Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 53
|
 |
« Odgovor #135 Poslato: 29. Septembar 2014, 10:09:28 » |
|
Ne u tri dana razmaci nek budu 1h do dva
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 62
|
 |
« Odgovor #136 Poslato: 29. Septembar 2014, 13:08:57 » |
|
,,Prvi dan - 6 sati pod vodom, ostalo bez Drugi dan - 4 sata pod vodom, ostalo bez Treci dan - 2-4 sata pod vodom, ostalo bez'' Ne u tri dana razmaci nek budu 1h do dva
 Šta sad?  Od 08 00 - 12 00 ječam je bio potopljen a posle sam ga raširio po velikoj tepsiji u kojoj se peku prasići ( normalno , uz dozvolu moje gospođe  ) , debljina sloja je oko 5 cm. Ječam je prekriven krpom koju povremeno kvasim. Na vrhovima zrnaca se vidi bela tačkica - začetak klice.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 10.0
|
 |
« Odgovor #137 Poslato: 29. Septembar 2014, 17:15:20 » |
|
To je to samo bi bilo bolje da je tanji sloj jer kad bude poceo da klija podize se temp pa gornji sloj ostane suv a donji vlazan pri mesanju treba biti obazriv klice se lome.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #138 Poslato: 30. Septembar 2014, 21:57:08 » |
|
Dakle , danas je 3. dan mokro-suvog režima ječma .  Ovo je potopljeni ječam u kofi  Ovako izgleda ječam kada se suši.  Već se vide mladi izdanci klica...  Sledećih nekoliko dana ću zrna držati u plehu , pokrivena krpom koju često vlažim uz obavezno mešanje bar 3 - 4 puta dnevno...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #139 Poslato: 30. Septembar 2014, 22:08:25 » |
|
 Koliko dana namjeravaš držati na naklijavanju?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #140 Poslato: 30. Septembar 2014, 22:10:49 » |
|
 Koliko dana namjeravaš držati na naklijavanju? Iskreno , ne znam i baš sam u dilemi oko toga. Ja mislim , još najviše 2 - 3 dana . Da li sam u pravu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #141 Poslato: 30. Septembar 2014, 22:50:42 » |
|
Tu si negdje, 5-7 dana ako se fino razvija, ili ona preporuka za razvijenu klicu oko 3/4 dužine zrna. Ja bih na tvom mjestu skinuo krpu i dozvolio prozračivanje koje mu je neophodno a po potrebi ječam vlažio povremenim blagim prskanjem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #142 Poslato: 30. Septembar 2014, 23:00:29 » |
|
Tu si negdje, 5-7 dana ako se fino razvija, ili ona preporuka za razvijenu klicu oko 3/4 dužine zrna. Ja bih na tvom mjestu skinuo krpu i dozvolio prozračivanje koje mu je neophodno a po potrebi ječam vlažio povremenim blagim prskanjem.
 Hvala na savetu
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #143 Poslato: 01. Oktobar 2014, 10:25:47 » |
|
Dužina klice 3/4 ali da ne izadje iz pokozice. Kad uzmeš zrno sa jedne je rascep sa druge glatke se vidi kako klica raste e pre nego izadje gotovo je
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #144 Poslato: 01. Oktobar 2014, 11:16:21 » |
|
Dužina klice 3/4 ali da ne izadje iz pokozice. Kad uzmeš zrno sa jedne je rascep sa druge glatke se vidi kako klica raste e pre nego izadje gotovo je
Aha , upravo sam naučio nešto novo u proizvodnji zelenog slada. Brčići , koji su izrasli na krajevima zrna ječma NISU te , nama potrebne klice , to je začetak korenovog sistema i on ide na dole , u zemlju. Na glatkoj strani zrna vide se dve uzdužne nabubrele linije , to su buduće klice i one idu na gore , ka površini zemlje Da li sam u pravu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 10.0
|
 |
« Odgovor #145 Poslato: 01. Oktobar 2014, 17:24:16 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #146 Poslato: 01. Oktobar 2014, 22:11:23 » |
|
Ako vec nisi upotrebio kvasac, da ti dam preporuku, pivarski ili pekarski kvasac je najbolji za fermentaciju mase od koje ces kasnije ispeci viski.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #147 Poslato: 01. Oktobar 2014, 22:24:47 » |
|
Ako vec nisi upotrebio kvasac, da ti dam preporuku, pivarski ili pekarski kvasac je najbolji za fermentaciju mase od koje ces kasnije ispeci viski.
Nisam još upotrebio kvasac , još čekam slad, pa zagrevanje smese slada i žitarica pa tek onda kvasac.. Za fermentaciju sam spremio Enovitisov kvasac. Ako je bolje da stavim pekarski , ok. Koliko treba grama na 100 l. komine ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Black
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #148 Poslato: 02. Oktobar 2014, 10:27:31 » |
|
Računam da ću do subote - nedelje imati sasvim dobar zeleni slad. 1 pitanje s'tim u vezi : da li je neophodno da se zagreje celokupna masa slada i žitarica + voda ( u ovom slučaju računam da će biti oko 100 - 120 l mase ) , ili je dovoljno recimo polovina žitarica i ceo slad + voda , a da se posle u bure sa ostatkom žitarica nalije vruća voda ?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #149 Poslato: 02. Oktobar 2014, 20:57:54 » |
|
masu koju hoces da sladiras prokuvaj na sporetu, ili nekom grejnom telu, ako nemozes sve odjednom, onda to uradi na delove, pa sve sjedini, ohladi celokupnu masu na temperaturu da mozes rukom da promesas, a da se neispeces. U tako prohladjenu masu dodaj zeleni samleveni slad, bez zagrevanja, svu masu (slad i zitarice prokuvane) dobro promesaj i cekaj 3-4 msata da dodje do konverzije, kada se zavrsi pretvaranje skroba u secer, dodaj aktivirani pekarski kvasac (50 grama na 100kg), i za 4 do 5 dana masa je spremna za destilaciju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
|