Peco profesor Jović bi ti rekao, (ili ja) sedi dole , dovoljan dva. Opet pišeš o tehnologiji pravljenja belog vina,(izgleda ne razumeš razliku) i mnoge vinare dovodiš u zabludu. Isto je i kod otvorenog i zatvorenog pretakanja. Tvoj primer zatvorenog pretakanje je otvoreno pretakanje , samo na brzinu.
Mnogo toga mi nije jasno u ovih par recenica sto si napisao...
Kad malo pazljivije procitam onda vidim da mi nista nije jasno!!
Peca je tacno napisao i nema razloga da govoris "sedi dva" jer nisi u pravu...
Otvoreno pretakanje je pretakanje u prisustvu vazduha. Moze se izvesti na x nacina u zavisnosti od opreme kojom se raspolaze a cilj je da se vino dovede u kontakt sa vazduhom. Kontakt moze biti slabiji ili jaci u zavisnosti od nacina na koji se izvodi pretakanje.
Mlada vina se otvoreno pretacu (osim ako nisu sklona mrkom prelomu) i to najcesce i prvo i drugo pretakanje. Na taj nacin se vino obogati kiseonikom koji mu je neophodan za sazrevanje, vino se oslobadja viska CO
2, brze se bistri itd.
Zatvoreno pretakanje se izvodi tako da je vino sto manje u kontaktu sa vazduhom. Takodje se moze izvesti na vise nacina u zavisnosti od opreme kojom se raspolaze...
I kod zatvorenog pretakanja vino dolazi u kontakt sa vazduhom ali
mnogo manje nego kod otvorenog pretakanja. Zatvoreni nacin pretakanja se koristi kod vina koja vec imaju formiran buke i kod muskatnih vina. Takodje se vina sklona mrkom prelomu pretacu na ovaj nacin.
Bez obzira koji se nacin koristi potrebno je sumporisati vino da se zastiti od oksidacije....
Dux,otvorio sam danas nije ni malo slatko oseca se alkohol ali kad sam oslusnuo otvor na bacvi cuje se sustanje i jos je gazirano, u casi su bili mehurici pretpostavljam od CO2?pozdrav iz H.Novog
To znaci da fermentacija jos nije zavrsena. Sacekaj da zavrsi, pusti 4-5 dana da se vini istalozi i onda ga odlij sa taloga. Kao sto je Dux vec rekao to odlivanje
nije prvo pretakanje. Prvo pretakanje, koje treba da bude otvoreno, uradis 4-6 nedelja nakon odlivanja vina...