27. Oktobar 2025, 15:32:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izbijanje kostica  (Pročitano 201199 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
tihi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #90 Poslato: 29. Novembar 2010, 14:01:48 »

Sijece, melje ( krupno, sitno )...sve u zavisnosti od sita koje stavis. Tako bar kaze proizvodjac Smiley

poz.
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #91 Poslato: 29. Novembar 2010, 18:17:36 »

Nisam siguran da ova masina odvaja kostice.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Symbian OS 9.3 / Nokia E52-1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #92 Poslato: 29. Novembar 2010, 21:11:49 »

Ma ja sam vec aktivirao drugara u becu da blene u nesto sto ga bas i ne interesuje al ako sta bude pametno napipao javicu. Inace mene interesuje moze li da ispasira ili ne?

Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:

« Odgovor #93 Poslato: 29. Novembar 2010, 21:43:50 »

Bane, sto se tice pasiranja sigurno moze, ali sa sve semena sto nije dobro za vrhunski kvalitet. Ja sam dosao do resenja kako da odvajam kompletnu semenu lozu i to masinskim putem iz dunje i jabuke. Kostice sam vec resio i o tome sam pisao.

Sto se tice masina koje samo melju voce, ima ih i za mnogo manje pare. Ako ova Austijska samo sitni, onda je ona preskupa za te pare.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #94 Poslato: 30. Novembar 2010, 06:44:36 »

Kako odvajas lozu masinskim putem? Prosvetli me jer sam posle svih kombinacija ostao na sili ljudskih ruku a ako imas i neki sajt za pasirku za manje para rado bih procitao, hvala.

Sačuvana
tihi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #95 Poslato: 30. Novembar 2010, 14:32:26 »

Ova masina ne odvaja kostice.
Za odvajanje kostica ova firma nudi ovu masinu:
http://www.voran.at/maschinen/maschinen/menu/obstverarbeitung/category/entsteinanlagen/

poz.
Sačuvana
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #96 Poslato: 01. Decembar 2010, 16:47:51 »

A jel ova i pasira i koja joj je cena jer ne umem da nadjem?

Sačuvana
tihi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #97 Poslato: 02. Decembar 2010, 10:36:21 »

Da, pasira i sudeci po informacijama proizvodjaca prilicno je rasprostranjena i trazena kod firmi koje se bave ovom djelatnoscu ( prerada voca i proizvodnja alkohola ).
Ova firma iz Austrije nema cijene proizvoda na svojoj stranici ( bar ih ja nisam mogao pronaci ).

Evo nesto slicno ali se proizvodi u Njemcakoj i kosta 5900.- EUR :
http://www.brennereianlagen.de/contents/pdf/sonderartikel/entstein_passiermaschine.pdf

poz.
Sačuvana
selenic
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #98 Poslato: 25. Mart 2011, 00:34:21 »

Pridruzio bih se vasoj diskusiji. Vec nekoliko godina pokusavam da resim problem kvalitetnog pasiranja voca sa mogucnoscu odvajanja kostica iz voca. Kvalitetne masine nemogu da se nadju ispod 10.000 eur i tu mislim pre svega na kineske kopije. Nemacke i Austrijske su dosta skuplje. Mogu se naci polovne iz Zapadne Evrope, ali sa remontom su preko 16000 eur. Gledao sam pasirke koje se prodaju preko oglasa i vecina je vec navedena preko ove diskusije. Cena od oko 2000 eur meni nebi bila problem kada bi te masine mogle da obradjuju vecu kolicinu. Ovako, posto su namenjene za hobi varijantu, preskupe su i mislim da su njihovi proizvodjaci neozbiljni, s obzirom koliko kosta njihova proizvodnja i koliko ih prodaju. Odustao sam od kupovine, jer kada je sezona berbe, meni je potreban veci kapacitet jer imam dosta voca koje moram u kratkom vremenu da ispasiram. Ja sam se opredelio da napravim malo ozbiljniju masinu. Kupio sam polovnu malo vecu muljacu za grozdje. Kod muljace je bitno da se valjci za gnjecenje voca koji se nalaze u usisnom kosu mogu podesavati. Ja licno u njoj pasiram kupinu i kod nje je bitno da su valjci blizu kako bi voce fino gnjecili. Kada se ubacuju sljive kajsije i sl bitno mi je da se valjci mogu razmaci kako nebi lomili kostice. U donjoj komori sam izvrsio modifikaciju, tako da sam napravio sito koje ima rupe adekvatne vocu koje se koristi. Za kupinu sam stavio dosta sitne rupe koje se inace koriste i za pasiranje paradajiza. Za dzenariku,visnju, sljivu sam napravio drugo sito  koje je perforirano na 4-5 mm. Mislim da ce u tom situ uspesno da se pasira i kajsija. Muljaca u dnu ima i pumpu preko koje ce masa moci da se transportuje u kacu. Pasirka je takva da se lako menjaju sita obzirom na razno voce. Inace moze se vratiti i originalno sito sa krupnim rupama za odvajanje peteljki grodzja . Prednost ove masine je sto je uradjena od kvalitetnog materijala koje je predvidjeno za muljanje grodzja a sita koja sam kupio su od prohroma. Masina je gotova i mi cekamo prvo voce kako bi je testirali. Kada je uspesno istestiramo, slikacu je ako bude dobro radila . Nasao sam dobrog majstora i coveka koji povoljno nabavlja polovne muljace u inostranstvu. Model koji smo mi koristili je dobar jer ima valjke koji se podesavaju i prohromska sita koja se lako menjaju uz male modifikacije. Sve to nebi smelo da kosta vise od 1000 eur a sito je bar tri puta vece od domacih pasirki.
Ja bih naveo jos neke prednosti kod pasiranja sljive sa odvajanjem kostica. Pasirana smesa je homogena i vrenje pocinje brze i ravnomernije je. Druga prednost je sto u iste kace moze da stane veca kolicina voca tako da mogu povecati kolicinu proizvodnje uz iste kapacitete sto je meni licno dosta bitno. Kospice koje smo mi bacali sa kominom, mogli bi dobro da prodamo jer ih u oglasima konstantno traze proizvodjaci akivnog uglja. Mislim da je ovo dobra investicija za svakog ozbiljnijeg proizvodjaca jer svi mi moramo koristiti nove nacine kako bi proizvodili kvalitetnija pica.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #99 Poslato: 25. Mart 2011, 00:57:46 »

Daj molim te slikaj je odmah i postavi na forum, a kada je testiraš samo potvrdi.
Koji je kapacitet?
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #100 Poslato: 25. Mart 2011, 08:03:31 »

Evo i ja se pridruzujem molbama!
Sačuvana
selenic
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #101 Poslato: 28. Mart 2011, 22:23:19 »

Tokom nedelje cu obici majstora i slikacu je. U radionici ce biti dok nestigne prvo voce i dok je podesimo i tek onda je vozim u podrum. Za pasirke, koje se nude po oglasima, tvrde da je kapacitet oko 1000 kg/h. Gledajuci na snimku kako ulazni kos izgleda mali i kako oni likovi polako ubacuju voce sumnjam da je bas toliki kapacitet. U moju pasirku ce moci da stane  u ulazni kos oko 100 kg voca koje ce puz i valjci ravnomerno da ubacuju u prohromsko sito. Valjci ce moci da se nasteluju da pomalo gnjece voce i skinu kozicu a da budu dovoljno razmaknuti da nelupaju kostice Sito je bar tri puta vece od onih po oglasima, tako da bi kapacet trebao da bude bar dva puta veci. Meni je to jako bitno jer se ceo dan skuplja i dovozi voce a predvece bi trebao za sto krace vreme da ga ubacimo u kace. Pasirka ce sigurno da radi jer je radimo po modelu jedne male originalne pasirke koja se pravila u Francuskoj i koja je sluzila za cedjenje paradajiza. Pretpostavljam da su na osnovu nje i ovi nasi majstori uradili uvecanu verziju. Ta mala pasirka je imala sito od 10-tak cm i motor oko 0.5 KW i sasvim pristojno je pasirala paradajiz, kupine, visnje i sl. Jedina mana joj je sto je mala i sto je imala sitno sito koje je zadrzavalo ljusku i seme od paradajiza tako da je nismo testirali na vece voce od visnje.
Ono sto je ostalo da podesimo na pasirci je velicina i brzina motora (ako postojeci bude mali zamenicemo sa vecim i brzim uz minimalnu doplatu), nagib ulaznog kosa i sita, izlaz za kostice i sl.
Najbitnije je odabrati model muljace koji zahteva najmanje modifikacija. Ovaj model koji sam ja odabro je dobar jer se sito od grozdja vadi i lako napravi drugo, podesavaju se valjci i pristojne je velicine tj stabilna je.    
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #102 Poslato: 28. Mart 2011, 22:38:43 »

Svaka čast, baš iscrpno obrazloženje. Ako ti ne bude teško molim te slikaj i unutrašnjost sita. Zanima me jesi li predvidio neka „krila“ ili lance oko osovine unutar sita. Ne mislim je sam praviti, ali iz radoznalosti. Mukotrpan je to posao, ima puno elemenata na ovoj rotacionoj varijanti koji bi morali da se uštimaju.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
selenic
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #103 Poslato: 28. Mart 2011, 23:23:04 »

Prvo vam saljem slike muljace kada je stigla iz Italije i kada je istovarena sa kamiona. Izvinjavam se sto je prljava i neuredna ali takva je bila povoljnija. Ovo vam saljem posto kasnije saljem uradjene prepravke. Voleo bih da moze da ih napravi ko god zeli. Na kraju cu vam dati telefone za najpovoljnije dobavljace prohroma, majstora, coveka koji nabavlja polovne muljace i sl koje sam ja nasao. Ako nadjete povoljnije, pravite slobodno samo da znate okvirne cene kako nebi davali preveliki novac ako nemorate. Videcete kako je jednostavno jer je Italijan sve to smislio a mi radimo samo sitne prepravke.

Sačuvana
selenic
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #104 Poslato: 28. Mart 2011, 23:40:40 »

Imaju modeli muljace kod kojis se sito vrti u krug ali ta operacija oduzima dosta smage jer se prenos vrsi preko zupcanika. Sustina je da je osovina preradjena tj umesto lopatica za grozdje dodaju se dve ili tri lopatice po celoj duzini osovine koje na kraju imaju zavrsetke od tvrde gume kako nebi lupale kostice. Osovina sa lopaticama se okrece velikom brzinom, stvara se veliki vazdusni pritisak koji baca voce po zidovima prohromske resetke tako da se meso kroz rupe sliva u najnizi nivo rezervoara gde lopatice nanose smesu na pumpu koja voce ubacuje u kacu ili presu. Jednostavno . Zbog velike brzine lopatica i kostica koje ciste rupe, nema potrebe da se resetka okrece. Nadam se da sam malo pojasnio i pomogao
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.097 sekundi sa 21 upita.