kicca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #150 Poslato: 09. Decembar 2018, 14:02:01 » |
|
Iskustva su u redu, jer ovo što si kupio je vjerovatno polipropilen koga sale i peca spominju na ovoj temi i to je posve nešto drugo u odnosu na PVC. Ovo za PVC spada u domen rekla-kazala, a nije za takve stvari jer u pitanju je nešto izuzetno ozbiljno. Ono što priznaju svi pa i proizvođači hrane koji pokušavaju braniti PET i neku drugu plastičnu ambalažu je da PVC ambalaža pokazuje emisiju nepoželjnih i po zdravlje jako opasnih ftalata pod uticajem temperature, izloženosti kiselom mediju i sl. Čak se i kod mineralne (kisele) vode kojoj je pH od 6 do blizu 7 može naći dosta velika koncentracija. Zamisli koliko toga se štetnog, degenerativnog i kancerogenog prenese kljukom, rakijom i vinom čiji je pH u rasponu od 3-4,5. Kako sve ozbiljne svjetske analize pokazuju drugačije, ostaje da zamoliš prijatelja da javno objavi rezultate analize za PVC, ako smije. Jedino ako u njoj nije tražio nešto čega i nema, a ne ono čega ima. Mrzi me guglati, pa samo ova dva linka na koje sam prvo naišao. http://www.farmaceut-blog.bloger.hr/post/ftalati--nasilje-nad-higijenom/2083794.aspxhttp://www.judzks.ba/Sidemenu/Savjetiinovostiozdravlju/Djeca/Ftalatiuplasticifeminizirajudje%C4%8Dake.aspxDa ne ponavljam vec je pisano
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #151 Poslato: 09. Decembar 2018, 14:07:47 » |
|
Mleko,mlečne prerađevine,majonezi,kečap,sokovi,voda jel treba dalje? Sve je to u plastici Ako će se spasemo zbog kljuka od 2-3 nedelje koji stoji u plastičnoj kaci ok pobedio si Al... budimo realni
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #152 Poslato: 09. Decembar 2018, 15:50:09 » |
|
Da, bit ću ja realan. Presra ga ti stvarno goja na svakoj priči. Prvo jer ne shvataš da postoje različiti plastični materijali PE, LDPE, HDPE, PP, PTFE, PET, ABS, PMMA, PVC... Drugo, nisu u pitanju samo otrovne materije nego i uticaj na aromu i ukus rakije. Osjetljivost različitih plastičnih materija na alkohol je još jače izražena pojava.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #153 Poslato: 09. Decembar 2018, 23:39:31 » |
|
Inox kaca od 1000L je 500-600 evra pa i više sve zavisi od proizvođača.Plastična kaca iste zapremine je 50-60 evra,razlika je ogromna.E sad se postavlja pitanje dali ta razlika ima i opravdanja.Da lakše je održavati i čistiti inox i tu negde se završava prednost inoxa.Prenos toplote preko plastike i inoxa u brzini nema uticaja ako imate kontrolisane uslove temperature to jest ako se fermentacija odvija u klimatizivanim prostorijama.Kvalitet rakije bi trebao da bude isti i kod inoxa i kod plastike ukoliko su ostali uslovi identični.Recimo destilerija Jezdić sav kljuk drži u plastici i osvajač je više zlatnih medalja. Činimi se da su kace od inoxa preterivanje i ne potreban trošak.Naravno kace od plastike treba da budu adekvatne i zdravstveno ispravne to jest za ljudsku upotrebu.Na deset kaca razlika je oko 5 - 6 hiljada evra pa i više ko ima samo napred....
Ljudi ne proizvode samo pića. Kakav sertifikat i za kakvu namenu? Nije isto da li ćeš da kiseliš kupus ili ti fermentiše kljuk, ili nešto sasvim deseto. I ne bih rekla da Jezdić koristi baš te od 50tak evra, to što su tebi iste mislim da nije korektno iznositi tako nešto.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #154 Poslato: 10. Decembar 2018, 07:43:59 » |
|
Prijatelj ima sudove od neke plastike-ne znam dali je pvc, pet ili nesto drugo-koji su se koristili za transport koncentrovanog soka-sirupa. Izgledaju kao klasicna drvena burad i prilicno su teski, mislim da je debljina plastike 8mm. Zapremine su 60l. Da li bi to moglo da se koristi za sirovu rakiju? Onih nekoliko dana a najvise desdetak dok se ne prepece? Sudove ne bih platio ali ako postoji ikakva mogucnost da uticu na miris rakije radije cu da potrosim stotinak evrova za staklo. Ili bi mogao da se koristi u tu svrhu polipropilenski sud za vino, u migrosu se za taj novac moze3 da kupi sud 300l?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
hrotgar
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #155 Poslato: 12. Avgust 2019, 16:41:13 » |
|
Da li bi neko mogao da mi preporuči neku radnju u kojoj je moguće kupiti odgovarajuće vrste kvasca? Za par dana ću spakovati u kacu oko 400 kg šljive (čačanska rodna) - koliko bi kvasca i kog trebalo da dodam? Ako sam dobro shvatio, trebalo bi ga pripremiti i zatim dodati u isto vreme kad i šljivu? Izvinjavam se ako pitam stvari o kojima se već pisalo - pročitao sam na ovoj i drugim temama dosta upisa o ovome, i sve je negde blizu, ali nikako da nađem nešto konkretno što bi se poklopilo sa mojim slučajem...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #156 Poslato: 12. Avgust 2019, 22:59:08 » |
|
Pa sumnjam da na ovoj temi ne možeš naći odgovor, samo treba pročitali nekoliko poslednjih postova. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1213.210
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Zoran_S
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #157 Poslato: 27. Oktobar 2019, 17:53:55 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shile
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #158 Poslato: 27. Oktobar 2019, 18:00:05 » |
|
Kupio sam ja preko ali expresa. Mislim da su dobri jer uz njih dobijas prah u kesicama koji ti sluzi da bazdaris merac. Kostao je upola manje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zoran_S
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #159 Poslato: 29. Oktobar 2019, 13:16:08 » |
|
Da li si ga testirao npr. na nekoj tečnosti za koju znaš koliki joj je ph. Npr, flaširana voda... I ja sam naručio jedan 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #160 Poslato: 29. Oktobar 2019, 13:18:33 » |
|
Ja sam testirao posle baždarenja i ok je skroz,sad baš da ti se ne zalomi neki krš Kupio sam od njih i alkohometre i jeftinije i skuplje al svi do jednog su krš.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
ZoranB.
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 60
|
 |
« Odgovor #161 Poslato: 16. Mart 2020, 16:05:01 » |
|
Osim toga uvoz je slobodan. Evo nekih cena u Srbiji za tražene kvasce:
Kvasac Lalvin QA23 Pakovanje: 100g 1.090,00 din. 500g 3640,00 din
Kvasac CM Uvaferm Pakovanje: 100g 1.128,00 din. 500g 2.790,00 din.
Hrana za kvasce FERMAID E 100 gr. 540,00 din.
Enzim LALLZYME HC 100 gr. 3.240,00 din.
(1eu=117,67 din.)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Joca-Sremac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 48
|
 |
« Odgovor #162 Poslato: 18. Mart 2020, 22:45:54 » |
|
Za Bloo Moon-hvala na informaciji,Bistrica mi je vec objasnio za kvasce. I ja planiram ove godine da radim sa Sihom,ai posto si mi rekla da ima u Bosni trebace mi neki kontakt.Grad,telefoni ostalo.Ja 0opako poceo da se snadbevam sa kvascima.Kupio sam Uvaferm CM,i Oenoferm Fredo,ima jos jedan u Revinu.Revin je zastupnik Laforta,nije vise Eanartisa
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #163 Poslato: 19. Mart 2020, 13:50:21 » |
|
Za Bloo Moon-hvala na informaciji,Bistrica mi je vec objasnio za kvasce. I ja planiram ove godine da radim sa Sihom,ai posto si mi rekla da ima u Bosni trebace mi neki kontakt.Grad,telefoni ostalo.Ja 0opako poceo da se snadbevam sa kvascima.Kupio sam Uvaferm CM,i Oenoferm Fredo,ima jos jedan u Revinu.Revin je zastupnik Laforta,nije vise Eanartisa
Odgovoriću ti ovde jer po prirodi posta više odgovara ovoj temi. Da, spomenula sam BIH, tačnije ja sam našla u Vibu, (čitluk) a imaš kontakte i adresu na netu. Samo da napomenem da originalna pakovanja kvasca obezbedjuju do 8% vlažnosti što je bitno kod njihovog čuvanja. Sve drugo gde se prepakuju i nalaze u manjim kesicama može biti rizično u smislu aktivnih org kvasca.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Joca-Sremac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 48
|
 |
« Odgovor #164 Poslato: 31. Mart 2020, 11:59:52 » |
|
Za Bloo Moon- Da li mi mozes reci gde ima da se kupe Sihin-i enzimi i kvasi jer u Srbiji nema niko da distribuira.Cui sam da ima u Bosni ali neznam u kom gradu,a nemam ni kontakt.Unapred se zahvaljujem
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|