26. Oktobar 2025, 19:31:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1080817 puta)
0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.
kole
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Symbian OS 9.2 / Nokia N95
Browser:
Safari

« Odgovor #105 Poslato: 11. Oktobar 2008, 20:19:48 »

smem li da otvorim bacvu i otoacim malo kako bi probao da ne "rezni" i da li da otakanje izvrsim nakon zavrsene fermentacije u prisustvu vazduha ili bez?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #106 Poslato: 11. Oktobar 2008, 23:01:58 »

Evo da otklonim dilemu nisam za to da se stavljaju creva u vodu, mnogima će to zagorčati posao oko vina, to je moje mišljenje i moje praktično saznanje, bolje ostaviti sud malo otpražnjen da nebi pena izašla napolje, i sumporisanjem sa 10 grama vinobrana usporiti fermentaciju, odnosno dati joj pravu meru i dužinu bez divljanja.

Otvoreno pretakanje u bukvalu znači(a ono je prvo posle fermentacije), uzeti kofu i sipati vino sa visine u čisto, oprano i sumporisano bure.

Zatvoreno pretakanje je sipanje, ili pretakanje, vina da što manje se bućka, već kofu što bliže levku i u bure. Ako se ima pumpa onda je to drugačije:kod otvorenog pretakanja se vino istače u prihvatnu kacu, pa iz nje u sud za dalje čuvanje, sa što većim izdizanjem creva kao bi se sav ugljen dioksid zaostao od vrenja oslobodio.
Isto tako otvoreno pretakanje se može raditi i kofama, iz bureta u kadu, pa iz kade u oprano bure sa izdizanjem kofe kada se sipa(kofa nesme biti pocinkovana ili od lima, već isključivo plastična, kako nebi došlo do promena u vinu sled dejstva vinske i ostalih kiselina na metal.Obratite pažnju pri muljanju, pretakanju i ostalim manipulativnim radnjama, sve što koristite, a koje dolazi u dodir sa vinom ili širom nesme biti od gvožđa, jedino inox se preporučuje i PVC, kao i drvo.

Otvori kacu slobodno, probaj, i ako nema šećera, izvrši otvoreno pretakanje!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #107 Poslato: 13. Oktobar 2008, 19:17:53 »

Peco profesor Jović bi ti rekao, (ili ja) sedi dole , dovoljan dva. Opet pišeš o tehnologiji pravljenja belog vina,(izgleda ne razumeš razliku) i mnoge vinare dovodiš u zabludu.  Isto je i kod otvorenog i zatvorenog pretakanja. Tvoj primer  zatvorenog  pretakanje je otvoreno pretakanje , samo na brzinu.
Sačuvana
kole
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 13. Oktobar 2008, 19:29:32 »

Stvarno sam zbunjen?posle zavrsene fermentacije kad vino ne rezni i nije slatko izvsim otvoreno pretakanje kao sto je Peca vec napisao!da li je to Ok? Pose toga ne znam treba li izvrsiti zatvoreno i kako se to radi?Kad to uradim???ostavim mesec dana da se natalozi fini talog i jos jednom pretocim otvoreno ili zatvoreno, kako? 
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #109 Poslato: 13. Oktobar 2008, 19:50:20 »

Kole ovo posle vrenja nije pretakanje ,ali se radi otvoreno. Prvo pretakanje posle 4-6 nedelja radi se  po pravilu otvoreno, sem u slučaju mrkog preloma. Drugo pretakanje koje je opet posle 4-6 nedelja radi se zatvoreno.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #110 Poslato: 13. Oktobar 2008, 19:57:25 »

Ovo što si pitao da li smeš da otvoriš i probaš, to nije loše raditi sa vremena na vreme (5-7dana) zato što tako pratiš šta se dešava sa vinom,a i kiseonik koji za kratko uđe potspeši posustale kvasce.
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #111 Poslato: 13. Oktobar 2008, 20:06:28 »

http://www.krizevci.net/vinograd/htm/sav_kada_izvrsiti_prvi_pretok_vina.html
kada procitas ovo bice ti jasnije
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #112 Poslato: 13. Oktobar 2008, 20:11:31 »

Peco profesor Jović bi ti rekao, (ili ja) sedi dole , dovoljan dva. Opet pišeš o tehnologiji pravljenja belog vina,(izgleda ne razumeš razliku) i mnoge vinare dovodiš u zabludu.  Isto je i kod otvorenog i zatvorenog pretakanja. Tvoj primer  zatvorenog  pretakanje je otvoreno pretakanje , samo na brzinu.
Hvala na dobroj oceni. Kako to po tebi Dux treba da se izvrši otvoreno, a kako zatvoreno pretakanje, ako čovek ima bure, kofu i vino?
A tema je amaterski način proizvodnje crvenih vina! Pokušavaš da zakomplikuješ i zbuniš ljude na već nekoliko tema, pa onda hajde jasno napiši amateru kako da izvrši ova pretakanja, po tvom znanju i viđenju.

Ja mogu ovo da tvrdim odgovorno: da je otvoreno pretakanje vina, takvo pretaknaje gde se načinom pretakanja omogućava da se ugljen dioksid nastao vrenjem što više oslobodi takvim pretakanjem, i na taj način se stvore uslovi za priliv dovoljne količine atmosverskog kiseonika koji će omogućiti tihu fermentaciju , starenje i stabilizaciju sa taloženjem.

I drugo: da je zatvoreno pretakanje vina, način pretakanja vina posle završetka burne i tihe fermentacije, sa što manjim dodirom sa vazduhom, a ima za cilj da se sa dna suda odstrani stvoreni talog posle tog procesa i obično se vrši posle 30-ak dana, od prvog otvorenog pretakanja.
Sačuvana

Hemingvej
kole
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 13. Oktobar 2008, 20:17:21 »

Thumb Dux,otvorio sam danas nije ni malo slatko oseca se alkohol ali kad sam oslusnuo otvor na bacvi cuje se sustanje i jos je gazirano, u casi su bili mehurici pretpostavljam od CO2?pozdrav iz H.Novog
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #114 Poslato: 13. Oktobar 2008, 21:17:31 »

Citat

Mnogo toga mi nije jasno u ovih par recenica sto si napisao...
Kad malo pazljivije procitam onda vidim da mi nista nije jasno!!

Peca je tacno napisao i nema razloga da govoris "sedi dva" jer nisi u pravu...

Otvoreno pretakanje je pretakanje u prisustvu vazduha. Moze se izvesti na x nacina u zavisnosti od opreme kojom se raspolaze a cilj je da se vino dovede u kontakt sa vazduhom. Kontakt moze biti slabiji ili jaci u zavisnosti od nacina na koji se izvodi pretakanje.
Mlada vina se otvoreno pretacu (osim ako nisu sklona mrkom prelomu) i to najcesce i prvo i drugo pretakanje. Na taj nacin se vino obogati kiseonikom koji mu je neophodan za sazrevanje, vino se oslobadja viska CO2, brze se bistri itd.

Zatvoreno pretakanje se izvodi tako da je vino sto manje u kontaktu sa vazduhom. Takodje se moze izvesti na vise nacina u zavisnosti od opreme kojom se raspolaze...
I kod zatvorenog pretakanja vino dolazi u kontakt sa vazduhom ali mnogo manje nego kod otvorenog pretakanja. Zatvoreni nacin pretakanja se koristi kod vina koja vec imaju formiran buke i kod muskatnih vina. Takodje se vina sklona mrkom prelomu pretacu na ovaj nacin.

Bez obzira koji se nacin koristi potrebno je sumporisati vino da se zastiti od oksidacije....

Citat
Dux,otvorio sam danas nije ni malo slatko oseca se alkohol ali kad sam oslusnuo otvor na bacvi cuje se sustanje i jos je gazirano, u casi su bili mehurici pretpostavljam od CO2?pozdrav iz H.Novog

To znaci da fermentacija jos nije zavrsena. Sacekaj da zavrsi, pusti 4-5 dana da se vini istalozi i onda ga odlij sa taloga. Kao sto je Dux vec rekao to odlivanje nije prvo pretakanje. Prvo pretakanje, koje treba da bude otvoreno, uradis 4-6 nedelja nakon odlivanja vina...
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #115 Poslato: 13. Oktobar 2008, 21:28:47 »

Peco ne znam koliko je bure, ali ako nema drugo bure slične litraže,  da bi uradio zatvoreno pretakanje mora da nabavi plastične ili staklene balone ili nema zatvorenog pretakanja.  
Smatram sebe pravim amaterom koji proizvodi male količine vina za svoje potrebe ali kroz godine proizvodnje trudio sam se da na amaterski način unapredim i poboljšam svoju tehnologiju proizvodnje pomoću štapa i kanapa (što smatram isto amaterskim) Smatram samo da ne poznaješ tehnologiju pravljena crnih vina i da je generalizuješ kroz tehnologiju belih vina koju poznaješ,na šta sam ti već ukazivao.
Nije mi jasno da li si pod ovim drugo mislio na drugo pretakanje ili ako misliš "pod drugo",  ne znam šta je pod prvo.

Pozdrav za Herceg Novi.  Probaj malo vina da proceniš, neće te ubiti. Da li imaš svoj vinograd ili kupuješ grožđe?

Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #116 Poslato: 13. Oktobar 2008, 21:31:45 »

Nisi napisao šta ti nije jasno.Peca je pisao o otvorenom i zatvorenom pretakanju, a u stvari i zatvoreno pretakanje mu je otvoreno. Diodo ako vino sipaš u kofu što bliže levku pa onda u bure, kakvo je to zatvoreno pretakanje?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #117 Poslato: 13. Oktobar 2008, 21:41:22 »

Duxe ako smatras da je zatvoreno pretakanje takvo da je vino totalno izolovano od vazduha nisi u pravu. To je neizvodljivo.
Peca je hteo reci da se vino treba pretakati tako da se sto manje "razbija" i na taj nacin mu se smanjuje dodirna povrsina sa vazduhom. Ako nemas pumpu onda to prakticno radis tako da kantu stavis sto blize cesmi a onda iz te kante sipas vino u bure kroz levak koji ima crevo. Crevo treba da doseze do dna suda, jasno ti je iz kog razloga...

Evo ti podatak koji govori da je nemoguce iskljuciti kontakt vina sa vazduhom cak i ako imas svu opremu...

Zatvoreno pretakanje - do 4 mg kiseonika po litri vina
Otvoreno pretakanje - vise od 6 mg kiseonika po litri vina, zavisnosti od nacina na koji se radi otvoreno pretakanje.

Jos jednom da ponovim, zatvoreno pretakanje ne podrazumeva totalno odsustvo vazduha/kiseonika, podrazumeva samo manje kolicine nego pri otvorenom pretakanju..
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #118 Poslato: 13. Oktobar 2008, 21:43:30 »

Ja bih ponovo zamolio Dux-a da meni, i ostalima ako nisu kao ja razumeli, objasni kako, korak po korak, se vrši otvoreno (uzmi u predpostavku da ja nemam pojma i hoću da mi objasniš) pretakanje i isto tako zatvoreno, a amater sam i imam bure, vino , kofu i jednu kadicu!

I da ti nešto pojasnim: otvoreno ili zatvoreno pretakanje je isto kod belih i crvenih vina, razlikuje se možda po vremenu i nameni, ali je postupak isti!
Sačuvana

Hemingvej
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #119 Poslato: 13. Oktobar 2008, 21:55:02 »

Mislio sam na vrenje , ne na pretakanje (kod tihog vrenja crnog vina nema pene ili dizanja)
Ako iz inox sudova tako vršite zatvoreno pretakanje to vam je stravična greška zato što to nije zatvoreno pretakanje.
Normalno da kod pretakanja nema hermetičke izolovanosti , ali samo sipanje u kofe i u levak su već preveliko uznemiravanje vina i velika aerosoleacija. Probajte da crevo stavite direktno na slavinu pa crevo do dna bureta (zakon spojenih sudova bi trebalo da funkcioniše) ili sa crevom preko poklopca direktno u bure do dna (to je zatvoreno).
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.206 sekundi sa 18 upita.