ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #240 Poslato: 12. Septembar 2020, 08:07:38 » |
|
Pogodnija je sorta sa vise kiselina jer se ne koristi vinobran, ne sumporise se.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #241 Poslato: 12. Septembar 2020, 10:13:14 » |
|
U svakom slučaj ja bi izbijegavao crne sorte... Jedino Hamburgu bi zažmirio zbog muškatne arome. Kod komovica, normalno to je više izraženo ali i kod Loze bi to izbijegao unatoč svim kiselinama. Neki ljudi to vole ali i vole rakiju punu patoke tako da......
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #242 Poslato: 12. Septembar 2020, 10:47:37 » |
|
Iz istog razloga bih izbegavala Župljanku čiji su roditelji pinot crni i prokupac. Dok smo radili analize bojenih materija bila je daleko ispred bijelih sorti. I jeste kod nas baš tradicionalno loza rađena od crnih sorti ali kvalitet destilata od bijelih je daleko ispred. To se naročito da primetiti na kraju destilacije kod probanja destilata.
Za razliku od destilata crnih sorti, ovi drugi su nježniji na mirisu i mekši na ukusu. Naravno i tu postoje nijanse od sorte do sorte, a muskantne sorte se izbegavaju kod pića tipa vinjaka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #243 Poslato: 28. Septembar 2020, 23:53:05 » |
|
Imam dilemu i nadam se da mi mozete pomoci... Pravim lozovacu, grozdje koje sam kupio je zuta smederevka 55%, prokupac 10% i muskat hamburg35% Pri muljanju, da li treba mesati grozdje i tako pomesano stavljati u svako bure ili treba raditi posebno svaku sortu... Vec mi vri komina nedelju dana, dan pre berbe sam mislio da radim sve zasebno medjutim na dan muljanja i odvajanja peteljki sam preinacio i mesao grozdje....sad razmisljam da li sam pogresio i kako treba raditi sledecih sezona... do sada sam prezadovoljan fermentacijom, na ruku mi idu i temperature...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #244 Poslato: 29. Septembar 2020, 09:36:20 » |
|
Jedino o čemu sad treba da razmišljaš je destilacija. Osim ako se pomoć ne ogleda u tome da ti se kaže, e super neka si izmješao sorte, barem ti temperature idu na ruku. (bez preciznog navođenja o kojim temp je riječ) Već sam pisala nekoliko puta da je najbolje uraditi odvojeno fermentaciju, ali kad je već tako kako je, ideš dalje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #245 Poslato: 29. Septembar 2020, 13:33:50 » |
|
Na zalost nije mi se urezalo u secanju da se kod grozdja ne mesaju sorte... Mislim da vecini clanova koji su na ovom forumu nije cilj da ih neko hvali, vec da sto vise nauce i da prave sve bolja i bolja pica... Ne radimo ovo i ne ucimo tehnologiju zbog jedne sezone..tako da se uvek preispitujemo da li smo sve dobro uradili i kad otkrijemo da nismo onda to ispravimo sledece sezone... Posteno sam napisao da sam vec izmuljao grozdje i da se preispitujem zbog sledecih sezona i da ne postavljam pitanje da bi me neko tapsao po ramenu... Mislio sam da ne mesam sorte i onda kad smo krenuli sa muljanjem podlegao sam pritisku tj.predlozima drugih da se hamburg ubaci po jednu gajbu da bi uticao na smederevku sa svojim aromama a ona na njega sa svojim kiselinama... krenuo sam sa muljanjem belog grozdja i u pocetku sam muljao samo belo grozdje(prvih 500kg) posle sam dodavao po 10-12% prokupca ili muskat hamburga i u onu burad u kojima je bilo samo belo grozdje sam dodao i hamburg... Kasnije mi je nestalo belo grozdje pa je muljano samo crno... Ove sezone sam uradio 2500kg grozdja... Srednja vrednost secera kod muskat hamburga je bila 17,5 procenata secera, a kod smederevke 15,5. Muskat hamburg je mogao jos da zri, ali sam se plasio gubitka kiselina i odlucio tad da ga berem... cetiri puta sam obilazio vinograde u toku zrenja pre berbe. Kvasci su mi LALVIN QA23 i UVAFERM CM. Ucestvovao sam i ja u berbi, grozdje je stiglo u gajbama i istovareno u 18:30, prenocilo je i ohladilo se. Krenuli smo sa muljanjem u sedam ujutru, temperatura grozdja je bila 9-10 stepeni(ta noc je bila najsvezija) Plasio sam se da je grozdje prehladno, ali vrenje ide jako dobro, izbegao sam burno vrenje, sve je kako treba(barem po meni)... temperatura kljuka se kretala oko 17-18 stepeni. Hvala na odgovoru da ubuduce ne mesam sorte u fermentaciji... Tesko je razmisljati samo o destilaciji, jer je destilacija sljive gotova pa razmisljam o njenom sazrevanju i kasnije starenju a fermentacija jabuke nije ni pocela... tako da razmisljam i o fermentaciji, destilaciji i sazrevanji starenju odjednom...plus sto mi je ovo ljubav, bavim se masinogradnjom pa moram i o tome razmisljati... ali hvala na razumevanju
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #246 Poslato: 29. Septembar 2020, 13:40:55 » |
|
Zaista nema potrebe za dramom i pravdanjem. Tu si gdje si, sad razmišljaj o destilaciji da bude ispravna. Za fermentaciju sam ti rekla, ali to te čeka naredne godine.
Podlegao si pritiscima, i sad ja treba koja nemam veze s tim da slušam zašto? Zaista, nebitno je. Ili sam vodiš svoj proces ili jednostavno ne zamaraš druge o svojim životnim kompromisima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #247 Poslato: 29. Septembar 2020, 13:50:07 » |
|
Najiskusniji clanovi, su po meni, neobicno nesebicni i hvala im na tome. Sa druge strane nije mi bio cilj ni pravdanje ni drama, vec da ti isti clanovi, koji su prelezali decije bolesti ovog zanata i koji nam mnogo pomazu, cuju drugu stranu i da je ne osudjuju olako... Na zalost vecina nas nije prelezala sve te decije bolesti, vi nam pomazete da ih prelezimo ali nas nemojte zadirkivati zasto smo se razboleli... Nije mi cilj da vas uvredim ovom porukom, vec da vam objasnim tok misli u nasim glavama... istina je, cesto smo zbunjeni jer slozicete se da je ovo izuzetno kompleksna oblast(ja je smatram za najslozeniju koju sam video u zivotu) Zato i pocinjem da se njome bavim ozbiljnije, jer je veliki izazov... Prastajte ako sam nesto pogresno rekao i hvala na savetima...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #248 Poslato: 29. Septembar 2020, 14:19:43 » |
|
Vidim da me nijesi razumio, pa da demistifikujem do kraja. Kad čitam postove, treba mi pregled. Nemam pregled kad mi se jave pojave tipa komšija, neki tehnolog, i ostali subjekti. Nisam izdržao pritisak, jesam izdržao pritisak. Samo se treba držati teme. Da li sam ja sebična, ili nisam i slično, to zadrži za sebe. Nemam šta da ti praštam i ne praštam, jer nismo mi ovdje u domenu takvih odnosa.
Samo pišite o procesu, konkretno, bez aluvijalnih ravni i zaravni. Javi kad kreneš sa destilacijom, podijeli utiske, sačuvaj za sledeću godinu. Uradi sledeće godine drugačije.Uporedi. Ti i destilat. Ostalo na stranu. Sve ovo na obostrano razumijevanje.
To je sve.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #249 Poslato: 29. Septembar 2020, 16:33:28 » |
|
temperatura kljuka se kretala oko 17-18 stepeni. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rnovak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #250 Poslato: 13. Oktobar 2020, 15:23:10 » |
|
Pekao lozovaču od 100% traminca, početni šećer 82.5 Oe. Skinuto s peteljke. Za fermentaciju - Uvaferm CM i Fermaid E po uputama. Temperatura izregulirana za vrijeme fermentacije. Kazan 100L (tj 80L kljuka) s mješalicom. Prva destilacjia na 31-32 u prihvatnoj posudi, brzine i temperature destilata regulirane po PSu koliko je išlo, većinu vremena sam bio ok. U drugoj destilaciji temp i brzine destilacije također ok. Pitanje je vezano uz rez prema patoci... inače mjerim u prihvatnoj posudi jačinu rakije. Po mojim bilješkama od uputa s foruma - rez kod loze je u rasponu 71-72 u prihvatnoj. No, ovu lozu sam skinuo na 73% jer su krenuli već jasni gorki tonovi. Jasno mi je da sam s time već zakasnio na rezu i da sam trebao ranije krenuti s uzorcima i probavanjem. Da li je ovo neki specifikum traminca, tj ima li netko ideju zašto sam morao ići na viši rez? hvala i pozdrav 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #251 Poslato: 13. Oktobar 2020, 17:31:08 » |
|
Napisano je više puta da na kazanu od 100 l i manjima prelazak patoke u destilat se dešava prije tj. teško je praviti točan rez. Bolje tako malo veći rez nego patoka. Kolika ti je bila jačina na luli? I koliko ti je meke izašlo od 80l kljuka.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rnovak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #252 Poslato: 14. Oktobar 2020, 09:20:54 » |
|
OK, hvala ti..
Nisam mjerio jačinu na luli nego samo u prihvatnoj posudi... sljedeće godine ću i to ispratiti. Namjerno nisam pisao o volumenima jer sam imao neka oštećenja na kazanu, pa s time i gubitke pa brojevi nisu relevantni...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
lovranski
|
 |
« Odgovor #253 Poslato: 14. Oktobar 2020, 10:55:32 » |
|
Ali svejedno gorko mi je sumljivo. Meni patoka smrdi na neki metal, ulje, težak miris ali ok.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #254 Poslato: 14. Oktobar 2020, 11:01:24 » |
|
OK, hvala ti..
Nisam mjerio jačinu na luli nego samo u prihvatnoj posudi... sljedeće godine ću i to ispratiti.
Ove godine i kod mene je traminac ali ja imam komovicu. A napravio sam i cooper parrot i u njemi je alkoholmetar koji stalno mjeri jačinu na izlazu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
|