Pozdrav Vladimir.
Novi sam na forumu iako vec godinu dana čitam i pratim zanimljivosti opcenito o proizvodnji rakije. Temu o viskiju u kojoj sudjeluješ od početka sam pročitao cijelu ,te me zanima konkretan recept o proizvodnji viskija kod kuce.
Pošto u navedenoj temi nema recepta i točnog postupka sa točnim omjerima, odlučio sam da ti se javim ,pa ako bi mi mogao pomoć oko toga?
Doma posjedujem običan kazan pa me isto tako zanima dali je to dovoljno za viski ili trebaju nekakvi drugi dodaci?
Vidim da si puno pisao o toj temi pa me zanima kako si zadovoljan sa kvalitetom svog viskija?
Možda ako ti nije zgodno odgovorit ovako preko privatne poruke ,pošto sam ti upao ovako nepozvan, da staviš recept u postojeću temu ,tako da se tema nastavi. Hvala unaprijed , Ivan
Pozdrav Ivanu,
Nije nikakva tajna pa I ja sam guglao I pitao isto a I bolje na forumu nego PP . Sto se tice burbona koji sam pravio neznam kako da ga ocenim ali je zapazanje ko kod ga je probao prvo zatecen pa odusevljen mirisima ukusom I lakim gutanjem. Da neduzim sa hvalospevom sam sebi recept za viski "Burbon" je moj bio :
1. Organski beli kukuruz(zbog manje kolicine proteina I same organske proizvodnje) 20kg
2. Raž (kupio sam od čoveka na zlatiboru) 11,5kg
3. Ječam pivarski mleveni 2kg
4. Naklijali ječam pivarski 4kg
5. Voda sto meksa izvorska to bolje 152lit
Ovo je kolicina za oko190lit jer mi je toliko bure bilo a I kuvanje sam morao sekvencijalno da da radim jer su mi oranije tolike da iz dva puta napunim bure pa tako tri puta. Sve mleveno bez zelenog malta sam 1 sat drzao na 80C pa onda temperature na 55C I onda dodajem zeleni slad I amilaze koje sam nabavio u Njemačkoj, ali sam duzim odrzavanjem na 55C ovu komplet smesu dobijao sasvim dovoljno slasti I bez dodatnih amilaza. Potom sam jedan deo vode sacuvan I ohladjen dodao da rashladim na 28-30C podesio PH na 3 I dodao kvasac Siha activ 6 koji je bio bas ok za viski komine. Ostalo je fermentacija na 18-20C koja je mislim zbog pocetne temp I 6ice trajala 7 dana I onda prepek na verujem istom ili bar slicnom kazanu. Potom u novo medium tost hrastovo bure(2013god april ovo pisem jer naklijavanje vece kolicine jecma mora biti na temp od 15C pa je I to doba za ovo prikladno) minimum 2god. To je to mislim da nisam nista preskocio samo bih dodao da sam pravio vise pokusaja kuvanja da bih dobio sto bolji procenat konverzije skroba jer je I ovaj deo procesa I najtezi.
Nadam se da sam pomogao ne samo tebi vec I ostalim kolegama koji bi da se okusaju u pravljenju viskica a svako ko je u prolazu il dolazi u Bešku nek navrne pa moze I da proba rezultat muke Tantalove.