Pozdrav,
tek sam nedavno otkrio ovaj forum, i naj prije bih htio zahvaliti svima ovdje na vrlo korisnim informacijama.
Imam mali voćnjak u Lici sa domaćom bistricom koje rode svakih par godina. Mislio sam da ih i ove godne neće biti, ali ipak bi ih moglo biti 700-800kg, pa ću peći rakiju
Prijašnjih godina bih pekao kod jednog prijatelja, ali sam odlučio da konačno kupim kazan da ne moram više sve voziti do njega.
Pošto sam se sjetio u zadnji tren, nije lako pronaći kazan. Za moje portrebe mislim da bi mi od 100L bio dovoljan, eventualno od 120L ako baš neka prilika ili nema od 100L.
Ovdje na forumu sam našao preporuku za Bilanovića. Pričao sam s njim, i kaže mi da bi mi kazan mogao napraviti tek negdje u 11. ili vjerovatnije u 12. mjesecu.
Također sam gledao i ponudu kazana kod Destilatora Subotica. Imaju predstavnika i u Hrvatskoj, što bi mi pojednostavnilo nabavku.
Kazan koji bi mi bio zanimljiv je njihov Ekskluziv 120L (5mm dno, 2mm stranice, el. mješalica,...).
https://www.kazanizarakiju.rs/kazani-za-rakiju/kazani-za-rakiju-model-ekskluziv/kazan-za-rakiju-ekskluziv-od-120lTamo kažu da je kazan dobavljiv unutar par tjedana.
Zamolio bih znalce ovdje da mi pomognu oko izbora.
Po cijeni bi kazan kod Bilanovića bio skuplji, ali to mi nije presudno.
Sada sam u dilemi da li da čekam Bilanovića do 12.mj. ili da kupim odmah kod Destilatora.
Ono što ne mogu procijeniti je da li mogu očekivati da je Bilanovićev kazan toliko bolji pa da vrijedi čekati i peći rakiju tek u 12.mj.. Odnosno da li kod ovog od Destilatora ima bitnih zamjerki pa da ga uopće ne trebam uzimati u obzir?
Napominjem da se taj kazan neće puno koristiti, ovdje šljive rode svakih par godina. Kada rode onda imam do 1000kg, a prije par godina sam posadio 30-tak sadnica, ali će potrajati dok one uđu u rod. Rakiju pečem samo za vlastitu upotrebu.
Zahvaljujem za svaki savjet, pogotovo vaše mišljene o ovom Ekskluzivu.