Moja znatiželja, koliki su (lit/cm2) poželjni kontakti između destilata i bakra prilikom hlađenja potaknuta je tvojom porukom
moguće je u tabarci iste veličine postaviti i spiralu i cilindrični kondenzator koji bi imali istu zapreminu prostora za alkoholne pare i destilat. U procjeni kvaliteta ove dvije varijante postoji još jedna dimenzija a to je dodirna površina bakra sa alkoholnim parama, preciznije rečeno odnos između zapremine i dodirne bakarne površine kondenzatora. Meni je ovaj drugi dio jako važan zbog pozitivnog uticaja bakra na kvalitet i aromatičnost rakije. Kod spirale 24 litra zapremine daju cca. 2,4 kvadratna metra dodirne površine, a kod cilindričnog kondenzatora 24 litra zapremine daju cca. 3,5 kvadratnih metara dodirne površine.
i ako je to toliko (ne)bitno da se zapiše na toaletni papir, … nema problema. Mogu prihvatiti kako taj podatak i nije toliko važan.
Ko nije u stanju iz ovog što vidi, a radi se o fotografiji iz Chalvignac Prulho pogona, doči do zaključka da je podatak o nagibu spiralnog kondenzatora od 3,5 mm po metru dužine cijevi čista lakrdija taj ima problem ne samo sa očima nego i sa najprostijim matematičkim izračunima. Očigledno da je u pitanju univerzalno poželjni nagib slivnika ili padine od minimalnih 2% a ovdje i nešto više od toga, Dakle ne 3,5 mm po dužnom metru nego minimalno 2 cm po dužnom metru.
Nisam toliko dobar da na osnovu fotografije VIDIM koliki je pad, ali mogu primjetiti da nagib nije konstantan nego se povećava prema dnu spirale. Kako i sam spominješ minimalnih 2% zanima me (ako nije problem) koliki je maksimalni pad preko kojeg ne bi trebalo ići.
Kad smo već kod slivnika, u literaturi se navodi, kako je za cijevi promjera 50 mm normalni nagib 3,5%, najmanje prihvatljiv 2,5%, a za promjer 100(110) normalni 2%, minimalni 1,2%.
Pad kod spirale koju si savjetovao rnovaku (iako mu nisi dao „rješenje“ za njegovu bačvu promjera 55cm visine 90 cm) je ipak bliže „ismijanih“ 3,5% nego minimalnih 2%.
Tabarka, u onom dijelu koji je ispunjen vodom treba da ima prečnik i visinu od 70 cm. Praktično bi bilo da visina tabarke bude veća za prazni prostor, bez vode, za nekih 10-20 cm, a na takvoj posudi (i na ovoj visini od 70 cm) se postavlja otvorena cijev bez ventila za slobodan izlazak tople vode. Na ovoj visini vode možeš napraviti devet krugova spirale prečnika 50 cm i tako dobiti dužinu cijevi od 14 m, što daje zapreminu od 8 l. Možda je i najpraktičnije potrošiti svih 15 metara cijevi i tako napraviti spiralu kojoj su rastojanja između krugova po visini takva da se sve to uklopi u visinu vode u tabarci (70 cm).
Kako su se tvoje spoznaje mijenjale vremenom
cijev u hladioniku u principu prati rastojanja od 20 centimetara,
preko
U gornjoj zoni, rastojanje između krugova je jednako prečniku cijevi koja je identična prečniku parovodne cijevi ili za nijansu manja. Taj prečnik se smanjuje kako spirala pada ravnomjerno prema luli, a rastojanje krugova raste na pomenutih 1,5-2 dužina prećnika
Do (za sada)
Očigledno da je u pitanju univerzalno poželjni nagib slivnika ili padine od minimalnih 2%
dozvoli i da mi ostali učimo vremenom.
HVALA ti što svoje veliko znanje (i vrijeme) nesebično dijeliš s nama na ovom forumu, no bilo bi lijepo kad bi odgovori bili ponekad bez ironičnih opaski. Znam da je ponekad teško bez toga. Veliko znanje ponekad prati i veliki ego, ali ne zamjeram. Još jednom hvala na svemu što dijeliš s nama.