06. Decembar 2024, 07:45:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 83   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1016817 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

unknown
Browser:
unknown

« Poslato: 17. Mart 2008, 15:21:31 »

Kazan za pecenje rakije moze biti razlicitih konstrukcija, osnovni delovi se mogu videti na slici ispod:

Aparati za pecenje rakije nazivaju se kazani (alambici, destilatori).Njihova zapremina obicno se krece od 80 do 200 i vise litara. Ovakvi aparati najcesce rade sa prekidima i u njima se izvodi dvokratna destilacija. Naime u njima se ne moze jednom destilacijom dobiti rakija potrebne jacine (prepecenica), vec se dobija sirova meka rakija koja se podvrgava ponovnoj destilaciji kalo bi se dobio destilat sa visim sadrzajem alkolhola.

Kazan je izradjen od elektrolitickog bakra visoke cistoce i dobro je uglacan radi lakseg pranja.

Debljina dna kazana za destilaciju krece se od oko 2,0 do 2,5 milimetara sto predstavlja losiju varijantu izrade zbog brzog progorevanja zbog cega se nakon progorevanja dno, po mogucnosti, zamenjuje bakarnim limom debljine 5 milimetara. Kazan se izradjuje od bakra jer je on dobar provodnik toplote, otporan je na dejstvo organskih kiselina koje se nalaze u prevrelom kljuku i veoma pozitivno deluje na ukus i miris destilata.

U kazan moze biti ugradjena mesalica ili postavljena resetka, koja sprecava kontakt cvrstih delova kljuka sa dnom kazana a samim tim i zagorevanje sadrzaja u kazanu tokom destilacije. Zagorevanje kljuka se negativno odrazava na organolepticke osobine rakije.

Kapak (kupola)

Kapak je ustvari poklopac kazana, prihvata pare alkohola i vode i sprovodi ih u parovodnu cev. Izradjuje se od bakra i zapremina mu je obicno oko 10% od zapremine kazana.

Parovodna cev

Spaja kapak sa kondenzatorom i najcesce se izradjuje od bakra. Bolja varijanta izrade parovodne cevi je od nerdjajuceg celika jer se bakar jedini sa isparljivim kiselinama iz kljuka, najcesce sa sircetnom kiselinom i nastaje jedinjenje kupriacetat . Pomenuto jedinjenje ima plavo-zelenu boju koja prelazi u rakiju i boji je ili se u njoj izdvaja u vidu taloga.

Kondenzator (tabarka, hladionik)

Najcesce je sacinjen od spiralno savijene bakarne cevi koja se nalazi u sudu kroz koji protice voda. Spiralna cev mora biti dovoljno dugacka da bi se u njoj iskondenzovale sve alkoholno-vodene pare inace dolazi do gubitaka alkohola i dobija se manje rakije. Rashladna voda i pare koje kondenzuju treba da se krecu protivstujno sto znaci da se hladna voda uvodi u sud na dnu a topla voda se izvodi na vrhu suda. Dobar hladnjak hladi alkoholno-vodene pare tako da se dobija rakija cija je temperatura za oko 2 oC visa od temperature rashladne vode odnosno vode koja se odozdo uvodi u kondenzator. Ako imamo na raspolaganju rashladnu vodu cija je temperatura 13 - 15 oC to znaci da temperatura rakije koja izlazi iz hladnjaka treba da bude 15 - 17 oC. Temperatura rashladne vode koja izlazi na vrhu suda treba da bude oko 65 oC.

Unos fotografije.
Sačuvana
e2e4
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Netscape 7.2

« Odgovor #1 Poslato: 28. Septembar 2008, 14:10:42 »

Ja sam poceo peci rakiju 2006 godine!
Koristio sam plitak kotao od 85kg sa kacom od 600lit i cilindrom. kapa na kotlu 60 do 70lit, u dnu presjek kape 40cm, presjek se prema gore mnogo siri, vidi se sa slike
Crna sljiva 46*, nije prepeka
Bjelica 46*, nije prepeka

2007 god.

duboki kotao 90kg, sa kacom od 600lit i cilindrom, manja kapa na kotlu od 40lit, presjek kapka u dnu 30cm, ne siri se prema gore
crna sljiva 44* prepeka
prskulja 44* prepeka

Ovo je bio kotao sa strasno puno gresaka.
Najveca je bila vrlo mali kapak i vrlo mali cabar.
Umjesto cabra od 200 litara sa spiralom napravio sam kacu od 600lit i cilindrom.
kapu sam produzio.
cijev sam promijenio i produzio sada je postandardu sa standardnim holenderima
mjesalicu sam okrenuo za 180 stepeni, dodao sam fiksator za mjesalicu
napravio sam i lijevak za usipanje koma
ubacio azbestnu spagu unaokolo kotla izmedju kotla i lozista, da izbjegnem dimljenje

U svakom slucaju kotao sam prepravio tako da sada apsolutno sam mogu bez ikakvog napora da pecem rakiju.
ne treba pomocnik
U cabar pustim crijevom mali mlaz vode iz bunara koji se nalazi povise mjesta na kojem pecem rakiju.
potrebni curak vode u cabar je isti koliki izlazi mlaz rakije iz cilindra!!!!
Potrosnja vode je neshvatljivo mala

Sve sam napravio razmisljajuci o materiji.
Imam jos nedoumica sa velicinom kapka.
Trebalo bi eksperimentisati u vezi sa tim sta donosi jos veci kapak.
Dacu ga napraviti kada dojem do jos para.
Imam jos nekih ideja ali za sada ih ne otkrivam.

Dakle sam kotao nije ni na gornjoj slici vise takav.
Pretrpio je jos neke izmjene koje sam spomenuo. (mjesalica)

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #2 Poslato: 28. Septembar 2008, 16:54:13 »

Uloga kapka nije samo da sprovede paru do parovodne cevi, mnogo je komplikovanija  Grin
Sustina dobijanja rakije je u razdvajanju para alkohola od vodene pare a kapak u toj prici ima znacajnu ulogu. Na njemu se desava kondenzacija vodene pare koja se vraca u kazan. Samim tim se povecava udeo para alkohola jer se alkohol skoro i ne kondenzuje na kapku ako je njegova temperatura veca od temperature kljucanja alkohola a to je 78,3 stepena Celzijusa.
U komu ima svega i svacega ali u ovom slucaju cemo uprostiti pricu i svesti ga na dvokomponentni sistem alkohol-voda.

Ako imamo kom sa 10 % alkohola sa gornjeg dijagrama se moze ocitati da ce takva smesa alkohola i vode kljucati na otprilike 93oC. Sa x ose se iz 10% povuce vertikala do zelene krive (tecna faza) i ocita se temperatura na y osi. Kroz tacku 93, na y osi, se povuce horizontalna linija do crvene krive (parna faza) i spusti se normala do x ose, tu se ocita koliki ce udeo u procentima imati para alkohola a to je 55%. Znaci kom sa 10 % alkohola ce prokljucati na 93oC a para koja se dobija kljucanjem ce imati sastav 55% alkohola i 45% vode.

E sad dolazimo do kapka  Grin

Kada bi se takva para direktno uvodila u parovodnu cev i dalje u kondenzator dobili bi rakiju od 55% alkohola a destilat obicno na pocetku ima jacinu od otprilike 75% alkohola...

Otkud 75%  Scratchhead

Rekli samo vec da je temperatura pare 93 stepena i ta temperatura se ne menja dok je god u komu 10 % alkohola. Nije bitno koliko je jaka vatra, samo se moze pojacati intezitet kljucanja ako je jaca vatra ali temperatura nece preci 93 stepena. Para se podize do kapka i predaje mu svoju toplotu koju on predaje okolini i hladi se. Koliko ce se ohladiti zavisi od temperature okoline, uzecemo da se ravnoteza uspostavlja na 85 stepeni tj. da je temperatura kapka 85oC.

Para sastava 55% alkohol 45% voda dolazi do kapka i tu se kondenzuje. Kondenzuje se samo vodena para jer je temperatura kapka za 15 stepeni niza od tacke kljucanja vode. Voda koja se kondenzuje se vraca u kazan a samim tim se menja satav parne faze, vise nije 55% - 45% kao na pocetku nego je 75% - 25% i zato rakija koja izlazi na luli ima toliku jacinu. Para alkohola se ne kondenzuje jer je temperatura kapka veca za nekih 7 stepeni od njegove tacke kljucanja (85-78,3=7).

e2e4 sad razmisljaj o velicini kapka, ako je suvise mali nece imati dovoljnu povrsinu za hladjenje i manja kolicina vodene pare ce se kondenzovati, samim tim dobijas slabiji destilat odnosno manje alkohola.

Svo ovo moje pisanije je samo u momentu dok je satav koma takav da ima 10% alkohola. Cim se promeni sadrzaj alkohola u komu sve se menja, temperatura kljucanja, sastav parne faze, temperatura kapka ali princip ostaje isti....
Sačuvana
e2e4
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Netscape 7.2

« Odgovor #3 Poslato: 28. Septembar 2008, 18:37:43 »

Princip je tacan.  Smiley

uz sitne opaske na: citiram,  nije bitno koliko je jaka vatra i sl. Wink whistlefly
temperatura hoce preci 93 tepena celzijusa ako se pojacava vatra.
To o cemu si govorio je minimalna temperatura na kojoj se pocinje odvijati proces (pocetni uslovi) ali sa ulaganjem energije a po zakonu o odrzanju energije, temperatura mora rasti.
jacina destilata pada. (vracas se po crvenoj liniji nazad ali ne egzaktno po njoj jer tu postoji odredjeni histerezis jer se paralelno odvijaju i oni procesi koje si spomenuo to jest da procenat alkohola u komu pada  :'()

Mozes li ipak nabrojati sta sve postoji u komu, sa stanovista rakije.
Sta kojim redom isparava, na kojim temperaturama?
Te egzaktne podatke ja nemam jer se nikada nisam bavio naucnim istrazivanjima oko toga od cega se detaljno kom sastoji niti sam imao prilike vidjeti relevantne podatke.
Dakle razdvoji na koliko stepeni pocinje isparavati metil, na koliko sledeci alkoholi, mirisi itd..

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #4 Poslato: 28. Septembar 2008, 20:35:40 »

Evo ti temperature:

- Acetone 56.5ºC (134F)
- Methanol (wood alcohol) 64ºC (147F)
- Ethanol 78ºC (172F)
- 2-Propanol (rubbing alcohol) 82ºC (180F)
- 1-Propanol 97ºC (207F)
- Water 100ºC (212F)
- Butanol 116ºC (241F)
- Amyl alcohol 137.8ºC (280F)
- Furfural 161ºC (322F)

O aromama pojma nemam, tu ce Peca i ostali reci svoje...
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #5 Poslato: 30. Septembar 2008, 09:41:42 »

Pozdrav mickoni81

Citat
Imam naravno par pitanja za sve vas : posto sumnjam da sve ovo drzite u glavi, iz kojih knjiga, ili bolje receno literature ste ovo izvukli?? Citao sam do sada sve i svasta i na ono objasnjenje o kapku i sta se u njemu desava nigde nisam naisao!!!?? Moze li kakav info gde da trazim tu knjigu ili ako imate nesto u elektronskom formatu saljite mi na mail.

Sto se literature tice imas u mom potpisu link pa pogledaj. U tim knjigama nema nista o onome sto sam pisao o kapku i destilaciji...
Osnova moje price je onaj fazni dijagram sa koga se sve ocitava a sve drugo je termodinamika koju sam polozio na fakultetu davnih dana, vise sam i zaboravio kada  Grin

One temperature koje je trazio e2e4 naravno ne drzim u glavi, to sam izguglao...
Sačuvana
e2e4
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Netscape 7.2

« Odgovor #6 Poslato: 30. Septembar 2008, 21:09:31 »

Sta znaci prevelik kapak?
Potrebna jaka vatra. Onda kom zagori.
Kakvog je okusa rakija ako je kapak prevelik?
Koje komponente isparavaju ako je vatra prejaka?

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #7 Poslato: 30. Septembar 2008, 22:06:22 »

Citat
Kakvog je okusa rakija ako je kapak prevelik?
Nemam pojma kakva je veza izmedju velicine kapka i ukusa rakije, mozda Peca zna  Grin

Citat
Koje komponente isparavaju ako je vatra prejaka?
Iste kao i na slabijoj vatri samo isparavaju slabijim intenzitetom...
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #8 Poslato: 01. Oktobar 2008, 00:22:17 »

Peca50: Da li se moze znati ima li takvih aparata uredjaja  za destilaciju (ne mislim na kazan za pecenje rakije vec na profesionalni ili poluprofesionalni uredjaj kakav pretpostavljam postoji u velikim fabrikama) da se kupi? Malo fotografija i tehnickih podataka za neki takav jeftiniji uredjaj?

Nažalost nisam čuo, a to neznači da nema, da postoje kontinuirane destilerije namenje za amatersko ili polu-profesionalno bavljenje destilacijom.

Šezdesetih godina u mojoj firmi je bila takva, da kažem , nesavršena destilerija pod nazivom Najkum aparat. Sastojao se od tri kazana baterijski povezana, kapaciteta 2400litara, i nije bio kontinuiran u smislu destilacije. Imao je uprošćenu frakcionu destilaciju  ali koliko se sećam nije imao rektifikacionu kolonu za održavanje stalne jačine.

kontinuirana destilerija u mojoj firmi je kapaciteta 2500-3000 litara vina na sat i marke je "HERMAN III", glavna destilaciona kolona je visine oko 12 metara, sastavljena iz prstenova-segmenata izrađenih od bakra. Ovo sam napisao da bi shvatio koliko je tu samo bakra utrošeno, i da bi  se videlo koliki bi to bio finansijski izdatak za tako nešto, o pratećim delovima da nepričam.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Branko
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #9 Poslato: 31. Oktobar 2008, 22:07:16 »

Interesuje me nešto detaljnije vezano za rakijske kazane sa kondenzatorima između glavnog kazana i tabarke.
U mom kraju se koriste slični.
Koliko sam obavešten, u tim kondenzatorima se nalazi voda od 40-tak i više stepeni celzijusa. Navodno pod tim uslovima dolazi do kondenzovanja štetnih sastojaka iz rakije.
Konkretno, koristim kazane zapremine 170 - 200l gde dobijam dvadesetak litara rakije (naravno zavisno od željene snage), a na navedenim kondenzatorima odbacujem 8 do deset litara tečnosti koja sadrži šta?

Uskoro ću raspolagati i fotografijama ako mogu da budu od pomoći.

Hvala unapred na informacijama.

Pozdrav

Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #10 Poslato: 01. Novembar 2008, 14:01:26 »

Branko!  Dobrodošaoooo!!!
A što se tiče kazana i destilacije, moraćeš opet malo detaljnije da napišeš, mislim da nisam dobro razumeo tvoje pitanje u vezi temperature vode u kondenzatoru(tabarki). Imaš kazan zapremine oko170-200lit., koji je povezan sa kondenzatorom(tabarkom) sa lulom izrađenom od bakra, i između nema ništa. Količina dobijenog destilata (rakije) prvo zavisi od količine alkohola u sirovini koju destilišeš (pečeš), zavisi i od jačine dobijenog destilata, kao i od momenta kada si prekinuo destilaciju, a u odnosu na to dali na luli ide još destilat koji ima alkohola u sebi?
To su neka pitanja i odgovori, a kada pojasniš biće i nama i tebi jasno.
Sačuvana

Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #11 Poslato: 01. Novembar 2008, 14:15:46 »

Peco mislim da je Branko govorio o ovakvom tipu kazana kao na slici. Izmedju kazana i tabarke se nalazi jos jedan manji kondenzator...

Mozda nisam u pravu pa je najbolje da Branko postavi slike tog kazana, ako ih ima, da vidimo o cemu se radi...
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #12 Poslato: 01. Novembar 2008, 14:43:12 »

Pa mislim da si u pravu, ako se radi o tom tipu kazana, koji je uprošćena verzija savremenih destilerija sa rektifikacionom kolonom! Hvala!
Sačuvana

Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #13 Poslato: 02. Novembar 2008, 09:43:20 »

Gofer aj' posalji meni taj pdf o prepravci bojlera na frakcionu kolonu. Mail je goran0305@sbb.co.yu

Hvala unapred i dobrodosao na forum Wink
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #14 Poslato: 25. Novembar 2008, 01:13:39 »

"И питање осталима: шта подразумевате под печењем "казан на казан"?"
Podrazumeva: Prvi kazan do nule, kompletna rakija u drugi sa dopunom komine ili džibre, drugi kazan do željene jačine u prihvatnom sudu, ostatk u treći i dopuna i tako do kraja...
Sačuvana

Hemingvej
Stranice: [1] 2 3 ... 83   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.029 sekundi sa 21 upita.