26. Oktobar 2025, 13:35:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Opšta šema tehnološkog postupka proizvodnje vina  (Pročitano 114163 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #60 Poslato: 06. Oktobar 2010, 19:47:37 »

Limunskom kiselinom.
Sačuvana

Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #61 Poslato: 07. Oktobar 2010, 07:38:05 »

A trebam li staviti vinobran, bojim se da ne stane vrenje ?
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #62 Poslato: 08. Oktobar 2010, 00:19:24 »

Nemoj stavljat ako jos kipi
Sačuvana

Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #63 Poslato: 09. Oktobar 2010, 18:48:57 »

Vino sada samo susti u inoxu, ali je dosta hladno u podrumu, pa sam juce zamotao burad dekama.
Ima li neki ustaljeni naziv vina koje je napravljeno kupazom 80 % vranac 20% cabarnet ?
Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #64 Poslato: 13. Oktobar 2010, 10:24:48 »

Samo da provjerim jesam li dobro zapamtio.

1. Bijelo vino  poslije vrenja sacekati desetak dana pa otakanje prevrelog vina posle završene burne  fermentacije sa što većim provetravanjem. Usuti bentonit i ostaviti da miruje tridesetak dana. Kada staviti vinobran?

2.Crno vino sve isto ali staviti zelatin za bistrenje.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #65 Poslato: 16. Oktobar 2010, 21:15:20 »

Samo da provjerim jesam li dobro zapamtio.

1. Bijelo vino  poslije vrenja sacekati desetak dana pa otakanje prevrelog vina posle završene burne  fermentacije sa što većim provetravanjem. Usuti bentonit i ostaviti da miruje tridesetak dana. Kada staviti vinobran?

2.Crno vino sve isto ali staviti zelatin za bistrenje.

Ne moras se bas truditi da ga sto vise provetravas, osim ako vino nema neke strane mirise kojih hoces da se resis...
Vinobran dodajes uvek pre pretakanja, dva dana ranije, 5 grama na 100 litara. Rastvori potrebnu kolicinu vinobrana u par litara vina i samo ga prospi po povrssini vina, bez mesanja da ne podignes talog.
Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #66 Poslato: 21. Oktobar 2010, 13:27:04 »

Da li  je moguce da mi je za 15 dana zavrsila i burna i tiha fermentacija, a temperatura podruma je stalno bila oko 15 stepeni.
Napominjem da sam koristio kvasce i da sada sve apsolutno miruje. Mjerio sam secer sa mostomjerom i pokazuje nulu. Da li se i u ovoj fazi moze sa mostomjerom mjeeriti secer?
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #67 Poslato: 21. Oktobar 2010, 19:27:26 »

Ne moze, ali moguce da ti je vino otkipilo. Meni je ove godine na vecini velikih inox bacvi burno vrenje zavrsilo nakon 8 dana. Neke jos i sad rade po tiho, ali vecina je odradila u kratkom roku.
Sačuvana

homolje
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.11

« Odgovor #68 Poslato: 22. Oktobar 2010, 10:15:59 »

Pozdrav prijatelji, pronasao sam ovaj forum pre nekoliko dana i moram priznati da citam non stop, kad god imam vremena
Toliko tema toliko strucnih ljudi i vinara na internetu  je prosto za ne poverovati.

Ovo je moja prva poruka i bas zahvaljuci ovoj temi sam poceo sam (dobro sa suprugom) da pravim vino.
Do sada su to radili baba i deda, ali su retko kada uspevali da im se vino ne ukiseli.

Imamo mali vinograd koji daje od 100 do 200 l vina,
Ova godina je nulta za mene  Laugh

Dakle ovako,
izmuljali smo grozdje stavili sa 10g vinobrana da odstoji dva dana a pre toga smo izvadili rucno peteljke  :'(  Scratchhead
stavili smo unutar unakrsno dve suve daske da drze `kljuku` u vinu da ne bi izgubilo boju,
Juce smo ocedili kljuku (moz` ce biti i dobre komovice od ostataka) imamo dobrih 50 l sjajnog mladog vina, (ove godine nije bas rodilo kod nas na planini)
lepe boje dobre arome, i vrlo gustog,
Sada, mislim da dodam jos 3 kg secera da popravim ukus za buduce, negde sam ovde na forumu procitao da ide 12 kg na 100 l vina
...
Sta dalje, da li ostaviti nedelju dana pa pretakati kroz filter resetku tj procediti ovaj gustis i cekati ili sam nesto propustio.  dohfly

Puno pozdrava prijatelji !
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #69 Poslato: 22. Oktobar 2010, 11:53:09 »

Za pocetak jedna napomena svima koji traze savjet napisite o kojoj se sorti radi ili barem o kojem je grozdju rijec, bijelom ili crnom jer se postupci proizvodnje razlikuju.
Sačuvana

homolje
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.11

« Odgovor #70 Poslato: 22. Oktobar 2010, 11:56:15 »

Za pocetak jedna napomena svima koji traze savjet napisite o kojoj se sorti radi ili barem o kojem je grozdju rijec, bijelom ili crnom jer se postupci proizvodnje razlikuju.

Bas to je problem, zato nisam rekao ne znam koje su sorte dve su razlicite crnoga,
ali u kombinaciji daju ukusno vino , moracu da se raspitam, crno vino je nisam to pomenuo?
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #71 Poslato: 22. Oktobar 2010, 12:38:44 »

Ako se radi o crnom vinu trebao si duze ostaviti na tropu barem 5 dana da izvuces boju, tanine i arome iz pokozice grozdja. Takodjer smatram da je 10g/100l vinobrana previse i da je bolje za crno grozdje koristiti vinobran s taninom. Sto se dodavanja secera tice ne znam koliko si imao secera u grozdju i u principu napamet ne mozes znati koliko tocno secera treba dodati. Ovih 12kg na 100l je nebuloza i to definitvno nije tocan podatak. dohfly
Ostavi vino da ti otkipi do kraja. Kad stane kipnja dodaj 5g/100l vinobrana s taninom i pretoci nakon 2-3 tjedna.
Sačuvana

Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #72 Poslato: 22. Oktobar 2010, 13:47:38 »

1.Skidao sam crno vino /vranac/ sa stelje i primjetio da jos uvijek izadje poneki mjehuric zraka. Da li ostaviti vranj ili staviti plivajuci i parafin?

2.Bijelo vino /zilavka/mi je lijepog mirisa , ali je potpuno bijelo-kao mlijeko.
Koristio sam bentonit prije vrenja, ali sam stavio vinobran sa taninom, nisam imao obicni.
Sačuvana
homolje
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.11

« Odgovor #73 Poslato: 22. Oktobar 2010, 14:07:18 »

Hvala Koshpa,
nemam nikakve merace, niti alat ni opremu , Princip je uradi sam  Thumb kako znas i umes.  Grin

bilo je odstojalo 5 dana nakon muljanja ... I boja je  baš vinska

Videcemo kako ce ispasti.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #74 Poslato: 22. Oktobar 2010, 15:08:40 »

1.Skidao sam crno vino /vranac/ sa stelje i primjetio da jos uvijek izadje poneki mjehuric zraka. Da li ostaviti vranj ili staviti plivajuci i parafin?

2.Bijelo vino /zilavka/mi je lijepog mirisa , ali je potpuno bijelo-kao mlijeko.
Koristio sam bentonit prije vrenja, ali sam stavio vinobran sa taninom, nisam imao obicni.
Joj zasto ovaj s taninom?  Huh? Barem taj vinobran nije skup i ima ga za kupiti u svakoj trgovini. Ako je vrijeme netkom zavrsilo normalno je da ima boju bijele kave.
Sto se crnog tice ostavi vrenjacu.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.058 sekundi sa 18 upita.