11.09.2010. - obrano grožđe
13.09.2010. - smuljao grožđe, otočio oko 140 l. U širu dodao:
* 100 gr bentonita koji sam rastopio 7 sati pre sipanja u širu,
* 10 gr vinobrana.
14.09.2010. - istočio oko 130 l vina iz šire u plastične kante, talog iz bureta nasipao u kominu, bure
oprao i vratio vino
U širu dodao 10 gr kvasca koji sam rastvorio tako što sam u 100 ml tople vode
(35-37C) dodao jednu kašičicu šećera, i kesicu kvasca. Posle 15 min dodao još
oko 100 ml šire, a posle još oko 15 minuta kvasac nasipao u širu i nastavio sa
sipanjem šire. Bure zatvorio i stavio pućka.
24.10.2010. - pukla slavina na buretu. Vinu dodao vinobran oko 15 gr i pretočio ga u plastično bure od 200 l. Bure sa vinom postavio van
podruma.
25.10.2010. – stavio 4 flaše sa zaleđenom vodom u vino da pliva
26.10.2010. - izvadio flaše.
Posle ovog "zahvata" vreme je bilo proladno, a noću tek ispod nule. Posle 5-6 dana došlo je ovo drugo leto.
Vino je i dalje napolju u buretu ispred podruma a u bure je puno oko 2/3.
Na ukus je normalno. Nema slatku žicu, oseća se vinska gorčina što ukazuje da je uredno prevrelo. Koliko se ja razumem ne oseća se kiselost ali sada ne znam šta mi je činiti. Da li čekati još nekoliko dana da dodju hladniji dani i da se od hladnoće stabilizuje ili dodati još malo vinobrana i pretočiti ga u bure sa plivajućim poklopcem, vino uneti u podrum i...krenuti sa korišćenjem

Što se tiče bistrine...vino izgleda kao da se čaša zamaglila...znači nije baš bistro ali nije ni mutno. Cenim da će se novim pretakanjem "dobistriti"...ili je možda pametno dodati mu još bentonita pa tek onda pretakati...ili mu dodati i bentonita i vinobrana...pa tek onda pretakati...a možda ništa od toga.
Ma konfuzija potpuna...
PS. Ah da! Grožđe je pola suvinjon, pola semijon...šira je bila 21.
Peco50, diodo,...šta vi mislite šta mi je sada činiti...
Pozz