08. Oktobar 2024, 21:30:46 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 11 12 [13]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Hrastov čips (letvice, opiljci…) za ubrzano starenje rakije  (Pročitano 184104 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #180 Poslato: 22. Decembar 2020, 13:52:52 »

Nikakve letvice ne mogu zamijeniti dobru drvenu bačvu. Upravo sad ispred sebe imam ovogodišnju bezbojnu 50% i tri godine staru iz bačve 44%. U svakom pogledu ova druga je superiorna u svemu.Uvijek je vrijedno uložiti i kupiti bačvu i onda imaš osam ciklusa dozrijevanja i  dobije se najbolji kvalitet. Ja kao i lovranski imam komovice. Ne bi ja petljao oko čipsa probao sam jednom i to nije to. Sa čipsom rakija za nekoliko dana poprimi boju a u bačvi treba nekoliko mjeseci
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #181 Poslato: 24. Decembar 2020, 09:02:01 »

Neću o nemjerljivoj razlici kvaliteta rakije iz hrastovog bureta i one zamazane čipsom u staklenoj flaši. Suvišno je jer je to najobičnije silovanje dozrijevanja zbog odsutnosti poželjnog i nenasilnog stanja, kao i ambijenta koji ga stvara. Samo ću o onom što bi moralo biti dovoljno vidljivo iz dosadašnje priče. O kvalitetu komada parketa, daske, letve, grane i grančice koje bi neko bez obzira na prethodni tretman gurao u rakiju umjesto čipsa u staklu kao deplasirane priče.  

Da sam škrtiji na riječima rekao bih kako bi ih trebalo prethodno gurnuti sebi da se lakše shvati šta se to dešava sa rakijom u takvim situacijama.
Nakon silovanja bio bi to očigledni mazohizam bez obzira i na eventualno upotrijebljeni glicerol.

Drvo koje je izloženo rakiji treba da bude primjerene vrste zbog različitog hemijskog sastava koji proizilazi od različite strukture drveta, klime, podneblja, nadmorske visine, načina gospodarenja šumom...
Stablo koje raste minimalno nekih 100-tinjak godina.
Od stabla se upotrebljava isključivo balvan rezan na dovoljno udaljenom mjestu iznad zemlje i ispod krošnje.
Od balvana se vade dužice iz onog djela koji ne sadrži bjeljiku i srčiku.
Suše se približno onoliko godina koliko su debele dužice.
Drže se cijelo vrijeme vani izložene suncu, vjetru, kiši i uz neminovno povremeno vještačko kvašenje zbog jako važnog rada mikroorganizama i „ispiranja“ drveta.
Nakon čega prolaze kontrolisani tretman paljenja.

Sve to skupa je potrebno kako bi početna ekstrakcija omogućila dozrijevanjem one tako poželjne aromatske promjene a na drugoj strani kako ne bi proizvela gorke, opore, stršeće i neugodne okusne i mirisne impresije kod rakije.

Naspram ovakve dužice bureta hrasta svaki komad parketa, daske, letve, grane i grančice iz kućne radinosti može biti jedino sadomazohistička alatka pa po ko zna koji put molim one koji bi njima mahali nemojte na ovom forumu i u mojoj blizini. Gadljiv sam na ovakve sklonosti i deformacije ovakvog tipa.  Grin
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 11 12 [13]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.12 sekundi sa 21 upita.