06. Oktobar 2024, 12:35:39 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 17 18 [19]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Literatura, korisni linkovi…  (Pročitano 278256 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ilicstefan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 104.0

« Odgovor #270 Poslato: 17. Septembar 2022, 00:03:17 »

Hajde da malo oživim temu. Tražio sam malo po forumu i čitao postove u vezi kvasaca i u vezi enzima i našao dosta postova koji ne odgovaraju na mnoga pitanja. Ima tu i dosta svađa i svega i svačega i teško se nalaze odgovori. Padne mi na pamet da onda potražim literaturu jer jelte to je neko kontrolisao i neko je zapravo toj literaturi dao dozvolu za štampanje i da je ta ista literatura merodavna. Krenuo sam da čitam Nikićevićevu Proizvodnju voćnih rakija.

Naiđem na onaj poslednji odeljak Tehnološke zanimljivosti i naišao sam na jako puno nelogičnosti na jako malom prostoru. Pošto se bavim voćnom proizvodnjom već duže od 10 godina a rakija mi je više kao neki hobi koji je prirodno proistekao iz toga za rakiju sam još amater ali što se voća tiče imam i više nego pozamašno znanje i iskustvo.

Nelogično mi je da čovek u knjizi navodi sledeće:

"Lišajevi šljive - Zaštita protiv lišajeva šljive: 1,5 kg kreozana (rastvoren u 100l tople vode) + 0,7 kg kelidona (rastvoren u 100 l hladne vode)."

Prvo zato što je kod nas kreozan zabranjen već jako jako dugo, jedino ga je moguće nabaviti na crnom tržištu i njegova upotreba u voćnjacima je odavno zabranjena. Ja shvatam da izdanje koje sam skinuo je iz 2004. godine ako se ne varam, ali još tada je kreozan bio zabranjen. Još 1999. godine je kreozan povučen sa tržišta svuda po Evropi a i kod nas. Em zabranjen pesticid em za skidanje lišajeva koji ni ne štete drvetu šljive.

Evo ima još: "Zaštita protiv plamenjače i pepelnice: CUSO4 + Cineb + Ditan + Rubigan + Bajlaton + sve se pomeša + 8 x prskanje".

CUSO4 se zaista koristi i to je plavi kamen, ništa strano, ali kada se pogleda na poleđini Ditana piše ogromnim slovima  NE MEŠATI SA BORDOVSKOM ČORBOM! a šta je glavni sastojak bordovske čorbe... Da ne spominjem što je aktivna materija Ditana ustvari Mankozeb a Mankozeb se dobija spojem Cineba i Maneba. I na kraju ovu "Nikićevićevu čorbu" prskati 8 puta. Ne samo što je Ditan dozvoljeno prksati najviše 3 puta u toku godine i to je od kada je pesticid pušten na tržište još davnih 60-ih godina. Isto je i za ostale pesticide, recimo ovaj Rubigan je dozvoljeno koristiti 4 puta u toku godine ali čuveni Nikićević ga preporučuje čak 8 puta.

I na kraju, kojeg đavola Nikićević piše o pesticidima i navodi neke prilično štetne savete u svojoj knjizi koju pritom prodaje. Ima tu još materijala i tih njegovih "korisnih" saveta (moniliju bi da tretira bakarnim pesticidima u toku cvetanja  dohfly ) ali da ne razvlačim jer se i ovo previše oteglo.

I sada, kako shvatiti nekoga ozbiljno kada navodi ovakve gluposti koje su van njegove struke?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #271 Poslato: 17. Septembar 2022, 13:43:35 »

Thumb
Nebitno da li je van struke ili unutar nje jer je u pitanju osnovni princip koji se ogleda u načinu pristupa problematici kojom se čovjek bavi. Jasno uočen i iskazan još prije 2500 godina:“Učenje bez razmišljanja je uzaludno. Razmišljanje bez učenja je opasno.“

Izostankom ovog principa sve se može učiniti čak kao obična svađa sukobljenih strana i tad se teško nalaze odgovori na pitanje gdje leži istina. Kontrolori ljudskih misli i djelovanja nam se ukazuju kao bogojavljanje merodavnih koji traže slijepo vjerovanje čak i u glupost, nasuprot herezi razmišljanja - kritičkog mišljenja.  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Tebrazebra
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #272 Poslato: 07. Oktobar 2022, 16:21:52 »

Industrijsko i laboratorijsko istraživanje takmičenja između divljih i selekcionih kvasaca u alkoholnoj fermentaciji.

https://www.researchgate.net/publication/265802729_Competition_between_Spontaneous_and_Commercial_Yeasts_in_Winemaking_Study_of_Possible_Factors_Involved
Sačuvana

Malo toga znam, a dosta toga bih želeo da naučim, a pritom nisam ni svestan koliko ne znam i koliko bih mogao da naučim.

Zato i pitam... Konstruktivno suprotstavljam mišljenja, a usput ponešto korisno naučim i deduktivno zaključim.
Tebrazebra
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #273 Poslato: 07. Oktobar 2022, 16:52:56 »

Pozdrav svima, imam jedno pitanje za modove/admine.
Listao sam ovu temu od početka i na moje razočarenje linkovi ka literaturama zlata vredne koju ste se svi potrudili da skupite na jedno mesto, više ne rade...

Kako ne bi dolazilo do gubitka literature, da li možete da napravite goolge drive sa dokumentima koji su ranije poslati na ovu temu kako bi bili sigurni da literatura ne nestane zbog 3rd party skladištenja dokumenata?

Primer:
1. Neko podeli na temi link ka dokumentu, knjizi, literaturi, praktikumu, istraživanju...etc.
2. Vi skinete dokument lokalno i ubacite dokument na google drive
3. Podelite goolge drive read-only link sa nama ovde kako bi mogli da skinemo lokalno literaturu koja se nakuplja tokom vremena i na taj način čuvamo arhivu.

Mislim da je predlog na mestu, osim ukoliko nemate vremena time da se bavite, u tom slučaju mogu ja pomoći.
Sačuvana

Malo toga znam, a dosta toga bih želeo da naučim, a pritom nisam ni svestan koliko ne znam i koliko bih mogao da naučim.

Zato i pitam... Konstruktivno suprotstavljam mišljenja, a usput ponešto korisno naučim i deduktivno zaključim.
Stranice: 1 ... 17 18 [19]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.026 sekundi sa 22 upita.