26. Oktobar 2025, 23:17:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 85   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1087799 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #345 Poslato: 18. Novembar 2013, 13:54:01 »

Još uvijek ne razumijem ili smo se krivo shvatili... Scratchhead Radi se o neravnomjernom toku rakije i uvlačenju/ispuhivanju zraka na luli gdje nema nikakvog ventila. Ne radi se o toku vode iz tabarke na gornjem dijelu hladila gdje je u mom slučaju česma...

Glede argumenta s bocom i grlom - teoretski, ako na spoju kazana i kape ostavim mali prostor za uvlačenje zraka, trebao bih postići izjednačavanje tlakova i ravnomjerniji tok rakije?  whistlefly
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #346 Poslato: 18. Novembar 2013, 14:02:08 »

Da, krivo sam razumio, mislio sam da je voda i tabarka a ne rakija i kazan.
Ovo za vazduh na spoju kape i kazana ne dolazi u obzir. Za ostalo prvo provjeri da li ti je donji dio spirale u hladioniku ispod nivoa lule, pa se tu zadržava destilat dok se ne nakupi dovoljno da mora ići van. Nakon toga ćemo pokušati i o drugim stvarima.  
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
strongman
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 38

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #347 Poslato: 18. Novembar 2013, 14:27:06 »

rnovak, zato je kazan najbolje loziti drvima. to duvanje iz lule je znak da si pri izdisaju sa alkoholom u kazanu  Grin
pred kraj destilacija, vatra se mora pojacati, zato sto nije ista kolicina tecnosti u kazanu, niti alkoholna vrednost. pozdrav
Sačuvana

боље умрети од литре него од капи Smiley
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #348 Poslato: 18. Novembar 2013, 14:52:19 »

neće biti razlog u drvima i alkoholu nikako...
plin je skuplji, ali je toliko praktičniji da mi drva ni ne dolaze u obzir (pogotovo za moje male količine)
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #349 Poslato: 18. Novembar 2013, 17:40:03 »

...zato je kazan najbolje loziti drvima...
Nije drvima nego plinom, jer se ne može držati konstantna brzina destilacije kao sa plinom.
Citat
to duvanje iz lule je znak da si pri izdisaju sa alkoholom u kazanu
Upravo suprotno jer je konkretna pojava moguća samo ako ima viška tećnosti u kondenzatoru, a ne kada je nje manje nego inače.
Citat
pred kraj destilacija, vatra se mora pojacati,
Je li to stvarno misliš da se vatra na plinsko plameniku ne može pojačavati?
Citat
zato sto nije ista kolicina tecnosti u kazanu, niti alkoholna vrednost.
Manja količina tečnosti traži manje toplotne energije za istu dinamiku isparavanja. Nije u pitanju to nego samo ovo drugo, alkoholna vrijednost.
Citat
Pozdrav
Pozdrav i tebi.  Smiley
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Robert
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #350 Poslato: 18. Novembar 2013, 17:43:24 »

I ja sam imao slična iskustva, neprekidno isčitavajući ovaj forum došao sam do zaključka da je prvi gorionik tu u priči. Verovatno nemaš dobro izrađen gorionik. U temi za to ima pregršt saveta, slika i rešenja. I ja sam poradio mnogo toga na mom gorioniku, ali još uven nisam zadovoljan do kraja. Plamen mora biti pravilno raširen preko celog dna. Čak se pominju i neke rešetke za ravnomerno rasplinjavanje.
Takođe, primetio sam da i popunjenost kazana igra veliku ulogu. Ukoliko je popunjen sa malom količinom tada mi se češće dešavalo. Desi se da mi neko donese 50 litara komine da ispečem u kazanu od 160. Pa zamisli koliko onda ima prepeka od 60 litara komine, i koja je to količina za kazan od 160 litara...

Inače, plin je konfor, nema boljeg, cenim... samo treba sistem do kraja doterati kako valja, kao i sve u pečenju rakije! Godine truda vidim. Sada pečem sedmu godinu za redom i to mi u mnogome puni budžet. Mogu reći da živim od prodaje rakije. A prošle godine, shvatih isčitavajući silne redove na ovom forumu, da uopšte ne znam ni pripraviti kominu, niti ispeći i formirati rakiju... eto, ali bolje tako pa da ispravim nego da se busam u grudi kako sam pametan!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #351 Poslato: 23. Novembar 2013, 23:12:51 »

Za ostalo prvo provjeri da li ti je donji dio spirale u hladioniku ispod nivoa lule, pa se tu zadržava destilat dok se ne nakupi dovoljno da mora ići van.
Jeste, nije, mrzi me da pogledam.... whistlefly
Sačuvana

rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #352 Poslato: 25. Novembar 2013, 09:06:02 »

Gorionik je kao ovaj s linka - najjednostavniji...
http://www.moduscentar.hr/Plinski-gorionik-sa-3-noge/21496/Proizvod.aspx

A što se tiče cijevi hladionika - mislim da bi tu mogla biti glavnina problema. Cijev mi je na jednom mjestu udubljena prilikom savijanja, a ta točka je dovoljno nisko da je tu rakija već tekuća. Vrlo lako moguće da se na tom mjestu zadržava dio destilata. Na izlazu kod lule, ako se nešto i zadržava to je manji dio, cijev ima dobar kut, ali malo po malo...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #353 Poslato: 25. Novembar 2013, 11:06:19 »

Da, hvala.  Smiley U međuvremenu sam uspio vidjeti odgovor na slici koju si postavio.

Sačuvana

sekki
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #354 Poslato: 06. Decembar 2013, 09:12:16 »

Pozdrav! Pohvalio bi se i podelio iskustvo sa vama ali neznam dali je ovo prava tema za to! Video sam skoro kad sam putovao sta covek radi i odmah isprobao! Kod kazana koji se lepe testom kao sto je moj kazan ponekad zna da bude muka zalepiti a i kasnije ocistiti zagorelo brasno! E ovako, Nasao sam po garazi stari prazan silikon, odozgo sam zicom izgurao dance koje odlicno dihtuje, sve sam detaljno oprao i ocistio, napunio testom kojim inace lepim kazan. Vratio sam dno, stavio plasticni vrh i sve to u pistolj za silikon. To ljudi radi fantasticno! Thumb Em lepi besprekorno, sipam samo po malo, ostaje dosta cistije, proces je brzi i lakse se cisti a ono sto ostane u tubi ne susi se i koristim ga i narednih dana! Svima preporucujem da probate! Izum, fantastican! Pokusacu da postavim i slike! whistlefly
Sačuvana
Robert
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #355 Poslato: 06. Decembar 2013, 11:30:17 »

I još fotka ili video, i odličan post Smiley
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #356 Poslato: 06. Decembar 2013, 16:36:01 »

Bravo, bas elegantno resenje !
Mozda bi bilo jednostavnije iskoristiti veliki spric koji se koristi u zdravstvu a i zbog kvalitetne plastike od koje je izradjen.
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #357 Poslato: 06. Decembar 2013, 16:56:30 »

Thumb Da, stvarno praktično i dobro rješenje.  Thumb
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #358 Poslato: 10. Decembar 2013, 21:15:23 »

Mnogi moji prijatelji, u poslednje vreme se pitaju, kako uspevam kod svojih vocnih rakija, da postignem pored dobrog ukusa i taj cvetni miris.
Pa evo, odacu Vam tajnu. Kazan mora da prezimi u cvecu, inace nista od cvetnog mirisa Cheesy

Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #359 Poslato: 10. Decembar 2013, 21:35:56 »

Muskatle mu daju poseban smek hahhaha
Sačuvana
Stranice: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 85   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.064 sekundi sa 20 upita.