30. Oktobar 2025, 05:54:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakije od južnog, suptropskog, tropskog voća...  (Pročitano 130390 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 59

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #45 Poslato: 22. Decembar 2008, 20:03:42 »

Ево, ко може читати на руском, сајта о руској вотци (не знам како би ово требало писати, вотци или воци).
Како сам схватио, ово су изводи, или сажетак, из једне подебље књиге.

http://naiti.ru/vino/vodkahistory.html
Nema veze sa rakijom, ali da se nadje:
Ja sam jednom prilikom pre mnogo godina dobio keca iz kontrolnog iz matematike, iako sam sve uradio 100% tacno "samo" zato sto sam napisao ZADATCI  8).
Prema tome VOTCI nije ni slucajno  Wink
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #46 Poslato: 22. Decembar 2008, 20:38:01 »

Имао сам већ једну дужу преписку са ципом на привате око тога.
Он је убеђен да треба вотки, дакле без сибиларизације (или друге палатализације).
Постоје нека правила око тога али толико има изузетака да је питање да ли су то уопште правила.
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.62

« Odgovor #47 Poslato: 22. Decembar 2008, 20:48:14 »

Ma ko razume - shvatice  Laugh

Vazno je da je fermentacija pomorandzi krenula a za ostalo cemo lako
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Mac OS X
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #48 Poslato: 22. Decembar 2008, 20:51:45 »

Vodki,votci,votki ili kako vec, sve je jedno, vazno da se isto pije .
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3

« Odgovor #49 Poslato: 07. Mart 2009, 12:30:02 »

Izuzetna mi je čast izvestiti cenjeni skup da sam juče konačno posle silnih muka prepekao pomorandžu i da se trud VIŠESTRUKO isplatio. Rakija je fatnastična, ima takvu aromu da je to neverovatno.
Želeo bih da se posebno zahvalim Peci, koji je inicirao ceo eksperiment i otkrio/preneo tajnu uspeha sa čuvanjem kore.

Živeli  Thumb
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #50 Poslato: 17. Mart 2009, 23:25:55 »

Ja se posebno zahvaljujem i pozdravljam našeg prijatelja Bagzija, koji je tamo daleko, a zahvaljujem se za to što je imao poverenja u ovaj forum i poslušao savet, što je rezultiralo uspehooom. Pa prijatno ti bilo, jedino mi je žao što nemožemo to da probamo. Samo napred!!!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #51 Poslato: 02. Maj 2009, 11:13:36 »

Poštovana gospodo, juče sam prvi put predstavio Pomorandžu društvu i ocene su strahovito pohvalne. Svi su se složili da je rakija odlična, a neki su se usudili da kažu da je najbolje što je do sada izašlo iz moje radionice.

Ne znam kako i kada, ali se nadam da ću uspeti da iznesem odavde jedno litar-dva, pa da vam pošaljem uzorke.
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #52 Poslato: 11. Jun 2009, 13:32:00 »

Ja se upravo spremam praviti rakiju od pomorandzi.Naravno po uputama koje sam tu pronasao na forumu.Samo me jedno zanima,koliko vode dodati na 20 kg ponarandzi,kad ih stavljam na ukiseljavanje.Takoder kad ih budem stavljao u kazam (peci)dali trebam dodati vode.Posto je ovdje u Australiji sad zima i nize temperatura (ispod 20 celziusa,sta mislite dali ce uspjeti vrenje.Jos jedno pitanje,sta mislite koliko litara bih mogo ocekivati.Hvala unapred
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #53 Poslato: 12. Jun 2009, 13:46:03 »

Na dunju, koja je prilicno suva, ide do 50% vode, po mojoj slobodnoj proceni za pomorandze (ako su oljustene) ne treba vise od 15% vode u odnosu na masu pomorandzi.
Ovo je samo moja pretpostavka pa je bolje da se konsultujes sa nekim ko je vec radio da ne budem ja kasnije kriv whistlefly

Citat
Posto je ovdje u Australiji sad zima i nize temperatura (ispod 20 celziusa,sta mislite dali ce uspjeti vrenje
Hoce, sumnjam da u supi/podrumu temperatura pada ispod 15 stepeni...

Citat
Jos jedno pitanje,sta mislite koliko litara bih mogo ocekivati.
Zavisi koliko secera ima u pomorandzama. Ako pretpostavimo da je 10% onda u 20 kila pomorandzi imas 2 kg secera. Od tih 2 kg secera ce (otprilike) nastati 1,18 litara cistog alkohola sto znaci da mozes ocekivati oko 2,36 litara rakije sa 50% alkohola. Uracunas 5 % gubitaka i dobijes oko 2,2 litra.....

Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #54 Poslato: 12. Jun 2009, 14:01:30 »

Ал` си ти неки оптимиста, диодо! Tongue

Кад од 20 кила воћа, које садржи 10 % ђећера, добијеш 2,2 литре 50% ракије, јави ми да те частим.
Реалније је око 2 литре и то између 40 % и 42 %.
Све остало ће бити губитак, сад јал` као неискориштени шећер, јал` у првенцу, јал у патоци.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #55 Poslato: 12. Jun 2009, 14:21:48 »

Taj proracun je teorijski i toliko se dobija alkohola od 2 kg secera.
Koliki su gubici je druga stvar. Posto ne mogu znati kolike ce gubitke imati kazanpasa u svom experimentu ne mogu ih ni uzeti u obzir pri proracunu, 5% sam uzeo reda radi a u praksi je gubitak veci Roll Eyes
Ja sam prosle godine (komovica) dobio 84,12 % od teorijskog prinosa sto znaci da sam izgubio 15,88 % sto je 3 puta vise od onih 5% koje sam pretpostavio...
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #56 Poslato: 13. Jun 2009, 00:54:03 »

Postovani prijatelji:Hvala vam na savjetima,zadovoljan sam odgovorima.Proucavajuci po forumima otprilike sam tako i mislio.Neopterecujem se sa 100%-tnim rezultatima nego cu biti zadovoljan da ista dobijem.Ja inace nepijem ili rijetko kad popijem,vise sam zainteresovan da napravim rakije od raznih voca.Tek da prijatelje pocastim i fasciniram ljepim rakijama.Inace sam porijeklom iz familije koja je proizvodila rakiju i to na hiljade i hiljade litara(sljivovu).To u vrijeme poslje drugog svjetskog rata,tako se moja familija i obogatila od toga.Kasnije moj otac je to radio vec manje jer nije islo,mene to nije nikad zanimalo i nista nisam naucio o tome.Cak naprotiv mrzio sam jer kad sam morao okretati kazan.Sad kad sam malo stariji,povukla me zelja da to radim iz hobija.Juce sam kupio ponarandze i upravo se spremam da idem da ih cistim,a kore cu osusiti u vanjskoj peci(koju sam si nazidao u dvoristu da me podsjeca na moje selo).Neki dan sam kupio plamenik $46 tako dok se pomorandze ukisele kazan ce biti spreman.Jos jednom puno vam hvala.Хвала.Каѕан Паса Cool
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #57 Poslato: 11. Jul 2009, 12:33:37 »

Ja se izvinjavam časnom skupu što me nije bilo duže vremena, ali obaveze i putovanja su me onemogućili. Najverovatnije sam zakasnio da dam savet našem Australijskom prijatelju, ali evo mojih podataka, čisto da se nađu za arhivu:
Ja sam kupio 30kg voća, od čega sam posle čišćenja dobio 26kg materijala za fermentaciju, pošto je voće imalo 10% šećera, ja sam dodao i 1.3kg šećera, da bih dobio 15% ukupnog šećera. Rezultat je 4L rakije prepečenice od 46%. Živeli  Thumb
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #58 Poslato: 16. Septembar 2009, 09:35:43 »

Da li je neko nekad cuo za rakiju od urme?
Sada im je sezona, pa reko' da jos malo experimentisem.
Sačuvana
darko09
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #59 Poslato: 01. Jun 2010, 12:24:37 »

Da li je tko pekao rakiju od banana ? Zanima me koliko bi bilo dobro staviti vode u pire od banana da bi fermentacija bila uspješna a zatim i pečenje rakije .  Pročitao sam da zrele banane mogu imati i do 20 % šećera pa sam odlučio probati sa 10 kg (oguljenih ) banana.
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 21 upita.