djuma
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 30. Januar 2021, 19:54:08 » |
|
Znači da se ipak ne zalećem, ako je ovo samo za orjentacionu jačinu, onda imam takva dva od različitih proizvodjača. Znači li to da mi ne možemo sami u kućnim uslovima odrediti tačnu jačinu. Kako se onda određuje tačna jačina destilata, u laboratoriji piknometrom ili na drugi način?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kakva je korist od slanja čoveka na Mesec kad ni na Zemlji nismo naučili da živimo.
|
|
|
tonini
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 30. Januar 2021, 21:30:53 » |
|
Imaš i različite tradicionalne metode opisane u drugoj temi  . Alla france kupi i mjeri i to ti je dovoljno. Ima termometar i tablicu za korekciju prema temperaturi. A svaki ima i certifikat točnosti. A ako želiš preciznije odi u labos 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
djuma
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 30. Januar 2021, 21:58:43 » |
|
Imaš i različite tradicionalne metode opisane u drugoj temi  . Alla france kupi i mjeri i to ti je dovoljno. Ima termometar i tablicu za korekciju prema temperaturi. A svaki ima i certifikat točnosti. A ako želiš preciznije odi u labos  Ne zanimaju me te tradicionalne metode merenja, imam tlosov baždaren na 15° i duvančićev baždaren na 20°, sa tablicama za korekciju, ali su oni orjentacioni, nisu profesionalni. Alla france mi je teže nabaviti nego ove boeco, ali ako su bolji i ako kao što kažeš imaju certifikat tačnosti onda ok. Samo na ovoj temi su se spominjale i neke kopije istih, tako da mi je to ostalo malo nedorečeno, u vezi nekih bugarskih sajtova i koja je prava cena za tako nešto. Ovo sam i pitao upravo da ne bih slao uzorke u laboratoriju. U svakom slučaju hvala za odgovor.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Kakva je korist od slanja čoveka na Mesec kad ni na Zemlji nismo naučili da živimo.
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 30. Januar 2021, 22:18:20 » |
|
Imaš i različite tradicionalne metode opisane u drugoj temi Bacači plamena. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
tonini
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 30. Januar 2021, 22:46:54 » |
|
Ako sumljaš da su to kopije evo ti njihov web i kupuj https://allafrance.com/Ja još nisam čuo da se rade kopije alkoholmetara. Tlosovi su dobri ali se viče ne rade i ta tem. 15 stupnjeva nije uobičajena. Duvančića ne bi ni na poklon. Uz napomenu da su na tom sajtu cijene prepaprene. Evo sad sam provjerio AM 0 do 100 vol 120 eura plus dostava 30 eura, pa tko voli nek izvoli.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djuma
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 30. Januar 2021, 22:57:56 » |
|
Ok. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 31. Januar 2021, 10:49:52 » |
|
Preciznije je kad se uzmu u dva raspona,recimo od 0-35 i od 35-72.
Inače,još jedna napomena prilično su osjetljivi za manipulaciju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
djuma
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 31. Januar 2021, 11:43:29 » |
|
Takvi me i zanimaju, da mogu i za jaka alkoholna pića i za likere. Što se tiče manipulacije koristio bi ih samo kod svođenja destilata na konačnu jačinu, a ovaj tlosov orjentacioni mi koristi prilikom destilacije i stoji u alkoholnom baždarniku - prelivniku, na luli. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 31. Januar 2021, 12:03:31 » |
|
Preciznije je kad se uzmu u dva raspona,recimo od 0-35 i od 35-72.
Što je manji raspon mjerenja to je skuplji. Ja imam tri. Jedan mali za parrot, od al ambica, jedan od 30 do 60%vol sa termometrom isto al ambic koji mi služi za precizno razblaživanje destilata i alla france od 0 do 100%vol sa termometrom. Meni je to dovoljno za sve procese destilacije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 31. Januar 2021, 12:26:44 » |
|
Kod likera ne možeš koristiti ovu vrstu alkoholometara,potrebna je prije svega destilacija uzorka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 31. Januar 2021, 12:29:44 » |
|
Jasno mi je tonini.
Inače radnicima dajem samo one jeftinije varijante jer su kod nas alkoholometri "potrošna roba".
Ne mogu baš 24h da ih nadgledam.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djuma
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 31. Januar 2021, 15:42:00 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 31. Januar 2021, 16:35:58 » |
|
...imam tlosov baždaren na 15° i duvančićev baždaren na 20°, sa tablicama za korekciju, ali su oni orjentacioni, nisu profesionalni. Svi alkoholmetri, kao uostalom i svi drugi aerometri, kojima se većim ili manjim uranjanjem u tečnost određuje njena gustina ne mogu biti nikakvi drugačiji nego orijentacioni. To su instrumenti koji služe za brza i jednostavna, orijentaciona mjerenja, a precizna se rade laboratorijski ili nekim drugim puno preciznijim metodama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
djuma
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 31. Januar 2021, 17:32:43 » |
|
Ok. Hvala na odgovoru.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|