19. Januar 2025, 01:05:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 36   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od kruške, viljamovka i druge  (Pročitano 387547 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #285 Poslato: 18. Oktobar 2015, 22:17:20 »

To je i meni palo na pamet Thumb
Nego, da li je treba prozraciti povremeno, ili je treba cuvati u zatvorenom sudu napunjenom do vrha?
Sačuvana
heksogen
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 41.0

« Odgovor #286 Poslato: 26. Oktobar 2015, 15:55:35 »

pozdrav, mlad sam proizvođač rakije i naravno imam probleme, kod prozvodnje viljamovke ne dobijem dobar miris i ukus može li mi netko preporucit gdje da kupim aromu viljamovke i snjom popravim stanje
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #287 Poslato: 26. Oktobar 2015, 16:31:22 »

Poštovani heksogen,
Molim te pročitaj bar malo koju stranu I biće ti jasno da je ovo jeres o kom neće  il bar nebi trebalo da raspravljaju. Moguce je ispeci rakiju sa ukusom I mirisom bez tog......
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #288 Poslato: 26. Oktobar 2015, 19:54:32 »

Dragi heks prvi put se javljaš- što se mene tiče više i ne moraš
Sačuvana
heksogen
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 41.0

« Odgovor #289 Poslato: 27. Oktobar 2015, 15:45:55 »

znam da je prvi put, nemojte se ljutiti, nisam ja od onih koji bi rad zamjenili necim iz epruete, mišljenja sam da se miris i ukus fruktalove viljamovke ne može dobiti ovim gore opisanim metodama, moj stav je da ljudima treba dati na volju da koriste ono što hoce, ako neko zna da mi kaže gdje mogu kupiti taj ekstrakt kruške neka mi kaže bio bih mu zahvalan. pozz
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #290 Poslato: 27. Oktobar 2015, 16:49:24 »

Ma kakav fruktal samo procitaj kako od pocetka kruska prebiranje opsecanje  itd pa kako fermentacija pa destilacija I bice bolje nego fruktal a ako hoces za aromu savet ne na ovom forumu.  Thumb
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #291 Poslato: 27. Oktobar 2015, 21:02:13 »

...moj stav je da ljudima treba dati na volju da koriste ono što hoce,...
...je li i sjekiru zamahnutu na tebe???... Cheesy...isto tako je nedopustivo podsticati na obmanu ili je afirmisati, da ne upotrebljavam težu kategorizaciju, pa ćemo time na ovoj temi i završiti priču o pravljenju rakije putem vještačkih aroma. Kakva je takva je, tvoja je, ovu koju imaš, pa ako se malo više potrudiš bit će i bolja ona slijedeća.

Ako ne znaš sa viljamovkom postići aromu pročitaj detaljno postupak na forumu pa ćeš to sigurno uspjeti. Kao što Vladimir reče, ne sumnjaj u onu Fruktalovu jer itekako može bolje.
Ako ipak ne ide onda postoje dva „ekstrakta“ kojih ima i u tvom kraju, a zovu se rakije od kruške takiše i kruške karamut (tepka).  Wink
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #292 Poslato: 04. Novembar 2015, 16:44:29 »

Da se nadovezem u pricu, i malo da se hvalim  whistlefly
Prepekao sam moju viljamovku. Imao sam 55L meke na 31%, što sam saznao tek kada sam sipao u kazan jer nemam tako veliku posudu.
Kako nemam veću posudu od 15L  dohfly  a očeikvao sam da će biti više sipao sam u staklene boce od 5L...tako sam radio sve dok na luli nije bilo 47% ... i tako sam dobio 19L rakije.... i danas kupim posudu od 20L, pomešam sve a ovaj alkoholmetar(duvančić) propade skroz, jer meri od 70%... dakle, pokazao je otprilike 71%...   imam još 3L na oko 40%, koje ima lep ukus ali miriše malo na patoku
Ali ovih 19L je nevervatno dobro, i miris i ukus(već sam pisao o tome kako sam pripremio voće za fermentaciju(enzim RS, kiselina, hrana i kvasci, bez kiseonika i tako 10 dana na 18-19stepeni)...
Da li je OK što je tako mnogo stepeni, jer kako sam čitao ovde viljamovku treba ostaviti na 63-68%...  Cenim kad bih ubacio one 3L da bih dobio problizno ovoj, ali ne bih ubacivao lošiju rakiju...
Neki savet?
Hvala Thumb
Sačuvana
sale.mark
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #293 Poslato: 06. Novembar 2015, 12:05:32 »

pozdrav svima, nov sam na ovom forumu i odusevljen sam temama. posto od skoro pecem rakiju nisam strucnjak ali imam volju da ucim. imam jedno pitanje vezano za duzinu vrenja kruske neznam kad je vrenje zavrseno jer su temperatur preko noci jako niske a ja imam ovu spravu http://www.ebay.com/itm/NEW-0-25-SUGAR-0-12-HYDROMETER-ALCOHOL-METER-WINE-VINE-LIQUOR-PROOF-TESTER/121292791324?_trksid=p2047675.c100009.m1982&_trkparms=aid%3D777000%26algo%3DABA.MBE%26ao%3D1%26asc%3D33861%26meid%3D7108c778bac64d05bd408bf465fa742f%26pid%3D100009%26rk%3D1%26rkt%3D1%26sd%3D261619201133".pa me zanima vredi li ovo i kako radi.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #294 Poslato: 06. Novembar 2015, 18:59:56 »

Ma vrijedi sve što pliva a naročito ako još ima i neku skalu. Ko će znati kakva je skala ovom konkretnom ako to ne napiše pouzdan proizvođač, pa treba kupovati isključivo takve a ujedno su izuzetno jeftini. Par eura. Za ovako neki ostaje jedino rješenje da treba pratiti mjerenjem tokom fermentacije, i kada više ne padaju vrijednosti na skali posmatrajući kroz neka tri mjerenja, u tri dana, onda je vjerovatno gotovo. Govorim o normalnim okolnostima.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
sale.mark
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #295 Poslato: 07. Novembar 2015, 08:32:30 »

Sta predlazete? Kruska je ukomnjena pre 14 dana po meni nije jos zavrsena fermentacija do kraja a temperature su niske pa sumnjam da  ce se I zavrsiti. Da li peci ili zatvoriti I cekati lepse vreme.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #296 Poslato: 07. Novembar 2015, 08:52:33 »

U pravu si za temperaturu ali na žalost nije dobro ni jedno ni drugo rješenje, jedino je odmah unijeti u prostoriju sa pogodnijom temperaturom, mada je ovih 14 dana već ostavilo debelog traga na kvalitet buduće rakije.
Sačuvana

sale.mark
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #297 Poslato: 07. Novembar 2015, 09:13:24 »

Moracu da preselim burad na toplije mesto :'( u nadi da jos nije kasno.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #298 Poslato: 07. Novembar 2015, 09:42:09 »

Za veće domete je kasno ali bi se još uvijek mogao dobit neki prosječni rezultat.

Sačuvana

Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #299 Poslato: 16. Novembar 2015, 20:32:35 »

U pravu si za temperaturu ali na žalost nije dobro ni jedno ni drugo rješenje, jedino je odmah unijeti u prostoriju sa pogodnijom temperaturom, mada je ovih 14 dana već ostavilo debelog traga na kvalitet buduće rakije.

Bistrice ako nije problem malo opširnije da opišeš negativne posljedice fermentacije na preniskoj temperaturi ?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 36   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.07 sekundi sa 22 upita.