lazarcobi
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 20. Septembar 2014, 10:23:39 » |
|
Interesuje me trenutna sutuacija u vasim vinogradima i savet u vezi berbe,naime kod mene je rizling dosao do 14 jedinica secera i na sve vise cokota primecujem trule bobice,merlo je idealno zdrav a secer mu je na 17,narednih dana javljaju promenljivo vreme,tako da nisam siguran da ce se secer uopste povecavati
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 20. Septembar 2014, 23:47:10 » |
|
mnogi počinju berbu ranije ne bi li sačuvali bar neki prinos. kod mene je teško sačuvati grožđe što zbog truleži a u poslednje vreme, ko ima vinograd malo dalje od kuće, i zbog sve više "ortaka". mislim da će prvi naredni lepi dani biti i poslednji trenutak za berbu, bar kada je u pitanju vinogradarsko područje kome ja pripadam. nažalost, ovo je godina kada ću morati da doslađujem širu kao i većina drugih.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 21. Septembar 2014, 08:01:25 » |
|
Koliko bi trebalo minimalno podici vrednost recimo u mom slucaju da bi dobio koliko toliko dobro vino a opet da ne preteram sa secerom koji se koliko znam kasnije odrazi na arome i ukus vina
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 36
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 21. Septembar 2014, 09:45:30 » |
|
Mislim da nije toliki problem secer, koliko kiseline koje su dosta visoke, krozdje nece stici da sazri...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Karlo
Mlađi član
Van mreže
Pol:
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 21. Septembar 2014, 20:18:12 » |
|
Burgundac smešten u burad prekjuče. Zdravstveno stanje grožđa je bilo dobro. Potrefilo se da je u tri bureta slast 16%..sok lepog ukusa i mirisa al' umereno (rekao bih prijatno) kiselkast dok sam u dva bureta izmerio 17% slasti i, u probi, ni malo kiselosti! Odvojiću ovo poslednje za vino. Interesantno je da sok već sada ima intenzivnu boju!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Raks
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 22. Septembar 2014, 10:07:50 » |
|
I ja sam obrao vinograd (okolina Kikinde) proteklog vikenda. Nisam imao više strpljenja da strepim od lošeg vremena i "nezvanih gostiju". S obzirom na godinu, grožđe je poprilično zdravo, naročito vinske sorte. Međutim, od tone grožđa, svega je nekih 400kg izdvojeno za vino. Mešavina frankovke i nešto malo kaberne sovinjona ima slast 17% i nadam se solidnom roze vinu. Šardone, rizling i smederevka zajedno takođe imaju slast 17% i otočio sam oko 100 l za belo vino. Hamburg, plovdina i prokupac imaju daleko manju slast i završiće u rakiji.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 22. Septembar 2014, 21:57:10 » |
|
Koliko bi trebalo minimalno podici vrednost recimo u mom slucaju da bi dobio koliko toliko dobro vino a opet da ne preteram sa secerom koji se koliko znam kasnije odrazi na arome i ukus vina
kod rizlinga bi trebalo da dodaš skoro 5% šećera da bi imao pristojno vino pa mislim da bi bolje bilo da ga ostaviš za lozu pogotovu ako je krenuo da truli. što se tiče merloa, ostavi ga još malo jer od srede najavljuju lepše vreme. ako budeš morao da ga bereš ranije nemoj da mu dodaješ više od 3% šećera jer 20% šećera je oko 11,5 % alkohola a to je dovoljno za vino da se dobro sačuva.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 03. Oktobar 2014, 12:54:17 » |
|
Ja planiram sutra da berem. Prokupac se dobro drzao, jedan deo je na pocetku stradao. Hamburg je los. Nesto sam hteo jos da cekam prokupac, ali pcele, osice, fazani. Nisam pametan.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 08. Oktobar 2014, 18:23:27 » |
|
Naravuceniije: Beri, dok jos imas sta, jer ovako... Ocajno.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 09. Oktobar 2014, 19:37:17 » |
|
Ako ti je za utjehu, ima nas još
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 10. Oktobar 2014, 16:40:37 » |
|
ja se ne mogu zaliti grozdje jeste bilo malo slabije sa secerom ali je bilo vecim delom zdravo pogotovo merlo i nagurao je 18 % secera,rizling je bio 16 i imao je malo trulezi,sve u svemu za ovakvu godinu 300 litara vina sa 600 cokota u 3 godini je za mene kome je ovo prva berba u zivotu je uspeh.Iskoristio bi priliku da se zahvalim svim iskusnijim kolegama koji su mi pomogli savetima i da svima pozelim bolju sledecu godinu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
AtillaHunt
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 10. Oktobar 2014, 22:05:32 » |
|
U mom vinogradu nema ništa,pitanje je da li ću ga imati sledeće godine.Grad ga je unakazio,nikad kiselije groždje nisam probao u svom životu.Rod 1/10 roda od prošle godine.Pitanje je kakva bi bila i rakija.Ostalo mi vina od prošle godine mislio sam da izmešam sve i ispečem ali Bistrica reče da se ne destiliše sumporisano vino.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 10. Oktobar 2014, 23:15:19 » |
|
Hajde bar neko sluša savjete. Komovica kao „teška“ rakija podnosi nekih 1000-1200 miligrama acetaldehida po litri apsolutnog alkohola. Jedinjenja koje nastaje direktno pod uticajem sumporenja. Kod destilata od vina tolerancija je na maksimalnih 200-300 mg. Kako to izgleda konkretno u hemijskoj analizi komovice možeš pogledati i ovdje. http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg14845.html#msg14845 Bez obzira na hemijsku analizu i savjet sve se to naprosto debelo i nepopravljivo osjeti na mirisu i ukusu rakije. Koliko god se opravdavali okolnostima i uticajima, odluka je uvijek i isključivo samo naša.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 11. Oktobar 2014, 14:28:03 » |
|
Danas obrao i zadnje količine Rajnskog rizlinga, krenulo da se kvari. Da konačno i ja sumiram ovu godinu, iako je još ostao Cabarne S. za berbu. On će stići za oko mesec dana, ako ne bude mraza da obere lišće, inače je potpuno zdravo, bez primedbi. Prošle godine sam otočio oko 650 l vina , ove godine biće preko 1000 lit. Znači ova godina mi ispade bolja od prošle. Jedino ove godine šećer je podbacio, imao oko 25% trulog grožđa. Vino će biti tanko bez nekih ekstrakata, slabo na alkoholu, ali količinski više. Da, da napomenem sve ovo je iz spostvenog vinograda sa oko 800 čokoti grožđa. Rod je bio lep, jedino je bila nadljudska borba da se sačuva lisna masa i zdravlje grozdova. Greška koju sam ove godine napravio u vinogradu, je bila projekcija berbe za oko 1. septembra, tako sam prskao i ispoštovao karencu ( zadnje prskanje bilo 12. jula ), što je dovelo do toga da se grožđe sredinom septembra počelo kvariti i umanjilo mi je prinos vina za oko 25%.No kao što sam i ranije rekao ovo je godina za razmišljanje i izvlačenje pouka za naredne godine.Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
nenad88
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 36
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 12. Oktobar 2014, 19:56:44 » |
|
Dragio Bodo,
I ja sam napravio istu gresku postujuci karence za pocetak septembra. Kako je bilo malo kise, berba se pomerila a vec je bilo kasno za jos jedno prskanje...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|