26. Oktobar 2025, 18:15:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Uređenje pecare za rakiju  (Pročitano 60373 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 58

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 11. Decembar 2017, 00:27:05 »

Citat
Gde se nalazi destilerija i kako će se zvati rakija.
Destilerija se nalazi u MK, a za ime jos nisam odlucio.... mora da nadjemo kuma  Smiley

Za pasirke ...posalji sliku da vidimo koje su to pasirke....ako mozes.

Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 11. Decembar 2017, 00:30:51 »

Brate Jone, moram ti priznati da mi se objekat uopste ne svidja. Nema oluka !!!  Laugh

Cekam pare od IPARD fondova pa cu da stavim ....  Smiley
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 11. Decembar 2017, 14:29:02 »

Prosto ne znam odakle da krenem kako ste se raspisali.Prvo hvala na svim ovim savjetima.

Elem,toaleti,garderoberi prvo gde ide inspekcija odmah da vam kažem.  Grin I to po nekom njihovom zakonu gde moraš biti itekako mudar pa od jednog garderobera napraviti ono što oni traže a da ti ne zauzme pola destilerije.I ono što je obavezno toaleti izvan,na prizemlju,tako da se ispoštuje haccp.
Iako je sama destilerija nešto što bi zahtjevalo najmanje što se tiče sanitarnog zakona inspektori znaju biti oštri kao da su ušli u mlekaru. (fali im takta,a i znanja)
Uhvate se zatim za džibru.Tu dolazi priča o iskopanom bazenu koji se puni i prosipa zemljom,neutralizuje,bager odvodi kao djubrivo.Šta god,priča mora da postoji samo da nije vezana za vajni vodovod i kanalizaciju ili neku rečicu,jel.

A sad da dohvatim i druge teme one malo lepše.
Pasirka izgleda solidno,ali nisam videla koji je kapacitet? Goja je pomenuo domaćeg prozivođača ja sam našla isto jednog domaćeg koji ima mlinove za jabučasto voće,pasirke za koštičavo voće sa odvajanjem koštice (sa košticom se ne bih igrala u destilaciji iako daje neki šmek ako se dobro pazi,s druge strane cijanovodoničnu kiselinu nemam gde posle ni da proverim a plavo bistrenje mi na pamet ne pada da primenjujem tako da bi takve stvari izbjegla maksimalno).
Kapaciteti tog domaćeg proizvođača se kreću od 500-1500kg/h što opet zavisi od tehnološke zrelosti voća.

Jabuka bi bila najviše zastupljena,zatim grožđe,a onda ostalo kruška i eventualno dunja.Kažem eventualno dunja jer je meni dunja najveći greh da ode u rakiju,posebno zbog randmana.

Grožđe stiže prvo,a onda sve ostalo.Svjesna sam neko je već naveo o poklapanju dvije sezone nekog voća,destilacije i fermentacije to treba naravno uzeti u obzir.

Što se tiče samog prostora destilerije Jon impresivno izgleda,i svidja mi se što si napisao koliko koja prostorija zauzima.
Ja sam razmišljana i o montažnom objektu,da izbejgnem ciglu.Zašto?Zato što za ciglu treba daleko onda veća izolacija.A postoje neke hale koje prodaju sendvič blokove povoljno i ako bi tu nešto ispalo mogao bi se napraviti solidan objekat od 400m2. (spolja lim,iznutra izolacioni materijal koji nije zapaljiv)

Bistrice,pumpe su neozabilazne što za kljuk što za destilat.Ne mogu zamisliti tu manipulaciju kantama ja volim i za manje količine da koristim pumpe.Recimo pumpa kapaciteta 4500 lit na sat,oba smera ne košta više od 150 evra s tim što bi creva za pretakanje isto morala biti kvalitetna (sertifikat za prehrambenu industriju) i dostiže visinu od 20m.

Što se tiče sudova za fermentaciju tu bih se složila 100%-kontrola fermentacije obavezno.E sad,tu dolazi na red cenovna dilema.Oni koji imaju čilere i ostale krasote znaju biti preko nekoliko hiljada evra.Ali,postoje i manji sudovi koji imaju posebne izmenjivače toplote (još uvek nisam detaljnije proučila) ali su jeftiniji a rade isti posao.

Linija za flaširanje-mislim da bi jedna punilica sa 4 izvoda bila sasvim solidna i čepilica pored nje koja je odvojena.Blokovi znaju biti celo bogatsvo.

Posebno je bitno kod čepilice mogućnost menjanja profila.

Urbanističko tehnički uslovi su ono što treba da obezbede ovi kojima je to posao naravno.

Ima jedna anegdota u vezi potrošnje el.energije koju sam nedavno čula od prijatelja što je držao prezentaciju za panele sunčeve energije.Sat vremena je objašnjavao vlasnicima restorana,raznih objekata zašto su im isplativi paneli,i kako će pored struje jednog dana imati i toplu vodu.Da bi jedan postavio pitanje: ali,šta mi tu štedimo?Kaže,pa struju.Ali koju struju kad je mi ne plaćamo  Scratchhead I onda su svi njega gledali kao da je sišao s uma  Grin Meni je nezamislivo da ljudi godinama drže velike objekte na takav način ali eto uredno plaćam i njihovo na svom redovnom računu  Grin

Nešto sam sigurno zaboravila,ali ima vremena ubaciću kad se setim.

Goja,nisam ni zamerila za Druze očigledno da nemate baš puno ženskog roda na forumu  Grin Tako da ništa čudno.

Ono što je sad prvi zadatak je dobro ispitati tržište nabavke,bez toga ne može da se planira ostalo.
Zakoni su sve strožiji,uvoz sve komplikovaniji.Kada ti voće stoji na carini i po dva dana šta od njega onda da radiš.Još ako dođe neki diskriminatorski zakon o uvozu e tu je tek belaj.(a ne bi me iznenadilo)
[/quote]
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 57.0

« Odgovor #33 Poslato: 11. Decembar 2017, 16:35:37 »

Citat
Jabuka bi bila najviše zastupljena,zatim grožđe,a onda ostalo kruška i eventualno dunja.Kažem eventualno dunja jer je meni dunja najveći greh da ode u rakiju,posebno zbog randmana.

Grožđe stiže prvo,a onda sve ostalo.Svjesna sam neko je već naveo o poklapanju dvije sezone nekog voća,destilacije i fermentacije to treba naravno uzeti u obzir.
Grožđe sigurno ne dolazi prvo već zadnje ili predzadnje prvo ide breskav,kajsija,neke vrste jabuka,šljiva,pa onda kruška,grožđe,dunja
Vidi najviše se "troši" šljiva i samim tim proizvodnja okrenuta šljivi bi bila poželjna ali to nemora da bude tako ako se specijalizuješ za neke voćne rakije i tako probiješ na tržište tim bolje ali jabuka o tome treba dobro da razmisliš meni se čini da jabuka se najslabije prodaje a i cena rakije od jabuke je najniža.Verovatno će i ostale kolege dati neko svoje mišljenje .
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 11. Decembar 2017, 17:14:00 »

Pasirka i nije bas mercedes...najvise VW kategorija... Smiley
"Mercedese" u pasirkama rade Holstein i Voran,mada je ovo njihova kopija. U nekim delovima mozda i 1:1
Ipak ova moja moze da odradi 1000 -3000 kg/h zavisno od zrelosti voca i vrsta voca radi jer su sita razlicite velicine.
Perilica moze da opere do 3000kg/h a ugradjena seckalica za jabuke,dunje,kruse i dr. moze da preradi 1500 kg/h
Obe pumpe na slici mogu da otpumpaju 12.000 l/h.

PS
To sa IPARD sam se salio,mada nije losa ideja... Smiley
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 11. Decembar 2017, 17:50:03 »

Citat
Grožđe stiže prvo,a onda sve ostalo.
Recimo pumpa kapaciteta 4500 lit na sat,oba smera ne košta više od 150 evra
Da, sad i meni već postaje zanimljivo.  Scratchhead
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 11. Decembar 2017, 18:07:13 »

Pa i meni ovo zanimljivo ...pumpa sa tom kapacitetom 4500lit/h  za samo 150 eur....

Citat
Ja sam razmišljana i o montažnom objektu,da izbejgnem ciglu.Zašto?Zato što za ciglu treba daleko onda veća izolacija
Izolacija ti treba samo za prostoriju za fermentaciju. Za ostalo dovoljno su ti termoblokovi. Destilerija je to...nije to stambeni objekt....a i grejanje prostorije moze da ti bude besplatno ako pametno isplaniras kako da iskoristis grejanje na kazanima...  Smiley
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 11. Decembar 2017, 18:53:41 »

Citat
Grožđe stiže prvo,a onda sve ostalo.
Recimo pumpa kapaciteta 4500 lit na sat,oba smera ne košta više od 150 evra
Da, sad i meni već postaje zanimljivo.  Scratchhead

http://univerzalalati.com/product/pumpa-za-pretakanje-tecnosti-rover-30/

Koliko je kod vas?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 11. Decembar 2017, 18:56:25 »

Isto toliko, možda i jeftinije.

I šta misliš tim pretakati?
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 11. Decembar 2017, 18:57:09 »

Sa IPARDOm se ne šali  Grin
Što da ne? Smiley
Ova pumpa da napomenem nije za kljuk (ni sličajno) već za pretakanke vina i destilata.
A kad kod vas stize grozdje?Ja racunam ovde oko septembra,ove godine je stiglo pocetkom avgusta belo.
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 11. Decembar 2017, 19:10:56 »

Citat
Bistrice,pumpe su neozabilazne što za kljuk što za destilat.Ne mogu zamisliti tu manipulaciju kantama ja volim i za manje količine da koristim pumpe.Recimo pumpa kapaciteta 4500 lit na sat,oba smera ne košta više od 150 evra s tim što bi creva za pretakanje isto morala biti kvalitetna (sertifikat za prehrambenu industriju) i dostiže visinu od 20m.

Hajdemo malo biti odgovorniji i pisati samo ono što znamo, i ono u što smo sigurni. Nećemo praviti sprdnju od priće na forumu.
Kada i ako ta sprdnja pređe neke okvire onda na svakom mjestu na kojem je primijetim bez opomene brišem takve dijelove poruka, a ako mi oduzima suviše vremena onda i cijelu poruku.  
Ako ne znamo kada dospijeva koje voće onda nećemo o tome ni pisati. Ako ne znamo razlikovati pumpe za tećnost i pumpe za kljuk onda nećemo o tome ni pisati, ni komentarisati takve poruke.

Nije ovo nikakvo specijalno pravilo. Ono postoji oduvijek, samo ga tebi prenosim jer ga možda ne znaš.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 11. Decembar 2017, 19:14:54 »

Goja preskocih sljivu.
Breskvu i kajsiju necu,jer bih da iskljucim uvoz.Na carini bi se pokrenula fermentacija bez kvasca,vec vidim.
Jabuke imamo najvise.
Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 11. Decembar 2017, 19:17:40 »

Napisala sam gresku u pisanju izvinjavam se.
Naravno da pravim razliku,pa radim s njima.
Moja greska je sto pisem dok sam u poslu,i dok mislim jos o sto drugih stvari.
Nije mi bila losa namjera sto opet ne opravdava.
Moravu pazljivije da pritisnem taster posalji.
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 11. Decembar 2017, 19:46:13 »

Hajde, u redu je. I ja naviknut na isključivo muška pisanja na forumu, ona fokusirana u dokolici, zaboravljam na urođeno ženski angažman sa širokom perspektivom i navikom da se pokuša biti istovremeno na sto strana odjednom.  
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 11. Decembar 2017, 20:27:55 »

Citat
Izolacija ti treba samo za prostoriju za fermentaciju. Za ostalo dovoljno su ti termoblokovi. Destilerija je to...nije to stambeni objekt....a i grejanje prostorije moze da ti bude besplatno ako pametno isplaniras kako da iskoristis grejanje na kazanima...

Jon,
Da li si mislio pod ekonomicnoscu grejanja na kazanima resenjem poput parnog kotla gde se kondez pare koristi kruzeci kroz sistem ili nesto drugo?Ovo me bas zanima.
Sačuvana

Čehov
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.074 sekundi sa 21 upita.