27. Oktobar 2025, 21:54:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 22   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Odležavanje (starenje ili sazrevanje) rakije  (Pročitano 332855 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
voxpfc77
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #105 Poslato: 12. Novembar 2013, 11:27:27 »

Koliko sam razumeo iz procitanih postova prepek koji sam dobio jacine 65% najbolje je da sipam u stakleni balon bez razblazivanja pa tek kad sazri onda da spustim na zeljenu jacinu.Prepek je od viljamovke.Pozzz
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #106 Poslato: 12. Novembar 2013, 16:47:04 »

Da, tako je. S tim da kod viljamovke dozrijevanje i ne postoji u klasičnom smislu kao kod šljivovice i sl, zbog karakterističnih jedinjenja. Radi se o početnoj stabilizaciji aroma za koju je sasvim dovoljno neka dva mjeseca. Prvi mjesec je smiješ samo blago izložiti uticaju kiseonika, od onog otpražnjenog prostora u staklenom balonu, a kasnije ga dopuni. Kiseonik, isto kao svjetlost i niska temperatura, je nešto što samo može degradirati arome. Nakon ova dva meseca u etapama je spusti na željenu jačinu i imaš konačno formiranu rakiju.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
pochetnik2013
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #107 Poslato: 20. Decembar 2013, 15:03:39 »

Prije 2 godine kupio sam neku staru rakiju. Baš staru rakiju. Domaćin koji ju je pekao, umro je negdje krajem prošlog vijeka. Čuvana je u dudovim fučijama. Zlatno žute je boje, šljiva je madžarica, tj. požegača.  Kod pokojnog domaćina druge šljive nije bilo. Ništa bolje probao nisam. Probavali su je i stručnjaci i totalni amateri svi se složiše - rakija je najbolja. Neki ludi Šveđanin, koji profesionalno trguje vinima i alkoholom - nudio mi je po 50 EUR za bocu.

Još uvijek se raspituje za rakiju.

Prije neki dan kupih rakiju staru 5 godina, iz 2008. godine. Odležala je u buretu od duda nekih godinu dana. Nisam prezadovoljan. Nije to to. Nije to rakija sa početka priče. Šta ću dobiti ako 100 litara te rakije kupim i ostavim da stoji u buretu od duda? Zaboravim na njega i otvorim je za 10tak godina? Uopšte koliki uticaj na kvalitet rakije imaju godine starosti i sudovi u kojima se rakija njeguje. Šljiva je požegača, rakija jačine 43.

Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 20. Decembar 2013, 16:21:39 »

Imaces dosta veliki gubitak kolicine rakije za 10god.A trebala bi da bude jaca za odlezavanje.Godine odlezavanja svakako imaju pozitivan uticaj na rakiju.
Sačuvana
Brankopo
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #109 Poslato: 20. Decembar 2013, 19:43:13 »

Почетник 2013  каже:
 Nisam prezadovoljan. Nije to to. Nije to rakija sa početka priče.
-----------

А због чега све ниси задовољан?
Да ли си приметио неку ману у мирису и укусу који баш "стрче" или је пиће само "празно"?

Пиће које има изражене мане (на кисело, на загорело, на боје-лакове-разређиваче. буђ...)
стајањем неће да буде боље.
Само квалитетна ракија старењем постаје (или може да постане) одлична-врхунска.

Пошто се ради о 100-тинак литара ракије, а слаба је за дуго чување у дрвеном бурету, можеш
да је чуваш у 2 стаклена балона ( по54 л. имаш у скоро свакој пољ. апотеци).

Моја непца не могу да оцене толико, али сам од дегустатора чуо да могу да осете побољшање
квалитета ракије чуване у дрвеном бурету до шесте године.
Ако си мислио да чуваш ракију у дрвету 10 год. није лоше да знаш и ово. Shocked

Чување у стаклу такође утиче на квалитет ракије (утиче повољно), повремено треба да се "прозрачи"
пусти нов свеж ваздух у празан простор изнад ракије.

Само још да знамо да ли је ракија деми-водом сведена на 43 ст. или је тако на ту јачину испечена Scratchhead

Питање почетника на изглед једноставно, али са 20-30 подпитања, треба пола форума да прочита за одговор.
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #110 Poslato: 20. Avgust 2014, 11:42:31 »

Pozdrav svima.

Želio bi na 20-30 godina spremiti par litara rakije od jabuke. Zanima me koji je idealan % alkohola za čuvanje, kako čepiti boce (plastika, metal, pluto...vosak)? Čuvati na tamnom, vlažnijem mjestu i slično....

hvala
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #111 Poslato: 20. Avgust 2014, 15:29:40 »

Koliko ja čitam forum mogu ti reći da voćna rakija bi trebala stajati na 65 do 70 %vol. alk. ja bi stavio silikonski čep i ostavio bi bocu na nekom tamnom mjestu sa što stalnijmom temperaturom. Za temperaturu nisam siguran ali mislim da bi trebala biti oko 18 stupnjeva sigurno ne preko 20 niti ispod 15. Da ja to radim stavljao bi na odležavanje samo rakiju kojoj sam posvetio ekstra pažnju i koju sam pravio od ekstra sirovine ako je to ta onda super.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #112 Poslato: 20. Avgust 2014, 16:37:15 »

Da, lovranski je već napisao. Uvijek je za procese dozrijevanja idealna ona maksimalna jačina, dobivena u destilaciji. Mada u ovakvom načinu čuvanja nakon nekoliko godina nema više nekih značajnijih razlika. Isto tako je idealno prije planirane upotrebe rakije svoditi je postepeno u nekim vremenskim razmacima, i sa periodom stabilizacije nakon konačnog svođenja, pa je potrebno ukomponovati ova dva zahtjeva. Za čuvanje je bitna iole ujednačena temperatura (15-20), koja ne varira previše, i mračno ili bar da nema previše svjetlosti. Za zatvaranje boca je bitno da nema slobodnog pristupa vazduha. Zavisi i kako pouzdano pojedini čepovi zatvaraju na neki dugi rok. Ako je pluto onda je obavezan vosak, a za svaki slučaj može i kod ostalog u konačnom zatvaranju. Dakle, možeš i bez voska sa nekim pouzdanim čepom koji dobro dihtuje na par godina (a mnogi su takvi), nakon toga je svedeš i onda konačno zatvoriš.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 20. Avgust 2014, 21:39:40 »

ok, sve jasno - hvala obojici  Thumb
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #114 Poslato: 04. Jul 2015, 00:04:03 »

Citat
burad napunjena vinskim destilatom bila su smeštena pod otvorenim nebom ....... Razlog je jednostavan, ali važan: temperaturne promene tokom godišnjih doba povoljno utiču na krajnji kvalitet proizvoda. Ovaj način odležavanja danas je u velikoj meri napušten i u Francuskoj, jer bi tako nastali troškovi daleko nadmašili cenu koju bi prosečan kupac bio spreman da plati za krajnji proizvod.
http://rakija-uglavnom.blogspot.com/2015/06/stari-vinjak.html
Nadam se da neće smetati jer ne sporim kvalitet ovog vinjaka, čak naprotiv, ali „moram baciti komentar“ zbog razloga, načina dozrijevanja i uticaja na aromatičnost i kvalitet svih rakija, pa time i vinjaka.

Ovo je samo jedna u nizu metoda ili načina ubrzane ekstrakcije i ubrzanog dozrijevanja kojim se prije dolazi do izraženijeg uticaja, i prije nam dolazi ono početno dozrijevanje, ali to nije nešto što odgovara i maksimalnom kvalitetu krajnjeg proizvoda, u smislu apsolutnog kvaliteta ili pojma starenja ili dozrijevanja. Efekat ekstrakcije i dozrijevanja dolazi brže i ranije ali nije na nivou kvaliteteta onog kod uobičajenih i poželjnih uslova i brzine, koji doduše i duže traje. Za to su idealni uslovi temperature, 15 pa do maksimalnih 20 stepeni, i vlažnosti strogo oko 75%, bez značajnijih kolebanja kod oboje i izraženijeg strujanje vazduha. Veća i brža ekstrakcija i oksidacija se dešavaju u manjim buradima zbog veće kontaktne površine zato se i ne preporučuju kod dozrijevanja najkvalitetnijih rakija nego ona od 350 litara, a u nekim situacijama ili kasnijim fazama dozrijevanja i veća burad, cca. 500. Neću pretjerano naglašavati aromatski uticaj bakterija iz podrumskih uslova vlažnosti koji u ovakvoj situaciji izostaju. Kolonije mikroorganizama koji su aktivni na vanjskim stjenkama buradi svojom proizvodnjom enzima koji u daljim reakcijama utiču na kompleksnost arome. Neću pretjerano komplikovati ni onim drugačijim godišnjim dobima kada vlažnost raste a temperature drastično padaju. Dokazano je da vlažnost od 80% i preko, kao i temperature od 10-12 stepeni i niže, negativno utiču na dozrijevanje. Samo ću istači da pored razvoja manje aromatičnosti i kompleksnosti nerijetko mogu biti prisutene čak i neke mane na suho i gorko.  

Kvalitet u krajnjem smislu, pored svih hemijskih reakcija koje se dešavaju, se suštinski povećava na način da se značajno gubi na zapremini i jačini rakije, zato i nosi naziv anđeoski udio. Smiley Za 20 godina je to svođenje itekako izraženo u odnosu na početne vrijednosti. Od napunjenih 500 litara u buretu ostane nam 350 litara, i sa 70% alkohol pada na 50%. Zbog ovog dvostrukog umanjenja u rakiji nam je ostao izrazito jači ekstrakt i dobili smo rakiju veće viskoznosti, puniju-uljastiju i aromatski jaču odnosno koncentriraniju. Umjerena mikrooksidacija i sve promjene koje se dešavaju itekako doprinose ali te promjene imaju svoj ritam, koji je ovdje jako bitan i presudan, inače bi se doziranom vještačkom oksidacijom u inoxu uz prisustvo letvica hrasta dešavala slična stvar u pogledu kvaliteta, a očigledno nije tako. Glavni pokretač kao što sam naglasio je oksidacija a jasno je da ona ako je prekomjerna onda to znači jedino degradaciju. Ovim samo naglašvam brzinu u vrsti i načinu hemijske promjene i uticaja na aromatičnost. Nešto brža oksidacija ne mora značiti, i u konkretnom slučaju ne znači, degradaciju ali znači izostanak maksimalnog kvaliteta jer je to neminovno kretanje u istom pravcu. U konkretnoj situaciji većim temperaturama, u periodu kada su prisutne, kao i jačim strujanjem vazduha oko buradi, utičemo na veću difuziju i isparavanje pa time gubimo više zapremine, i tako dobivamo jači ekstrakt. Na drugoj strani izostaje nam ono značajnije smanjenje na jačini rakije. Ne ide na poželjan način jer tek iznad 70% vlažnosti alkohol isparava brže od vode. Na 70% je ista brzina isparavanja, a ispod 70% brže isparava voda od alkohola pa bi se i jačina destilata povećala da nije oksidacije etanola i njegove esterifikacije.

Ova metoda nije mogla biti napuštena u francuskoj jer nije nikada u iole ozbiljnijem obliku ni korištena. Cijena isto tako sigurno nije jedan od razloga. Na onoj od cca. 35-50 Eura, koliko inače nose prosječne godine takvih dozrijevanja, ništa ne znači ni veći gubitak nego što je onaj stvarni jer je cijena koštanja smiješna u odnosu na prodajnu, jasno je da se ovdje prodaje ili kupuje nešto drugo. Rađena su istraživanja na temperaturama preko 25 stepeni, doduše bez jačih provjetravanja ali na suprotnoj strani ni prosječne ljetnje temperature na otvorenom na našim područjima nisu tolike, pa je za osam godina gubitak bio negdje oko 25%. Za osam godina u konkretnim uslovima, i pored manje vlažnosti i ekstremnih strujanja vazduha ako postoje, ne može dobaciti do 50%, kao što dobaci u „Francuskim“ uslovima za 20 godina.

U svakom slučaju ako hoćemo efekat za nekih 5-8 godina onda ova metoda ima smisla zbog veće ekstrakcije i brže izbalansiranosti i zaokruženosti takvih aromatskih uticaja, ali onda nakon toga ne možemo očekivati isti napredak i promjenu u kvalitetu u kasnijim godinama kao što je to slučaj kod optimalnih i poželjnih uslova dozrijevanja. Ne možemo očekivati da nam se i dalje dešavaju reakcije i da odreaguje nešto što je već potrošeno i to ne u onom doziranom ritmu. Bar je na blogu rakija uglavnom jasno izrečeno kako se razvija kvalitet dozrijevanjem na 15-20 godina, i koja je to paralela sa istim na 5-8 godina. Jedna potpuno nova kategorija izvrsnosti iliti buke u punom kapacitetu.  
Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #115 Poslato: 04. Jul 2015, 12:56:39 »

Thumb Šta reč. Na kraju teksta mi bude žao da je gotovo uvijek bi još koliko s guštom čitam. Svaka čast.
Sačuvana
Zota
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Server 2003
Browser:
Firefox 39.0

« Odgovor #116 Poslato: 11. Jul 2015, 20:22:52 »

Bistrice  Thumb
Mi se na Blogu obraćamo najširoj publici, od babe do bebe. Rečju, od potrošača potrošačima. A, za više stručnih informacija, ovo je pravo mesto.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #117 Poslato: 11. Jul 2015, 21:45:57 »

Thumb Svaka čast za sve što radite i što pišete na blogu. Cijenim vaš rad i o njemu stvarno imam izuzetno visoko mišljenje, što sam i do sada naglašavao. Ujedno mi je drago kada kao takvi posjećujete ovaj forum, i ne samo drago nego sam time i lično počastvovan. Ovdje nisam radio ništa što bi to osporilo ili dovelo u sumnju nego samo ono što sam i napisao...
Citat
Citat
burad napunjena vinskim destilatom bila su smeštena pod otvorenim nebom ....... Razlog je jednostavan, ali važan: temperaturne promene tokom godišnjih doba povoljno utiču na krajnji kvalitet proizvoda. Ovaj način odležavanja danas je u velikoj meri napušten i u Francuskoj, jer bi tako nastali troškovi daleko nadmašili cenu koju bi prosečan kupac bio spreman da plati za krajnji proizvod.
Nadam se da neće smetati jer ne sporim kvalitet ovog vinjaka, čak naprotiv, ali „moram baciti komentar“ zbog razloga, načina dozrijevanja i uticaja na aromatičnost i kvalitet svih rakija, pa time i vinjaka.
Sačuvana

lagavulin
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 39.0

« Odgovor #118 Poslato: 12. Jul 2015, 08:58:02 »

Ja se još nadam da ćemo napraviti intevju sa čovekom od koga smo toliko naučili. Uskoro će novi dizajn bloga, pa će sve biti dostupnije i profesionalnije.
Sačuvana
Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #119 Poslato: 19. Jul 2015, 03:57:55 »

Može li link toga bloga ??
Sačuvana
Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 22   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.066 sekundi sa 17 upita.