08. Oktobar 2024, 21:40:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Hrastov čips (letvice, opiljci…) za ubrzano starenje rakije  (Pročitano 184105 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #165 Poslato: 10. Septembar 2020, 11:07:51 »

Za druga burad osim hrasta ne znam al sam misjenja da nisu potrebna bolje je staklo il prohrom, a sto se tice cipsa da mozda nece biti vrhunsko al ja sam uzivao u eksperimentima(vremeski duzina ,kolicina, vrsta....) neces se pokajati al pravo bure od hrasta daje caroliju Thumb
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #166 Poslato: 10. Septembar 2020, 12:18:00 »

Uz pretpostavku da razmišlja u pravcu da dobije kvalitetan  destilat, (vrhunski je već populistički izraz), dodavanjem čipsa i slično je obmana. Riječ poigravanje sam upotrebila u zoni sarkazma.

Koliko samo puta mi je došlo takvo što na probu i to sa lažima da je iz bureta.  Smiley

Pitanje je samo koliko čovjek laže sebe, pa malo druge, pa onako kolektivno lažu svi i žive u lažnim odnosima i prevarama.
I koliko je istina u takvoj situaciji mrska i usamljena.

Za razliku od laži ofarbane svim bojama, istina je ogoljena i čista.

Toliko o "dozrijevanju" otpadom.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #167 Poslato: 12. Septembar 2020, 15:51:13 »

O, sve jeste al otpad nije, pravilnim doziranjem i pracenjem moze se postici solidan nivo, a nikako otpad.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #168 Poslato: 12. Septembar 2020, 16:55:01 »

Bez namjere da ti udaram kontru radi kontre, a pogotovu što si član koji ima dobre namjere biću malo opširnija iako tema to ne zaslužuje.

Revin je nabavkom čipsa prvenstveno isti transportovao na tržište balkana radi vina u fermentaciji.
Tu odbojnost potrošača u srbiji prema bezbojnom destilatu još uvijek nisam u stanju da shvatim.
I to po svaku cijenu.
Tako mi je jagnjilac poslao jabukovaču koja je do trenutka dodavanja čipsa bila destilat sa velikim potencijalom starenja.
A čips jeste otpad u industriji hrastovih buradi.
I Revin jeste osjetio tržište srbije kao pogodno da hrastov čips proda u smislu farbanja destilata i navodnog starenja.
Imala sam s njima dijalog gdje je na kraju bilo upravo ovo što pišem.

Nemoj mi molim te o dozama, jer meni laž se osjeti u najmanjim.
Kako u međuljudskim odnosima, tako i u rakijama.
Osjetim starost bezbojnog destilata isto tako iako na pogled nema razlike sa mladim destilatom.
Iako takav destilat star deceniju jedan proizvođač i srbiji prodaje u bescenje, jer jbg nema boju.

Dodavanje čipsa u kvalitetan destilat je čist budalizam.

Bolje pustiti ga takvog da se razvija u inertnom sudu.

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #169 Poslato: 13. Septembar 2020, 19:22:22 »

Ili bure ili staklo, na pravi način. Sve ostalo nema priliku izaći iz okvira nižerazrednog kvaliteta.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Bukiš
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #170 Poslato: 04. Oktobar 2020, 14:16:01 »

Iscitao temu uzduz i popreko. Vidim da admin Jon jedini propagira eksperimentisanje sa cipsom i kockama.

Stavio sam 2l sljivinog destilata u teglu i dodao 100gr kocki medium toast francuskog hrasta. Po preporukama enologa iz pronectar-a.
Planirao sam da taj koncentrat dodajem u ostatak sljive koja ce odlezati jos malo pre razblazivanja.
Kocke stoje 6 dana i dale su jako tamnu boju destilatu, kao neki konjak pa malo tamnije. Miris je jako prijatan, sljiva se idalje oseca i aroma nije previse na dasku. Nisam siguran koliko bi sadrzaja izvuklo iz kontakta u trajanju od 7 dana. ? Ako bi recimo drzao 2-3 nedelje sta cu dobiti vise iz hrasta? Ne zelim previse arome drveta koje bi maskirale aromu sljive. Rakija je pecena od kombinacije Cacanske rodne, lepotice i rane Smiley.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #171 Poslato: 04. Oktobar 2020, 16:48:37 »

Ne zagovara jon, no je probao.
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #172 Poslato: 04. Oktobar 2020, 18:52:36 »

Ono što bi se eventualno moglo zagovarati, ako je razlog izostanka mogućnosti držanja rakije u početnom periodu u novom bureta, onda je to čips ili letvice iz kojih će rakija uraditi ekstrakciju a po njihovom vađenju nastaviti dozrijevanje u starom i isluženom buretu. Bez te druge faze dozrijevanja smiješno je i pričati o „obojenoj“ rakiji. Ne samo da je smiješno nego je to i klasična balkanska lakrdija.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #173 Poslato: 21. Decembar 2020, 10:29:51 »

A šta je sa hrastovim opiljcima Huh? Scratchhead Huh?

Hrastovu piljevinu, suske od obrade dasaka i ostali sitni otpad od hrasta je moguce koristiti, stim sti se taj sitnez pakuje u vrecice od amerikan platna, koje je predhodno oprano u cistoj vodi i malo prokuvano, pa opet isprano sa hladnom vodom(mislim na vrecice). Kada se prosuse pune se hrastovim opiljcima i dr, pa se iste te vrecice potapaju u kadu sa hladnom cistom vodom da odstoje 24h, i taj proces se ponavlja najmanje tri puta. Posle toga vrecice se vade da se ocede i delimicno prosuse i tada su spremne za potapanje u destilat. Oprez se posebno odnosi na duzinu tretiranja da nebi doslo do prkomerenih izlucivanja i kvarenja pica.

Podrazumeva se da je otpad od hrasta cist, mislim da nema otpadaka kore, i beljika(beljik je neposredni belicasti sloj ispod kore koji se pri obradi drveta odbacuje), ako toga ima u sitnim delovima hrastovine, nemojte je koristiti i probati.

LP!
Nisam najbolje razumio ovo s letvicama vlastite izrade. Da li se radi o paljenim ili sirovim? Ako netko zna postupak paljenja bio bih mu zahvalan da podijeli s nama. Jednom sam predugo sušio vlažnjikava hrastova drva u pećnici i dobila su predivnu aromu pa vjerujem da bi se to dalo izvesti u kućnoj radinosti kada bi znali koiko dugo i na kojoj temperaturi ih treba grijati.
Sačuvana

Pitam jer ne znam
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #174 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:10:37 »

Ja sam isprobao svašta i zaključak je da nema kruha ni sa jednim čipsom a još manje sa vlastitim ...čak i vrhunska bačva u lošim uvijetima nije dala neki zadovoljavajući  rezultat.
Kao što je sto put napisano dobit češ daskovaču
Sačuvana
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #175 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:25:22 »

Vjerujem ali zanima me kakva je razlika u odnosu na konjak. Nije velika šteta ako upropastim koju litru rakije.
Sačuvana

Pitam jer ne znam
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #176 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:41:20 »

Satir,
postavljaš ovakva pitanja pa još si uporan u tome.Onda meni šalješ privatne poruke od čijeg sadržaja bi trebalo da se zastidiš.

Rekla bih da si potpuno promašio teritoriju.
Prvo se saberi,nauči osnove kulture ponašanja a onda ćemo o ostalom.
Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #177 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:45:50 »

Vjerujem ali zanima me kakva je razlika u odnosu na konjak. Nije velika šteta ako upropastim koju litru rakije.

A da ti i odgovorim,razlika u odnosu na Konjak je kao i razlika između nesoja i čovjeka.  Smiley
Sačuvana

Čehov
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #178 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:57:05 »

Hvala
Sačuvana

Pitam jer ne znam
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #179 Poslato: 21. Decembar 2020, 15:05:08 »

Molim lijepo, i drugi put.   Grin
Sačuvana

Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 3.552 sekundi sa 21 upita.