Vladimirl
Zaslužni član
Van mreže
Starost: 52
|
|
« Odgovor #165 Poslato: 10. Septembar 2020, 11:07:51 » |
|
Za druga burad osim hrasta ne znam al sam misjenja da nisu potrebna bolje je staklo il prohrom, a sto se tice cipsa da mozda nece biti vrhunsko al ja sam uzivao u eksperimentima(vremeski duzina ,kolicina, vrsta....) neces se pokajati al pravo bure od hrasta daje caroliju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #166 Poslato: 10. Septembar 2020, 12:18:00 » |
|
Uz pretpostavku da razmišlja u pravcu da dobije kvalitetan destilat, (vrhunski je već populistički izraz), dodavanjem čipsa i slično je obmana. Riječ poigravanje sam upotrebila u zoni sarkazma. Koliko samo puta mi je došlo takvo što na probu i to sa lažima da je iz bureta. Pitanje je samo koliko čovjek laže sebe, pa malo druge, pa onako kolektivno lažu svi i žive u lažnim odnosima i prevarama. I koliko je istina u takvoj situaciji mrska i usamljena. Za razliku od laži ofarbane svim bojama, istina je ogoljena i čista. Toliko o "dozrijevanju" otpadom.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član
Van mreže
Starost: 52
|
|
« Odgovor #167 Poslato: 12. Septembar 2020, 15:51:13 » |
|
O, sve jeste al otpad nije, pravilnim doziranjem i pracenjem moze se postici solidan nivo, a nikako otpad.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #168 Poslato: 12. Septembar 2020, 16:55:01 » |
|
Bez namjere da ti udaram kontru radi kontre, a pogotovu što si član koji ima dobre namjere biću malo opširnija iako tema to ne zaslužuje.
Revin je nabavkom čipsa prvenstveno isti transportovao na tržište balkana radi vina u fermentaciji. Tu odbojnost potrošača u srbiji prema bezbojnom destilatu još uvijek nisam u stanju da shvatim. I to po svaku cijenu. Tako mi je jagnjilac poslao jabukovaču koja je do trenutka dodavanja čipsa bila destilat sa velikim potencijalom starenja. A čips jeste otpad u industriji hrastovih buradi. I Revin jeste osjetio tržište srbije kao pogodno da hrastov čips proda u smislu farbanja destilata i navodnog starenja. Imala sam s njima dijalog gdje je na kraju bilo upravo ovo što pišem.
Nemoj mi molim te o dozama, jer meni laž se osjeti u najmanjim. Kako u međuljudskim odnosima, tako i u rakijama. Osjetim starost bezbojnog destilata isto tako iako na pogled nema razlike sa mladim destilatom. Iako takav destilat star deceniju jedan proizvođač i srbiji prodaje u bescenje, jer jbg nema boju.
Dodavanje čipsa u kvalitetan destilat je čist budalizam.
Bolje pustiti ga takvog da se razvija u inertnom sudu.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #169 Poslato: 13. Septembar 2020, 19:22:22 » |
|
Ili bure ili staklo, na pravi način. Sve ostalo nema priliku izaći iz okvira nižerazrednog kvaliteta.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Bukiš
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #170 Poslato: 04. Oktobar 2020, 14:16:01 » |
|
Iscitao temu uzduz i popreko. Vidim da admin Jon jedini propagira eksperimentisanje sa cipsom i kockama. Stavio sam 2l sljivinog destilata u teglu i dodao 100gr kocki medium toast francuskog hrasta. Po preporukama enologa iz pronectar-a. Planirao sam da taj koncentrat dodajem u ostatak sljive koja ce odlezati jos malo pre razblazivanja. Kocke stoje 6 dana i dale su jako tamnu boju destilatu, kao neki konjak pa malo tamnije. Miris je jako prijatan, sljiva se idalje oseca i aroma nije previse na dasku. Nisam siguran koliko bi sadrzaja izvuklo iz kontakta u trajanju od 7 dana. ? Ako bi recimo drzao 2-3 nedelje sta cu dobiti vise iz hrasta? Ne zelim previse arome drveta koje bi maskirale aromu sljive. Rakija je pecena od kombinacije Cacanske rodne, lepotice i rane .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #171 Poslato: 04. Oktobar 2020, 16:48:37 » |
|
Ne zagovara jon, no je probao.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #172 Poslato: 04. Oktobar 2020, 18:52:36 » |
|
Ono što bi se eventualno moglo zagovarati, ako je razlog izostanka mogućnosti držanja rakije u početnom periodu u novom bureta, onda je to čips ili letvice iz kojih će rakija uraditi ekstrakciju a po njihovom vađenju nastaviti dozrijevanje u starom i isluženom buretu. Bez te druge faze dozrijevanja smiješno je i pričati o „obojenoj“ rakiji. Ne samo da je smiješno nego je to i klasična balkanska lakrdija.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Satir
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #173 Poslato: 21. Decembar 2020, 10:29:51 » |
|
Hrastovu piljevinu, suske od obrade dasaka i ostali sitni otpad od hrasta je moguce koristiti, stim sti se taj sitnez pakuje u vrecice od amerikan platna, koje je predhodno oprano u cistoj vodi i malo prokuvano, pa opet isprano sa hladnom vodom(mislim na vrecice). Kada se prosuse pune se hrastovim opiljcima i dr, pa se iste te vrecice potapaju u kadu sa hladnom cistom vodom da odstoje 24h, i taj proces se ponavlja najmanje tri puta. Posle toga vrecice se vade da se ocede i delimicno prosuse i tada su spremne za potapanje u destilat. Oprez se posebno odnosi na duzinu tretiranja da nebi doslo do prkomerenih izlucivanja i kvarenja pica. Podrazumeva se da je otpad od hrasta cist, mislim da nema otpadaka kore, i beljika(beljik je neposredni belicasti sloj ispod kore koji se pri obradi drveta odbacuje), ako toga ima u sitnim delovima hrastovine, nemojte je koristiti i probati. LP! Nisam najbolje razumio ovo s letvicama vlastite izrade. Da li se radi o paljenim ili sirovim? Ako netko zna postupak paljenja bio bih mu zahvalan da podijeli s nama. Jednom sam predugo sušio vlažnjikava hrastova drva u pećnici i dobila su predivnu aromu pa vjerujem da bi se to dalo izvesti u kućnoj radinosti kada bi znali koiko dugo i na kojoj temperaturi ih treba grijati.
|
|
|
Sačuvana
|
Pitam jer ne znam
|
|
|
lovranski
|
|
« Odgovor #174 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:10:37 » |
|
Ja sam isprobao svašta i zaključak je da nema kruha ni sa jednim čipsom a još manje sa vlastitim ...čak i vrhunska bačva u lošim uvijetima nije dala neki zadovoljavajući rezultat. Kao što je sto put napisano dobit češ daskovaču
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Satir
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #175 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:25:22 » |
|
Vjerujem ali zanima me kakva je razlika u odnosu na konjak. Nije velika šteta ako upropastim koju litru rakije.
|
|
|
Sačuvana
|
Pitam jer ne znam
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #176 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:41:20 » |
|
Satir, postavljaš ovakva pitanja pa još si uporan u tome.Onda meni šalješ privatne poruke od čijeg sadržaja bi trebalo da se zastidiš.
Rekla bih da si potpuno promašio teritoriju. Prvo se saberi,nauči osnove kulture ponašanja a onda ćemo o ostalom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #177 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:45:50 » |
|
Vjerujem ali zanima me kakva je razlika u odnosu na konjak. Nije velika šteta ako upropastim koju litru rakije.
A da ti i odgovorim,razlika u odnosu na Konjak je kao i razlika između nesoja i čovjeka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Satir
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #178 Poslato: 21. Decembar 2020, 14:57:05 » |
|
Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
Pitam jer ne znam
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #179 Poslato: 21. Decembar 2020, 15:05:08 » |
|
Molim lijepo, i drugi put.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|