30. Oktobar 2025, 02:13:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Viski  (Pročitano 259251 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #225 Poslato: 17. Januar 2016, 20:19:47 »

ovako, na  osnovu  ovog  sto  si  napisao predpostavljam da je to   u stvari nka  aroma, sad dal  vestacka prirodna ... to  vec poima nemam i  nju eventualno mozes sipati u  alkohol koji dobijes od kukuruza. al  to nije ono sto  zelis postici vec trebas nabaviti  amilaze.  a slad  mozes napraviti  i  od pivca  cak  milim da ti je taj  i bolji nego  ozimi jecam.

postupak  predpostavljam da znas al  ajd  napiscau ti   odprilike kao  i to  da uradis

operi prvo jecam  u  malkoj  vodi
baci tu vodu i  u drugu  vodu ga natopi da stoji  12 sati negde u toplom.
rasiri  taj  jecam ako natopljen  i prekri  ga  krpom koju mozes  kvasiti, promesaj  nakon  24 sata ponovo  ga nekom  prsklicom  nakvasi  i opet prekri  vlaznom  krpom. postupak  ponavljaj  dok  se klice ne pojave. kad se pojave   skloni  krpu i  pusti da se osusi. samelji  ga i  dobio  si slad
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #226 Poslato: 17. Januar 2016, 21:11:36 »

Sa ti, nemozes izvrsiti konverziju skroba. A ovo sto Armin kaze je ok al bih ja probao na manjoj kolicini recimo 1kg smese sa sladom na 4lit na 55c oko1h pa vidi stepen konverzije.
Sačuvana
IvanIvan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #227 Poslato: 18. Januar 2016, 12:02:42 »

Hvala ljudi!

Vrato sam taj ekstrakt ječmenog slada i trgovinu. Oni mi kazu isto kao i vi ,da se sa time ne moze izvršiti konverzija škroba već to služi kao aroma i zaslađivač koji je prprpdan 100%
Pošto nema povrata love nude mi vreću od 50kg pilsen malt slada (suhi)..jer moram nešto uzet. Dali je taj slad dobar?.. jer mislim da si ti Vladimir prije spominjao da suhi ima puno manje enzima u odnosu na zeleni kojeg sam napraviš, pa me zanima u kojem omjeru se suhi stavlja da bi konverzija škroba uspijela?

Imaju na lageru i enzime ali samo pakiranje po 5 kg ,cijena 12eura p kili....to mi je prevelika količona.
Zatim imaju kukuruzne sirupe pa bi tebe pitao Armin jer si ti to koristio..dali mogu taj sirup razrijediti sa vodom i staviti kvasce? Odnosno dali sirup zamjenjuje cijeli postupak pretvaranja kukuruznog škroba u šećere?
Sačuvana
IvanIvan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #228 Poslato: 18. Januar 2016, 12:17:07 »

Još jedna nedoumica, koju vrstu hrane za kvasce upotrijebiti? ...možda za pivu ili?
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #229 Poslato: 18. Januar 2016, 18:22:41 »

Naprimer FERMAID E ali u enoloskoj prodavnici ce ti objasniti. Nisam baš tvrdio al ja nisam imao odgovarajuci procenat konverzije kao sa zelenim u svakom slucaju zeleni slad ima više amilaza. A sto se tice ovog drugoga nismo pominjali enzime vec amilaze a i ovi tvoji na 5kg i jos samo 12eur ne znam sta je to. Al ovo naprimer il izguglaj slicno
 https://www.grossmannonline.de/brennereibedarf/hefen-enzyme/product/brennerei-enzym-vz-101013454/Produkt_detail.htm
Sačuvana
IvanIvan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #230 Poslato: 19. Januar 2016, 10:58:04 »

Da, 12 eura jedna kila..alfa i beta amilaze.
 Ako recimo ide 10% zelenog slada na određenu količinu brašna, koliko ide suhog ,duplo?
Radim ja sebi slad ali moram nešzo uzet u zamjenu za onaj ekstrakt..pa zato pitam za suhi
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #231 Poslato: 19. Januar 2016, 13:08:06 »

Neznam nisam probao sa suvim al opet ponavljam probaj na manju kolicinu. Izuzetno je vazno po meni raditi na manje kolicine jer tako dobijas pravu sliku kako ce tok konverzije da tece. Kad krenes sa punom kolicinom ispravke su minimalne. Daj napisi o tim amilazama sto ih imas koje, gde, bilo sta bas me interesuje.
Sačuvana
IvanIvan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #232 Poslato: 20. Januar 2016, 22:20:38 »

Firma iz Zagreba prodaje amilolitičke enzime (alfa i beta)amilaze za konverziju škroba u šećere. Ja sam bio krivo rekao ,nije pakiranje po 5kg već po 25kg i košta oko 12 eura/kg...tako da mi je to bilo puno ali su mi dali uzorak 200g u vrećici, koji se mješa u omjeru 1g na 100kg brašna.Igrom slučaja sam došao do uzorka jer mi radi poznanik tamo. Caka je u tome da te enzime koriste velike pekare za brašno..tako mi je rekao taj koji tamo radi ,jer te enzime prodaju najviše pekarama na vreće...,probaj doć do njih tim putem. Pošto sam ja to dobio u prozirnoj vrećici gdje ništa ne piše osim sto znam omjer mješanja..ono što neznam je na koji način se ubacuju ,dali ih prvo rastopim u mlakoj vodi pa dodam ili? Izgled tog praha je svijetlo žute boje fine granulaže..jesu takve tvoje bile?
Pitaj još ako te nesto zanima
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #233 Poslato: 21. Januar 2016, 09:25:45 »

Nisam imao susret sa praskastim vec sa tecnim . Probaj prvo kao sto sam ti rekao 1kg prekrupe  kukuruza I 4lit vode, zagrej na 85 pa drzi jedno 40min pa ohladi na 55 I onda dodaj amilaze. Ono sto nisam mozda rekao a to je da stalno u svakom momentu moras dobro da mesas masu pa I kad dodas amilaze
Sačuvana
IvanIvan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 43.0

« Odgovor #234 Poslato: 21. Januar 2016, 18:45:29 »

Upravo radim pokuse.
 Sastojci-  dve kile žitarica ( u tome je uračunato 16% ječmenog slada) na osam litara vode, tako da mi omjer bude 1:4.te iz toga ispada 10 l.
 Uloncu sam ugrijao 6 l vode na 45c i stavio samljevene zitarice (osim slada) i mješao ,temp se penjala do 80c i tu sam drzao dobrih sat vremena, dok se nije zgustilo (kao griz). Pustio sam da se ohladi na 60c ,međutim već je to bilo dosta gusto pa sam dodao litru vode u kojoj je bio umućen suhi ječmeni slad ,slada sam stavio 16 %. Izmješanu masu sam odrzavao na 55-65c mješajući stalno jedno tri sata. Radio sam probe sa jodom i nije mi se ošećerilo..jod je plav stalno..u čemu je problem,zasto nije uspijelo?

ph je bio podešenlimunskom kiselinom na 5,2 prije dodavanja suhog slada.

Koliko treba odrzavat na temperaturi od 80c kad se dodaje brašno , a koliko na 55-60c nakon sto se doda slad?..Dali je sa enzimima brža konverzija?
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #235 Poslato: 21. Januar 2016, 21:11:08 »

Sa dodatnim amilazama je brza konverzija.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #236 Poslato: 06. Mart 2016, 22:20:17 »

Ivane! Hajde da napokon na forumu nastavimo onu priču koju smo započeli na PP. Izvinjavam se što nisam prije odgovorio ali pored zauzetosti, preokupacijom nečim čija bi priča meni lično više ležala u ovom trenutku, nekako mi si nije dalo jer ne ulazi mi se olako u nešto što je tako tehnološki precizno definisano kao ukomljavanje u pivarstvu ili proizvodnji viskija.    

Bez obzira na vrstu i oblik žitarica koji se upotrebljava morala bi se striktno poštovati pravila ukomljavanja i apsolutno savladati tehnologija pravljenja piva a dodatno i uticaj neslađenih žitarica, naročito kukuruza. Ne samo savladati teorija i tehnologija nego i napraviti nekoliko piva u manjoj količino do konačnog postizanja zadovoljavajućeg kvaliteta pa tek onda ići na kukuruz kao dodatak i proizvodnju takvog viskija. Vladanje terminologijom je nešto bez čega se ovdje ne može pričati ako se želi da priča ima razumljivost i smisao.  

Kada se prođe sve to onda može priča o dijastatskoj snazi slada i uticaju kao i načinu ukomljavanja neslađenog kukuruza. Ne znam kako stojiš sa svim tim pa ću reći da slad koji ima manje od 90°WK nije u tehnološkom postupku u pivarstvu u stanju izvršiti potpunu razgradnju skroba na fermentirajuće šećere ni kod isključivog korištenja ječmenog slada. Nije u tehnološkom postupku koji podrazumijeva striktne temperaturne i vremenske periode za postizanje kvaliteta piva, ali jeste ako se ti elementi mijenjaju jer u pitanju su enzimi koji ne bivaju uništeni ako se na njih ne djeluje visokom temperaturama, i koji će završiti posao ako im se da dovoljno vremena u isto tako određenim fazama postupka, na određenim temperaturama, ili će to raditi tokom hlađenja za fermentaciju pa čak i dijelom tokom njenog trajanja

Krenut ću od nekih konkretnijih upita.
Kao prvo pravilo bi bilo da se neslađene sirovine moraju ukomljavati odvojeno pa raditi ako treba i njihovo predukomljavanje.
Kao drugo da proporcije učešća granulacija samljevenih žitarica u pivu i proizvodnji viskija nije ista. Ovdje se ne ide na kvalitet piva, njegovu punoću, pjenu i uticaj onoga što pivu daje ukus na račun smanjenja fermentabilnosti, kao i olakšanje postupka filtriranja, nego se ide na maksimalnu fermentabilnost i pojačanu razgradnju proteina pa meljava treba biti sitnije granulacije. Okvirno trećina brašna, trećina granulacije oko 0,5 mm i preostali dio krupnije granulacije do cca. 1,5 mm.

... Malo i o dilemama koje iskazuješ.
Pod A, bourbon se striktno klasira u tri različita klase.
Obični bourbon je proizveden iz žitarica mase od 10% ječmenog slada, 10% raži, i 80% kukuruza.
Srednje klasirani bourbon je proizveden iz 12% ječmenog slada, 18-22% raži, i 66-70% kukuruza,
Najbolje klasirani bourbon je proizveden od 15% ječmenog slada, 35% raži, i 50% kukuruza.

Usput samo moram izvući očigledan zaključak iz navedenog, najbolji burbon je onaj u kome ima najmanje kukuruza, a neupitno je i da je najbolji viski onaj u kome ga nema nikako, nego se radi isključivo od ječmenog slada.

Pod B, nije svaki slad isti sa aspekta količine enzima koji razgrađuju skrob. Ta karakteristika se zove dijastatska snaga slada. Tako da treba razlikovati vrste sušenog slada a naročito onog koji se koristi za proizvodnju viskija. Ima ga i na domaćem tržištu i često se imenuje baš kao dijastatski slad. Suši se na nižim temperatura od onih koje vrše inaktivaciju enzima i kroz duži vremenski period koji služi očuvanja enzima u njemu a prirodno već sadrži veći enzimski potencijal. Takav dijastatski slad se koristi kada se upotrebljava veća količine neslađenih žitarica od nekih 30-50% učešća. Takav slad je rađen od specijalnih vrsta šestorednog ječma i ima više amilolitičkih enzima. Dijastatska snaga mu je cca. 300-550°WK. Alternativa je dodatak enzimskih preparata, zeleni slad od ječma, zeleni ili sušeni od pšenice koji isto tako ima visoku dijastatsku snagu. Može i ono što sam već spomenuo, produženje trajanja rada enzima u fazama prerade. Rezultat sigurno neće izostati ako se i ostalo radi onako kako treba  

Postupak za situacije nakon negativnih iskustava sa potpunom razgradnjom skroba.

Postupak ukomljavanja započinje laganim usipanjem uz miješanje, u omekšanu vodu zagrijanu na okvirnih 50 stepeni, koja će dati temperaturu smjese od 35-38 stepeni, sa zadržavanjem ili stankom od 20-30 minuta, kao neka dopuna postupku predukomljavanja ili namakanja. Ovaj postupak se može koristiti ako se ne želi namještati pH dodatkom mliječne kiseline jer se inače nekada primjenjivao, najviše zbog smanjenja pH, i trajao par sati na sobnoj temperaturi, a najviše do 12 sati ako se ide na nešto nižim temperaturama od one sobne, zbog eventualnog štetnog razvoja bakterija. Ako se ima problema sa potpunim ošećerenjem kukuruza sigurno je pametno raditi ovo predukomljavanje, kao i ovo na 35°C u trajanju od 20-30 minuta. Pa bi šema uz brzinu zagrijavanja od 1°C po minuti mogla izgledati ovako:

- zagrijavanje sa 35-38 na 48 do 52°C; i stanka od 40 - 60 minuta za razgradnju proteina,
- na 62 do 64°C; stanka od 30 - 45 minuta za nastajanje maltoze, (β-amilaza, pH 5,4-5,5)
- na 72 do 75°C; stanka od 30 - 45 minuta za potpuno ošećerenje (α-amilaza)

Ako se i pored dugih zadržavanja na ovim temperaturama ima problema sa razgradnjom skroba onda je najefikasnije produžiti ovu drugu stanku na 60 minuta, za rad β-amilaza, i stvar naprosto mora funkcionisati.

Za razliku od slada neslađene sirovine kao kukuruz se moraju posebno ukomljavati jer se njihove ćelijske opne teže “otvaraju”. Kod slada ovaj posao obavlja poseban enzim koji nastaje tokom klijanja. Kod neslađene kukuruzne krupice se to postiže jakim kuhanjem uz dodavanje 10-15%-tnog dijela ukupnog sladnog ječma. Enzimi iz sladnog ječma će ovdje uraditi djelimičnu razgradnju skroba, i smanjili viskozitet komine prije kuhanja na 100°C. Ovo kuhanje na 100°C stepeni traje nekih 20-25 minuta. Na kraju se kuhana komina neslađenih sirovina doda sladnoj komini zatim se ukomljavanje nastavlja kao kod klasičnog infuzijskog postupka počev od prve faze koju sam naveo, od ovih 48 do 52°C.

Ako se radi o maloj količini ječmenog slada i ako se koristi raž kao druga neslađena sirovina onda bi postupak mogao izgledati i ovako. Zagrijati vodu na 60°C i dodati 10-15% od ukupnog sladnog ječma i otprilike 20% kukuruza. Zagrijavati na onih cca. 64°C i dodati ostatak kukuruza. Zagrijavati do kuhanja i to održavati nekih 20-25 minuta. Prethodno kuhani želatinizirani kukuruz se ohladi na 70°C i doda raž sa stankom od 30 minuta. Zatim se to hladi na 62 do 64°C i dodaje sladni ječam. Slijedi potpuno ošećerenje za koje je potrebno smjesu zadržavati na toj temperaturi najmanje 30 minuta. Količina vode u konačnoj proporciji bi bila 4,5:1, a mogla bi ići i do 5:1.

Ako imaš neko pitanje molim te jedno po jedno da ne pišem traktate na forumu, mada mi ne bi bilo prvi put. Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
zhizhak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #237 Poslato: 07. April 2016, 00:11:40 »

Pozdrav drustvo,
 citajuci ove komplikovane temperaturne rezime ukomljavanja skrobnih sirovina, htedoh da pitam kakva je procedura ako koristimo samo zeleni slad. Znaci, isklijamo zitaricu, sameljemo i ukomimo. Smiley
Sta je sve jos potrebno za pokretanje fermentacije?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #238 Poslato: 08. April 2016, 01:26:43 »

Za pokretanje fermentacije je uvijek potreban šećer koji je dostupan kvascima, i kvasci koji će ga fermentirati, a za potpun i ispravan tok fermentacije je potrebna i određena količina hraniva za kvasce. Zbog svega toga sam i naznačio ovaj najjednostavniji, infuzijski, postupak sa okvirnim temperaturnim režimima.

Za razliku od voća, žitarice i nakon naklijavanja imaju jako malu količinu kvascima dostupnih šećera, i hraniva u obliku aminokiselina, pa je potrebno sličnim temperaturnim režimom razgraditi skrob na kvascima dostupne šećere, i razgraditi proteine na dostupne aminokiseline. Različit temperaturni režim i njegovo trajanje daje i različitu količinu ovih elemenata što znači i različitu količinu nastalog alkohola a neminovno i aromatskih materija.
Može sve to i „ofrlje“ ali onda ni rezultat ne može biti puno drugačiji.  Wink
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
zhizhak
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #239 Poslato: 08. April 2016, 11:43:13 »

Hvala bistrice na odgovoru.
Gledao sam neki video na youtube-u pa pomislih da mozda moze da se izbegne temperaturni tretman, a da ne bude ofrlje...
Mozes li malo sa licnog stava prokomentarisati ovaj video?
http://youtu.be/PfpkNJ1p6FI
Sačuvana
Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.03 sekundi sa 17 upita.