11. Novembar 2024, 17:55:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Uslovi za kvalitetnu fermentaciju  (Pročitano 196714 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #30 Poslato: 17. Novembar 2012, 23:53:22 »

Pozdrav,majstor peco! Smiley
Cenim tvoje veliko iskustvo u pecenje rakije,i slazem se stime da moze doci do prekid fermentacije zbog neadekvatne temperature,ali zbog koriscenje vrenjace...?
Citat
Normalno koriste druge efektivnije metode kontrolisane fermentacije.
Daj da cujemo to (jer me svarno zanima).Kako sto je vec i neko na forumu rekao, da razlika u amaterskim i profesionalnom pristupu oko fermentacije i destilacije, je nacin rada-a ne odradjene kolicine.

MP
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 18. Novembar 2012, 18:08:25 »

Normalno koriste druge efektivnije metode kontrolisane fermentacije.
Misliš na dodavanje vode i šećera.
A inače jel ovo priča o fermentaciji vina, pošto se samo ono spominje u tekstu, ili o fermentaciji voćnog kljuka i uslovima za kvalitetnu fermentaciju, kako se inače zove ova tema.
Citat
ali je za one koji nisu sigurni kako ce teci proces fermentacije i dalje je vrenjaca glavna kocnica nekontrolisanog vrenja.
50 procenata amterskih proizvodjaca vina ima problem sa prekidom fermentacije zbpg vrenjace
Da ovdje nisu možda pomiješani pojmovi sa google prevodioca. Jer ovo što je napisano ima više veze sa aerobikom nego sa vrenjačom (airlock)
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #32 Poslato: 18. Novembar 2012, 18:29:53 »

Ocigledno da nepisemo istim jezikom, posto me kolega Bistrica nije razumeo. Neznam kako se moze kontrolisati fermentacija sa vodom i secerom. I opet ono sa prevodjenjem sa google. Mislim da mu je previse znanja udarilo u glavu pa je i kolegu urednika sa foruma poceo da zajebava, ali nemoze on to da izdrzi koliko ja mogu da trpim.
Moram da pojasnim sta to ustvari vrenjaca uradi pa stane fermentacija.U neadekvatnim temperaturnim uslovima uspori ili potpuno zaustavi proces fermentacije. Dosada sam imao preko 200 pitanja a koja su se odnosila na prevremeni prestanak fermentacije. Prvu meru koju sam preporucivao je da skinu vrenjacu i otvor prekriju nakvasenom gazom ili citom krpom po kojoj ce posuti malo vinobran, pri tome je isla preporuka da se masa malo promesa, i doda eventualno jos kvasac ili hrana za kvasce, ili pak oboje. Skoro svuda je fermentacija pnovo krenula i to najcesce bez dodataka kvasaca i hrane i zavrsila do kraja. Da nebi ovo bila prazna prica, molim clanove foruma kojima sam pomogao savetom da u temi svastara (da nebi opterecivali ovu temu), potvrde ili negiraju ovo moje pisanje.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 18. Novembar 2012, 19:18:29 »

Citat
Ocigledno da nepisemo istim jezikom, posto me kolega Bistrica nije razumeo… Mislim da mu je previse znanja udarilo u glavu pa je i kolegu urednika sa foruma poceo da zajebava
Nikada nikog na forumu nisam zajebavao pa ni tebe, iako se često dešavalo suprotno. Čak je i ovdje očigledno tako nešto. Trpljenje je pasivna radnja a ovdje si više nego aktivan. Na ovako nešto naprosto nemam riječi. Svaka čast, ovo boldirano ti je do sad najuvjerljiviji argument. Samo tako nastavi, nisam drugo ni očekivao.
Citat
Moram da pojasnim sta to ustvari vrenjaca uradi pa stane fermentacija.U neadekvatnim temperaturnim uslovima uspori ili potpuno zaustavi proces fermentacije
Treći put pitam o čemu pričamo, voćnom kljuku ili vinu i kojem, iako je u suštini jako slično ali da znam odgovoriti. Da ne pišem sve varijante ovog pogrešnog stava.
Citat
Neznam kako se moze kontrolisati fermentacija sa vodom i secerom.
Nema sa vrenjačom veze ni to da je ona kočnica nekontrolisanog vrenja, ni to da ona izaziva prekid alkoholnog vrenja, zato sam i spomenuo ono što isto tako nema nikakve veze.
Citat
I opet ono sa prevodjenjem sa google.
Zato što se razgradnja šećera u fermentaciji dešava bez prisustva kiseonika, u kome nastaje etanol i CO2, pa kvascima za završetak vrenja šećera nije potreban nikakav kiseonik (uklanjanje vrenjače).
Kod aerobika, u normalno povišenom radu mišića, u organizmu se energija za takav rad oslabađa i razgradnjom šećera u prisustvu velikih količina kiseonika, pa bi tu skidanje vrenjače, da je ima, bilo opravdano.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #34 Poslato: 18. Novembar 2012, 20:16:31 »

Ja oduvek vrenje vrsim u anaerobnim uslovima sa vrenjacom,bilo da se radi o vinu ili komu za rakiju.KAda stavim kom na fermentaciju,dodam kvasce,kasnije hranu i ostavim sa poklopcem koji je samo stavljen preko suda,nije hermeticki zatvoren.Sutradan zatvaram hermeticki i stavljam vrenjace.Naravno vodim racuna o temperaturi.Evo stavio sam dunju na fermentaciju,ali izgleda da cu sutra morati da je unesem u supu posto su noci hladne,a bice sve hladnije.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #35 Poslato: 18. Novembar 2012, 21:36:58 »

Ja vrenje vrsim u inox tankovima zapremine 500, 1200 i 2000litara, ni na jednom nemam vrenjacu, a pored toga koristim i PVC kade zapremine po 1000litara. Kade su mi povezane duplom PVC folijom i stegnute sa isecenom unutrasnjom gumom od automobila. Ovo pricam za vrenje sire. Takodje iste takve pvc kade koristim za sljivu, jabuku, kajsiju, krusku  i dunju. Kod mesavine juznog voca (narandza, mandarina i grejfurt) koristim otvoreni bazen zapemine 18000litara u kome je prevrelo voce od polovine juna ove godine i bazen je prekriven samo pvc folijom. Ni u jednom postupku fermentacije nisam koristio vrenjace a analize vina (ukupan i slobodni sumpor, kiseline i ostali parametri su odlicni). Juzno voce imam na cekanju za destilaciju oko 16500litara, sljivu oko 4500kg, kao i dunju trenutno na fermentaciji oko 2000kg. Ovo nisam napisao da se hvalim sta ja imam, nego samo da kazem da nigde nije upotrebljena vrenjaca pri fermentaciji i da zbog toga kazem da je vrenjaca ZA MENE igracka nepotrebna.
 E sad Vi pametniji i uceniji od mene objasnite mi sta bih ja to dobio ako bih stavio vrenjace (a nekad sam ih stavljao, a zasto sam ih skinuo, pa rekao sam koceeee tok fermentacije).
Za bela vina fermentacija mi tece od 20 do 30 dana a za crvena od 15 do 25 dana. Kod belih temperatura neprelazi 20C a kod crvenih 27C.
Sačuvana

Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 18. Novembar 2012, 22:02:59 »

Citat
E sad Vi pametniji i uceniji od mene objasnite mi sta bih ja to dobio ako bih stavio vrenjace.
Ne radi se ni o pameti ni o učenosti nego o elementarnim stvarima u kojima ne griješe ni oni koji su svega par puta pokušali napraviti vino. Komad plastike se može nazvati kako hoćeš, ali ako kažeš da je vrenjača igračka onda se u bilo kakvoj smislenoj priči podrazumijeva da je anaerobna fermentacija glupost. A izgovoriti tako nešto je naprosto nedopustivo za ovaj rejting foruma. Ako se i izgovori onda je sigurno neizbježna obaveza bilo kojeg ozbiljnijeg člana da reaguje na tako nešto. Za odgovor da li je to baš tako morat ću te malo uputiti na jedno desetak tema gdje je detaljno obrazloženo šta se sve dobiva a šta gubi kod anaerobne ili aerobne fermentacije bijelog vina i voća namijenjenog destilaciji ili voćnog vina. Mikrooksidacija je nešto drugo i ona nema veze sa ovom pričom, isto kao što procesi oksidacije crnog grožđa na maceraciji nisu isti oksidativni procesi kao u ova dva navedena slučaja, prvenstveno zbog količine i vrste fenolnih jedinjenja.
Ako ne uspiješ sam pronaći mjesta gdje to piše na forumu vjerujem da neće biti problem da malo guglaš jer sam od prije primijetio da ti to nije nimalo strano.
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #37 Poslato: 18. Novembar 2012, 22:16:50 »

Ja moram jos jednom da odgovorim u vezi vrenjace i anaerobnog toka fermentacije. Ako je precnik otvora na vrhu tankova od jedan do dva cm, gde bi trebalo da se postavi vrenjaca, i ja na taj otvor stavim duplu cistu krpu navlazenu i posutu vinobranom, a fermentacija ide svojim tokom, pitanje-sta se nalazi u onom malom prostoru koji nije napunjen tecnoscu ili masom za fermentaciju, kiseonik ili CO2. Ili moja druga dilema, u kaci od 1000litara imam toliko mase za fermntaciju, koliko je potrebno da neprelije van kada tece fermentacija, u tu istu kacu je ubacen vinobran, kvasac i hrana za kvasce, ista ta pvc kaca je povezana sa duplom pvc folijom, dobro pritegnuta gumom, i ptanje za oba slucaja kakva je to fermentacija aerobna ili anaerobna.
Sačuvana

Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 18. Novembar 2012, 22:27:23 »

Ma ovo postaje lakrdija, i nije prvi put da u diskusiji praviš zaokret. Mogu postaviti linkove, ali ih ima tako puno da bi se uvrijedio i optužio me da ti rušim onaj pravi ugled na forumu. Ako je anaerobna zašto onda smeta vrenjača i zašto je igračka. Ovo je toliko neozbiljno da odustajem od daljnje priče.
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #39 Poslato: 18. Novembar 2012, 22:38:20 »

I ja trazim taj odgovor, u strucnom smislu, jer sam ustanovio u praksi da hoce ista ta vrenjaca da prekine tok fermentacije kada je vrlo spor tok.
Sačuvana

Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 18. Novembar 2012, 22:45:19 »

Nema tog odgovora, naprosto jer konstatacija nije tačna. Razlog za prekid fermentacije nikada ne može biti ni u vrenjači ni u anaerobnim uslovima. To je u stvari odgovor.  
Sačuvana

bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 19. Novembar 2012, 06:22:05 »

Uh!
Sačuvana
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #42 Poslato: 19. Novembar 2012, 07:38:57 »

Mi ostali forumasi sa manje znanja smo sad sludjeni.aeobni aneorobni nacin fermetacije pitanje je sad-_ Scratchhead
Sačuvana
jakovljevic79
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #43 Poslato: 19. Novembar 2012, 09:45:21 »

Vec trecu godinu koristim navlazenu krpu posutu sa vinobranom prilikom fermentacije po pecinom uputstvu i uvek sam dobio kvalitetno vino.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 19. Novembar 2012, 10:47:01 »

Kvalitetno vino je širok pojam što ne znači da tvoje ne spada u njega. Da bi taj kvalitet bio što veći potrebno je brižno voditi računa o tehnologiji, odnosno mnogim uvezanim detaljima od vinograda pa do njegove konačne upotrebe. U svemu tome krpa namočena sa vinobranom ti ne može odmoći, ali ti sigurno neće ni pomoći. Nemoj pogrešno shvatiti ništa ti ne prigovaram niti te nagovaram na drugačije, samo uopšteno i glasno razmišljam. Za mene je potpuno važeća činjenica da tokom trajanja fermentacije što CO2 brže napušta posudu sa vrenje tako sa sobom vuče sve više aromatskih jedinjenja, pa i alkohola. Koliko je to tačno u nekoj konkretnoj situaciji ne bih znao odgovoriti, pogotovo što je to sve više što je taj otvor sa krpom veći i što je temperatura veća. Vjerovatno je je još veća razlika nego kod otvorenog i zatvorenog pretoka, pa ih više niko ne dovodi u pitanje. Ima još nešto što je naročito izraženo kod voćnog kljuka, koji normalno ima niži alkohol i kod koga se ne radi sumporenje. Ulazak kiseonika u posudu u trajanju tihog vrenja i nakon toga će sigurno rezultirati radom površinskih kvasaca i drugih mikroorganizama kojima je potreban kiseonik. Tako da ne vidim u čemu je smisao ove krpe namočene sa vinobranom. Ne može usporiti izlazak CO2 i aroma, ne može spriječiti ulazak kiseonika, nije bitno da li će spriječiti ulazak mikroorganizama u posudu jer oni su odavno već u njoj.
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 21 upita.