... a jedina moja nedoumica je raditi sumporenje ili ne? Bistrica je protiv toga, a to je već dovoljan razlog za razmišljanje. Dakle, šta činiti ove godine? Možda pola pola, pa uporediti dobijene rakije. Ako se razlika uopšte može uočiti organoleptičkim putem?
Hvala za respekt koji iskazuješ spram onog što iznosim o svemu poželjnom i nepoželjnom kod pravljenja rakije, ali ovdje to nije samo moj isključivi stav. Isto to misle, zastupaju i preporučuju svi ono koji se ozbiljnije bave analizom postupaka kod pravljenja bilo kog jakog alkoholnog pića. Svakog pića koje se pravi destilacijom. Čak se i kod destilacije rektifikacionom kolonom, koja može podnijeti manje kvalitetnu sirovinu, i kod koje ne moraju postojati tako strogi kriterijumi kao kod klasične dvostruke destilacije, ne preporučuje da fermentisani materijal sadrži više od 20 mg ukupnog SO2, jer će se negativno odraziti na kvalitet dobivene rakije. Ako se uzme u obzir da će bez ikakvog sumporenja kvasci prirodno u fermentaciji stvoriti nekih 8-10 mg SO2 onda na raspolaganju čak i za rektifikacinu kolonu ostaje jako uzak manevarski prostor. Tačnije tog prostora i nema, ali se svakim sumporenjem itekako utiče na povećanu količinu stvorenog acetaldehida i koji se zbog praga osjetljivosti neće detektovati kao negativna pojava u vinu, ali će zbog destilacije i njenog koncentrovanja hemijskih, aromatskih, jedinjenja prisutnih u fermentisanom materijalu itekako osjetiti u rakiji. Acetaldehidni defekt, ili mana, rakije je jedna od najstarijih i najčešćih mana, inače i bez sumporenja, pa je i pomno istražena. Često takva istraživanja započnu običnim svakodnevnim pitanjem u stilu zašto mi rakija ima loš miris i ukus.
Da, itekako se razlika može uočiti organoleptičkim putem i to veća nego ona kod odvajanja i izostanka odvajanja prvenca. Konkretno na ovo pitanje je odgovoreno prije više od stotinu godina. Pa zato ne daj da te zbunjuju i dovode u dilemu svi novokomponovani „stručnjaci“ koji bez ikakve argumentacije pišu drugačije po internetu, ili gdje već. Proizvodnja vina i rakije ima mnogo sličnosti ali i dosta različitosti.