177 Poslato: 10. Septembar 2020, 15:31:40 » |
|
Do sada sam pravio kombinaciju smederevka, zupljanka i nekad italijanski rizling nekad sovinjon beli. Bilo dobro vino tri vrste grozdja.
Ove godine sam nasam o Vrscu dobru cenu ove dve sorte pa reko da pitam mozda neke iskusnije.
Ima on u Beli Burundac ne znam kakvo je. Kaze malo sladi. Valja li on nesto za vino.
Pozdrav,
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
california2020
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #178 Poslato: 16. Septembar 2020, 01:11:28 » |
|
Zdravo
Cijenio bi kada bi neko mogao dati savete oko pravljenja vina na sto prirodniji nacin, znaci bez neki pretjeranih primjesa. Vino cu praviti od crnog grozda , lokacija California Napa. Da li bi nesto dodali ? 1.Prvo vrenje 15 do 20 dana (mjesanje dva puta dnevno)
2.posle burnog vrenja pretakanje
3. i nakon 30 dana drugo pretakanje
4 ostaviti 4 do 6 nedelja da miruje
5 i nakon toga poslednje pretakanje
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #179 Poslato: 16. Septembar 2020, 07:38:57 » |
|
Možeš opisati uslove fermentacije?
Obrisaću ti identičnu poruku na drugoj temi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
|