Ovo je nesto ozbiljno ili sala? Ne razumem. Malo vise argumenata molim. Mi, nismo nista “zapocinjali”..
Obradovala me je tvoja najava prisustva na ovom forumu, sa aspekta povećanja broja članova koji pitanjem ili pisanjem mogu inicirati nešto što je vrijedno pažnje, ali me onda razočarala netačna i neprecizna tvrdnja da patočna jedinjenja nastaju autolizom kvasaca i da svoje porijeklo nemaju u voću. Nisam pritom mislio na metabolizam, jer to je ona treća stvar u rečenici koja je tačna, i zbog koje sam i rekao da si „dobro“ lupio. Da su bile sve tri stvari netačne, onda bih rekao da si je „skroz“ lupio, u smislu cijele rečenice.
Krajnje je ozbiljno. Nisam ja kriv što je tebi smiješan način prelaska viših alkohola u toku destilacije. Uzmi samo nekog ozbiljnog i pročitaj, pa ćeš i sam vidjeti, uostalom imaš na forumu neoborive materijalne činjenice date i u tabelama i u grafikonima. Ja ne mislim sa svakim, kome se ta činjenica ne sviđa, ulaziti u polemiku, zato i kažem da je to gotova priča i prije nego je započela. Ako neko nije u stanju da prihvati ovako iskazane činjenice i argumente, onda naprosto nije dobar sagovornik, bar ne u toj situaciji. Postoji i ona druga mogućnost, prospi znanje sa približnom snagom činjenica i dokaza, onda ne samo da priznajem pogrešku nego te i molim za daljnju priču i pojašnjenja, ali na žalost ovo je samo teoretska mogućnost.
Nakon obavljene fermentacije njegova sudbina za tebe je tajna..Za mene nije. Raspada se i oslobadja sve one aminokiseline koje je pre toga pojeo. Deluju cudno, ali radi.
Daj molim te nemoj ponovno, fokusiraj se na metabolizam, aminokiseline ulaze u sastav čelije kvasca zato što su mu potrebni kao hrana i on iz njih uzima samo amino grupu i tako radi njihovu dezaminaciju. Sada kada je ta aminokiselina ostala bez amina ona više nije amino nego ketokiselina i kao takva dalje učestvuje u lancu gdje se kao konačni metabolit javlja viši alkohol. A šta bi sa aminokiselinama koje su ušle u čeliju kvasca, pa nema ih više zato što su razgrađene na amoniojak i ketokiselinu. Kao što nema ni šećera iz voća jer je iz njega nastalo nešto drugo, isti slučaj ti je i kod aminokiselina. Kod tebe one bez obzira što su razložene, da bi im jedan dio bio pojeden a drugi dio u drugom hemijskom obliku otišao svojim putem, ipak nekako dožive reinkarnaciju i izađu iz mrtvih čelija. Druga je stvar što svaki živi organizam u svom tkivu sadrži bjelančevine čijom razgradnjom nastaju aminokiseline.
Ima još nešto, premda su aminokiseline osnovni izvor azota potrebnog za metabolizam kvasaca, to se ne odnosi na sve aminokiseline. Postoje i one koje kvasac uopšte ne koriste tokom vrenja.
Opet nisi razumeo. Zivot kvasaca je kratak. Oni se razmnozavaju i umiru tokom fermenatcije, doprinoseci ukupnim aromamama, ali se arome razvijaju i tokom destilacije Narocito na vrelim bakarnim povrsinama, gde dolazi i do transesterifikacija. I tokom lagerovanja se razvijaju nove arome. Da li si cuo za transesterifikaciju i promenu sastava etarskih ulja tokom lagerovanja? Nisi? Znam! .... i patocna ulja (koja mute rakiju pri razblazivanju prepeka vodom)..
Nemoj sada bježati i razvodnjavati sa destilacijom, ovdje pričamo o fermentaciji i onom što si iznio, da patočna jedinjenja nastaju autolizom kvasaca. Uostalom ovo za transesterifikaciju nije uopšte bitno u alkoholnom vrenju, za to su potrebni malo drugačiji uslovi. Ovo što pričaš je u stvari esterifikacija koja nastaje u destilaciji i odnosi se na etilne estere pojačano u dijelu srednjeg lanca masnih kiselina i isključivo u destilaciji za sve dugolančane preko 12 atoma ugljenika. Sve to iz razloga što je temperatura u ovom slučaju jako bitan faktor, ne nastanka nego prisustva ovih masnih kiselina u mediju van čelije kvasca. Njihovo prisustvo se temperaturom pojačava u prvom slučaju, a u drugom je samo tako i omogućeno zbog toga što ove masne kiseline u normalnim okolnostima nisu u stanju proći kroz čelijsku mebranu kvasca i zbog toga ih i nema u vinu, a u destialatima ih itekako ima i zajedno sa svojim esterima predstavljaju glavnog krivca zamućenja rakije kod njegovog razblaživanja i zamućenja rakije na kraju destilacije.
Sta ces kad je u pravu..
Nije u pravu, ovo je bitno istači, ne zbog Nikićevića jer svako ima pravio na pogrešku, nego što se onda istom logikom izvlače pogrešni zaključci. Ako nečega ima više, a iskazano je u odnosu na 100%-tni etanol, onda razlog ne mora biti povećanje tog nečega nego procenat gubitka etanola. U ovoj situaciji evidentan je porast sirčetne kiseline na račun etanola i to je ta logika. Ako ovdje još konstatuješ da je došlo do porasta viših alkohola onda možeš pogrešno izvuči zaključak da se i on stvara nakon fermentacije. Dio ove logike, pritisnut kontraargumentom je djelimično i Nikićević priznao napisanim tekstom u kome govori o povećanju nastanka sirćetne kiseline dužim čuvanjem kljuka prije destilacije.
„Pri tom dolazi do oksidacije etanola do sirćetne kiseline, odnosno do pojave ukiseljavanja (ciknulosti) kljuka. Slično kao i u toku čuvanja vina u sudovima koji nisu potpuno napunjeni (Benda, 1982; Jović, 1984), ove nepoželjne promene nastaju radom bakterija sirćetne kiseline, koje su redovno prisutne u kljuku. Stoga šljivovice proizvedene od kasnije destilisanog kljuka sadrže više ukupnih kiselina nego šljivovice dobijene destilacijom kljuka odmah po završenom alkoholnom vrenju. Prema Nikićeviću (1992), sadržaj ukupnih kiselina u rakiji sorte Požegača proizvedenoj od kljuka destilisanog 2 meseca po okončanom vrenju povećao se, čak, za 19 puta (sa 160 na 3.102 mg/l a.a.) Ovo je potvrdio i Nikićević (1992), čija istraživanja pokazuju da čekanje sa destilacijom nekonzervisanog prevrelog kljuka šljive Požegaće u trajanju od 60 dana, dovodi do povećanja sadržaja metanola u šljivovici za 37,5%, u odnosu na sadržaj metanola u šljivovici dobijenoj destilacijom kljuka odmah po završenom vrenju. Da li je to posledica produženog delovanja pektinmetilesteraze, čime se najčešće i objašnjava ovo povećanje sadržaja metanola u rakiji, ili u tome delimičan udeo ima i smanjenje randmana alkohola usled kvarenja kljuka izazvanog bakterijama sirćetne kiseline, na koje, kao na jedan od uzroka za po većanje sadržaja metanola u rakiji ukazuje Jung (2005), ostaje da se proveri u narednim istraživanjima“.
Niko ne spori da MAKSIMALNA kolicina nastaje tokom fermentacije, tacnije razlaganjem pektina iz voca.
Maksimalna količina nastaje neposredno prije fermentacije, ono poslije ima beznačajan udio u smislu ukupne količine nastalog metanola, a sve ostalo što si napisao u ovom dijelu je samo bježanje u drugu priču, u stvari bježanje od činjenice da je za stvaranje višik alkohola potrebna energija. Za njihov nastanak kroz metabolizam kvasaca postoje dva puta anabolički i katabolički i oba sadrže suštinski i ključni pojam energije u sebi, jedan je troši a drugi oslobađa, bez energije nema ni ovih puteva a energiju ne stvaraju mrtvi nego živi kvasci i to samo dok imaju dostupan njen izvor, dakle kada nema energije nema ni ovih puteva za stvaranje viših alkohola. To onda znači i kraj fermentacije i kraj metabolizma kvasaca, pa i kraj stvaranja viših alkohola. Uostalom da to sve nije tako onda kvascima ne bi ni trebalo dodavati hranu za kvasce u vidu DAP-a i mrtvih čelija kvasaca koje u sebi zadrže aminokiseline. Sur li metoda ne bi bio poseban oblik vinifikacije u posebnim uslovima (mikrooksidacija), koja traje od 6 do 15 mjeseci, baš zbog enzimatske hidrolize kvaščevih čelija mijenja se i sastav vina, bjelančevine hidroliziraju u aminokiseline i peptide i značajno povisuju sadržaj azota u vinu. Količina aminokiselina tako se poveča i do 10%, ali sada iz njih nema ko praviti više alkohole. Nadalje i definicija sve govori. Metabolizam, (što znači
promjena) je biohemijski proces u kome dolazi do modifikacije hemijskih jedinjenja
u živim organizmima i ćelijama.
Dakle ne u mrtvim, a viši alkoholi su
produkt metabolizma.
Zato, prvo uci, citaj, pitaj, pa pisi..
Šta si mi ovo poslao, opet kriva adresa.
Da ti mogu vratiti nazad? Onda dobro, uz dopunu da je potrebno i razumjeti.
Što ne znači da ti jača strana nije neka druga tema iz ove oblasti.
U svakom slučaju dobrodošao.