Prosto ne znam odakle da krenem kako ste se raspisali.Prvo hvala na svim ovim savjetima.
Elem,toaleti,garderoberi prvo gde ide inspekcija odmah da vam kažem.

I to po nekom njihovom zakonu gde moraš biti itekako mudar pa od jednog garderobera napraviti ono što oni traže a da ti ne zauzme pola destilerije.I ono što je obavezno toaleti izvan,na prizemlju,tako da se ispoštuje haccp.
Iako je sama destilerija nešto što bi zahtjevalo najmanje što se tiče sanitarnog zakona inspektori znaju biti oštri kao da su ušli u mlekaru. (fali im takta,a i znanja)
Uhvate se zatim za džibru.Tu dolazi priča o iskopanom bazenu koji se puni i prosipa zemljom,neutralizuje,bager odvodi kao djubrivo.Šta god,priča mora da postoji samo da nije vezana za vajni vodovod i kanalizaciju ili neku rečicu,jel.
A sad da dohvatim i druge teme one malo lepše.
Pasirka izgleda solidno,ali nisam videla koji je kapacitet? Goja je pomenuo domaćeg prozivođača ja sam našla isto jednog domaćeg koji ima mlinove za jabučasto voće,pasirke za koštičavo voće sa odvajanjem koštice (sa košticom se ne bih igrala u destilaciji iako daje neki šmek ako se dobro pazi,s druge strane cijanovodoničnu kiselinu nemam gde posle ni da proverim a plavo bistrenje mi na pamet ne pada da primenjujem tako da bi takve stvari izbjegla maksimalno).
Kapaciteti tog domaćeg proizvođača se kreću od 500-1500kg/h što opet zavisi od tehnološke zrelosti voća.
Jabuka bi bila najviše zastupljena,zatim grožđe,a onda ostalo kruška i eventualno dunja.Kažem eventualno dunja jer je meni dunja najveći greh da ode u rakiju,posebno zbog randmana.
Grožđe stiže prvo,a onda sve ostalo.Svjesna sam neko je već naveo o poklapanju dvije sezone nekog voća,destilacije i fermentacije to treba naravno uzeti u obzir.
Što se tiče samog prostora destilerije Jon impresivno izgleda,i svidja mi se što si napisao koliko koja prostorija zauzima.
Ja sam razmišljana i o montažnom objektu,da izbejgnem ciglu.Zašto?Zato što za ciglu treba daleko onda veća izolacija.A postoje neke hale koje prodaju sendvič blokove povoljno i ako bi tu nešto ispalo mogao bi se napraviti solidan objekat od 400m2. (spolja lim,iznutra izolacioni materijal koji nije zapaljiv)
Bistrice,pumpe su neozabilazne što za kljuk što za destilat.Ne mogu zamisliti tu manipulaciju kantama ja volim i za manje količine da koristim pumpe.Recimo pumpa kapaciteta 4500 lit na sat,oba smera ne košta više od 150 evra s tim što bi creva za pretakanje isto morala biti kvalitetna (sertifikat za prehrambenu industriju) i dostiže visinu od 20m.
Što se tiče sudova za fermentaciju tu bih se složila 100%-kontrola fermentacije obavezno.E sad,tu dolazi na red cenovna dilema.Oni koji imaju čilere i ostale krasote znaju biti preko nekoliko hiljada evra.Ali,postoje i manji sudovi koji imaju posebne izmenjivače toplote (još uvek nisam detaljnije proučila) ali su jeftiniji a rade isti posao.
Linija za flaširanje-mislim da bi jedna punilica sa 4 izvoda bila sasvim solidna i čepilica pored nje koja je odvojena.Blokovi znaju biti celo bogatsvo.
Posebno je bitno kod čepilice mogućnost menjanja profila.
Urbanističko tehnički uslovi su ono što treba da obezbede ovi kojima je to posao naravno.
Ima jedna anegdota u vezi potrošnje el.energije koju sam nedavno čula od prijatelja što je držao prezentaciju za panele sunčeve energije.Sat vremena je objašnjavao vlasnicima restorana,raznih objekata zašto su im isplativi paneli,i kako će pored struje jednog dana imati i toplu vodu.Da bi jedan postavio pitanje: ali,šta mi tu štedimo?Kaže,pa struju.Ali koju struju kad je mi ne plaćamo

I onda su svi njega gledali kao da je sišao s uma

Meni je nezamislivo da ljudi godinama drže velike objekte na takav način ali eto uredno plaćam i njihovo na svom redovnom računu

Nešto sam sigurno zaboravila,ali ima vremena ubaciću kad se setim.
Goja,nisam ni zamerila za Druze očigledno da nemate baš puno ženskog roda na forumu

Tako da ništa čudno.
Ono što je sad prvi zadatak je dobro ispitati tržište nabavke,bez toga ne može da se planira ostalo.
Zakoni su sve strožiji,uvoz sve komplikovaniji.Kada ti voće stoji na carini i po dva dana šta od njega onda da radiš.Još ako dođe neki diskriminatorski zakon o uvozu e tu je tek belaj.(a ne bi me iznenadilo)
[/quote]