26. Oktobar 2025, 14:30:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558588 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 52

imam ja granicu za vino...ali je ona nedostižna

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #60 Poslato: 25. Decembar 2008, 16:50:59 »

Hoću Peco, hoću...
Sad će mu "vidiš čudo".
Hvala puno i pozdrav svima
Sačuvana
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #61 Poslato: 29. Decembar 2008, 14:27:24 »

Pošto sam na forumu novi prvo moram da ga pohvalim,za vinare amatere je prava stvar.E sada da vam izložim moj problem pa se nadam da će mi neko dati dobar savjet.Naime ove godine sam proizveo jako lepo crno i roze vino ali kod belog se pojavio problem.U vinu se pojavio sumporvodonik kako nisam blagovremeno odreagovao on se naj verovatnije povezao sa alkoholom i stvorio merkaptan.Učinio sam sve kako je Peca50 lepo objasnio,sa sunporenjem i otvorenim pretakanjem pa čak i sa gramom plavog kamena poboljšanja je bilo ali miris još nije zadovoljavajući.Dali da se nešto pokuša sa aktivnim ugljenom i kako nek neko da podrobni odgovor.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #62 Poslato: 29. Decembar 2008, 16:45:54 »

Pozdrav Duje!
Proces gubljenja mirisa na sumpor-vodonik traje 15-tak dana. Nemoj da te to zabrinjava, za par dana će se izgubiti miris, uradi ako si u mogućnosti još jedno pretakanje, ako se miris neizgubi i posle 5 dana od danas!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Peđa
Gost
« Odgovor #63 Poslato: 30. Decembar 2008, 23:29:51 »

I ne pomišljaj na aktivni ugalj! Skinućeš SVE mirise.
Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #64 Poslato: 14. Februar 2009, 23:26:26 »

Pre svih, želim da se obratim Peci50 i  Diodi, u stvari ne mogu a da se njima ne pohvalim...
Sad sam imao goste na večeri...Uz torteline smo služili moje vino...tj. vino koje sam napravio uz pomoć foruma.
Utisci su...da ne pominjem...U jednom momentu jedna od gošća je rekla: "...do ove večeri sam mislila da je "Michel Torino" najbolje vino na svetu ali od sada..."
Mislim šta da Vam kažem...
Ovaj forum je čudo...
Pozdrav svima...
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #65 Poslato: 15. Februar 2009, 01:37:09 »

kbdnk, drago mi je sto to cujem Thumb
Cini mi se da je bilo nekih problema sa bistrenjem, ako sam dobro zapamtio! Ili je bila tegljivost u pitanju... Davno bilo, uglavnom vidim da su svi problemi reseni i da uzivas u vinu whistlefly
Sačuvana
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #66 Poslato: 15. Februar 2009, 08:25:32 »

Da, da...bilo je problema sa bistrenjem vina ali sam taj problem rešio brzo i lako uz pomoć Pece50.
Sad je sve više nego ok.
Prezadovoljan sam i ja...Samo da je zdravlja a vino je da se pije...
Pozdrav svima...
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #67 Poslato: 15. Februar 2009, 11:30:31 »

Ovakva lepa priča u svakom slučaju prija, ali dali bi toga bilo da se vi niste pojavili ovde sa svojim zapažanjima, problemima, i savetima. Tu smo da se družimo i rešavamo određene probleme ili zastoje, ujedno svi zajedno pružamo mogućnost onima koji prate da reše svoje nedoumice i probleme i pridruže nam se. Zato opšta poruka bi bila: pišite o svojim rezultatima, uspesima, i neuspesima, nema sramote ako nešto nije uspelo, naći će se lek i za to!
Sačuvana

Hemingvej
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #68 Poslato: 17. Februar 2009, 07:59:13 »

Pa došlo vreme da se sumiraju reezultati Wink Prošao je i Trifundan i kao što se svake godine unazad organizuje rezanje vinograda i proslava Trifundana tako je bilo i ove. Domaćin slave ove godine bio je moj tast, tako da sam i ja imao nekakvu ulogu "zamenika domaćina". Bila televizija i sve zabeležila. A imalo se šta i zabeležiti.
Prvo smo otišli u kraljev vinograd koji se nalazi na imanju kraljevske porodice Obrenović. Naravno protokol nalaže da se loza zalije vinom i da se vinom nazdravi, i tu sam došao u prvi plan, jer sam poneo vino koje je proizvod zajedničkog rada svih nas sa foruma.
Doduše ja sam tu bio fizička radna snaga a vi mozsk ekipe Roll Eyes U svakom slušaju da nije bilo svih onih saveta, teško da bi mogao da poslužim bilo šta.
Nakon rezidbe kraljevog vinograda, prešlo se na tradicionalno izjedanje roštilja, pečenja,...
e tu sam izložio svoje vino. Flaširano u bocama 0,75l, sa etiketom. I mogu vam reći da su komentari ljudi koji su konzumirali bili odlični. Naravno bilo je i par kritika, ali ne na račun vina, već na račun dizajna etikete koje će biti otkklonjene.
U svakom slučaju drago mi je da je sav trud i rad bio nagraćen pozitivnim kritikama.
I da ne zaboravim.  Na dan slave pročitan je i proglas koji je imao za cilj promociju vina Smederevka, te je formirano i "Dobrovoljno društvo ljubitelja vina Smederevka" koje ima za cilj očuvanje i negovanje ove sorte, kao i razvoj vinogradarstva i vinarsstva na području smederevske regije.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #69 Poslato: 17. Februar 2009, 16:01:20 »

Čestitam!
Drago mi je da si zadovoljan, a plus zadovoljstvo je ono koje spontano daje pozitivno mišljenje o vinu koje si proizveo, a od strane ljudi koji koji znaju šta je vino!
Sačuvana

Hemingvej
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #70 Poslato: 22. Mart 2009, 07:49:48 »

Posle dužeg vrermena evo mene ponovo na foumu.
Hteo sam da pitam upućenije kao što su peca 50, dioda i ostali.
Vino sam posle bistrenja pretočio dana 27.12.2008. godine iz drvenog u plastično bure uz dodavanje vinobrana. Vino sam u plastičnom buretu normalno konzervirao tečnim parafinom. Od tada se vino nalazi u u plastičnom buretu i odatle ga koristim.
Da li trebam da vršim još nekakve radove sa tim vinom (osim da ga pijem Roll Eyes) pri čemu mislim na pretakanja, sumporisanja i dr pošto je vino bilo bistro još u vreme pretakanja u ovo bure, i da li postoji opasnost da se nešto desi vinu u smislu zamućenja, kišeljenja i sl. 
Hvala na odgovoru unapred i pozz svima
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #71 Poslato: 22. Mart 2009, 14:46:27 »

Pošto ti je vino dobro, a polako nestaje (piješ ga), a plus zaštićeno sa parafinskim uljem, moja preporuka ti je da nediraš ništa. Predpostavljam da to nije količina (2-3 hiljade litara, već je manji sud). Popiće se to do sredine proleća. Ako već imaš saznanje da se to neće popiti, moja preporuka ti je da to vino sipaš u PVC balone (od mineralne ili obične vode), a deo u boce, pa onda oslobodi sud i operi, a ovo što si iztočio ostaće nepromenjeno sve dok se ne popije.
Sačuvana

Hemingvej
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #72 Poslato: 22. Mart 2009, 18:27:56 »

...Ako već imaš saznanje da se to neće popiti, moja preporuka ti je da to vino sipaš u PVC balone (od mineralne ili obične vode), a deo u boce, pa onda oslobodi sud i operi, a ovo što si iztočio ostaće nepromenjeno sve dok se ne popije.
Ne verujem da će se popiti u tom roku. Zato i pitam da li trebam da radim nešto oko vina sada da mu se ne bi desilo nešto strašno ukoliko ga npr ne pretočim., ne sumporišem ili ko zna šta već... ne znam ni ja. Ipak je ovo amaterska tema...Strah me je da ne počne da menja ukus na lošije zbog nečeg...Da li smem da ga ostavim ovako kako je sad u buretu konzervirano parafinskim uljem ili ipak trebam nešto da radim, da li trebam da očekujem neke promene na vinu i sl.
Ko pita ne skita...i ko pita bude glup je 5 minuta a onaj ko ne pita ostane glup ceo život!
To sam hteo da pitam.
Pozz
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #73 Poslato: 26. Mart 2009, 14:28:20 »

Pa trebalo bi da obaviš 2 pretakanja. Ti si, kako sam razumeo samo jednom pretočio vino posle završetka fermentacije. Trebalo bi da ga pretočiš još jednom i da ga ujedno skineš sa finog taloga koji se stvorio u međuvremenu. Takođe, trebalo bi da dodaš i do 5g vinobrana na 100l vina.
Sačuvana

In vino veritas!
kbdnk
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #74 Poslato: 26. Mart 2009, 14:44:01 »

Pa trebalo bi da obaviš 2 pretakanja. Ti si, kako sam razumeo samo jednom pretočio vino posle završetka fermentacije. Trebalo bi da ga pretočiš još jednom i da ga ujedno skineš sa finog taloga koji se stvorio u međuvremenu. Takođe, trebalo bi da dodaš i do 5g vinobrana na 100l vina.

Markoni otočio sam ga i odvojio od tog finog taloga. Kada sam ga odvojio od tog finog taloga stavio sam 10 gr vinobrana na 100 l. Tada sam ga preebacio iz drvenog u plastično bure i nalio tečni parafin. To se desilo pred novu godinu. Vino je dobrog ukusa ali mene plaši "da mu se sada nešto ne desi".
U stvari neminovno je da će mu se nešto desiti...jer sam krenuo na njega...šalim se normalno.
Pozz
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.066 sekundi sa 18 upita.