29. Oktobar 2025, 14:57:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Viski  (Pročitano 259218 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 62

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #120 Poslato: 23. Septembar 2014, 20:58:27 »

Mogu ce je i na hladno ali sa manjim procentom konverzije a mislim da i soj kvasca koji bi koristio mora da ima  mogucnost razlaganja  skroba.
Koji kvasac mi preporučujete?
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #121 Poslato: 24. Septembar 2014, 10:07:13 »

Kod nas nisam našao ništa ali gutljaj ima dosta napolju.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #122 Poslato: 24. Septembar 2014, 23:18:14 »

Kod nas nisam našao ništa ali gutljaj ima dosta napolju.
Izvinjavam se ako sam dosadan , ali: ja upotrebljavam domaći kvasac za vrenje vina vrelko ili enovitis
Koliki je procenat umanjenja konverzacije ?
Hvala na odgovoru !
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #123 Poslato: 27. Septembar 2014, 00:42:07 »

AKOBOGDA , sutra idem da kupim ječam . mekinje kukuruzne i pšenične + koje kilo brašna. Po pravljenju zelenog slada , smesu ću zagrejati u kazanu na određenu temperaturu pa onda kvasac i sve po redu.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #124 Poslato: 27. Septembar 2014, 12:27:31 »

Citat
i sve po redu.
Thumb
Bez toga nema ni rezultata. Nema potrebe izmišljati toplu vodu načinom na koji se ne može ni dobiti. Što se mora uraditi onda se to i uradi jer za to postoje debeli razlozi. Uostalom o tome svi i pišu na ovoj temi. Varijacije u stilu nešto niža ili viša temperatura i dužina trajanja nekog procesa je nešto što sigurno utiče na konačan kvalitet, ali na hladno ne ide nikako.  
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #125 Poslato: 27. Septembar 2014, 17:39:45 »

Ide na hladno ali donekle. Naime ovakav kom je mnogo podlozniji kvarenju a na hladno ide veoma sporo pa se desava kvarenje cesce nego uspeh. mada ako se radi o zelenom sladu u vecoj kolicini npr 40% a ostatak recimo kukuruz dobio sam na hladno 6-7% slasti sto je vise nego duplo ispod nego grejanjem. Slazem se sa Bistricom netreba izmisljati toplu vodu zagrej i prvo probaj na manju kolicinu prvo prekrupu na 80 pa ohladi na 52 dodaj slad zeleni jedno 1 -1,5h i na kraju kad krenes sa celom kolicinom nezaboravi ph.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #126 Poslato: 27. Septembar 2014, 18:53:50 »

Problem je ono što si i sam konstatovao. Skrob iz kukuruza nije nikako topljiv u hladnoj vodi. Tek ona zagrijana, pa makar se samo prelila preko njega, miješala, i ostala bar iznad 25-30 stepeni, je ta koja će ga rastvoriti i pretvoriti u neku koloidnu pastu koja je onda pogodna za djelovanje enzima i krajnje ošećerenje. Ovo što si dobio na hladno od nekih 40% ukupnog otopljenog skroba je rezultat klijanja i mljevenja, kao i produženog djelovanja enzima koji su radili ošećerenje i tokom fermentacije jer nisu uništeni izrazito visokim temperaturama. Hladna voda tu nije uradila ništa, kada je izvlačenje-otapanje skroba u pitanju.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #127 Poslato: 27. Septembar 2014, 19:14:49 »

Naravno da voda nemoze nista da uradi ali je ipak 2-3% skroba iz kukuruza konvertovano sto je stvarno mali postotak da bi ga razmatrali al covek pita pa da prenesem moje zakljucke. Maj bourbon je sad 6 meseci otvorio sam bure radi kontrole boje i mirisa ovo je stvarno ludilo mislim da nece moci bas dve godine ali jos jedno 7-8 meseci da. Otislo je oko 0,5l a alkohol su 67% znaci isti.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #128 Poslato: 27. Septembar 2014, 19:21:00 »

Ma sve u redu.  Thumb Za ovu jačinu bi bolje bilo da pada, a za to ti treba veća vlažnost prostorije u kojoj je bure. Nekih 75-80%.
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #129 Poslato: 27. Septembar 2014, 21:29:42 »

Ječam  3 kg - 120 din
Jarma ( mekinje kukuruzne ) 20 kg - 700 din
Pšenično brašno tip 500 , 3 kg - 126 din
Kvasac Enivitis ( komplet ) - 580 din

Računam da sa 26 kg čvrste materije imam oko 90 - 100 l komine. Nadam se da ću imate oko 8 - 10 litara prepeka a troškovnik vodim zbog krajnje cene 1 litra , čisto da znam.
Od sutra krećem sa proizvodnjom slada. Svaki korak ću objavljivati.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #130 Poslato: 27. Septembar 2014, 22:14:40 »

Thumb To ćeš imati sigurno, i to jačine 70 stepeni + patoka. Pratit ćemo objavljivanja.  Wink 
Sačuvana

Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #131 Poslato: 28. Septembar 2014, 13:17:48 »

U 10 00 stavljen ječam u vodu, za to mi je poslužila kofa za farbu od 25 litara. Ječam je dosta prljav i ima puno ( 10 - 15 %) praznih zrnaca pa ih češće mešam da bi se dobra zrna natopila i potonula , a plutajući otpad ostao na površini i tako lako dostupan za odstranjivanje. U ječam sam ubacio i 1 kg. pšenice , da i ona pusti klice i postane zeleni slad.
Pitanje : Ja sam kupio ječam na pijaci , i zrna su obavijena košuljicom od nekoliko slojeva tanke opne ( kao kukuruz , npr. Da li to smeta zrnu da proklija ?
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #132 Poslato: 28. Septembar 2014, 16:12:15 »

Tačno u 16 00 profiltriran ječam iz kofe ; izbačeno sve što pliva po površini i ječam ispran u više voda. Ječam temeljno isceđen , stavljen u istu , suvu kofu ( debljina sloja oko 15 - 20 cm), prekriven mokrom krpom i odložen u podrum gde je temperatura oko 18 stepeni. Mešanje na svakih 3 - 4 sati.
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #133 Poslato: 28. Septembar 2014, 19:44:34 »

Mislim da bi trebao bar jos jednom da ga potopis na 4 sata ja sam 4 puta po potapao.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #134 Poslato: 28. Septembar 2014, 22:12:30 »

Mislim da bi trebao bar jos jednom da ga potopis na 4 sata ja sam 4 puta po potapao.
Ja sam planirao 3 potapanja ( 6 + 4 + 4 sata u tri dana ), ali ako mi predlažeš i 4. potapanje , prihvatam.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 18 upita.