30. Oktobar 2025, 05:38:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 11   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mastika  (Pročitano 240695 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nejle
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 11.0

« Odgovor #30 Poslato: 13. April 2012, 14:12:55 »

Pozdrav svima,

vec nekoliko godina pravim rakiju anasonku, tako sto dodam neku kolicinu anisa u meku rakiju i prepecem. Zadnje dve godine sam pravio od anisa koji sam nabavio u Makedoniji, tacnije sa Ohrida, makedonci ga zovu Razjan, . . . i prezadovoljan sam. Da, pre destilacije se i kapak namaze medom, to mi je isto jedan u Makedoniji rekao.

Moje pitanje je, koliko treba takva rakija da odlezi u staklenom sudu, i koliko ga cesto provetravati da bi je mogli konzumirati bez problema Smiley

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 13. April 2012, 16:27:47 »

Da si kod pravljenja ove rakije koristio ono što treba, a to je gotovo neutralan destilat i dovoljna količina sjemena anisa, onda bi u njoj imao deset puta veću koncentraciju arome anisa u odnosu na sva ostala aromatska jedinjenja koja potiču iz polaznog destilata. U toj situaciji nema potrebe ni za kakvim dozrijevanjem osim one standardne početne stabilizacije destilata u trajanju od dva mjeseca (ovdje to može biti i kraće) i ne samo da nema potrebe ni za kakvim provjetravanjem nego bi tako štetno uticao na glavno i gotovo jedino aromatsko jedinjenje (trans anetol). Pošto si radio drugačije i imaš neku kombinaciju voćne rakije (vjerovatno slabije jer dobru bi bilo šteta kvariti) i rakije od anisa, onda i proces dozrijevanja ima kombinovani uticaj na cjelokupnu aromu. Ako ideš na klasično dozrijevanje voćne rakije, štetiš aromatskom uticaju anisa, i obrnuto... Traži se negdje na sredini, nekoliko  mjeseci bez provjetravanja sa jako malo slobodnog prostora u staklenom sudu (5%) koji ćeš samo otvoriti i ponovo zatvoriti najviše jednom mjesečno.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
nejle
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 11.0

« Odgovor #32 Poslato: 14. April 2012, 09:59:59 »

Molim vas da mi objasnite sta znaci neutralan destilat, . . . mozda nisam dovoljno napisao, rakiju sam pravio od komine iz koje je prethodno otoceno pola vina, dakle, rakija je od grozdja, . . . u prepek sam stavljao Anis (Razjan) i mazao kapak medom, . . . kazan je sto litara, celokupna kolicina je bila jaka 12 gradi (30 %), odvojio prvi litar i prekinuo pecenje kad je pocela da tece patoka, negde otprilike kad je iz lule merilo nekih 13-14 gradi. Dobijenu rakiju sam kasnije razblazio na 47%, ta mi se jacina svidja Smiley Zadovoljan sam kako anasonka mirise . . . interesovalo me je kad bi je mogli poceti piti a da rakija ne bude "presna", . . . eto toliko, . . . citao sam prethodne poruke i shvatio da ako hocu da rakija ostane bela moram da je drzim u staklu ili nekom drugom sudu koji ne odaje boju, ali koje vreme ? a oko provetravanja, plasim se da ne oslabi aroma Smiley

pozdrav

Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 14. April 2012, 10:35:26 »

Ja sm  pravio isto od stolnog grozdja bez sjemenki i nisam nista uzeo za vino vec sve za rakiju.Pred destilaciju sam u kazan ubacio anis,li kapak nisam mazo medom.Dobio sam nevjerovatno ljpu rakiju,a koju sam drzo 2 mjeseca prije upotrebe.Rakija je bila bistra i prije razredjivanja vodom i poslje.Drzao sam je u staklu i nekoliko puta je pretakao da bi dobila kisika.Za aromu se neboj,nece je izgubiti,ako je hladno aroma ce se malo umiriti,ali cim pocmes muckati aroma ozivi.Ta rakija se dopala svakome koga sam ponudio i neki dan sam napravio jos jednu turu.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 14. April 2012, 13:02:08 »

Molim vas da mi objasnite sta znaci neutralan destilat, . . .
Rakije od voća i grožđa, pa i tvoja komovica, u sebi sadrže aromatske materije koje daju karakter rakiji i na osnovu kojih je jasno od kojeg voća su napravljene. Te aromatske materije su mjerljive i često se kreću u rasponu od 5 do 10 grama po litri apsolutnog alkohola. Dakle one nisu neutralne ni po mirisu ni po ukusu za razliku od destilata koji se može dobiti od njih posebnim postupkom ili posebnim kazanom, ili nekim drugim materijalom poljoprivrednog porijekla. Za pravljenje rakije od anisa se inače koriste ovakvi neutralni destilati kako bi aromatsko jedinjenje iz anisa u količini od 1 do 1,5 grama moglo dominirati tom rakijom i dati joj poželjnu aromu i karakter specijalne rakije. Ti nisi radio na taj način nego si u komovicu dodao određenu količinu aroma anisa, odnosno na 5 grama arome komovica dodao cca. 1 gram arome anisa. Nešto slično kao da si u 5 litara čobanca dodao 1 litar fiš paprikaša.
Citat
interesovalo me je kad bi je mogli poceti piti a da rakija ne bude "presna", . . . eto toliko,
Konkretan odgovor si već dobio ali nije problem da ga ponovim. Što se tiče anisa, jedan najviše dva mjeseca. Što se tiče komovice, ako je kvalitetno urađena onda negdje 6-8 mjeseci…    
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #35 Poslato: 18. April 2012, 23:15:30 »

Dali neko zna originalan recept za makedonsku mastiku?
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 19. April 2012, 11:40:12 »

Originalni recept? Ma nema ga ni za šljivovicu a kamo li za mastiku. Jedino da neko prenese svoje iskustvo i zadovoljstvo postignutim.
Gledaj koje su sve varijacije dozvoljene pravilnikom i zakonom: „Mastika je specijalna rakija dobijena od rakije voća ili grožđa ili mešavine rakija od voća i grožđa kojima su pri destilaciji ili maceraciji dodati smola mastike bora (Pistacia lentiscus), kao i seme anisa, morača i drugih začina i aromatičnih plodova voća“.
Da ne govorimo o tome kako ni Makedonci nisu izuzetak od nas ostalih po pitanju ljubavi prema zakonima i pravilnicima.
Najčešće se ide sa onim osnovnim: rakijom komovicom ili lozom, sjemenom anisa ili slatkog (ko)morača (anason) i smolom mastiksa, ostale arome koje se dodaju su stvar izbora.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #37 Poslato: 19. April 2012, 14:33:21 »

Zdravo i hvala!
Dobio sam jedan vrlo star i dobar (ali i neobican recept) za mastiku iz Makedonije.
Preko vikenda moram da isprobam ovaj recept, pa objavicu rezultat istoga!
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 19. April 2012, 23:19:17 »

Neće smetati da prije toga opišeš postupak kojim ćeš raditi.  Grin
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #39 Poslato: 19. April 2012, 23:30:49 »

Mogu da posaljem Makedonski recept pa ko ga razume razume dohfly
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 19. April 2012, 23:43:31 »

Što se mene tiče možeš kako hoćeš, a i ne moraš nikako. Nego sam mislio da želiš to da podijeliš sa nama na forumu.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #41 Poslato: 19. April 2012, 23:46:44 »

Mastika Strumicka
za kazan od 100 litra( surova rakija so maks.jacina 37%)
   1kg Med (livadski) za kapak
   350gr kocki secer se stava vo krpata kaj sto tece rakijata
   morsko orevce 1 paketce  (~6gr)
   cimet 1 pak
   6-10gr Skz Mastiks (5gr zdrobeni na kapak so medot)a ostanatoto(5gr.) vo krp~e i se stava na istekot da te~e rakijata na nego
   2-3 (crni luk)kromida celi
   Cumur 2 saki ili 3 pracki cumur za skara
   10 kg Anason( se stava da otsedi preku noc vo 2 kanti od polikolor(20l) so voda  i koga vodata ke pocrne se preceduva i se stava vo kazanot .vodata se frla)
   1-2 cablana carevka(kukurus) skrsena na pola
   Grozdova rakija so ja~ina do 36%-37% ne poveke!(mereno vo kazan skroz do gore napolnet)
   1 saka edra sol (obavezno!)

Oginot za prepekot da se cuva tivok( 80-85 S) i poleka da tece 6/9-10 casa kako konce.
Koga ke spadne rakijata ispod 45% da se prekine i presece!Pred kraj rakijata tece skroz bela .Tuka e krajot so maksim.+/- 1 litar.
Alkometarot mora da e cist I bez masni naslagi!
Rakijata se meri na temperatura 20C.
Ako e ispod 20C se odzema, pa se mnozi so x 0.4% (na primer rakijata e 15C -20C= 5 x 0.4 = 2% merena rakija 40%+2= 42%)
Se razreduva so destilirana voda na 43%.
Zacini sto se stavaat vo prepekot za mastika ili uzo sprema sakan vkus:
Kopar
Dzumbir
Kamilica
Koriandar,
Sačuvana

nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #42 Poslato: 20. April 2012, 09:01:52 »

gde moze da se nadje mastiks? da se kupi
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #43 Poslato: 20. April 2012, 11:28:11 »

Mastiks moze lako da se nadje u Makedonii i u Grckoj. U Makedonii se zove "S'ks" ili "Mastikos".Cena mu je 4-8 EUR za 10gr. zavisno od kvaliteta i prodavaca Wink
Sačuvana

nejle
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 11.0

« Odgovor #44 Poslato: 21. April 2012, 11:46:25 »

Mastika Strumicka
za kazan od 100 litra( surova rakija so maks.jacina 37%)
   1kg Med (livadski) za kapak
   350gr kocki secer se stava vo krpata kaj sto tece rakijata
   morsko orevce 1 paketce  (~6gr)
   cimet 1 pak
   6-10gr Skz Mastiks (5gr zdrobeni na kapak so medot)a ostanatoto(5gr.) vo krp~e i se stava na istekot da te~e rakijata na nego
   2-3 (crni luk)kromida celi
   Cumur 2 saki ili 3 pracki cumur za skara
   10 kg Anason( se stava da otsedi preku noc vo 2 kanti od polikolor(20l) so voda  i koga vodata ke pocrne se preceduva i se stava vo kazanot .vodata se frla)
   1-2 cablana carevka(kukurus) skrsena na pola
   Grozdova rakija so ja~ina do 36%-37% ne poveke!(mereno vo kazan skroz do gore napolnet)
   1 saka edra sol (obavezno!)

Oginot za prepekot da se cuva tivok( 80-85 S) i poleka da tece 6/9-10 casa kako konce.
Koga ke spadne rakijata ispod 45% da se prekine i presece!Pred kraj rakijata tece skroz bela .Tuka e krajot so maksim.+/- 1 litar.
Alkometarot mora da e cist I bez masni naslagi!
Rakijata se meri na temperatura 20C.
Ako e ispod 20C se odzema, pa se mnozi so x 0.4% (na primer rakijata e 15C -20C= 5 x 0.4 = 2% merena rakija 40%+2= 42%)
Se razreduva so destilirana voda na 43%.
Zacini sto se stavaat vo prepekot za mastika ili uzo sprema sakan vkus:
Kopar
Dzumbir
Kamilica
Koriandar,

e to je interesantno, bas bih voleo da cujem tvoje misljenje kad isprobas, . . . i ja dobih jedan recept koji cu napisati dole, ali nisam pravio po receptu vec samo anis i med na kapak, kako prethodno objasnih, a evo originalnog recepta, pa prosudite ima li to smisla:

• 100 l komove meke rakije
    2 kg anisa mlevenog ili 4 kg u zrnu
    50 grama soli
    4-5 kg bukovog cumura
    4-5 kg jecma u zrnu
    2 kg crnog luka ociscenog i isecenog na cetvrtine
    medom namazati kapak i prepek da ide na 45 %

pozdrav
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 11   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.032 sekundi sa 18 upita.