|
dioda
|
 |
« Odgovor #300 Poslato: 04. Decembar 2011, 01:45:27 » |
|
Nema tu puno razmisljanja, pomirises i ako mirise na sirce onda mu nema spasa... Nadam se da to nije slucaj! Ako jeste iscitaj malo po forumu pa ces videti koje si propuste napravio, cisto da znas za ubuduce pa da ne napravis iste greske 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milosmtc
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #301 Poslato: 31. Januar 2012, 18:53:03 » |
|
Poštovani,
evo posle dužeg vremena , nažalost sa problemom :(, javljam se na ovaj vrhunski forum. Molim sve, počev od svog mentora Pece, da mi pomognu oko problema. Evo druga godina kako po receptu g-din Pece stavljam / spravljam vino za svoje potrebe, vino dobijeno od berbe 2010 (muskat otonel) već otišlo, te sa nestrpljenjem očekujem/mo vina od sorti Tamjanika i Merlot berbe 2011. Kod crvenog (merloa) ne postoji problem, već sada je neverovatno dobro u svakom pogledu, ali sa belim vinom imam problem, jer se još uvek nije izbistrilo, iako sam pratio sva uputstva. Sok ( u ovom slučaju ) je slatkast, izuzetnog mirisa i ukusa, ali neprovidan i ima "resak" ukus, i zbog toga se najviše brinem. Grožđe je imalo 22 jedinice šećera u sebi, tretirano bentonitom, urađeno prvo otvoreno pretakanje, dodavan vinobran sve kako i koliko treba, itd itd. Šta mi je činiti. Hvala unapred! Miloš
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
samar
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #302 Poslato: 31. Januar 2012, 21:02:35 » |
|
milosmtc koje sorte groždja koristiš za muskat otonel, dali jednu sortu ili mix dve i više. Od belih vina jedino to vino pijem pa ću na jesen da probam da ga sam napravim i ako nisam do sad pravio vino.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
samar
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #303 Poslato: 31. Januar 2012, 21:16:02 » |
|
Dali je poželjno da kod proizvodnje belih vina širu odvojimo od kljuka u roku 48 sati pa tek onda kvasac ili to nije bitno pošto vidim iz teme da nekom ostane i duže na kljuku. Čitajući temu o belim vinima ostaje mi nejasna jedna nedoumica. Kako je najbolje preduhitriti vrenje da nekrene u prvih 24-48 sati. Dali sa vinobranom 10gr/100 litara posle muljanja ili spuštanjem temperature na 5C sa zaledjenim flašama u kljuku kao što je koshpa opisao.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #304 Poslato: 31. Januar 2012, 21:58:43 » |
|
Odmah po muljanju grožđa treba oceđivanjem i ceđenjem pristupiti odvajanju šire od čvrstih delova kljuka, i to što brže. Radi zaštite šire od oksidacije, sprečavanja prevremene fermentacije i ubrzavanje taloženja nekih sastojaka koji se nalaze u širi, neophodno je širu sumporisati. Sumporisana šira daje manje isparljivih kiselina a više alkohola i glicerina. Ako su doze sumporisanja jače može se sprečiti jabučno-mlečno vrenje, što je važno za šire sa manje kiselina. Kljuk i šira bez sumpor-dioksida brzo dobijaju mrku boju pod uticajem kiseonika iz vazduha i oksidacionih fermenata iz pokožice grožđa. Oksidacijom šira može toliko posmeđiti da dobije neprijatan ukus, što prenosi i na vino kao finalni proizvod.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #305 Poslato: 31. Januar 2012, 22:04:45 » |
|
Ja kod belog vina siru odvajam odmah posle muljanja.Za vreme muljanja dodajem vinobran,zatim presovanje i sira se talozi 24h u susdu u kome su ubacene zaledjene flase.Sutradan siru skidam sa taloga,dodajem kvasce i pocinje fermentacija. Milose,verovatno je da fermentacija nije otisla do kraja nego je hladno vreme prekinulo.Zbog cega si radio pretakanje ako fermentacija jos nije gotova?Probaj da malo ugrejes prostoriju u kojoj ti se nalazi taj sud,trebala bi ponovo da krene fermentacija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
samar
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #306 Poslato: 01. Februar 2012, 01:14:31 » |
|
Peco i Sale hvala na ekspesno brzom odgovoru, carevi ste !  Al ja bih jos pitao neke stvari. 1. Koja je optimalna kolicina vinobrana na 100 litara komine koju treba dodati odmah posle muljanja da bi se prikocila fermentacija na 48h kako bih mogao na miru da odvojim siru sa komine. 2.Bune me reci koje su cesto pominjane u temama o vinu a to je "Sumorenje grozdja pre muljana" ja sam to razumeo da se grodje treba posuti vinobranom u putu od vinograda do muljace, kako ga rastvarate tad ili ga naprosto pospete po grozdju kao da solite nesto ili se to mili na sumporenje posle muljanja pa sam ja pogresno protumacio 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #307 Poslato: 01. Februar 2012, 11:56:28 » |
|
Ako je grožđe oštećeno od bolesti ili nekog drugog faktora, ili ako se transportuje u neodgovarajućoj ambalaži po toplom vremenu, za taj put od vinograda do mesta prerade treba ga posuti (bukvalno), vinobranom 10grama na 100 kg, da nebi došlo do oksidacionih procesa i eventualnom zarazom sirćetnim bakterijama. Međutim ako je zdravo grožđe i pakovano u plitke gajbe koje onemogućavaju oštećenje bobica u transportu onda nema potrebe za sumporisanjem u transportu.
E sada drugi deo pitanja a koji se odnosi na sumporisanje grožđa pri preradi i bistrenju šire: Dovoljno je kod prerade, u muljaču, stavljati po 10gr. vinobrana po grožđu pri preradi, a zatim u oceđenu širu još 10grama na 100litara(mislim na belo grožđe, odnosno širu) i na taj način je obezbeđeno mirovanje i bistrenje šire za sledećih 24 časa. Da bi bistrenje bilo efikasno u oceđenu širu odmah posle vinobrana se ubacuje i bentonit u količini 100grama na 100litara šire, a ko hoće odmah posle vinobrana a pre bentonita se ubacuje i enzim u količini 5grama na 100 litara šire. Ako je sve urađeno kako treba, onda se posle 24h šira skida sa taloga i zasejava kvascima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
milosmtc
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #308 Poslato: 01. Februar 2012, 12:52:16 » |
|
milosmtc koje sorte groždja koristiš za muskat otonel, dali jednu sortu ili mix dve i više. Od belih vina jedino to vino pijem pa ću na jesen da probam da ga sam napravim i ako nisam do sad pravio vino.
Pravio isključivo od sorte Muskat otonel, izvrsno je. Svima ostalim hvala na odgovorima, a ja imam još jedno pitanje: Gde mogu da kupim kvasce za ponovno pokretanje fermentacije za 150 litara šire (a ne pakovanja za industriju), i šta mi je raditi ako prostoriju ne mogu da zagrejem iznad 12 C??? Da li da pokušam sa grejačem za akvarijum a sud da ušuškam nekako?? Hvala
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #309 Poslato: 01. Februar 2012, 13:08:10 » |
|
Ima i manjih pakovanja kvasaca za 100l.Nisi upisao odakle si pa ne znam kako da ti pomognem gde da potrazis.Probaj sa grejacem za akvarijum,sud umotaj nekim cebetom ili sl.Probaj samo da ugrejes sud mozda se i pokrene fermentacija,jer i onako moras da ga ugrejes pre dodavanja kvasaca.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milosmtc
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #310 Poslato: 01. Februar 2012, 13:17:37 » |
|
Sale hvala na odgovoru! Iz Paraćina sam. Ako imate br od neke prodavnice koja bi bila voljna da mi to pusti preko nekih kurira takođe bi mi završilo posao! Pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #311 Poslato: 01. Februar 2012, 13:38:26 » |
|
dodji u hernandez posto si vec iz paracina za kvasac 035/570725
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 58
|
 |
« Odgovor #312 Poslato: 01. Februar 2012, 20:34:14 » |
|
u svim većim apotekama imate pakovanje "Enovitisa" za 200 litara vina koje sadrži kvasce ali mislim da je u pakovanju i vinobran i bentonit, proveriću šta sve ima. košta oko 500 dinara.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #313 Poslato: 07. Februar 2012, 21:08:36 » |
|
Danas sam probao belo vino Smederevka iz 2010.godine, sopstvena proizvodnja. Kao što je neko u par postova pre napisao - isplatilo se čekati. Bistro kao suza. Interesantno je da ima malo slatkastu notu, što mu daje poseban šmek. Možda nije popularno, ali sam vino čuvao u plastičnim balonima od 5 litara. Čak sam neke količine čuvao i u plastičnim flašama od 1,5 i 2 litra. Ko zna kakvo bi bilo da sam čuvao u hrastovom buretu 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
bosch