26. Oktobar 2025, 15:23:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Čišćenje aparata za destilaciju  (Pročitano 158271 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #60 Poslato: 11. Jun 2013, 00:14:24 »

Vizuelni efekat sigurno nije loš ali ideja nije nimalo funkcionalna jer neće moći uraditi ono što bi trebalo. Može da posluži za sapiranje ostataka na rektifikacionim podovima koji bi bili štetni kod slijedeće destilacije, a njih nemaš. Za kompletno čišćenje kape, i lonca kazana iznad nivoa tečnosti, potrebno je ribanje-trljanje grubim dijelom kuhinjske spužvice ili nekom mekšom ribaljkom. Naprosto se mora skinuti i parovodna cijev, i čistiti na način na koji se čisti cijev od puške. Kada je nakon toga napuniš vodom i isprazniš u neku posudu mislim da će ti biti jasno o čemu pričam. Ista stvar je i sa kondenzatorom. Pogledaj još i boju bakra i vode prethodno saprane kape kazana kada je nakon ribanja ponovno sapereš... ...onu spužvicu nemoj ni gledati, odmah je baci i uzmi novu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
PAROBROD
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #61 Poslato: 06. Oktobar 2013, 13:39:53 »

Pozdrav svima- mene zanima konkretno da li soda bikarbona ostecuje povrsinski sloj kod bakarnog kazana posto je neki stavljaju i u kominu koja je kiselija , a neki kuvaju u kazanu 1 kg sode bikarbone da bi ocistili ili dezinfikovali kazan pre upotrebe .Ako neko zna konkretno soda bikarbona i bakarni kazan?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #62 Poslato: 06. Oktobar 2013, 20:16:00 »

Ne može bakru ništa osim da bolje očisti one masne naslage sa njega. Samo je treba dobro isprati nakon čišćenja.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
PAROBROD
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #63 Poslato: 06. Oktobar 2013, 20:24:29 »

hvala na odgovoru whistlefly
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #64 Poslato: 03. Novembar 2013, 23:14:22 »

Imam stari kotao koji duže vrijeme nije korišten i prao sam ga u dva navrata po uputama s foruma...prste iskrvario.
Ukratko - u hladilo i parovodnu cijev sam stavio vruću otopinu vinske sode, ostavio sat vremena i dobro isprao vodom. Kotao i kapak sam čistio otopinom limunske kiseline i otopinom vinske sode. Svaki puta nakon pranja kotla, destilirao sam destiliranu vou po barem pola sata (bez vode u hladilu). Bakar je bio čist ko suza.

Nakon prvoga pranja iz kotla je izlazila plavo/zeleno obojena voda, no nakon drugog pranja, voda je bila savršeno bistra, bez mirisa, no ipak s blagim metalnim okusom.

No, ono što me zanima se vidi iz slika: s lijeve strane se vidi vanjska strana kapka takav je bio iznutra prije destilirane vode - opran i čist. S desne strane je isti kapak snimljen s unutarnje strane?? Nakon pola sata kuhanja destilirane vode, dobio je znatno tamniju boju i izgleda potpuno prljavo...Isto je izgledao i sam kotao, kao i cijevu hladilu (koja je potpuno nova). Destilirana voda je bila destilirana voda.

Koji je razlog tomu? Da li jednostavno moram sve ponovo, treći puta prati?? Sad
Izgledao je čisto i sjajno, spreman za posao, a sad je opet....
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #65 Poslato: 04. Novembar 2013, 09:17:15 »

Nazalost bakar uvjek pravi reakciju u kontakt sa vodom.
Nije ovo strasno,to je vid bakarne patine koja se da ispolirati sa mekom pamucnom krpom.
Bitno je sto si sa sodom i destilacijom vode uklonio sve vosocne naslage sa kazana .
Pre destilacije operi jos jednom sa vodom unutrasni deo kapaka i na mokru povsinu stavi limuntos(1 paket) i malo soli(1 supena kasika).
Sundjerom(spuzvom) protrljas sve to i obilno operes vodom.

Citat
Imam stari kotao koji duže vrijeme nije korišten i prao sam ga u dva navrata po uputama s foruma...prste iskrvario
...sad mozes svoju rakiju nazvati "Junacka krv"  Smiley
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #66 Poslato: 04. Novembar 2013, 09:26:06 »

Hvala ti Jone, ja već mislio - munje i gromovi, opet neki problemi, hehe  Thumb

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #67 Poslato: 04. Novembar 2013, 10:06:41 »

Napatio sam se ovih dana sa jednim istim kazanom, Panonija ako se ne varam...
Ove naslage sa slike sam poskidao smirglom, granulacija 400, ide bez problema Wink
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #68 Poslato: 04. Novembar 2013, 10:45:19 »

Strah me toga, to je sve neki tanki lim, imam osjećaj da ću ga probit ako ga krivo pogledam, pa ga ne bi htio još dodatno istanjivati, radije ću ja na njega krpom...

Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #69 Poslato: 04. Novembar 2013, 10:50:33 »

Nemoj smirglom nista na kazan ....A ako vec moras onda vodenim papirom 1000 i navise. Ispod toga -ZABRANJENO!  Smiley
"Hemiskim" putem se sve to cisti bezprekorno. Probaj- videces. I ovim ti skidas mikro deo bakra.
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #70 Poslato: 04. Novembar 2013, 12:04:20 »

Ovo je prilicno dobro odradilo posao a granulacija nije strasna tj ne ostavlja vidljive tragove na kazanu.
Kazan nije koristen 15 godina, nisam imao zivaca ni vremena za neke blaze varijante whistlefly
Sad je sredjen pa ubuduce moze neka druga metoda ciscenja Roll Eyes
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #71 Poslato: 04. Novembar 2013, 13:10:13 »

Sledeci put probaj ovo: ATOMIC zica+Limuntus+sol= Kazan koji SIJA  Grin
http://www.premium-zagreb.hr/WritePerm/ImgCatalogue/90/Small/Atomic_zica_4kom.jpg
Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #72 Poslato: 11. Novembar 2013, 08:42:55 »

Malo sam tražio po forumu o dinamici čišćenja kazana...
Ja radim tako da prije svake sezone destilacije....... namočim kondenzator i parovodnu cijev otopinom sode i to tako pustim da odstoji preko noći. Nakon toga stavim u kazan vodu, zapalim plamenik, tabarku ispraznim, te pustim da tako ide destilacija (para) sat vremena.
Tokom pečenja nakon svakog kazana moram otvarat kotao (komovica) i sa vrućom vodom i kuhinjskom žicom oribam sve dostupne dijelove kazana parovodnu cijev isperem toplom vodom iz tabarke i kondenzator isto to sve ponovim s mlazom hladne vode. Svakih 4 ili 5 kazana dodatno očistim parovodnu cijev na način kako se cijev od puške čisti i to mi se pokazalo kao jako efikasan način jer crna voda izlazi tokom ispiranja.
Prije prepeka ponovim postupak sa parom s početka destilacije.
Zanimaju me vaša iskustva.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #73 Poslato: 11. Novembar 2013, 11:13:02 »

Kod komovice bi čišćenje vodom trebalo raditi na svakom, ili bar na svakom drugom kazanu. To podrazumijeva naročito parovodnu cijev i kondenzator. Kondenzator se čisti tako što u njega naspeš vruče vode sa vrha tabarke, a prije toga nekim čepom ili krpicom zatvoriš izlaz na luli. Kada ga napuniš tada otvoriš izlaz da voda naglo krene napolje. Tako u dva navrata i dosta toga ćeš primijetiti u posudi u kojoj to hvataš. Pazi na jaki mlaz u startu.  Smiley
Sačuvana

igi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #74 Poslato: 24. Decembar 2013, 08:32:34 »

Pozdrav forumašima,

Drugi put u životu pečem rakiju i moram priznati da sam veoma zadovoljan kako sam oprao kotao zahvaljujući preporukama sa ovog foruma.Kao prvo kotladžija mi uopšte nije dozvolio da perem kotao kad sam mu rekao da ću upotrebiti "neku sodu" jer će mu to stanjiti lim na kotlu,a i on ga je dobro oprao ladnom vodom !!!!!!!!!!!!!!!!!! .Napravim jedan kotao destilovane,koja je bila sve samo ne destilovana voda(smrdila) i zaladim dok kotladžija nije otišao kući i negdje oko 23.00 h  krenem.1% rastvor NaOH u mlakoj vodi u kotao,a u hladionik  i parovodnu cjev koju sam okrenuo naopako 10% rastvor kristalne (soda bikarbona 1 sat u rerni na najjačoj temperaturi). Sat vremena poslje ribanje.Joj ljudi šta je to izašlo,pa to je strašno,naročito iz parovodne cjevi boja otopine je imala jako zelenu boju.Sve sam dobro isprao vodom po Vašim preporukama,uz ribanje parovodne cjevi sa četkom i špagom ( kao puška ),hladionik nekoliko puta zatvorio,nalio do vrha pa ispustio i zatim sastavio kotao,nasuo vodu i potpalio,bez vode u hladioniku.Kad je prokuvala voda,pustio  15 ak minuta paru da izlazi  na cijev,potom  sam sipao vodu u hladionik,ostavio tako još sat vremena da curi i to je to.Zahvaljujem se ovom prilikom svima vama,a rakija od drenjina  koju sam pekao sledeći dan,čista ko suza,ali o tome koga interesuje na temi rakija od drenjaka i kazan na kazan.
Još jednom hvala na stručnim savjetima ,uz iskrenu preporuku ove metode svima.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 18 upita.