26. Oktobar 2025, 19:33:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558632 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Vladislav
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47
Lokacija: Kozara, Kneževina Dragotinja, Prijedor, kozarski vinogradarski region, RS, BIHBiH

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #180 Poslato: 29. Septembar 2010, 15:48:24 »

Podigao sam temperaturu i krenula je fermentacija, u stvari vidim u tanku pjenicu pri vrhu. Budući da se radi o manjoj količini, imam više manjih tankova od po 50tak litara, koliko bi trebalo da traje fermentacija ako je temperatura konstantno oko 15 stepeni ?
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #181 Poslato: 30. Septembar 2010, 14:54:33 »

Evo danas počinje berba samo je još jedna stvar muču, prilično je hitna.

dali taložiti mošt prije fermentacije i dali prilikom bistrenja koristiti bentoni ili neko slićno sretstvo za bistrenje ili neke enzime

molim brzi odgovor
Sačuvana
ano
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #182 Poslato: 30. Septembar 2010, 19:39:32 »

Ako je belo obavezno a mozes i bentonitom posto se on vise preporucuje za bela nego za crvena vina.
Sačuvana
borris
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #183 Poslato: 02. Oktobar 2010, 18:15:17 »

pitanje u vezi bijelog vina,

ako grozdje izmuljam, otocim odma siru i ne stavljam nikakav poseban kvasac, dal ce ona svakako poceti da vri?
Sačuvana
ano
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #184 Poslato: 03. Oktobar 2010, 14:38:24 »

Borise i bez kvasaca krenuce vrenje zbog prisustva divljih ali gde ce se zavrsiti fementacija to je pitanje.Moze sve biti ok. a moze i da se zaustavi ranije.Prelistaj forum o svemu ovome je debelo raspravljano naci ces mnogo korisnih saveta.Ne samo o ovome nego i o sledecim koracima koji slede.
Sačuvana
mimel
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #185 Poslato: 22. Oktobar 2010, 22:20:26 »

Pozdrav za sve forumase a posebno osobama koje su svoje postove objavili u ovoj temi. Zahvaljujuci Vama i savetima koje ste davali pocetnicima u proizvodnji vina, kao sto sam i sam, usudio sam se da se samostalno (prvi put) upustim u ovu avanturu. Temu sam citao od samog pocetka i to u vise navrata ali previse informacija o necemu u sta se ne razumem stvorilo mi je odredjenu bojazan da negde nisam pogresio ili da cu pogresiti. Scratchhead
Naime Uradio sam sve kako su predlagali Dioda, Peca50, Pedja i Ivan  tako da sam
- 12. 10 otocio siru od komine, siru tretirao bentonitom (po uputstvu)
- 14. 10 pretocio siru od taloga, i dodao kvasac
Pitanje: Da li je sira trebala da se izbistri posto ova moja nije?(mutna je)
- 16. 10 aerisao siru po uputstvima koje se dali u ovoj temi (sira pocela intenzivnije da pucketa i sisti). Ubacio sam kraj creva u prazan prostor bureta, koje sam potom skoro hermeticki zatvorio, a drugi kraj u flasu sa vodom.
- 21. 10 nakon sto sam primetio da reakcoje vrenja nisu intenzivne, izvrsio sam dodatnu aeraciju i utvrdio da u podrumu imam 15 stepeni.
Pitanja:
- Da li sam do sada nesta pogresio?
- Kada prekidam vrenje sire?
- Da li da siru ponovo tretiram bentonitom i kada se on stavlja u odnosu na vinobran?
- Da li je bolje da posle svega toga siru vratim u bure da odlezi ili da odmah odlazem u manje balone u kojima nameravam da drzim vino?
Napomena!!! Radi se o belom grozdju.
Molio bih Vas za brz odgovor jer me vec hvata mala nervoza!!
Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 52

imam ja granicu za vino...ali je ona nedostižna

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #186 Poslato: 11. Novembar 2010, 18:00:00 »

11.09.2010. - obrano grožđe
13.09.2010. - smuljao grožđe, otočio oko 140 l. U širu dodao:
                      * 100 gr bentonita koji sam rastopio 7 sati pre sipanja u širu,
                      * 10 gr vinobrana.
14.09.2010. - istočio oko 130 l vina iz šire u plastične kante, talog iz bureta nasipao u kominu, bure
                      oprao i vratio vino
                      U širu dodao 10 gr kvasca koji sam rastvorio tako što sam u 100 ml tople vode
                      (35-37C) dodao jednu kašičicu šećera, i kesicu kvasca. Posle 15 min dodao još
                      oko 100 ml šire, a posle još oko 15 minuta kvasac nasipao u širu i nastavio sa
                      sipanjem šire. Bure zatvorio i stavio pućka.
24.10.2010. - pukla slavina na buretu. Vinu dodao vinobran oko 15 gr i pretočio ga u plastično bure od 200 l. Bure sa vinom postavio van
                   podruma.
25.10.2010. – stavio 4 flaše sa zaleđenom vodom u vino da pliva
26.10.2010. - izvadio flaše.
Posle ovog "zahvata" vreme je bilo proladno, a noću tek ispod nule. Posle 5-6 dana došlo je ovo drugo leto.
Vino je i dalje napolju u buretu ispred podruma a u bure je puno oko 2/3.
Na ukus je normalno. Nema slatku žicu, oseća se vinska gorčina što ukazuje da je uredno prevrelo. Koliko se ja razumem ne oseća se kiselost ali sada ne znam šta mi je činiti. Da li čekati još nekoliko dana da dodju hladniji dani i da se od hladnoće stabilizuje ili dodati još malo vinobrana i pretočiti ga u bure sa plivajućim poklopcem, vino uneti u podrum i...krenuti sa korišćenjem Evil
Što se tiče bistrine...vino izgleda kao da se čaša zamaglila...znači nije baš bistro ali nije ni mutno. Cenim da će se novim pretakanjem "dobistriti"...ili je možda pametno dodati mu još bentonita pa tek onda pretakati...ili mu dodati i bentonita i vinobrana...pa tek onda pretakati...a možda ništa od toga.
Ma konfuzija potpuna... 
PS. Ah da! Grožđe je pola suvinjon, pola semijon...šira je bila 21.
Peco50, diodo,...šta vi mislite šta mi je sada činiti...
Pozz
Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:

« Odgovor #187 Poslato: 11. Novembar 2010, 18:10:32 »

Bijelo vino zute boje.
I uz to jos i slatko.
Pisi propalo za ovu godinu...
Stavio sam prilikom muljanja vinobran sa taninom /nisam imao pri ruci obicni/ i sada sam i poslije bistrenja bentonitom dobio
vino boje blata. Nista nije pomoglo bistrenje. Vino je slatko, od svih osobina jedino je miris pristojan Izgleda da je ostalo dosta neprervrelog secera. 
Mogu li sada ovih 80 litara zilavke prepeci u rakiju, ili ako neko zna da mi napise kako se pravi konjak.
Pozdrav
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #188 Poslato: 11. Novembar 2010, 19:28:32 »

od  slatkog vina nema ni rakije jer seceri nisu prevreli u alkohol.  to sto si stavio vinobran sa taninom i nije greska nego si verovatno predozirao sumpor pa kvasci nemogu da rade svoj posao u sredini prezasicenoj sumporom. ima dve mogucnosti ako bi imao vino sa manjim procentom sumpora pa da ih pomesas i da izazoves naknadno vrenje -a verovatno nemas ili radikalono resenje sa dva uzastopna otvorena pretakanja i zatim dodavanje kvasca sa podizanjem temperature za tu kolicinu mozes sa grejacem za akvarijum a zatim kada to sve lepo prevri bistrenje  i do nove godine imaces vino bez preostalog secera sa kristalnom bistrinom
Sačuvana

Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:

« Odgovor #189 Poslato: 12. Novembar 2010, 08:20:24 »

Hvala, Darko.
Idem odmah do podruma, pretakanje i stavljam grijac
Pozdrav...
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #190 Poslato: 12. Novembar 2010, 17:11:20 »

kbdnk jesi li skinuo vino sa taloga?
Ako jesi dodaj bentonit da se bistri pa onda vinobran pre pretakanja...
Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

imam ja granicu za vino...ali je ona nedostižna

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #191 Poslato: 12. Novembar 2010, 17:20:18 »

Diodo, odmah nakon muljanja i otakanja u širu sam dodao bentonit i vinobran, a posle 24 časa širu odvojio od taloga i dodao joj kvasac. 40 dana kasnije sam vino pretočio iz nužde jer mi je pukao šajtov na buretu ali je vino u tom momentu bilo prevrelo. Talog koji je tada imalo sam odvojio od vina normalno. Tako otočeno vino sam nasipao u bure od 200 litra koje je puno oko 2/3 i isto sam stavio ispred podruma. Vinu sam dodao i vinobran. Prvih nekoliko dana je bilo prohladno ali posle...posle je došlo ovo drugo leto.
Na tom buretu nemam šajtov pa ga "uzorkujem" odozgo čašom. Vino sada ima bistrinu kao da je čaša uznojena. Znači nije baš bistro ali i nije tako loše. Ukus je dobar. Oseća se gorčina o ciknutosti nema govora. Nema ni slatke žice.
Pitanje je šta sada dalje? Da li dodati bentonit ponovo jer sam ga jednom već dodavao, ili dodati vinobran jer bure nije puno, ili dodati i bentonit i vinobran ili ništa nego čekati da konačno dodju hladniji dani i da se samo stabilizuje.
Mnogo pitanja, baš...
Hvala na odgovorima i pozz svima
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #192 Poslato: 12. Novembar 2010, 17:24:14 »

Citat
Pitanje je šta sada dalje? Da li dodati bentonit ponovo jer sam ga jednom već dodavao, ili dodati vinobran jer bure nije puno, ili dodati i bentonit i vinobran ili ništa nego čekati da konačno dodju hladniji dani i da se samo stabilizuje.
Mnogo pitanja, baš...

Ako si bistrio siru bentonitom pre vrenja ne znaci da ces dobiti bistro vino Wink
Dodaj ponovo bentonit pa ga pretoci nakon 15ak dana kada se izbistri.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #193 Poslato: 13. Novembar 2010, 09:03:48 »

Da li je moguće da belo vino još uvek vri. malo pre sam proveravao i na vranju se pojavljuj mehurići. Ovo je 15-i dan kako vri. Mislim da ne bi trebalo prekidati vrenje.
Namera mi je da kada vrenje stane, otočim vino sa taloga, dodam bentonit i sačekam 15-ak dana da se izbistri.
Da li je ovakav postupak dobar?
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #194 Poslato: 13. Novembar 2010, 17:31:59 »

Moguce je a i postupak ti je dobar...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.041 sekundi sa 20 upita.