06. Decembar 2024, 09:35:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podneblje, klima, zemljište, položaj  (Pročitano 65606 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #15 Poslato: 05. Decembar 2009, 01:06:54 »

Да, за све, а не само за винову лозу, пожељни смер редова је север-југ.
Што се тиче идеалне експозиције парцеле (то значи на коју страну света парцела треба да буде (мало) нагнута), то је за виноград југозапад.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #16 Poslato: 05. Decembar 2009, 07:05:25 »

Veoma interesantan link.I ja sam cuo razlicite informacije o smeru pa sam zato postavio pitanje.Smer sever jug je mozda bolji,ali bice malo nezgodno za obradjivanje.Pri tome obradjena zemlja moze da erodira,krece se nanize.
Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #17 Poslato: 05. Decembar 2009, 07:37:32 »

sale  pokusacu  ove nedelje da dobijem slike iz  ticina(  juzni kanton ch)   gde moj  kolega sa posla ima   vinograd . vrlo zanimljivo podizanje vinograda  i vesanje loze.. za mene nesto  novo.slicno  plafonskom  drzanju    grozd svaki visi na dole izlozen   je  dobrom provetravanju,,      oslobodjen je od lisca.  i samim tim  dobija dosta svetlost
svaka loza  je posebno za sebe  ,  znaci nije sistem verande.

na jednoj slici se vidi  ne bas najbolje   taj nacin vesanja novog vinograda , a na drugoj   je zastita mladog vinograda   u prvoj godini .ove cevi   stite mladu lozu   od stetocina i od izmrzavanja. ovo sam nasao na netu dok nedobijem  slike od   kolege.
umesto  duznih  drvenih stozera  ide  zica,  ali je ovaj izgleda imao viska   drveta pa iskoristio
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #18 Poslato: 05. Decembar 2009, 12:59:07 »

Ovaj sistem mi nije bas najjasniji,mnogo gusta sadnja i malo medjuredno rastojanje.
Sačuvana
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #19 Poslato: 05. Decembar 2009, 13:39:20 »

sale nije gusto  ovde se nevidi najbolje  .. sa ovakvom vrstom podizanja, mislim da  je grozd najslobodniji ..suncu   i   vazduhu..  rekao sam raspitacu se kod kolege    kojoj strani je okrenut ( mislim juznoj),, i   da slika i poslajemi par slika. ja sam video letos izgleda kao terase... a reze se ja mislim na 6-8 okaca  ili kako se to kaze.
u vsakom slucaju    dobicu jos slika pa cu postaviti ..   cuo sma od njega da su rezulatati  mnogo dobri...
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #20 Poslato: 05. Decembar 2009, 15:32:26 »

Jа сам нешто слично видео у Ћинква Тере, у Италији, али то је њихов традиционални начин подизња винограда, искључиво на малим терасицама и искључиво ручна обрада винограда. Дакле, јако сумњам да ли је могуће овако виноград подићи на комерцјални начин (ови из Италије могу јер га онда, на лицу места, туристима и наплате, кроз високу цену вина).

Ево једне слике тих винограда:

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/00/18/09/17/cinque-terre.jpg
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #21 Poslato: 05. Decembar 2009, 16:31:47 »

Ovakvi vinogradi su karakteristicni za Juznu Italiju. To se radi iz prakticnih razloga,  kako bi se grozdje  i radnici zastittili  od jakog sunca. Grozd usled dobijanja tezine padne na donju stranu i tako ostane u senci lisca koje ga stiti od izgorevanja.
Radnici su takodje u hladovini. Zbog visine na kojoj se loza nalazi u odnosu na tlo potrebne su  i manje agrotehnicke mere zastite, a i zbog hladovine nema trave.
Sačuvana
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 05. Decembar 2009, 16:46:07 »

sliku koju sam ja postavio koristi se u svajcarskoj..  a kad dobijem  originala za par dana postavicu jos,, iskljucivo je novi   model i nacin podizanja vinograda,,,    pod ovim uslovima i konstrukciji drveta    je lako montirati i protivgradnu mrezu... ovakav nacin  podizanja vinograda  sluzi   iskljucivo radi boljeg kvaliteta grozdja  boljem provetravanju  oslobadjanu od lista i samim tim dobijanjem vise svetlosti...
moja slika  i slika koju je postavio  alambik   nemaju nikakve slicnosti.
za  neki dan  cu dobiti   slike  i bice mi drago   ako nekom posluze   kod novog  zasada.. sale rece da pravi novi vinograd. pa ce mu biti lakse da  to uradi kako treba ako  ima vise  predloga.. mislim da ovaj sistem nije  moguc   na svim  parcelama ,, da    je izvodljiv   na padinama i  gde je padina okrenuta jugu,, ali  nisam siguran,, dobicu pravi odgovor za koji dan.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #23 Poslato: 05. Decembar 2009, 17:39:34 »

U Ch. je mozda nov, u Juznoj Italiji je to tradicionalan nacin gajenja Loze. U sustini to je pergolni tip. Alambikova slika nije bas jasna, vide se samo kaskade, ali pretpostavljam da su isto u pitanju pergole posto je o njima bila rec.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #24 Poslato: 05. Decembar 2009, 18:47:36 »

Да, како нисам успео да нађем слику на којој би се видео перголни систем гајења винове лозе ставио сам слику на којој се види како су то мале, уске терасице.
Терасе су ширине до максимално 2 метра и у потпуности су покривене перголом винове лозе, али те су перголе јако ниске, можда до 1 метар, тако да се доста тешко испод њих подвлачити. Међутим, с обзиром да нису тако широке, могуће је без подвлачења обрадити змљу или лозу.
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #25 Poslato: 05. Decembar 2009, 18:55:59 »

Pola pije... još si u svesnom stanju a rođendan ti? Aj kad proslaviš 50i iznesi nam utiske kakvo je vino što si ga pio. Nek te služi zdravlje a za ostalo se sam snađi
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #26 Poslato: 05. Decembar 2009, 21:09:03 »

nezelim da se ubedjujem    PERGOLA je nesto drugo a ovo je nesto drugo, pergola je   kao plafon a  ovde  se radi   necemu drugom  .., sacekaj slike  bice jasnije
cvele zahvaljujem
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #27 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:11:47 »

Pridruzujem se cestitkama,ali udaljavamo se od teme.Ovde je bilo reci o odabiru pravaca redova,a otisli smo  u uzgojne oblike.Molim vas drzite se teme.Forum ce postati totalno nepregledan i zbrkan.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #28 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:04:55 »

Kao što reče Sale, pobegosmo malo sa teme. Sale ima parcelu koja se prostire zapad odozdo pa ide nagore ka istoku. D a trenutno zanemarimo preporuke, a da opet dobijemo nešto što zadovoljava i konfiguraciju terena a i delimično preporuku stručnjaka. Sama širina parcele neomogućava idealno postvljanje redova jer je pravougaonog oblika gde su paralelne duže stranice, stvarno dosta duže, pa bi poprečno ili ukoso redovi bili sa vrlo malo čokota. Hajde neka mi neko objasni tu situaciju praktično, a ne kako se preporučuje.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #29 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:07:37 »

I ja razmisljam u tom pravcu posto bi redovi bili kratki,a i lakse bi se obradjivao vinograd.Dimenzije parcele su 360x43m.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 22 upita.