19. Januar 2025, 01:36:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 36   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od kruške, viljamovka i druge  (Pročitano 387563 puta)
0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 49.0

« Odgovor #330 Poslato: 27. Oktobar 2016, 10:34:46 »

shvaćam da je kruška posebno osjetljiva na oksidaciju, no ima li ikakvih neželjenih posljedica ako se preventivno i na ostalo voće dodaje 5g na 100 kg vitamina C tijekom prerade? Mislim prvenstveno na jabuke i dunje, ali i šljive....

hvala puno
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #331 Poslato: 27. Oktobar 2016, 20:30:19 »

Bilo bi biti štetnih posljedica ali samo u znatno većim dozama. Ovako ne.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Domacin00
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #332 Poslato: 10. Avgust 2017, 14:24:54 »

Postovani, obzirom da forumu pristupam sa mobilnog uredjaja, pa mi je surf i pisanje otezano, molim za malu pomoc. Da li znaci da je komina od kruske spremna za pecenje kad na povrsini pocne da se odvaja tecnost od ostatka komine posle svakodnevnog mesanja? Pocetnik sam pa su mi jos mnoge stvari nepoznanice, hvala!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #333 Poslato: 10. Avgust 2017, 17:35:29 »

Miješnjem si uradio njeno potpuno sitnjenje pa ako se na površini pojavila tećnost onda to znači da se više ne stvara CO2 koji je u stanju te sitnije komade držati na površini. Da to je znak da je vrenje u iole intenzivnom obliku prestalo, a uz ovu temperaturu i završeno.

Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Domacin00
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #334 Poslato: 11. Avgust 2017, 09:19:41 »

Hvala bistrici na pomoci i expeditivnosti!
Mora li se takva komina odma destilovati ili moze da odstoji par dana do prvog zahladjenja?
Sačuvana
Domacin00
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #335 Poslato: 24. Avgust 2017, 07:34:36 »

Posto je filtriranje komine dugotrajan proces , pogotovo u slucaju kada ima vise posuda sa kominom, pa me interesuje moze lise za proveru koristiti tecnost koja se  na povrsini suda odvojila od ostatka komne i moze li u tu svrhu posluziti babov sirimer? Hvala!

Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #336 Poslato: 24. Avgust 2017, 08:09:55 »

Secer je pri dnu ako ga je ostalo a voda gore.
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #337 Poslato: 24. Avgust 2017, 08:12:44 »

Domaćine ako nemaš drugog načina uzmi lonče poveće zavrni rukave i sa dna kace izvuci uzorak dva tri puta procefi kroz gazu
To ti je jedino tačno
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #338 Poslato: 24. Avgust 2017, 20:47:44 »

Posto je filtriranje komine dugotrajan proces , pogotovo u slucaju kada ima vise posuda sa kominom, pa me interesuje moze lise za proveru koristiti tecnost koja se  na povrsini suda odvojila od ostatka komne i moze li u tu svrhu posluziti babov sirimer? Hvala!
Može itekako.
Razlika između hvatanja uzorka za kontrolu je u načinu vođenja fermentacije.
Ti je radiš miješanjem pa ti je tečni dio isplivao na površinu a onaj gusti pao na dno. Zbog toga ti uzorak za mjerenje hvataš tamo gdje je tečni dio, na površini.
Kada se radi bez miješanja onda je tečni dio pri dnu a gusti, krovina, na površini. Tada se uzorak za mjerenje hvata tamo gdje je tečni dio, bliže dnu. I to je to.  
Sačuvana

Domacin00
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #339 Poslato: 25. Avgust 2017, 18:08:07 »

Do koliko gradi tj. stepeni hvatam srce? Inace komina je stajala 14 dana, eventualno dan-dva duze ukoliko nisam bio u prilici da je odma destilujem...

Hvala na savetima, probao sam filtraciju kroz gazu, medjutim trajalo je po nekoliko sati po uzorku,  imao sam desetak buradi, a malo vremena i poredeci prevrele uzorke sa onima od par dana, nisam primetio veca odstupanja....pa sam se oslonio na cula koja su doduse odokativna dohfly
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 55.0

« Odgovor #340 Poslato: 11. Septembar 2017, 19:53:31 »

Stigla mi kruska kaludjerka blizu 2 tone.Veoma je cvrsta.
Dali mogu ovako u dzakovima da je ostavim nekoliko dana pa potom da je propustim kroz seckalicu i da je spremim u kljuk.
Sta da radim.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #341 Poslato: 11. Septembar 2017, 20:57:24 »

Tvrda je pa bi morala omekšati.
Ne zbog lakše prerade nego zbog aroma i kvaliteta rakije. Nedozrela lako može dati rakiju sa manom, a dozrela relativno lako rakiju vrhunskog kvaliteta. Čuvanje na ovaj način je jedna od gorih varijanti. Nedostatak provjetravanja i suviše ubrzano dozrijevanje zbog uticaja etilena koji se oslobađa, pa dodatno ubrzava dozrijevanje u svojoj blizini. Puno vlažnija sredina ovako u vrećama pa ubrzava truljenje, naročito onih malo nagnječenih prilikom branja i transporta, a takvih mora biti. Dodatno još direktni kontakt pojedinačnih plodova u takvim uslovima pa truli i ona zdrava u kontaktu.

Ako ne možeš poredati u neke prozračne gajbice ili na neku improvizovanu stalažu mnogo bolja varijanta od ovih vreća je gomila na izdignutom suhom i pomalo, ne previše, prozračnom mjestu. Po mogućnosti temperatura od 15-20, zaklonjeno od sunca. Trajanje dozrijevanja nekih orijentacionih 7-10 dana. Ako nema izraženijeg kvarenja, a kruška je izrazito tvrda, onda uz redovnu kontrolu i duže.

Dakle u nuždi može i ovdje gdje si slikao. Podigni neke daske na 5-10 cm od tla i napravi gomilu. Morat ćeš je kasnije malo prekontrolisati i baciti pokoju.
Sačuvana

Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #342 Poslato: 11. Septembar 2017, 21:03:16 »

Pa tako sam i mislio.
Možda iskombinijem nešto možda za trećinu ću imati gajbice,zatim trećinu da poređam po podu podruma i trećinu da gomilam na otvorenom i suvom mestu.
Hvala bistrice
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 55.0

« Odgovor #343 Poslato: 12. Septembar 2017, 20:41:37 »

Ovako sam slozio krusku.Nemam trenutno uslove za bolje.Nadam se da ce omeknuti.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #344 Poslato: 12. Septembar 2017, 21:49:04 »

Domacinski! Thumb
Sačuvana
Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 36   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.034 sekundi sa 22 upita.