26. Oktobar 2025, 23:34:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558668 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
vladmoll
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #420 Poslato: 30. Oktobar 2012, 11:11:18 »

Samp par pitanja, za one iskusne.
Nisam neiskusan u proizvodnji vina, naime to radim oko 20 tak godina, ali uvek postoji ali,
Naime, napravio sam 100 l belog od talijanskog rizlinga. Grozdje je bilo vise nego odlicno. Uvek, ali uvek cak i posle 20 tak godina imam strah da mi u siri neostane slad, koji ce kasnije da mi pokvari kvalitet vina. Iz tih tih razloga kada pravim belo vino uvek ostavljam sud za vrenje otvoren i to 10tak dana. Nakon toga ga zatvaram poklopcem za vrenje sa vranjem. Tako odstoji jos 20tak dana.
Nakon toga pretocim. Vino ima malo mutnjikavosti, vrlo malo sto je skroz ok. Ali, imam i malo vise kiselosti nego sto sam ocekivao. Kad kazem kiselost tako i mislim, dakle vino je malcice kiselije nego sto treba da bude, dakle nije kiselo i otislo u sirce.
Moje pitanje je, da li se to sircetni kvasac malo vise razmozio jer sam drzao siru dugo u prisustvu vazduha ili je nesto drugo u pitanju.
Drugo, predpostavljam kad se vrenje skroz smiri vino bi trebalo da se skroz izbistri i nadam se da ce mu se kiselost smanjiti. Ukoliko nedobijem ni tada zeljeni ukus pristupicu stavljanju kreca. Koji krec je po vama najbolji. Ja sam nekada davno stavljao neki krec vinski od neke talijanske firme. Stavljao sam oko 1gram na litar, i jeste spustio kiselost ali je promenio ukus vina, nije strasno ali jeste vino dobilo neki ukus koji mi se bas nesvidja. Zato vas pitam ako ste malo eksperimentisali krecom koji se po vama pokazao najbolji.
Mozda imate neki predlog kako da spustim kiselost, mozda nakandnim bistrenjem bentonitom i sl...
pozdrav
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #421 Poslato: 30. Oktobar 2012, 11:23:36 »

Prvo sud za vrenje se ne ostavlja toliko dugo otvoren zbog oksidacije i mogucnosti infekcije sircetnim bakterijama.Napravi se starter i fermentacija se odvija anaerobno.Kiseline ce se istaloziti na nizim temperaturama i sve ok.Nema potrebe dodavati bilo sta.Morate imati strpljenja.Ne moze se vino danas otociti i sutradan da ga pijete a da mu sve karakteristike budu vrhunske.Znaci vino mora da odstoji.Nema zurbe
Sačuvana
ducin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 71

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #422 Poslato: 11. Novembar 2012, 23:02:56 »

Poštovani vinari,
Kao štro sam obećao evo mene da podelim svoje iskustrvo.

Ja sam se do pre par godina bavio belim vinima pa napravio pauzu dok nisam stvorio uslove u Paraćinu umesto da putujem 28km za svaku sitnicu.
I odmah da Vas razočaram: Nisam se odvažio da odstupim od svog načina vođenja vinifikacije.

Pa evo:
Kupio sam 500 kila rajnskog rizlinga u Donjoj Župi. I u startu prva greška, vinogradar mi uvalio grožđe koje je poprilično zahvaćeno sivom truleži prouzrokovanom botritisom!
Izmuljao, blago ispresovao 14.09. i od toga dobio 180l šire sa 20% šećera koja je spontano- bez vinobrana, taloženja i zasejavanja kvasca počela vrenje 15.09. Temp podruma sam držao na 18-19C
Burno vrenje završeno 22.09.
Nadalje, postepeno sam skidao temp podruma (podrum potpuno u zemlji, noću otvorim vrata, danju zatvorim) do 12-13C
Potpuno se smirilo-završilo oko 29.10.
Sa taloga skinuo-pretočio i dodao 20gr vinobrana na 180l - 05.11.2012. Alkohol oko 12,5 (mereno nekom dosta primitivnom napravom-instrumentom kupljenom u polj apoteci za male pare). Mislim da je ostatak šećera ispod 1g.
Sledeće pretakanje će verovatno biti oko 15.12.
Dotle će niže temperature podruma istaložiti soli i nečistoće (planiram da skinem temp podruma na oko 5-8C) a negde do sv. Trifuna mislim da će to biti jedno lepo, pitko, harmonizovano mlado vino koje će ti, dok ga piješ pričati o sorti grožđa iz koje je proizašlo, o teroaru-župskim brdima i o meni - brižnom i posvećenom!!!

Danas sam organizovao ocenjivanje od strane profesionalnih vinara.
Oboje (čovek i žena) su se izrazili u superlativu: kiseline, punoća tela, boja, sortne karakteristike...
Za par dana ću dobiti laboratorijske rezultate.

Sve ovo me je ohrabrilo da sledeće godine kontrolisem fermentaciju na savremen način: Vinobran, bentonit (bistrenje šire) pa zasejavanje kulture kvasaca i td...

Biće mnogo sigurnije i mnogo manje stresno za mene nego ove godine!
Ali čestitam sebi, ništa nisam upropastio već iz maksimuma izvukao maksimum!

Pozdrav,

Sačuvana

Neka je blagosloven onaj koji nema šta da kaže a ipak ćuti!
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #423 Poslato: 17. Novembar 2012, 18:21:41 »

Zanima me kako si organolepticki dosao do brojke <1g/l reducirajuceg secera.  Roll Eyes
Uopce necu ulaziti i tvoj nacin proizvodnje s obzirom da si i sam rekao da sljedece godine mislis ici na konvencionalnu proizvodnju. Ljudi, molim Vas da pazite sta pisete i nemojte pisati kao da su vlastita iskustva postulati. Pogotovo ne ako ne proizvodite vlastito grozdje vec kupujete. Samim tim imate jos manji uvid u proizvodnju grozdja i vina. Wink
A pogotovo kad uz vas stav koji zvuci kao zakon bozji navedete da proizvodite 180l vina.  dohfly
Sačuvana

ducin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 71

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #424 Poslato: 17. Novembar 2012, 21:10:34 »

Pa bavim se vinima od '90-te godine sa pauzom od zadnjih 5-6g. Uporedo sa negom vina redovno sam pio dobra vina. Uvek sam se trudio da saslušam dobar komentar ljudi koji više znaju i vežbam nepca, upoređujem. Iz tog i takvog interesovanja sam i došao na ovaj forum i pratim ga već dosta dugo. Ranije, dok sam obrađivao svoj vinograd imao sam godišnje po 300-400l vina i nikad nisam upropastio ni litar. To mi je referenca!

A da podsetim, rekao sam da "mislim" a nisam tvrdio.
Dalje, rekao sam da napuštam ovaj način proizvodnje....itd.

Koshpa, dosta toga sam iščitao šta si pisao, poštujem sve to i pozdravljam te!   
Sačuvana

Neka je blagosloven onaj koji nema šta da kaže a ipak ćuti!
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #425 Poslato: 18. Novembar 2012, 18:36:02 »

Problem je to, sto netko moze izguglati ono sto si ti napisao i onda to primjeniti, a na kraju dobiti los rezultat. Samo to. Wink
Zato treba oprezno pisati na forumima jer pocetnici cesto znaju savjete shvacati kao 100% ispravne, a ipak je previse varijabli u samoj proizvodnji vina.
Pozdrav
Sačuvana

Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #426 Poslato: 19. Novembar 2012, 07:45:07 »

Pozdrav za Koshpu.Slazem se u potpunosti da treba voditi racuna o pisanju.Voleo bih da se ukljucis u diskusiju oko aerobnog i aneorobnog nacina fermentacijae sto su zapoceli Bistrica i Peca.Jer mislim da mi pocetnici smo tek sad sludjeni kad procitamo diskusije.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #427 Poslato: 19. Novembar 2012, 17:14:33 »

Moze link? Imam problema sa citanjem ovog foruma jer mi svaki put kad kliknem  Prikaži nepročitane poruke od moje poslednje posete prikaze da nema novih poruka, a ima ih.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #428 Poslato: 19. Novembar 2012, 17:26:38 »

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1480.msg21804.html#msg21804
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 22.0

« Odgovor #429 Poslato: 30. Avgust 2013, 16:01:32 »

Sale je pomenuo nacin bistrenja sa zaledjenim flasama pa bih zamolio za detaljnije objasnjenje, koliko flasa na koliko litara i u kom trenutku vinobran???
Sačuvana

Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 22.0

« Odgovor #430 Poslato: 30. Avgust 2013, 20:13:58 »

?
Sačuvana

Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
Misha_
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #431 Poslato: 08. Septembar 2013, 16:03:48 »

Pozdrav svima,

ove godine cu prvi put probati da napravim svoje belo vino. Na ovom forumu je sve uglavnom objasnjeno, tako da cu se drzati ovih uputstva. Imam samo jedno pitanje. Posto ce mi fermentacija biti u drvenom buretu sa onim malim otvorom na vrhu, sta da radim sa tim otvorom ?
Da ostavim dva, tri dana da bude otvoreno i onda da ga zatvorim onim cepom sto se kupuje za vrenje (vranj se valjda naziva), ili da ga odmah zatvorim tim cepom ili da tu rupu prekrijem vlaznom cisom krpom dok traje fermentacija ?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #432 Poslato: 08. Septembar 2013, 16:50:47 »

Čim sipaš širu u bure odmah stavi čep za vrenje, jer on štiti od ulaska vazduha u bure, a bogami brani i vinskim mušicama pristup širi, što je i najbitnije u celoj stvari. A da, da se napomene, bure puniš najviše do 3/4 zapremine da ne bi izbila pena, a  i začepila čep za vrenje. Kasnije kada prođe burna fermentacija, kada nema puno pene ,tada dolij bure skoro do vrha . A kasnije kada potpuno stane vrenje dolij skroz do vrha i začepi stalnim čepo,. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Misha_
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #433 Poslato: 08. Septembar 2013, 17:48:04 »

E hvala ti....a recimo za onu cetvrtinu koju ne sipam u bure, imam  stakleni balon ili veliku staklenu posudu (bokal) gde bih sipao ostatak da vri . Cime to da "zatvorim" ? Cime se stakleni baloni zatvaraju ako se u njima vrsi fermentacija ?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #434 Poslato: 08. Septembar 2013, 19:52:26 »

E za staklene balone možeš da kupiš posebne čepove za vrenje, ali su dosta skupi, ili možeš da pričvrstiš dvostruku gazu ili neku krpu sa gumicom, kroz koju prolazi vazduh ali ne i mušice. Ali češće obilazi i kontroliši gazu jer hoće da se zaprlja i začepi i pritisak je zbaci i eto mušica i eto belaja. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Stranice: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.084 sekundi sa 21 upita.