31. Oktobar 2025, 10:51:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 243301 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #390 Poslato: 13. Avgust 2012, 07:21:19 »

Sta Vi mislite da li sam stvarno zrtva prevare ili sam ja napravio neku gresku pri sadnji?
Kod sadne u jamice je veoma vazno da koren bude, nakon skracenja korena potopljen u smesu zemlje, vode i sveze kravlje balege, gustine kao za palacinke. Ovde je balega samo radi dezinfekcije a smesa treba da obezbedi dobro prijanjanje (lepljenje) zemlje za koren. Zatim kada se kalem postavi u jamic i prekrije sa sloje zemlje (ne vise od 10 santimetara) zemla se mora dobro ugaziti i obavezno bez obzira na vlaznost zemlje (padala pada ili padace kisa) zaliti sa 5-10 litara vode. Ova voda ne sluzi za regulisanje vlage vec da istera vazduh i time obezbedi dobro prijanjanje zemlje za zile sto je, narocito u ovakvim godinama, presudno za prijem kalemova. Kod sadnje hidroburom ovo je uvek zbog nacina sadnje obezbedjeno pa je i prijem siguran.
Kada skracujes zile (koreje) prilikom sadnje, i ako su na preseku svetle boje (bele) i ako se plemka ne moze odceniti od podloge blagim savijanjem na spojnom mestu kalemi su dobri.
Znam da nije za utehu ali ovo je veoma losa godina za prijem sadnica. Sad ces verovatno znati da li su krive sadnice Ti ili godina.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #391 Poslato: 13. Avgust 2012, 08:03:51 »

sibin, da li si posle sadnje, u toku leta zalivao sadnice i koliko puta? ako nisi zalivao one su se najverovatnije posušile.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #392 Poslato: 13. Avgust 2012, 09:47:01 »

moje proletos nisu ni krenule,dobar deo italijanskog rizlinga,kasnije se nesto susilo od suse,dok je recimo merlo imao fantastican prijem i prilicno je bujan i ujednacen u pitanju je ista parcela,iako je istina da je bila ne zapamcena susa,prosto mi je neverovatno da od 370 merloa imam 25 osusenih,a od 570 rizlinga 250 osusenih od kojih 180 nikad nije ni krenulo,mislim da je problem u sadnom materijalu,posto sam cak i zalivao dok je u kanalu pored vinograda bilo vode
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #393 Poslato: 15. Avgust 2012, 17:55:56 »

Verujem da je problem bio u sadnom materijalu, u oba slučaja. izgleda da se sadni materijal nečijom greškom previše osušio, tj. nije držan na vležnom mestu, što umnogome loše utiče na prijem sadnog materijala. Naime sadni materijal se čuva u vlažnom pesku ili piljevini, pa čak i pri sadnji u vinogradu treba je držati u kofi sa vodom i štititi je od vetra i sunca. Ako se to ne radi kako sam naveo kapilarne žilice se osuše i trajno propadaju, prouzrokujući lošiji prijem sadnica. Verujem da grešku treba tražiti u ovom pravcu, no svaka škola se plaća. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #394 Poslato: 15. Avgust 2012, 23:44:24 »

Jovo nanovo Cheesy ne treba samo klonuti duhom posadicu nesto na jesen nesto na prolece i bice to super Thumb
Sačuvana
sibin
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #395 Poslato: 19. Avgust 2012, 15:48:41 »

pozdrav svima,
kao i kod lazarcobi i kod mene sadnice nisu ni krenule a od onih koje se krenule osusilo se svega 9 komada
Da prilikom sadnje smo potapali sadnice posle pikiranja zaila u smesu balege i vode. Cim su sadnice stigle bile su potopljene svojim korenom u vodu u kante od poludisperzije. Sadnja je bila odmah sutra dan.
A sad jovo nanovo, valjda ce biti bolje
Sačuvana
Goran970
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #396 Poslato: 23. Oktobar 2012, 20:42:55 »

Pusti travu, neka raste  Cheesy
Neki dan sam nabasao na sajt casopisa "Dobro jutro" i u sadrzaju majskog broja nadjem da je cak preporucljivo zatravljivanje vinograda... Na zalost ne moze se procitati ceo clanak a u uvodu pise ovo:

"Kao način održavanja zemljišta u vinogradu, zatravljivanje se preporučuje posljednjih godina. Istovremeno, stručnjaci rade na pronalaženju najpovoljnijeg sastava trava i dokazuju značajne prednosti zatravljivanja."

to je trava koja raste samo do 5 cm,i nijedan drugi korov od nje ne izbija,primenjuje se u francuskoj,ako se ne varam
Sačuvana
Goran970
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #397 Poslato: 23. Oktobar 2012, 20:56:04 »

da li neko moze da preporuci rasadnik koji ima dvogodisnje kalemove,posto bi na jesen zamenio one koji se nisu primili
[/q
uote]

sta ce ti dvogodisnji kalem?ja proizvodim kalemove i prvi put vidim da neko trazi dvogodisnji kalem

Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #398 Poslato: 01. Decembar 2012, 21:53:29 »

Evo korisne informacije za sve one koji nameravaju da podignu vinograd.Pre dve godine sam sadio novi vinograd.Sadnja je obavljena viljuskom.Velika vecina kalemova se ove godine posusila.U cemu je stvar?Elem pri sadnji viljuskom zile kalema se pri sadnji savijaju na gore,tako ostanu i koren nastavlja da raste prema povrsini umesto da ide u dubinu.Sadnju su obavili ljudi iz VCR-a.Evo slika na kojima se to vidi.Moracu da ih kontaktiram i porazgovaramo o tom problemu.DAKLE NEMOJTE SADITI VILJUSKOM,NEGO ASOV U RUKE.

Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 75

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #399 Poslato: 01. Decembar 2012, 22:57:20 »

Zaboravili su vrlo vaznu stvar kod sadnje loze, a to je skracivanje zila, da su to uradili kako treba mnogo bi manja steta bila. Da su rezanjem zila pre sadnje pravili kratke brkove bilo bi odlicno, medjutim oni su ostavljali dugu bradu koja je otisla uvis. Njihova strucnost je bila u mehanickom delu sadnje, ali ne i u tehnoloskom. Zacudjen sam  ovakvim promasajem.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #400 Poslato: 01. Decembar 2012, 23:00:57 »

Peco kratili su zile,bio sam prisutan,ali asov je jedino dobro resenje.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #401 Poslato: 02. Decembar 2012, 03:57:53 »

Evo korisne informacije za sve one koji nameravaju da podignu vinograd.Pre dve godine sam sadio novi vinograd.Sadnja je obavljena viljuskom.Velika vecina kalemova se ove godine posusila.U cemu je stvar?Elem pri sadnji viljuskom zile kalema se pri sadnji savijaju na gore,tako ostanu i koren nastavlja da raste prema povrsini umesto da ide u dubinu.Sadnju su obavili ljudi iz VCR-a.Evo slika na kojima se to vidi.Moracu da ih kontaktiram i porazgovaramo o tom problemu.DAKLE NEMOJTE SADITI VILJUSKOM,NEGO ASOV U RUKE.
sale, žile po pravilu idu na dole (to se zove geotropizam), osim kada ne mogu da izbuše sebi put zbog teškog ii nedovoljno pripremljenog zemljišta pa onda idu gore-dole. dešava se da je zemljište i prevlažno zbog kiše ili "dolje"(položaja) pa koren beži od vlage ali meni se čini da je koren ovde zasušio jer je plitko posađen. apsolutno se slažem da je ašov najbolje rešenje.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #402 Poslato: 03. Decembar 2012, 02:55:38 »

Verujem da je problem bio u sadnom materijalu, u oba slučaja. izgleda da se sadni materijal nečijom greškom previše osušio, tj. nije držan na vležnom mestu, što umnogome loše utiče na prijem sadnog materijala. Naime sadni materijal se čuva u vlažnom pesku ili piljevini, pa čak i pri sadnji u vinogradu treba je držati u kofi sa vodom i štititi je od vetra i sunca. Ako se to ne radi kako sam naveo kapilarne žilice se osuše i trajno propadaju, prouzrokujući lošiji prijem sadnica. Verujem da grešku treba tražiti u ovom pravcu, no svaka škola se plaća. Pozz.
nisam hteo da se mešam jer je bodo manje više sve rekao, ostalo je samo da se spomene da li se radi o istoj podlozi kod obe sorte u postu lazarcobija?
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #403 Poslato: 03. Decembar 2012, 08:02:55 »

u pitanju je kober 5bb,kalemovi su stigli u petak popodne,rezani su uvece i ujutru sadjeni,ko zna sta se desilo uglavnom je rizling kilav cak i ono sto se primilo jedan je 20cm drugi 1,2m negde je jedan lastar izbio iz kalema,negde ceo zbun,dok je merlo pored odlicnog prijema sav jednak.Taj merlo mi i daje za pravo da tvrdim da nigde nisam pogresio vec da je sadni materijal los.Iskopao sam rupe pa na prolece cu popuniti,ali ipak me to pecka,nije malo od 570 kalemova rizlinga presaditi 250
Sačuvana
dell boy
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #404 Poslato: 03. Decembar 2012, 11:04:28 »

Definitivno su ti losi kalemovi tj. prevarili su te tamo gde si ih kupio. Skoro 50% rizlinga ti se nije primilo, dok ti se merlot primio. Znaci definitino te prodavac zeznuo.
Sačuvana

hajde da se dogovorimo, u VINU je LEK !!!!
Stranice: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 21 upita.