29. Oktobar 2025, 04:42:35 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Alkoholmetar  (Pročitano 91718 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
djuma
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #45 Poslato: 30. Januar 2021, 19:54:08 »

Znači da se ipak ne zalećem, ako je ovo samo za orjentacionu jačinu, onda imam takva dva od različitih proizvodjača. Znači li to da mi ne možemo sami u kućnim uslovima odrediti tačnu jačinu. Kako se onda određuje tačna jačina destilata, u laboratoriji piknometrom ili na drugi način?
Sačuvana

Kakva je korist od slanja čoveka na Mesec kad ni na Zemlji nismo naučili da živimo.
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #46 Poslato: 30. Januar 2021, 21:30:53 »

Imaš i različite tradicionalne metode opisane u drugoj temi whistlefly. Alla france kupi i mjeri i to ti je dovoljno. Ima termometar i tablicu za korekciju prema temperaturi. A svaki ima i certifikat točnosti.
A ako želiš preciznije odi u labos  dohfly
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
djuma
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #47 Poslato: 30. Januar 2021, 21:58:43 »

Imaš i različite tradicionalne metode opisane u drugoj temi whistlefly. Alla france kupi i mjeri i to ti je dovoljno. Ima termometar i tablicu za korekciju prema temperaturi. A svaki ima i certifikat točnosti.
A ako želiš preciznije odi u labos  dohfly
Ne zanimaju me te tradicionalne metode merenja, imam tlosov baždaren na 15° i duvančićev baždaren na 20°, sa tablicama za korekciju, ali su oni orjentacioni, nisu profesionalni. Alla france mi je teže nabaviti nego ove boeco, ali ako su bolji i ako kao što kažeš imaju certifikat tačnosti onda ok. Samo na ovoj temi su se spominjale i neke kopije istih, tako da mi je to ostalo malo nedorečeno, u vezi nekih bugarskih sajtova i koja je prava cena za tako nešto. Ovo sam i pitao upravo da ne bih slao uzorke u laboratoriju. U svakom slučaju hvala za odgovor.
Sačuvana

Kakva je korist od slanja čoveka na Mesec kad ni na Zemlji nismo naučili da živimo.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #48 Poslato: 30. Januar 2021, 22:18:20 »

Citat
Imaš i različite tradicionalne metode opisane u drugoj temi

Bacači plamena. Cool Cheesy
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 30. Januar 2021, 22:46:54 »

Ako sumljaš da su to kopije evo ti njihov web i kupuj
https://allafrance.com/

Ja još nisam čuo da se rade kopije alkoholmetara. Tlosovi su dobri ali se viče ne rade i ta tem. 15 stupnjeva nije uobičajena. Duvančića ne bi ni na poklon.

Uz napomenu da su na tom sajtu cijene prepaprene.
Evo sad sam provjerio AM 0 do 100 vol 120 eura plus dostava 30 eura, pa tko voli nek izvoli.
Sačuvana

djuma
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #50 Poslato: 30. Januar 2021, 22:57:56 »

Ok. Thumb
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #51 Poslato: 31. Januar 2021, 10:49:52 »

Preciznije je kad se uzmu u dva raspona,recimo od 0-35 i od 35-72.

Inače,još jedna napomena prilično su osjetljivi za manipulaciju.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
djuma
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #52 Poslato: 31. Januar 2021, 11:43:29 »

Takvi me i zanimaju, da mogu i za jaka alkoholna pića i za likere. Što se tiče manipulacije koristio bi ih samo kod svođenja destilata na konačnu jačinu, a ovaj tlosov orjentacioni mi koristi prilikom destilacije i stoji u alkoholnom baždarniku - prelivniku, na luli. Thumb
Sačuvana

tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #53 Poslato: 31. Januar 2021, 12:03:31 »

Preciznije je kad se uzmu u dva raspona,recimo od 0-35 i od 35-72.

Što je manji raspon mjerenja to je skuplji. Ja imam tri. Jedan mali za parrot, od al ambica, jedan od 30 do 60%vol sa termometrom isto al ambic koji mi služi za precizno razblaživanje destilata i alla france od 0 do 100%vol  sa termometrom. Meni je to dovoljno za sve procese destilacije.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #54 Poslato: 31. Januar 2021, 12:26:44 »

Kod likera ne možeš koristiti ovu vrstu alkoholometara,potrebna je prije svega destilacija uzorka.

Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #55 Poslato: 31. Januar 2021, 12:29:44 »

Jasno mi je tonini.

Inače radnicima dajem samo one jeftinije varijante jer su kod nas alkoholometri "potrošna roba".

Ne mogu baš 24h da ih nadgledam.
Sačuvana

Čehov
djuma
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #56 Poslato: 31. Januar 2021, 15:42:00 »

Ovde su dosta povoljniji sa cenom Alla france:
https://alcofermbrew.com/de/Weinherstellung/Weinmachen-Zubehor/Messgerate-fur-Wein-c60c94c133.html

i ovde Al ambik:
https://www.destillatio.eu/en/supplies-for-distilling-and-cooking/measuring-instruments/alcoholmeter
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #57 Poslato: 31. Januar 2021, 16:35:58 »

...imam tlosov baždaren na 15° i duvančićev baždaren na 20°, sa tablicama za korekciju, ali su oni orjentacioni, nisu profesionalni.
Svi alkoholmetri, kao uostalom i svi drugi aerometri, kojima se većim ili manjim uranjanjem u tečnost određuje njena gustina ne mogu biti nikakvi drugačiji nego orijentacioni. To su instrumenti koji služe za brza i jednostavna, orijentaciona mjerenja, a precizna se rade laboratorijski ili nekim drugim puno preciznijim metodama.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
djuma
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #58 Poslato: 31. Januar 2021, 17:32:43 »

Ok. Hvala na odgovoru.
Sačuvana

Alfaa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #59 Poslato: 18. Februar 2021, 17:58:22 »

Nije zlato sve što sija - digitalni alkoholmetar
 Radi na principu refraktometra.
Deset očitavanja zaredom, između svakoga odrađena kalibracija i čišćenje - rezultati istoga uzorka različiti - greška do 3 stepena

http://img4.imagetitan.com/img.php?image=23_a47e82b2-5c83-44a1-9ab4-63c0b9328764.jpeg

http://img4.imagetitan.com/img.php?image=23_5c6664b7-fde0-4e37-91da-8b4f12d9f44e.jpeg

http://img4.imagetitan.com/img.php?image=23_e46ed64b-bca0-485d-a205-4f5cee8dbab4.jpeg

http://img4.imagetitan.com/img.php?image=23_9df79c6a-92f5-4f87-87a1-49d38a5ed184.jpeg
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 18 upita.