21. Maj 2025, 13:47:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 41 42 [43] 44 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 235536 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #630 Poslato: 19. Decembar 2015, 14:05:17 »

Pre 4 godine izvario sam metalnu konsrukciju u dvorištu dimenzija 6,3m x 3,4 m x 2,2 m sa nameron da formiram uzgojni oblik pergole na mestu gde parkiram automobile , ispred kuće. Mesto je lepo osunčano tokom čitavog dana. Na nagovor porodice , tada sam zasadio 4 Hamburga , 2 Kardinala i 2 Afus- Alija koji su se vrlo lepo primili i sada su , Hvala Bogu , već jake i zdrave loze. Prethodne 3 godine sam oprezno rezao tu lozu da bi se u potpunosti razvio korenov sistem. Sledeće godine na proleće planiram da počnem formiranje ,, plafona'' pergole , tj. da pustim po 2 mlađara na horizontalnu gornju ploču.
Još uvek nisam odlučio kako da napravim gornju ploču pergole. Taman se odlučim za jednu varijantu ( prvo sam hteo sa stavim armaturno gvožđe sa okcima 25 x 25 cm, ali sada mi je jedan drug dao novu ideju:  pergola je široka 3,4 m. pa prvo da zavarim 6 šparinga ( čelična traka debljine 5 mm i širin 2-3 cm)  poprečno , na svakih 1 metar, pa onda da zavarim 4 ili 5  cevi dužine 6,3m ( uzdužno) kao nosače i da sve to međusobno izvarim i tako napravim čvrstu konstrukciju. Otvori između tih nosača bili bi 85 x 100 cm .
Pošto sam početnik u radu sa pergolama , interesuje me da li su toliki otvori preveliki za formiranje pravilnog oblika pergole i za lastare? Da li je uputno da te otvore ,, prošniram'' čeličnom žicom i tako ih smanjim ? Taj drug mi je odmah izveo računicu da bi takava konstrukcija koštala u v'r glave 2,500 dinara  dok 1 polje armaturne žice od 6 mm ( 2 x 6 m) košta oko 6,500 dinara( meni bi trebala 2 polja).
Bio sam malo preopširan ali bih voleo da čujem i još neko mišljenje u vezi ovog problema.
P.S. Na stone sorte sam bio prisiljen od strane porodice jer već imam mali vinograd sa Merloom a ,, nemamo da pojedemo grozd''  Grin
Božezdravlja biće tu i za jelo a i za vino...
Sačuvana
Nebo
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #631 Poslato: 28. Decembar 2015, 23:37:30 »

Imam neko zaraslo parče zemlje od 19a koje sam kupio prošle godine. Pre 6-7 godina je preorano i ostavljeno tako. Izrasli su šipci, bagrenje, razno žbunje.

Na koji način je najbolje da parcelu ponovo dovedem u red? Nije problem to sve iseći, ali šta sa korenjem? Da li bi to trebalo izorati traktorom, da li je potreban neki poseban traktor za to, hoće li izbušiti gume na patrljke biljaka koje štrče iz zemlje (ono što ostane posle seče)? Koliko bi ovo zadovoljstvo moglo da me košta, od prilike?

Posle sređivanja tu bih posadio vinovu lozu...

Sačuvana
Vinogradd
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #632 Poslato: 20. Jul 2016, 21:40:38 »

Pozdrav svima, nov sam na forumu, imao bih neka pitanja za vas posto vidim da na ovom forumu ima iskusnih i strucnih ljudi.
Planiram da ako sve ide po planu zasadim 1ha vinograda, jos se nisam odlucio za sorte grozdja, niti da li ce biti belo grozdje ili crno. Interesuje me cena podizanja jednog hektara vinograda, znam da je tesko dati odgovor na ovo pitanje ali da li mi mozete reci neku okvirnu cenu? Hvala puno Wink
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #633 Poslato: 20. Jul 2016, 23:06:32 »

Imaš na Internetu o podizanju novog vinograda. Podizanje 1 ha vinograda nije mala stvar. Potrebna su velika ulaganja i čekanje 3 godine do prvog orda.  Ja sam za početak našao ovo http://www.zdravasrbija.com/lat/Zemlja/Vinogradarstvo/910-PODIZANjE-VINOGRADA.php

http://www.agroplod.rs/zemljoradnja/vinogradarstvo/vinova-loza-ekonomsko-polaziste-pri-zasnivanju-vinograda/

Sačuvana
Vinogradd
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #634 Poslato: 21. Jul 2016, 14:17:13 »

Procitao sam sve to, znam za te tekstove. Buni me sto neki kazu da je sa podizanje jednog hektara vinorada potrebno oko 20 000 evra, dok neki kazu da je potrebno oko 8 000, ne znam sta je istina od toga. Kja je realna cena za podizanje jednog hektara vinograda?
Sačuvana
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #635 Poslato: 21. Jul 2016, 14:31:36 »

Izračunaj sam: đubrenje, oranje, kopanje, kalemovi, stubovi, žica...
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #636 Poslato: 21. Jul 2016, 14:36:53 »

Procitao sam sve to, znam za te tekstove. Buni me sto neki kazu da je sa podizanje jednog hektara vinorada potrebno oko 20 000 evra, dok neki kazu da je potrebno oko 8 000, ne znam sta je istina od toga. Kja je realna cena za podizanje jednog hektara vinograda?
Evo administrator je spojio teme jer na forumu već postoji tema o podizanju mladog vinograda. Počni od početka sa čitanjem pa će ti sve biti jasnije.
Mada prve godine kupiš lozne kalemove pa zasadiš, a druge godine u proleće postaviš stubove i žicu tako da ulaganja nisu sva u prvoj godini. E sad cena  zavisi gde i od koga nabaljaš kalemove kao i stubove dal ćeš betonske, metalne ili drvene. Na sve tri varijante ide pocinkovana žica. Nešto izračunaj i sam. E kad sve to uradiš treće godine je prvi rod koji je naravno manji od punog roda. Tada će ti biti potrebno da imaš podrum, buradi, muljaču i još koješta ako nećeš da sadiš stono grožđe. Zaboravih traktor i prskalicu za lozu. Ima tu još kojekakvih troškova pogotovo ako nisi iz vinogradarskog kraja ili porodice pa nemaš baš nikakvog iskustva. Inače na jednom hektaru može da rodi 12-15-18 i više tona grožđa Posaditi i obrađivati jedan hektar vinograda nije ni malo prosta i jednostavna stvar.
Sačuvana
arsa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #637 Poslato: 07. Oktobar 2016, 23:00:54 »

Pozdrav svima. Treba da zasadim vinograd(zemljište je pripremljeno u fulu),još se lomim,jesenja ili prolećna sadnja?! Ako neko može iz ličnog iskustva-najavljuju hladnu  zimu  Sad
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #638 Poslato: 08. Oktobar 2016, 00:10:00 »

Jesenja sadnja je preporučljiva za mediteranski pojas, a takvog nemaš u Srbiji.
Dakle proljetna i to ne prije aprila. Teža zemljišta u drugoj polovini mjeseca, a veće nadmorske visine još kasnije. Ja sam ove godine sadio 18. 04., a da sam to uradio prije na nekoliko dana imao bih vjerovatno problema zbog mrazeva oko prvog maja.
Srećom nisam pa sam imao drugih „problema“, morao sam zaustavljati rast mladica i opet je bilo onih koje su mi prešišale visinu od tri metra, bez upotrebe azota i mineralnih gnojiva uopšte.  Smiley Doduše na bujnijim sortama vinove loze.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
arsa
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #639 Poslato: 08. Oktobar 2016, 13:00:05 »

Bistrica hvala-to mi je mnogo bitno. Ja sam okolina Smederva-nema ništa preko 200m nadmorske visine. Pošto imam 2 prikolice stajnjaka u njivi biće najlon preko do proleća Smiley Smiley
Sačuvana
verbatim
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #640 Poslato: 19. Oktobar 2016, 18:27:55 »

Danas sam porucio nekih cetrdesetak sadnica Kaberne Sovinjon,prodavac kaze da nema potrebe za stajskim djubrivom, zato sto je jesenja sadnja, vec da je dovoljno baciti mu mineralno djubrivo recimo 15:15:15 za jednu saku oko loze,negde na pola rupe.
Sta vi mislite o tom savetu,da li saditi bez stajskog djubriva i da li odgovara to minerakno djubrivo? I napomenuo je da se ne kosi sadnica,vec da se postavi uspravno,zato sto ako podje tako koso onda moze da se osteti kasnije...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #641 Poslato: 19. Oktobar 2016, 21:02:24 »

Samo mu je u preporuci još nedostajalo ono vezano za crnu mačku i petak 13-ti, i bila bi kompletna.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
verbatim
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #642 Poslato: 21. Oktobar 2016, 23:25:58 »

Stigle mi loze, sutra boze zdravlja idu u jame, da li moze da se stavlja djubre od zivine, nemam drugo? Dosta ste pisali o sadnji,cetrdesetak stranica nije malo ali ne videh da komentarisete kokosije djubre, da li moze ono u rupe i posto mi je teren malo vlazniji da li da mu malo postavim kamencice dole na dnu jame da se voda sto manje zadrzava? A kako oko navodnjavanja, sada par dana javljaju bice bez kisa, da li zemlja ima dovoljno vlage ili ako recimo od sutra bude narednih nedelju dana bez kise, da li da svakog dana nalijem po neki litar na sadnicu ili u ovoj jesenjoj sadnji to nije potrebno...?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #643 Poslato: 22. Oktobar 2016, 08:49:37 »

Može i kokošije đubre, ali ga pomešaj sa zemljom i malo kreča u prahu da ga sterilišeš. Navodnjavanje nije potrebno.Kamenćići može, ali samo oni od po 30 kg po komadu Evil.Samo ih zagrni da ne ozebu. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
verbatim
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #644 Poslato: 22. Oktobar 2016, 19:37:00 »

Gotovo,uzeo sam iz komsiluka jedna kolica stajskog djubriva i po malo sam stavio...videcemo sta ce biti,hvala na savetu!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 41 42 [43] 44 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.088 sekundi sa 22 upita.