26. Oktobar 2025, 16:38:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Proizvodnja vina  (Pročitano 148553 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #150 Poslato: 18. Februar 2012, 00:22:21 »

Ma nemoj nista da brines, samo na etiketi napises aromaticno i dugotrajno.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #151 Poslato: 18. Februar 2012, 06:35:03 »

U vino se ne dodaju arome,a vino ako ima dosta alkohola i ako je grozdje dostiglo punu zrelost trebalo bi bez problema da stoji duzi vremenski period,naravno ako se cuva u adekvatnim uslovima.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 11.0

« Odgovor #152 Poslato: 18. Februar 2012, 09:56:27 »

enovitis.net/downloads.php?cat_id=1&download_id=25
evo malo Dr.Jovića i njegove prezentacije kako nastaju prirodne arome u vinu konkretno u Sovinjonu belom

a ima nešto i o dugovečnosti vina mada je napravljeno za potrebe predavanja pa nema detaljnijih objašnjenja.
http://enovitis.net/downloads/Longevity%20april%202009.pdf

a ima i da se kupe arome pa da se dodaju ali što kaže sale to se ne radi odnosno nije dozvoljeno.

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #153 Poslato: 18. Februar 2012, 11:28:34 »

Zašto sam onako odgovorio. Zato što su pitanja totalno apsurdna, pa je takav i odgovor na njih. Normalno na apsurd se može i zažmiriti, jedino se postavlja pitanje smisla. Možda su sale i lozar u pravu, pa ću i ja pokušati malo drugačije iako sumnjam da će odgovor poslužiti postavljenom pitanju.  

1.   Ni najveći znalci nisu u stanju apsolutno kontrolisati proces stvaranja aroma. Zbog malo detaljnijeg uvida u konstataciju samo dva linka kao natuknice izrečenog.  
http://vinopedia.hr/wiki/index.php?title=aroma
www.pbf.unizg.hr/hr/content/download/6974/38633/version/1/file/Osnove%2Bprehrambenih

2.   I zato jer se pored najbolje volje i znanja najčešće ne može dobiti dugotrajno vino.  
http://hr.wikipedia.org/wiki/Starenje_vina
http://casopisvino.co.rs/tajne-vina/cuvati-ili-ne-cuvati-pitanje-je-sad/#more-1070
http://www.vinogradarstvo.hr/index.php?s=519
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 10.0.2

« Odgovor #154 Poslato: 18. Februar 2012, 15:37:54 »

Evo ja da napišem par reči u prilog diskusije o starenju vina i odnosa starost-kvalitet.
Dve stvari se u tom pitanju javljaju; stvarni kvalitet starog vina i pomodarstvo.
Do jednog izvesnog vremena, a koje nije striktno definisano vino starenjem dobija na kvalitetu, a posle te vršne tačke polako opada da bi na kraju i izgubilo osobine vina, onakvog kavo ga mi poznajemo. Kada će vino dostići tu vršnu tačku starenje-kvalitet, zavisi od mnogo faktora, počev od početnog kvaliteta vina i njegove pripreme za taj proces, sud u kome se vino čuva, uslovi u kojima se čuva itd...
Normalno da i tip vina ima vrlo važnu ulogu u kvalitenom starenju, naprimer porto i madera vina imaju drugačiji i kvaliteniji proces pri starenju, kvalitetniji jer je i sam tip vina takav da traži starenje u za to potrebnim uslovima (sudovi i prostor, uslovi prostora...).
Vino je neki put nepredvidivo, i pored sve maksimalne pripreme i ispunjenja uslova starenja, zakaže i izneveri najbolja nadanja, a neki put sa minimalnim trudom da vrh kvaliteta, ali sam uzeo samo inserte primera, a koji nisu često ponovljivi i nisu primer koji se često javlja.
Ova nepredvidivost mi je pala napamet probajući uzorke vina koja je moja bovša firma prodavala za Istravino. Pravilo je bilo da se svaka isporuka uzorkuje i zapečati u četiri boce po 1l, dve su išle kupcu a dve su ostajale kao kontrauzorak prodavcu. Ti uzorci su čuvani zbog eventualne reklamacije kupca. I tako jedna količina tih uzoraka je ostala slučajno u jednoj podrumskoj prostoriji. Boce su bile klasične litarske sa krunskim zatvaračima zatvorene. zainteresovao me je muskat otonel koji je 1980 godine otišao za Rijeku. I iznenadio sam se aromi koja je ostala očuvana, a nijedna druga starosna aroma nije uspela da joj zasmeta. vino nije bilo pripremano, u smislu filtriranja ili posebne hemijske zaštite sem nužne količine vinobrana. A druga situacija, vino koje je radjeno po svim tehnološkim standardima tog vremena i izvoženo za Japan je bitno izgubilo na aromi i ukupnom utisku, a mladje je 2 godine od muskat otonela.

To je ono što mislim na nepredvidivost.

A kod pomodarstva nemam nekakvih komentara, sem jednog: ako je dobra priča i ako se plasira kod pomodara i skorojević bogataša, onda se i najlošiji kvalitet može skupo prodati!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #155 Poslato: 18. Februar 2012, 22:24:47 »

zlobnici kažu da su razni "šatoi" od pre 50 i više godina koji na aukcijama dostižu astronomske vrednosti samo preskupo plaćeno sirće.
Sačuvana
Stefiii
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Symbian OS 9.2 / Nokia 6120c
Browser:
Safari

« Odgovor #156 Poslato: 19. Februar 2012, 14:54:04 »

Hvala na odgovorima.
Sačuvana

Ko pije vino, ne poznaje njegovu
štetnost; ko ga ne pije, ne poznaje
njegove koristi.
THC
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #157 Poslato: 25. Oktobar 2013, 11:18:17 »

Ove godine nisam hteo da pravim vino posto mi je prosle od 2 ture jedna bila losa, a nisam mogao svaki dan da idem do placa da potapam most, ali cale me nagovorio kod njega da radimo pa da on pazi.
Elem kupili smo 150kg game i 50kg moldave (bojadiser ali je i sladak oko 15% secera )
E sad posto je na placu ostao hamburg da visi , odosmo mi juce da ga poveremo , ali skoro svaki grozd je imao na nekim bobicama sivkastu plesan onako sitne bobice u nizu, ja hteo to sve da bacim i da ne pravim, cale je bio u fazonu necu bacati 100kg loze nego sta bude, inace grozdovi su vec se osecali na fermentaciju Smiley.
E sad posto sam kupio kvasce, ja u ovo od hamurga stavim 50% vise kvasaca, 50% vise vinobrana, da bi se burna fermentacija zavrsila za recimo 5 dana da sto manje stoji u toj mesavini tih sivih plesni, pocetni seceri su bili na 18% predvidjenih 12% alkohola,
posle 24 sata kvsci su poludeli i napravili 2%, og gamea+moldave za 24 sata samo 0.5% alkohola.

1.Zanima me da li je moguce da od ovog plesnavog grozdja nesto ispadne i pitam za savet sta da prilikom istakanja stavim u siru da pobije te plesni , ili nekako da ih ocistim, zelatin. kreda , vinobran , limuntus ??
Inace hamburg sira vri onako fino, ko da se krcka na tihoj vatri, temperatura mosta 26 stepeni, za 1 dan je dobilo finu boju od bledo braonkaste do svetlo bordo.

Drugo pitanje je , sta je najbolje da radim prilikom istakanja, za obe ture ,
2.1 da li da stavljam plivajuci poklopac za tihu fermentaciju ili vranj
2.2 na kojoj temperaturi da ide tiha fermentacija , da li je bolje da bude hladnije ili toplije (podrum 18%/ garaza 22%)
2.3 kad se optimalno istace vino , koliko secera da ostane u siri prilikom istakanja 4% ? ili manje/ vise

hvala unapred
Inace prosle godine od hamburga 80%+20%moldave vino iz druge ture je bilo tako pitko i ukusno alkohola oko 11% da kad smo popili sve i kad smo krenuli da kupujemo iz radnje, Frankovka Vrsacki Vinog., Vipava Caberne Sov , Orden .... nijedno nije bilo tako lepo kao ovo nase Smiley jedino sto me odusevilo je Ranjski Rizling od Kovacevica , ne volim bela ali ovo je vrhunac moracu da kupim neko njegovo crno da vidim kako to zvuci.

Hvala unapred

Sačuvana
THC
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #158 Poslato: 25. Oktobar 2013, 22:02:45 »

Aj posto sam citao ceo dan na forumu, odgovor na prvo pitanje izgelda da je roze, mada nece to da bude nest extra ali bolej da ga odmah sklanjam sa komine sutra ce mu biti 2 dana,
za 2.1 kolko sam skapirao ide vranj , pa tek onda posle 1 pretoka ide plivajuci
2.2 za ovo crno fermentaicja ce ici oko 20 stepeni a za roze malo niza
2.3 sve zavisi oces li tanine ili ne ali kolko sam skapirao vec od 6% secera moze da se istace crno vino i da je barem 5 danan bilo na komu

valjda sam potrefio Smiley
Sačuvana
vladmoll
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 13.0.1

« Odgovor #159 Poslato: 15. Decembar 2013, 13:35:01 »

Obzirom da mi je vino poprilično alkoholno slabo, a navikao sam da pijem bar 12%vol. Moje vino je na oko 10%vol, i to mi je bas onako slabo. Inače je lepo na ukus, čak mu je i boja poprilično dobra. Da li smem da dodam vinski destilat kako bih pojačao vino i dobio na kvalitetu, i gde ima da se kupi?Huh? I drugo pitanje, da li je ok da se doda čist apotekarski alkohol(etanol), jer ranije kad sam pravio likere i travarice njega sam dodavao i primetio da nema loš šmek ili miris, pa se može dodavati bez da piće dobije loš ukus.
Hvala
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #160 Poslato: 15. Decembar 2013, 16:47:21 »

Ja tu nista ne bih dirao.Ako nema dovoljno alkohola,to znaci da grozdje nije bilo tehnoloski zrelo,pa tako nema dovoljno drugih jedinjenja koja bi trebala da mu daju punocu i "gustinu".Mislim da je to uzrok sto ti se cini da ti je vino slabo,a ne kolicina alkohola.
Sačuvana
vladmoll
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 13.0.1

« Odgovor #161 Poslato: 15. Decembar 2013, 21:17:42 »

Ja tu nista ne bih dirao.Ako nema dovoljno alkohola,to znaci da grozdje nije bilo tehnoloski zrelo,pa tako nema dovoljno drugih jedinjenja koja bi trebala da mu daju punocu i "gustinu".Mislim da je to uzrok sto ti se cini da ti je vino slabo,a ne kolicina alkohola.
100% ispravna procena!!! Naravno da je tako, a na to su uticali losi vremenski uslovi, i pored dodavanja secera kljuk je i dalje bio slab. Zato i pitam dal vredi sta raditi il samo popiti takvo kakvo je!!
pozz
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #162 Poslato: 15. Decembar 2013, 21:49:40 »

Naknadnim dodavanjem alkohola bez obzira na porijeklo i vrstu dobit ćeš vino u kome alkohol strši. I ja sam uvjeren da tako možeš samo pokvariti vino a nikako popraviti. Ako želiš probaj na manjoj količini pa se uvjeri. Druga je stvar ono što rade najveće vinarije. Čuvaju vino iz boljih godina pa ga miješaju sa onim iz lošijih.
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #163 Poslato: 15. Decembar 2013, 22:02:05 »

Ne znam koja kolicina vina je u pitanju?Moglo se nesto uraditi u startu,grejanjem sire da deo vode ispari,pa tako koncentracija pozeljnih materija bude za nijansu veca.Ja ne bih nista dirao,mislim da ces naneti samo vise stete nego koristi.Kod vina je to normalna stvar da neke godine bude malo bolje,a neke malo losije.Najvaznija stvar je da je to ono sto nam je priroda dala i takvo treba da ostane.Svake godine se iznova radujem kada se zavrsi fermentacija i probam vino.Ni jedne godine nije isto,svake godine je neka druga prica.....Gledaj tvoju situaciju i iz tog ugla.
Sačuvana
ducin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 71

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #164 Poslato: 15. Decembar 2013, 22:28:25 »

Vladmoll,
Bilo šta da uradiš u ovom trenutku napravićeš više štete nego koristi. Vino ti je mlado, još uvek se u njemu odvijaju procesi koji ga zaokružuju. Na sebe će početi da liči tek za mesec dana. Do tad, pređi preko puta u market, kupi buteljku a svoje vino neguj dalje!
Moje iskustvo: Pre mesec dana sam počeo da pijem prošlogodišnje vino a ova berba će biti u čaši tek sledeće godine u ovo vreme! Cheesy
Poz...
Sačuvana

Neka je blagosloven onaj koji nema šta da kaže a ipak ćuti!
Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.059 sekundi sa 18 upita.