26. Oktobar 2025, 12:28:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 83 84 [85]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kazan za rakiju  (Pročitano 1087708 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Miško Ajkula
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1260 Poslato: 10. Februar 2025, 22:49:42 »

sve je u redu, zahvalan na do sada dobijenim informacijama.  Thumb
Sačuvana
Miško Ajkula
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1261 Poslato: 10. Februar 2025, 22:53:01 »

nego reci mi da li postoji neki bitan razlog zbog kojeg posuda u kojoj se zagrijeva komina mora biti konusnog oblika?  Da li je stvar samo tehnicke prirode zbog veceg i boljeg kontakta sa plamenom ili ima uticaja na kvalitet destilacije?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1262 Poslato: 10. Februar 2025, 23:40:48 »

Iz oba razloga i još koječega.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Corto
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 141.0

« Odgovor #1263 Poslato: 21. Avgust 2025, 13:27:40 »

Pozdrav,
tek sam nedavno otkrio ovaj forum, i naj prije bih htio zahvaliti svima ovdje na vrlo korisnim informacijama.

Imam mali voćnjak u Lici sa domaćom bistricom koje rode svakih par godina. Mislio sam da ih i ove godne neće biti, ali ipak bi ih moglo biti 700-800kg, pa ću peći rakiju
Prijašnjih godina bih pekao kod jednog prijatelja, ali sam odlučio da konačno kupim kazan da ne moram više sve voziti do njega.

Pošto sam se sjetio u zadnji tren, nije lako pronaći kazan. Za moje portrebe mislim da bi mi od 100L bio dovoljan, eventualno od 120L ako baš neka prilika ili nema od 100L.
Ovdje na forumu sam našao preporuku za Bilanovića. Pričao sam s njim, i kaže mi da bi mi kazan mogao napraviti tek negdje u 11. ili vjerovatnije u 12. mjesecu.
Također sam gledao i ponudu kazana kod Destilatora Subotica. Imaju predstavnika i u Hrvatskoj, što bi mi pojednostavnilo nabavku.
Kazan koji bi mi bio zanimljiv je njihov Ekskluziv 120L (5mm dno, 2mm stranice, el. mješalica,...).

https://www.kazanizarakiju.rs/kazani-za-rakiju/kazani-za-rakiju-model-ekskluziv/kazan-za-rakiju-ekskluziv-od-120l
Tamo kažu da je kazan dobavljiv unutar par tjedana.

Zamolio bih znalce ovdje da mi pomognu oko izbora.
Po cijeni bi kazan kod Bilanovića bio skuplji, ali to mi nije presudno.
Sada sam u dilemi da li da čekam Bilanovića do 12.mj. ili da kupim odmah kod Destilatora.
Ono što ne mogu procijeniti je da li mogu očekivati da je Bilanovićev kazan toliko bolji pa da vrijedi čekati i peći rakiju tek u 12.mj.. Odnosno da li kod ovog od Destilatora ima bitnih zamjerki pa da ga uopće ne trebam uzimati u obzir?
Napominjem da se taj kazan neće puno koristiti, ovdje šljive rode svakih par godina. Kada rode onda imam do 1000kg, a prije par godina sam posadio 30-tak sadnica, ali će potrajati dok one uđu u rod. Rakiju pečem samo za vlastitu upotrebu.

Zahvaljujem za svaki savjet, pogotovo vaše mišljene o ovom Ekskluzivu.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1264 Poslato: 23. Avgust 2025, 10:06:11 »

Pozdrav Corto.
Ne bi trebao imati dilemu u ovakvim situacijama. U pitanju su nepremostive razlike. Cijene ne bih komentarisao jer trenutno nisam u toku sa njima.
Kazan od Bilanovića bi se i po najstrožijem kriteriju mogao svrstati u dvije kategorije, dobar ili jako dobar, a u balkanskim okvirima po narudžbi sa ličnim pečatom čak i u kategoriju izuzetno dobar.
Ovu DES varijaciju što navodiš kao alternativu se ne bi moglo ni nazvati pravim kazanom nego tek šerpom koja poprima oblik kazana na kojoj se može obaviti nešto što liči na destilaciju voćnih rakija.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Corto
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 142.0

« Odgovor #1265 Poslato: 23. Avgust 2025, 16:30:22 »

Bistrice, hvala ti puno!
Onda ću naručiti kod Bilanovića.

Na nekoj od tema ovdje na forumu sam vidio jednu tabelu sa osnovnim karateristikama kazana raznih veličina, ali više ne mogu pronaći tu tabelu.
Koje bi to osnovne karakteristike kazan od 100L ili 120L trebao svakako imati?
Bilanović kaže da je u standardnoj verziji dno 4mm, ostalo 1,5mm, kapak 1,2mm, cijev fi 52mm dužine 3m, peć i tabarka crni lim 2mm, klasičan ispust i uliv, ručni mješač.
Može se dopltiti za dno 5mm, ostalo 2mm, peć i tabarka 3mm, ispust kugla 4 cola, prohrom uljev, motor sa reduktorom, prohrom tabarka sa termometrima.
Koje od ovih dodatnih opcija bi svakako trebalo imati? Pitam jer opcije bitno povećavaju cijenu, ne samo osnovnu nego i davanja prilikom uvoza u hrvatsku. Ali isto tako, kada već naručujem onda hoću imati stvar kako treba.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #1266 Poslato: 24. Avgust 2025, 11:18:26 »

Tabela ti je ovdje.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=16.msg68486#msg68486

Najvažnija je debljina dna, pa onda bočna strana kazana koja se u ložištu spaja sa dnom, naročito ako se loži drvima.
Ostalo bi moglo proći.

Motor sa reduktorom možeš naknadno postaviti i sam uz znatno niže troškove.
Ispust od 3“ može praviti sitniji problem kod ispusta guste smjese, naročito ako u kazan ubacuješ šljivu sa košpicom, ali i to je eventualno jednom ili dva puta u toku pražnjenja. Elastičniji štap i jednostavno pročačkaš na izlazu.
Temperture u kondenzatoru možeš mjeriti i alkoholmetrom sa temperaturom na luli, a na vrhu termometrom sa višim rasponom temperature ubodenim u plivajući stiropor. U dobro postavljenim i stabilnim uslovima destilacije njena variranja su ograničena i minimalna.
Sačuvana

Corto
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 142.0

« Odgovor #1267 Poslato: 24. Avgust 2025, 22:29:59 »

Ok, onda ću tako i naručiti.
Hvala ti puno na pomoći!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 83 84 [85]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.038 sekundi sa 21 upita.