30. Oktobar 2025, 19:52:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 243234 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
miticd
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #495 Poslato: 10. Jun 2013, 13:18:05 »

Ja kupio "sertifikovane" preko preporuke.Nazalost 15% nije na kraju krenulo,ili je KRENULO IZ GLAVE(ne iz okaca) ILI IZ PODLOGE,a neki uopste.Jedan deo sadnica je jako napredovao cak ima i grozdice.Sta mislite da li je to zato sto je to kalem koji je trebao prosle godine da se proda(mislim na rod a i na ostalo  Scratchhead ) ,pa su ga ostavili za ovu godinu.Jel po rezidbi i debljini kalemova reko bih da je to u pitanju.Sta mislite o takvim kalemovima??Ali po milioniti put se setim one patrijrhove"budimo ljudi iako smo srbi" Sad.
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #496 Poslato: 10. Jun 2013, 20:11:48 »

Ja kupio "sertifikovane" preko preporuke.Nazalost 15% nije na kraju krenulo,ili je KRENULO IZ GLAVE(ne iz okaca) ILI IZ PODLOGE,a neki uopste.Jedan deo sadnica je jako napredovao cak ima i grozdice.Sta mislite da li je to zato sto je to kalem koji je trebao prosle godine da se proda(mislim na rod a i na ostalo  Scratchhead ) ,pa su ga ostavili za ovu godinu.Jel po rezidbi i debljini kalemova reko bih da je to u pitanju.Sta mislite o takvim kalemovima??Ali po milioniti put se setim one patrijrhove"budimo ljudi iako smo srbi" Sad.
verovatno si u pravu ako misliš da se radi o dvogodišnjem kalemu mada ne vidim da je to neki hendikep.
a šta misliti o takvim rasadnicima bolje i da ne pričamo.
to što ti se ne primi 15% jeste problem. ali kod mog prijatelja, koji je takođe kupovao "sertifikovan" materijal iz Velike Drenove, se u drugoj godini pojavila fitoplazmoza a sada mu je već skoro četvrtinu vinograda od 50 ari zahvatila bolest.
Sačuvana
miticd
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #497 Poslato: 10. Jun 2013, 22:16:47 »

Nemam reci!A moji prijatelji kupili kalemove od istog coveka(ne ovog mog) i nijedan se nije primio.Covek je lose kalemove jos jednom voskirao!!!Svarno se izvinjavam ,ali to samo na nas lici.Kad je stariji kalem malo se teze prima(to kazu ljudi iz mog kraja koji imaju dosta iskustva),kad se primi onda je ok.
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #498 Poslato: 10. Jun 2013, 22:24:18 »

preko udruzenja imam ponudu da dobijem sadnice vinove loze, negde oko 2000 komada.problem je u tome sto to mora da se sadi u jesen.Sta mislite po vama koliko je to dobra ideja, obzirom da sam do sada druge delove vinograda sadio u prolece tako da nemam iskustva sa jesenjom sadnjom i pripremom zemljista.inace to su neki podsticaji koje daje grad pancevo koji moraju da se utrose do kraja 2013 god
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #499 Poslato: 10. Jun 2013, 23:52:40 »

da, tu si u pravu. teže se prima dvogodišnji kalem ali kad se primi kreće brže.
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 21.0

« Odgovor #500 Poslato: 11. Jun 2013, 08:07:47 »

preko udruzenja imam ponudu da dobijem sadnice vinove loze, negde oko 2000 komada.problem je u tome sto to mora da se sadi u jesen.Sta mislite po vama koliko je to dobra ideja, obzirom da sam do sada druge delove vinograda sadio u prolece tako da nemam iskustva sa jesenjom sadnjom i pripremom zemljista.inace to su neki podsticaji koje daje grad pancevo koji moraju da se utrose do kraja 2013 god
ako bude velika susa u sta sumnjam kako je krenulo gledaj da izbegnes jesenju sadnju,a ukoliko nastavi ovako slobodno sadi,cak ti je ja mislim i bolje u jesen.Ne znam sta si planirao za sadnju ako sadis hidroburom onda vec sad pocni sa dubokim oranjem,mislim da je zemlja dobra za oranje
Sačuvana
markouna
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #501 Poslato: 07. Jul 2013, 22:14:50 »

pozdrav!
molio bih vas za pomoc!
u proljece prosle godine sam reznice stavio u pjesak da se ozile,u jesen sam ih posadio.
sada su visine 70/80 cm.
sta dalje da radim,da bih formirao uzgojni oblik dvokraki guyot?
hvala Scratchhead
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 22.0

« Odgovor #502 Poslato: 08. Jul 2013, 00:02:20 »

na prolece orezi na 2 okca
Sačuvana
markouna
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #503 Poslato: 11. Jul 2013, 13:32:00 »

Jel ne  mogu na proljece osjeci na 70/80 cm?
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 22.0

« Odgovor #504 Poslato: 12. Jul 2013, 12:28:44 »

pa kako da ih irezes na 70 cm kada sada ima toliko Scratchhead,nece ti ona vise rasti ove godine
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #505 Poslato: 12. Jul 2013, 14:36:45 »

Jel ne  mogu na proljece osjeci na 70/80 cm?

Rezidba loze druge godine na 2 okca se radi zbog toga da bi ojačao korenov sistem, i to je nužna operacija. Ako bi odma druge godine digli na špalir od 70 cm, loza bi bila opterećena rodom i količinom lastara i bila bi veća mogućnost za njeno odumiranje zbog slabog korenovog sistema. Naučite se već jednom da se protiv prirode ne može, u vinogradarstvu i vinarstvu nema mesta žurbi, sve mora biti u svoje vreme, tu nema ništa preko noći ma koliko mi to želeli, moraju se ispoštovati prirodni zakoni, ipak je vinova loza SAMO živo biće. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
markouna
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #506 Poslato: 13. Jul 2013, 20:47:26 »

Hvala na savjetu!
Sačuvana
MilanR
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #507 Poslato: 21. Oktobar 2013, 19:23:07 »

Da li ima potrebe izvrsiti jesenju gnojidbu mladog vinograda u prvoj godini a s obzirom da je prilikom rigolovanja prosle godine baceno 40t/h stajnjaka i 250kg/h NPK 8:16:24, kao i u prolece  prihrana od 50kg/h AN-a!
Naisao sam na jedan tekst gde se kaze da nije potrebno vrsiti gnojidbu u jesen prve godine jer loza koristi djubriva od prosle godine, pa me zanimaju vasa strucna misljenja!!!!

pozdrav
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #508 Poslato: 22. Oktobar 2013, 09:56:18 »

ne moras
Sačuvana
MilanR
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #509 Poslato: 25. Oktobar 2013, 10:04:11 »

Sta je zivot, promeni stvari u sekundi!
Proletos sam posadio oko 150 cokota merlo-a i caberne-a! Odradio skolski, u jesen izrigolovao, nadjubrio, u prolece sadnja i paznja! Primanje 100%, na danasnji dan stanje odlicno!
I od jednom tu zemlju moram da prodam!
Sta da radim sa lozom?Huh??
Kad bih mogao da je prebacim na drugo mesto! Jel postoji ta mogucnost?Huh?

Molim za pomoc  Sad!!!!!

Sačuvana
Stranice: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.222 sekundi sa 21 upita.