26. Oktobar 2025, 14:27:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1080761 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #60 Poslato: 23. Septembar 2008, 14:03:57 »

Uzmi PVC cev od kanalizacije, jednu stranu obezbedi gazom ili odgovarajućom plastičnom cediljkom i onda je stavi u bure. U cev stavi crevo i onda izvuci vino sa njim.  Sigurno nećeš moći da izvučeš sve zbog zakona spojenih sudova (ako ti je bure na tlu) pa ćeš svakako morati da ga presuješ, ako imaš presu.  
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:

« Odgovor #61 Poslato: 23. Septembar 2008, 14:08:04 »

Ma problem je u tome što je u buretu već grožđe, tj. kljuk.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #62 Poslato: 23. Septembar 2008, 14:16:17 »

"Pod stavi u bure" sam mislio stavi (gurni) u kljuk.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #63 Poslato: 23. Septembar 2008, 14:47:08 »

Darko uradi kako ti dux kaze, to je jedinu nacin....
Uzmi npr. cev od vodokotlica, zatvori joj dno gazom a sa strana izbusi tanke rupe da vino moze da se sliva u cev. Neko napravi rupu u kljuku i zuvuci tu cev do dna, onad u nju uvuces crevo i otocis vino....
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #64 Poslato: 23. Septembar 2008, 15:01:20 »

Ili uzmi dva suva drveta, ili tri , ukrsti to lepo preko komine, stavi preko njih(kao kad se kupus  kiseli), neki teret (može: dobar kamen ili više komada cigle čiste), i imaćeš improvizovanu presu. Pa snađi se nisi mali, bitno je da teret koji stavljaš odozgo nepadne u neizceđeni kljuk. Sve ovo važi pod uslovom da imaš slavinu na buretu. Ako nemaš slavinu onda moraš koristiti đevđir (pitaj majku, ili sestru ili ženu šta je to ako neznaš), ako i to nemaš, onda uzmi PVC kofu izbuši je sa zagrejanim debljim ekserom da je napraviš kao sito, potopi je u sredinu bureta sa kominom, a okolo pretisni sa nečim, kao što sam ti predložio, i sav tečni deo će se skupljati u kofi, iz koje ćeš vaditi opet nekim PVC bokalom.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #65 Poslato: 29. Septembar 2008, 12:59:42 »

Posle kog vremena se vrši prvo pretakanje vina, drugo, treće,...
Sačuvana

Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:

« Odgovor #66 Poslato: 30. Septembar 2008, 01:30:59 »

prvi pretok se vrsi nakon glavne fermentacije vina, drugi obicno od 1.-2. mjeseca kada niske zimske temperature prirodno stabiliziraju i bistre vino, najcesce na tartarate koji se taloze kao soli vinske kiseline dok se sva ostala pretakanja vrse kasnije po potrebi i ako vino zelimo cuvati duze u bacvama, to vec ovisi o sorti, nacinu proizvodnje i onome sto od toga vina zelimo dobiti ali uglavnom se amaterska vina popiju unutar prve godine od berbe. kod crnih vina je nesto drugacija stvar jer njima pase nesto relativno vise prozracivanja ali to vec treba znati po iskustvu u proizvodnji vina sto nije toliko bitno za amaterske stvari.. ova 2. pretoka su uglavnom obavezna i njih treba kvalitetno i na vrijeme odraditi.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #67 Poslato: 30. Septembar 2008, 08:32:22 »

E sada ćete da odlepite kada budete pročitali sledeće redove (barem oni koji poznaju tehnologiju proizvodnje vina) Roll Eyes
Naime, u subotu sam odvojio vino od kljuka. S obzirom da nisam imao drveno bure, istočio sam ga u plastično, to mi je bila prva greška. Kako u buretu nije bila postavljena nikakva cediljka, mnogo toga što nije trebaloda se istoči-istočeno je.
Sinoć sam po nagovoru ljudi koji "mnoooogo" znaju pretočio vino izz tog plastičnog bureta u drugo čisto plastično bure. Kako kažu bolje ga tako pretači, pa tek kasnije ga istoči u drveno bure, koje sam inače kupio na "Smederevskoj jeseni".
Pa, eto evo materijala za kritike. Čitajući sve ovo sa foruma, znam da ovo i nije najbolji postupak, ali....
Nadam se da će vino, ako ništa drugo, biti pitko. Ne očekujem neki kvalitet. Bitno mi je da ako ne bude kako valja, dokažem pojedincima da je tehnologija proizvodnje vina deleko poodmakla od one koju oni koriste "štapa i kanapa". Žao mi je samo što je to moje vino.
Vole bi da mi neko odgovori i napiše svoje mišljenje o svemu što sam napisao.
Inače, dok sam sinoć pretakao vino, na dnu bureta je ostao veliki talog.
Sačuvana

Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #68 Poslato: 01. Oktobar 2008, 00:13:52 »

Nije loše što si ga pretočio i odvojio od ostataka kljuka koji si imao pri prvom otakanju. Taj talog vrati u kominu (za rakiju). Na forumu imaš temu ovinjavanja drvenih sudova pa primeni postupak pre nego što vino sipaš u drveno bure.
Nisi napravio neku grešku ali sada dolazi do kritičnog dela spravljanja vina kada su bitni vremenski termini, osećaj i finese.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #69 Poslato: 01. Oktobar 2008, 11:50:35 »

E taj kritični momenat me plaši. prvi put pravim vino pa nemam iskustva, tako da su mi i potrebni termini preetakanja.
Sačuvana

Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #70 Poslato: 01. Oktobar 2008, 15:29:36 »

Otakanje (ne pretakanje) iz plastičnog bureta u drveno bure, tj. iz ovorenog suda u zatvoreni vrši se po završenom vrenju 3 do 5 dana.
Prvo pretakanje koje je otvoreno (u prisusvu vazduha) vrši se posle 4 do 6 nedelja od zatvaranja suda. Za to vreme svakih nedelju dana dolivati vino u drveno bure kako nebi bilo vazduha.
Kritičan momenat jeste završeno vrenje. To podrazumeva da više nema šećera u vinu, tj. da vino više ne rezi  i da nema vrenja usled čega se i vino izbistri.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #71 Poslato: 06. Oktobar 2008, 10:01:54 »

Probao sam vino i mogu svima sa ponosom reći da uopšte nisam zadovoljan Grin :'(. Toliko sam bio posvećen svakom detalju, ali nije urodilo plodom. Nema ukus koji ja očekujem, a možda sam previše očekivao Sad. Čuo sam od nekih ljudi da može da se ubaci sad šećer, i da će se popraviti kvalitet. Pa eto sad pitam da li je to tačno i čta se može dogoditi ukoliko ubacim šećer u mlado vino, koje je u drvenom buretu?
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #72 Poslato: 06. Oktobar 2008, 10:13:07 »

Mozda od sorte od koje si pravio vino ni ne mozes dobiti bolji kvalitet  Roll Eyes
Cime konkretno nisi zadovoljan kada je ukus u pitanju?
U kom smislu ce se popraviti kvalitet ako dodas secer, da li hoces da dodas secer zabog povecanja sadrzaja alkohola ili zbog ukusa?
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #73 Poslato: 06. Oktobar 2008, 11:07:55 »

To si u pravu. Verovatno nije grožđe dobro za pravljenje vina.
Hteo bih da povećam i ukus a i količinu alkohola.
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #74 Poslato: 06. Oktobar 2008, 12:57:46 »

Za alkohol si zakasnio jer je fermentacija zavrsena. Alkohol mozes povecati onako kako ti je Peca rekao, da tvoje vino kupaziras sa nekim drugim koje ima vise alkohola ili da u tvoje vino ododas odredjenu kolicinu vinskog destilata..
Sto se ukusa tice on ne zavisi samo od secera vec i od sadrzaja kiselina, alkohola, tanina itd
Nisam siguran sta ces mnogo postici ako u vino dodas secer. Sacekaj ipak da se javi neko iskusniji i kaze koju na ovu temu...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 18 upita.