03. Oktobar 2024, 13:52:20 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 14   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mini destilerija - Moonshine  (Pročitano 178906 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #15 Poslato: 28. Decembar 2008, 22:00:27 »

Rekao je da je u vrijeme kad su se počeli praviti kotlovi bakar bio daleko lakši za obradu (savijenje, sječa i dr. ) od  rostfraja koji je kod nas bio i relativno nepoznat i skup materijal. U to vrijeme je malo ko imao hidraulične prese, flekse i drugi sličan alat pa je bakar bilo daleko lakše obrađivati.

Професор је у праву за некад, а слично је мислила и индустрија кад је 70-их година масовно замењивала бакарне казане росфрајним.
Међутим сви су се вратили у међувремену на бакар.
Као што сам рекао, бакар неупоредиво боље проводи топлину и ово је од изузетне важности за дестилацију.
Осим тога, нека истраживања су показала да се неке беланчевине у бакреним посудама очувају, док у росфрају не. О овоме не знам ништа више него што вам преносим.
Било како било, готово сви произвођачи дестилованих алкохолних пића, са изизетком неколико специјализованих казана за посебне комине, и ако су имали пре росфрајне казане, вратили су се на бакар. А можете бити сигурни да индустрија узима увек оно што је боље и јефтиније. У овом случају бакар је скупљи па свеједно њега бирају.
Није могуће да је без разлога.

Погледајте на овом сајту производни програм.
Разлог што ови овде углавном користе бакар сасвим сигурно није што не умеју са росфрајом да раде, а токђе није ни због публике јер они изграђују опрему за индустријску производњу, а не за занатску која би била у комбинацији са туризмом, па да из тог разлога непотребно трпају што је више могуће црвеног бакра.
Такође, оне казане које израђују од росфраја такође раде из неког разлога.

http://www.bavarianbrewerytech.com/potstills/pages/gallery.htm
Sačuvana
sablja
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #16 Poslato: 30. Decembar 2008, 13:12:03 »

BAKAR ILI PROHROM Huh? Huh? Huh?

Ovo je mnogo zanimljivo pitanje, mozda bi se mogla otvoriti nova tema na ovo pitanje Thumb

Gofer ukoliko nisi poceo sa pravljenjem kazana, dobro obati paznju kakav materijal ces da koristis.
1. Naglasio si da zelis kazan koji ces da zagrevas pilnom, kod bakra ces imati problema kod direktnog zagrevanja plinom doce do deformacije dna kazana. Resenje bi bilo da kazan ne zagrevas direkno tj. da izmedju kazana i gorionika postavis neku resetku ili plocu koja nebi dozvolila da zizak plamena dirkno udara u dno kazana.Mozda kod debljeg lima recimo 4-5 mm nebi bilo deforamcije ali nisam siguran.Kod prohom lonca nebi imo taj problem,ali ako bi koristio prohronski lim imo bi isti problem.

2.Kad se odlucis za materijal tu je ono naj zanimljivije obrati paznju na kvalitet materijala koji ces da koristis,  svaki materijal ima svoju namenu kako kod bakra tako kod prohroma.Kod bakra najbolji je elektrolitnicni naj cistiji sto mozes da nadjes na trzistu.Kod prohroma koristi prohron za prehrambene industrije. Raspitaj se kod nekoga ko se bavi proizvodnjom kazana koji materijal da koristis. 
Moje licno misljenje je da je posle prohroma najcistiji materijal stklo i da se u prokromu moze ispeci njcistija rakija sto se tice raznoraznih hemijskih reakcija.Ali ima nesto u bakru sto rakiji daje smek rakiji na koju smo mi navikli sto je daleko boljeg ukusa nego iz prohronskog kazana.Ja licno imam bakarne kazane dok moj prijatlj poseduje prohromske i imo sam priliku da pijem rakiju koju pece on licno,rakija je izuzetno lepo mirise ali ukus joj nekako drugaciji da nekazem fabricki neznam kako bi ga opiso.

Verovatno ima jos onih koji su probali ili pekli u prohromskim kazanima rakiju pa nek podele njihovo iskustvo sa nama.

Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #17 Poslato: 30. Decembar 2008, 19:44:59 »

sablja, bacili ste me na razmišljanje. Sada sam siguran da ću od bakra, ali me to oko zagrevanja sa plinom zabrinulo, moraću da nadjem neko rešenje za spoj ta dva plin-bakar. Voleo bih da mi neko da neku skicu kapka kao predlog, pošto mi je to najveća dilema.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #18 Poslato: 30. Decembar 2008, 19:52:43 »

Ona tvoja skica ne izgleda lose! Ako mozes da izvedes takav oblik kapka pokusaj, trebalo bi da bude dobro...
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #19 Poslato: 30. Decembar 2008, 20:34:27 »

Slika je inače u originalu uža i višlja, ali se zbog konverzije na sajtu vidi šire i niže, nešto kao 4:3 slika na 16:9  Wink
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

ja

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #20 Poslato: 30. Decembar 2008, 20:50:46 »

ljudi ja sam za bakar!  jeste prohrom cistiji metal i ne nagriza ga kom ali drugaciji je ukus rakije iz bakarnog a drugaciji je iz prohromskog kazana!
Sačuvana
sablja
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #21 Poslato: 31. Decembar 2008, 15:09:57 »

Evo nekoliko linkova ima dosta toga zanimljivog:

http://www.des.backabanat.com/kazani.html
http://www.schnapsbrennen.at/anlagen.php
http://www.copper-alembic.com/products.php?lang=en

Soto se tice zagrevanje plinom kao sto sam vec reko treba samo da vodis racuna da plamen ne udara direktno u dno kazana.Ukoliko bude za dno kazana koristio deblji (4-5mm)materijal,nebi trebalo da se deformise dno.Najbolje da postavis neku plocu iznad gorionika pa na plocu kazan.Kapa koju si nacrto je okej  Thumb
Takva kapa trebalo bi da se sastoji iz 3 segmenta koja ce da sastavi ako  sam dobro svatio.
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 66

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #22 Poslato: 31. Decembar 2008, 16:30:04 »

CIP odgovor: Zasto za eksperimente ne koristite hemijsku  laboratorijsku opremu? Zasto bi to bio kazan 20l, a zasto ne bi bio 0.2l?
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #23 Poslato: 31. Decembar 2008, 19:55:55 »

Ehhhh,pa mogao bih da koristim i 0.0002 L kazan, ali čemu to. Prosto kad kažem za eksperimente znači da ispečen nešto rakije od teže dostupnog voća, kvalitetnijeg voća, cedjenje kljuka pre destilacije, teže načine pripreme voća ( ručno odstranjivanje koštica, seckanje ....), u cilju postizanja što većeg kvaliteta u razumnim količinama za svoje potrebe.
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #24 Poslato: 01. Januar 2009, 11:58:05 »

Sto se tice zagrevanja gasom, ja imam vrlo pozitivna iskustva.
Oba kazana zagrevam gasom direktno, mali (prohromski) zagrevam na sporetu a veliki (bakarni) na velikom gorioniku.
U pocetku sam bio veoma plasljiv/obazriv i dugo zagrevao kazan na laganom plamenu da mi kom ne bi zagoreo ili da ne dodje do nekakvog ostecenja kazana. Kasnije experimenta radi probao i sa jacim plamenom i nema apsolutno nikakvih problema. Nikada mi kom nije zagoreo niti je doslo do bilo kakve deformacija kazana. Moram da napomenem da dno bakarnog kazana ni slucajno nije 4-5 mm, mada mi se svidja kao ideja.
A evo i kako to kod mene izgleda u praksi:

Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #25 Poslato: 01. Januar 2009, 12:09:42 »

Bugsy, kaliko je zapremine kazan i kako ti se pokazala potrošnja gasa. Kolike je zapremine manji prohromski.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #26 Poslato: 01. Januar 2009, 14:19:22 »

Bagzi jesi li razmisljao da nekako zatvoris ovaj deo oko plamenika?
Mislim da ovako imas dosta velike gubitke sto se toplotne energije tice...
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #27 Poslato: 01. Januar 2009, 19:47:21 »

Kazan na slici je 100L (naravno bakar) a prohromski kazancic (na avataru) je 10L.

O potrosnji gasa stvarno nista ne mogu da vam kazem iz prostog razloga, ovde se gas ne placa a nigde ni metar nisam video Laugh

O izolaciji do sada nisam razmisljao - odlicna ideja!!! Mozda bih mogao da jos malo ubrzam proces? Ovako kako trenutno radim treba mi sat i petnaest minuta da isteram kazan meke rakije.
Sačuvana
sablja
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #28 Poslato: 04. Januar 2009, 20:22:15 »

Sto se tice mog iskustva oko zagrevanja plinom direktno nisu bas pozitivna.
1.Kazan sam zagrevo propanbutanom
2.kazan je u proseku radio 12-18 sati dnevno
3.godisnje je radi punih pet meseci

Na sledeco slici moguse videti deformacije od zagrevanja koje i posle saniranja ostale su vidljive.
Zbog zagrevanja materijala doslo je do istezanja istog i nemoze se vratiti u prvobitno tanje.

A mesalica koja mesa kom sada struze dno,stoga ovaj kzan vise koristim za prepeku nego za pecenje

Sa plina sam preso na klasicno lozenje zbog ekonomskih razloga. Scratchhead  Scratchhead Scratchhead
Ovo sam moro da potkrepim slikama da nebi bilo samo puko ubedjivanje  Thumb
Svako mozae da eksperimentise ali u ovom greske mogu da  budu -200 evrica :'(
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #29 Poslato: 04. Januar 2009, 21:17:38 »

Kazan mi se dosta svidja, podseća me dosta na moj koji mi ovde zovemo "slovenački", valjda su proizvodjeni u sloveniji, samo što tvoj ima i mešalicu. Mislim da napravim mali kazan tako da će možda uticaj gorionika biti manji, ali svakako ću obratiti pažnju kod izrade istog, da plamen bude što rašireniji i sa više ispusta za gas. Zanima me koliko ti je trošio plina za jedno pečenje, ako možeš da se setiš.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 14   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.095 sekundi sa 21 upita.