26. Oktobar 2025, 19:06:44 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 42 43 [44] 45 46 ... 61   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje belih vina  (Pročitano 558617 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #645 Poslato: 23. Oktobar 2016, 00:32:00 »

Onda se zamutio zbog punog meseca, košave što već danima duva i zbog namrgođenog vinara. Pusti ga izbistriće se već, daj mu malo vremena. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #646 Poslato: 23. Oktobar 2016, 01:45:29 »

... i najvjerovatnije da je zbog onoga zbog čega si upotrebljavao bentonit.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 49.0

« Odgovor #647 Poslato: 12. Novembar 2016, 16:37:39 »

Planiram da od sledeće godine počnem da pravim vino po PS-u. Sve faze su mi manje više jasne ali me nekoliko stvari zanima.

Dakle, primera radi, obrao sam grožđe, i zbog male količine koju imam (mali je vinograd), možda 100 kilograma grožđa sve ukupno ja grožđe pre muljanja skidam sa peteljki. Skidam samo zdrava zrna, peteljke i oštećena zrna bacam. Tako "obrano" grožđe onda muljam sa muljačom međutim kod mene je muljača malo modifikovana. Ona bukvalno spljesne zrno pa iz njega izađe apsolutno sve, samo ostane kožica, da li da ih malo razmaknem? Pročitao sam na ovoj temi da nije poželjno da se baš tako spljesne grozd. Zašto?

Druga stvar, sada imam to izmuljano grožđe i sipam ga u bure, otačem širu i u tu širu sipam vinobran (pretpostavljam onaj obični iz prodavnice). Koliko da sipam, 10 ili 20 grama na 100 litara tečnosti. Takođe, jel samo istresem kesicu i izmešam širu ili je potrebno da rastvorim vinobran u malo šire pa tek onda da sipam? I još nešto, da li ta šira može da se pije onako neprevrela (pitam zbog dodatog vinobrana)? Problem predstavlja moj dosadni otac koji uvek navaljuje da je pije. Da li onda samo da mu otočim u posebnu posudu bez vinobrana pa neka ždere? Izvinjavam se zbog izraza ali je ponekad kao neka baba i jako me neki put iznervira.

To je otprilike to. Ostalo znam šta i kako. Do sada sam pravio samo crno ali sam ove godine pokušao i belo ali je potamnelo i tek onda sam shvatio da je potrebno sipati vinobran na početku. Sada nije belo vino već neke bakarne boje ali ima fin ukus. Možda ga reklamiram rodbini kao narandžasto  whistlefly

Kad god sam pitao nešto na ovom forumu uvek sam dobio odgovor i puno sam zahvalan jer da budem iskren, ne bih imao od koga da naučim.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #648 Poslato: 13. Novembar 2016, 00:43:00 »

Muljača spljeska zrno , ali ne sme da zdrobi košticu, jer iz nje izlazi gorčina u tom slučaju.

Vinobran je 10gr/100 lit. šire, rastvori se u malo šire i doda ostatku. Što se oca tiče, slobodno sumporiši svu količinu šire, ta količina nije otrovna, u najgorem slučaju,( ako mu ne smeta vinobran na ukusu)  dobiće proliv.

Ostatak kako kažeš "znaš". Pozz.
Sačuvana

ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 49.0

« Odgovor #649 Poslato: 13. Novembar 2016, 15:19:50 »

Muljača spljeska zrno , ali ne sme da zdrobi košticu, jer iz nje izlazi gorčina u tom slučaju.

Vinobran je 10gr/100 lit. šire, rastvori se u malo šire i doda ostatku. Što se oca tiče, slobodno sumporiši svu količinu šire, ta količina nije otrovna, u najgorem slučaju,( ako mu ne smeta vinobran na ukusu)  dobiće proliv.

Ostatak kako kažeš "znaš". Pozz.

E hvala ti druže, zaista mi znači savet nekoga ko ima iskustva. Koga god pitaš kod mene u okolini kako se pravi belo vino samo te gleda kao da si ga pitao kako otići na Mesec uz pomoć metle. Jedan dekica mi je čak rekao: Ma šta će ti to dete, crno vino je bolje, belo ne valja ni za šta, to nije šira lepa od njega.  Scratchhead
Sačuvana
dejanbp
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 50.0

« Odgovor #650 Poslato: 03. Decembar 2016, 19:39:43 »

Danas sam probao vino i pomalo je gazirano. Da li moze to nekako da se resi?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #651 Poslato: 03. Decembar 2016, 20:51:22 »

Otopljeni CO2 zaostao od fermentacije. Nestat će vremenom ili se smanjiti njegovo prisustvo pretakanjem.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #652 Poslato: 05. Decembar 2016, 21:46:10 »

Kako da se resim mirisa na vinobran,ne sumpor vodonik to sam resio otvorenim pretokom ali mi ostao onaj ostar miris vinobrana u nosu kad pomirisem casu iako sam se pridrzavao propisa prilikom doziranja?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #653 Poslato: 06. Decembar 2016, 01:12:59 »

Vreme, vreme i vreme. Vinobrana koji ti štipa nos će se razgraditi, ako ti se žuri pretoči još par puta, ali time više gubiš ( aromate) nego što dobijaš. Pozz.
Sačuvana

StolarVinar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 51.0

« Odgovor #654 Poslato: 29. Januar 2017, 21:24:54 »

Pomoc iskusnijih vinara
Elem imam slicnu situaciju kao i neki clanovi
Italijanski Rizling kupljen blizu Alibunara
Evo sad sam ga rpobao miris svez vocni ali posle par trenutaka gorcina se oseca na dnu jezika i kad se dunbe kroz nos , nekako tezak miris ( mozda je takav talijanski rizling moracu da kupim kovacevicev da uporedim )

Elem isao sam u Revin i ova zena tamo nije imala pri sebi experta da ga upita, pa mi je je dala ovo

REVELAROM - organske soli bakra u proteinskoj i mineralnoj matrici Huh?

Eliminise metalni ukus vezan sa tretman bakrom
Redukuje gorke ukuse koje nastaju usled reakcije izmedju sumpora i polifenolnih jedinjenja
Sprecava bakarnoi zamucivanje

doza 5=20h po HL za popravljanje

PITANJE
jel neko ovo koristio
da li da se upistim u rizik da stavljam ovo

ili ipakd da idem sa upotrebom tanina i zelatina da smanjim gorcinu u vinu

PS muljanje sam radio mojom pecinskom metodom,.  sa drvenim tucem sam tukao po grodzu , gajbu po gajbu , ali ne prejako
Potom sam vadio peteljke i odmah posle toga presao

Mozda ova gorcina dolazi od moje metode muljanja
ili
Posto je grozdje vec bilo zrelo , a cuo sam da kod prezrelog grodja su izrazenije gorcine Huh?
Ili kako neki clanovi kazu Talijanski Riz ima tu manu da su mu kiseline nize pa se vise oseca gorcina

Jos jedno pitanje
Ako je neko imao slican problem a uspeo da ublazi gorcinu, kojom metodom je to odradio

unapred  Thumb

Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #655 Poslato: 29. Januar 2017, 22:07:18 »

Mislim da nista ne diras, gorcina ce pasti vremenom.Imao sam slican problem  sa sovinjonom, do proleca se sve sredilo
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Oliver_
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #656 Poslato: 30. Avgust 2017, 14:58:11 »

Pozdrav,
odlucio sam ove godine po prvi put da pokusam da napravim belo vino od sardonea.
Jel moze neko ukratko da mi da uputstva kako to da uradim (kada da dodam vinobran,koliko,kada i sa cim bistriti,kada otociti.....) Citao sam na forumu ali mi je sve konfuzno,pa ako moze neka mala pomoc.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #657 Poslato: 30. Avgust 2017, 18:10:14 »

Izmuljaj dodaj 10 g vinobrana na 100 kg grozdja,otoci siru sto pre ukoliko nemas mogucnkost hladjenja sire.Zatim u sud u kome je sira dodaj kvasce prema upustvu sa pakovanja.Na sud u kome ce da vri sira stavi vranj.Nakon jednog dana ce poceti burna fermentacija koja ce trajati 5-6 dana a nakon toga tiha koju ces prepoznati po mehuricima kao kod kisele vode.Kad nakon otprilike 20 dana stane tiha fermentacija vino otocis sa taloga dodas opet 10 g vinobrana na 100 l sire i dodas bentonit prema upustvu sa pakovanja.Nakon 10 tak dana vino skidas sa bentonita i vec mozes da ga konzumiras
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #658 Poslato: 30. Avgust 2017, 18:11:33 »

I da...Nemoj puniti sud do vrha pre pocetka fermentacije posto ce izleteti po podrumu Thumb
Sačuvana
Oliver_
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #659 Poslato: 30. Avgust 2017, 20:38:22 »

Aha,skontao sam sve,nema mnogo razlike u odnosu a crno vino  Grin

Hvala
Sačuvana
Stranice: 1 ... 42 43 [44] 45 46 ... 61   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 18 upita.