26. Oktobar 2025, 16:40:12 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1080797 puta)
0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 67

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #75 Poslato: 07. Oktobar 2008, 08:55:38 »

Koliko puta se vrsi sumporisanje crvenog vina? Scratchhead Da li treba sumporisati posle svakog pretakanja (kao sto kaze prof.Jovic u svojoj knjizi?) ? I po koliko vinobrana na 100l? Huh?
Ove godine sam prvi put otocio vino u inox. Vino pravim od Prokupca koji kupujem od jednog prijatelja iz okoline Krusevca.  Parafinsko ulje sam sipao pazljivo pored plivajuceg poklopca. Nadam se da ce se ulje lepo rasporediti po obodu poklopca? Wink    Nadam se da cu na prolece rasaditi prve cokote loze na porodicnom imanju (za sada u veoma amaterskoj kolicini) i da cu pokusati da obnovim tu porodicnu tradiciju gajenja vinograda  8) . Tradiciju cedjenja vina sam prihvatio odavno i nisam je prekidao. Ove godine cu prvi put raditi flasiranje i etiketiranje. Za sada verovatno kao neregistrovani proizvodjac amater, ali ko zna? whistlefly
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #76 Poslato: 07. Oktobar 2008, 15:03:59 »

Ako je grožđe od koga si prizveo vino bilo dobrog kvaliteta, zdravo i šećer iznad 20), onda je dovoljno da se pri preradi doda 10 gr. vinobrana na 100, pa prvo pretakanje 5 gr na 100 i drugo pretakanje isto tako 5 gr na 100, stim da se sumporisanje(dodavanje vinobrana), uvek vrši pre pretakanja i obzirom da imaš plivajući poklopac i parafinsko ulje, nezavisno od ove doze a kada nivo počne da opada treba štititi otpražnjeni prostor na sledeći nači, a kako se nebi javio miris na sirće(dioda je to uspešno rešio): uzeti tri kesice vinobrana staviti u čistu krpu vezati to kanapom pa navlažiti vinom i onda ostaviti da visi u otpražnjenom prostoru poviše plivajućeg poklopca, normalo podrazumeva se da je sud poklopljen.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #77 Poslato: 08. Oktobar 2008, 00:29:05 »

Cip kada ti je šira već prevrela da si stavio poklopac i parafinsko ulje? Inače 5g. vinobrana je malo na 1hl. tj. 100L.
Količine treba duplirati jer je 10g.vinobrana (K2S2O5) jednako 5g. SO2,a i te mere zavise od kvaliteta vina.
 Jović je odličan i u knjizi su stvari mnogo detaljnije opisane nego što je to moguće na forumu.
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #78 Poslato: 08. Oktobar 2008, 08:16:05 »

Peca 50: Da li bi ta vrecica sa 3 kesice vinom natopljenog vinobrana mogla da lezi na Inox plivajucem poklopcu? To bi bilo mnogo lakse izvesti.
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #79 Poslato: 08. Oktobar 2008, 08:39:56 »

Dux: Grozdje Prokupac, odlicnog kvaliteta. 9 dana po muljanju secer je sav prevreo u alkohol i ja sam tada otocio vino. Sutradan se slegao grubi talog i ja sam pazljivo vino pretocio u inox bacve ne dirajuci taj talog. Sumporisao sa 5gr vinobrana na 100l.  Sledece pretakanje sam planirao za 4-6 nedelja (kada bih opet izvrsio sumporisanje sa 2.5gr vinobrana na 100l) , i zavrsno npr u februaru ( uz sumporisanje 2.5gr 100l)  da bih u aprilu izvrsio flasiranje vece kolicine (ako ne cak i svega). Da li je to dobro?
Ove godine sam prvi put vrsio sumporisanje. Napominjem da do ove godine nisam stavljao vinobran ni u kljuk a  ni u vino, i da sam otakanje vina vrsio pazljivo bez prese, i da sam ga direktno tocio u staklene balone koje nisam uopste pretakao.  Vinobran sam stavljao tek u martu aprilu naredne godine u balone koji se nisu preko zime popili. Kada bih naceo neki balon od 50l, ja bih polovinu stavio u flase, a drugu polovinu u manji balon (tako da sam tek tada radio pretakanje). Na dnu balona bi uvek ostalo malo ali bas malo sitnog finog taloga koji po meni nije uticao na kvalitet. Pozdrav
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #80 Poslato: 08. Oktobar 2008, 17:24:09 »

Za 9 dana sav šećer ne može da prevri, i dokle god vino rezi , tj. ima ugljen-dioksida vrenje nije završeno. Završeno je burno vrenje ,a tiho vrenje traje još 15-20 dana.
Dioda je negde na forumu predložio da se vinobran stavi u rasečenu PVC bocu koja je na plivajućem poklopcu. Tako se plivajući poklopac čuva od nagrizanja.
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #81 Poslato: 08. Oktobar 2008, 18:17:59 »

Dux: ja znam da je vino ziva stvar i da se menja preko godine. Ne znam razliku izmedju brzog i sporog vrenja. Ono sto znam je da u vinu nema vise secera. Da li sam pogresio sto sam sipao vinobran a da nije zavrseno to tzv tiho vrenje?
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #82 Poslato: 08. Oktobar 2008, 18:31:41 »

Po meni kada već nisi sipao vinobran odmah ili u roku od 2-3 dana, tj. na početku vrenja, bolje da ga nisi ni sipao dok vrenje ne završi tj. dok mlado vino ne skineš sa taloga i staviš ga u sud za čuvanje.
Ako nema šećera ok, mada sumnjam. Da li si probao vino? Kakavo je? Da li rezi?
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #83 Poslato: 08. Oktobar 2008, 19:27:50 »

dux: za proveru kolicine secera koristim sirometar (saharometar ili secerometar) koji pokazuje tacno 0% secera. Vino "rezne" i kasnije ali u njemu nema secera. Sta znaci rezne?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #84 Poslato: 08. Oktobar 2008, 20:53:11 »

Peca 50: Da li bi ta vrecica sa 3 kesice vinom natopljenog vinobrana mogla da lezi na Inox plivajucem poklopcu? To bi bilo mnogo lakse izvesti.
Može, zašto da ne? Međutim kad visi sav slobodan SO2 se lakše oslobađa iz vinobrana i štiti otpražnjeni prostor, mada i ovako ima efekat.Ovaj način na kanapu se efikasno primenjuje u sudovima koji su otpražnjeni i nemaju plivajući poklopac.
Sačuvana

Hemingvej
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #85 Poslato: 08. Oktobar 2008, 20:56:11 »

Pošto smo blizu, zašto mi nepošalješ uzorak tog vina sa kojim nisi zadovaoljan, da ga pogledam, možeš i autobusom koji ide za Veliku Planu, a dovoljno je pola litre u čistoj flaši, i javi mi u koje vreme da sačekam u Krnjevu, ili isto to možeš vozom po mašinovođi, samo mu reci za Pecu u Krnjevu.
Sačuvana

Hemingvej
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #86 Poslato: 08. Oktobar 2008, 21:05:22 »

Pa ne bih se uzdao u te spravice već u to što rezi. To znači da je vino kao gazirano tj. da u njemu ima ugljen dioksida, a on se opet stvara pri pretvaranju šećera u alkohol. Zaključak je da u vinu još imaš neprevrelog šećera i da zato postoji ugljen-dioksid. Pročitaj ovu temu od početka, mislim da smo diskutovali o tihom vrenju i vranjevima.
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:

« Odgovor #87 Poslato: 09. Oktobar 2008, 08:53:38 »

Ako je grožđe od koga si prizveo vino bilo dobrog kvaliteta, zdravo i šećer iznad 20), onda je dovoljno da se pri preradi doda 10 gr. vinobrana na 100, pa prvo pretakanje 5 gr na 100 i drugo pretakanje isto tako 5 gr na 100, stim da se sumporisanje(dodavanje vinobrana), uvek vrši pre pretakanja i obzirom da imaš plivajući poklopac i parafinsko ulje, nezavisno od ove doze a kada nivo počne da opada treba štititi otpražnjeni prostor na sledeći nači, a kako se nebi javio miris na sirće(dioda je to uspešno rešio): uzeti tri kesice vinobrana staviti u čistu krpu vezati to kanapom pa navlažiti vinom i onda ostaviti da visi u otpražnjenom prostoru poviše plivajućeg poklopca, normalo podrazumeva se da je sud poklopljen.
Zar 10+5+5=20gr na 100l nije malo jače sumporisanje nego što bi trebalo da bude i zašto treba da se čuva prazan prostro u inoxu natopljenim vinobranom kada je vino hermetički zatvoreno plivajućim poklopcem i parafinskim uljem? Stalno se pominje neka knjiga od prof. Jovića, da li je u pitanju "Priručnik za spravljanje vina" ili neka druga?
Sačuvana

In vino veritas!
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #88 Poslato: 09. Oktobar 2008, 17:30:08 »

Prelistaj malo teme po forumu. Imaš temu sirće u inox sudovima. Jeste  Jovićeva knjiga "Spravljanje vina u domaćinstvu" ima više izdanja, možda i naslova. Mislim da je sve izdavao Nolit ali se sve svode na postupke pravljenja vina.
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #89 Poslato: 09. Oktobar 2008, 18:35:10 »

nije to 20 gr jer si zaboravio isparenje sumpora prilikim svakog pretoka pa to mu onda dodje na onih prvih 10 gr
Sačuvana

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 21 upita.