12. Decembar 2024, 11:44:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Literatura, korisni linkovi…  (Pročitano 280406 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
jamsy69
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Увенуће шљива ранка, падај кишо без престанка

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #240 Poslato: 20. Decembar 2019, 21:03:48 »

Nije mogla da se kupi na štandu, ni u gepeku automobila
Nemaš razloga ni da brišeš ovu malu provokaciju koju sam ja dodao jer sam je video pre nego si je obrisao. Meni to ne smeta jer ja stojim iza onoga što sam napisao.
Što se prodaje tiče rekoh da nisam siguran jer je bilo nekoliko knjiga koje su mogle da se kupe.
Sačuvana

"Rakija ti je, ako počem nijesi znao da ti kažem, jedno najpoštenije, najčistije i Bogom milosnim najblagoslovenije piće!"
Petar Kočić - Rakijo, majko, Srpski Književni Glasnik 1904 godina
Game of Thrones
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #241 Poslato: 20. Decembar 2019, 21:20:43 »

Ne znam kako se brišu provokacije.
Nebitno, svi smo ovde sa istom idejom , podizanja opšteg kvaliteta i ličnog usavršavanja. Nema mesta ni potrebe za podmetanjem nogu na tom putu .
Sačuvana

Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita već onaj koji misli da je sve što pročita istina.
Ivo Andrić
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #242 Poslato: 20. Decembar 2019, 22:23:28 »

Ono usputno o gepeku, sa vjerovatnom asocijacijom na rakiju iz balona ili bidona, sam ja brisao jer o kvalitetu te rakije možeš direktno, otvoreno, argumentirano i sa svojim opisom aromatskih senzacija na mjestu gdje se ona spominje, i daje lična ocjena njenog kvaliteta. To je ipak samo jedna najobičnija rakija i nije nikakav vandalski pohod na teritoriju ili ljudske vrijednosti onih koji u njoj vide izniman kvalitet da bi se „branila“ svim sredstvima, pa i na tako neprimjeren način.

Normalno da nemaš razloga izigravati advokata jer bi on u oba slučaja bio sasvim suvišna figura.
Doduše i nemoćna jer ne vjerujem ni da bi to mogao uraditi na kvalitetan način. Fulaš već u startu u glavnoj stvari. Fulaš sa akcentom ne nebitno u priči, i fulaš u predmetu „spora“.

Smotra u Pančevu ovdje nije uopšte tema priče. Na forumu je doduše bila spomenuta ali tek u kontekstu jako nekvalitetnog, lošeg i neobjektivnog ocjenjivanja rakija. Što nije direktno vezano samo za Pančevo nego tek uopšteno za sva slična ocjenjivanja rakija. Stvar je neodbranjiva pa da ne trošiš vrijeme na već unaprijed izgubljeno. Ako se u tu priču ipak želiš upustiti možeš to slobodno na temi o senzorskom ocjenjivanju. Ako ćeš već zakerati pa i o onom drugom što je usput spomenuto u kontekstu, poput vašara taštine, možemo i za to naći adekvatnu temu. I to je doduše neodbranjivo ali ako već želiš.

U drugom slučaju nije uopšte predmet priče prodaja, novac, niti bilo kakva materijalna strana priče o priručniku. Nije ni „priča o autorskim pravima“ bez obzira što cijeli kostur i sve vrijedno spomena u njemu potiče upravo odavde. Nije bitno ni ono što piše u predgovoru.
Nego tek i na žalost ono što čovjek nosi u sebi.  Fluidnost ljudske vrline, ono što piše u samom priručniku, i ono što je na forumu napisao o istom tom priručniku . Odnos pojedinca prema samom sebi, svijetu koji ga okružuje pa posljedično i prema forumu sveovinu.com Možda i svima nama kao pojedincima, ljudima ponaosob.

Ne možeš ni kao advokat, kad bi to čak i htio, umjesto njega izgovoriti ono što ni on neće i ne može reći. Stvarno sam bio gnjida pa na mjestu odakle sam pokupio sve vrijedno što znam o rakiji, i na mjestu odakle sam godinama prepisivao materijal za priručnik nisam napisao ni jednu jedinu riječ o njegovom štampanju. Ne samo o štampanju nego i o priručniku uopšte. Tek jednu malu i bijednu obavijest koja bi ga „oprala“.  Ni više ni manje od toga jer znanje se množi dijeljenjem.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Game of Thrones
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #243 Poslato: 21. Decembar 2019, 00:16:28 »

Bio sam prilično jasan i koncizan u svom komentaru , nisam komentarisao ni smotru u Pančevu ni kvalitet ocenjivanja ni kvalitet rakije. Neću to ni činiti jer se ne smatram kompetentnim . Nisam komentarisao niti reagovao ni na tvoje pominjanje priručnika i njegovog autora jer  sam savršeno dobro shvatio kontekst tog pominjanja tako da nisam fulao ništa.
Ono što sam pomenuo je i onako obrisano pa je nepotrebno da pojašnjavam. U ostalom to i jeste bila tek sitna provokacija upućena jamsy69 izazvana potpuno privatnom polemikom izmedju njega i mene na sasvim drugom mestu .
Kao što nemam ambiciju da budem advokat bilo kome svakako nemam ambiciju da budem ni medijator bilo kome.

Sačuvana

Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita već onaj koji misli da je sve što pročita istina.
Ivo Andrić
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #244 Poslato: 21. Decembar 2019, 00:44:38 »

Da eto rekao si što je bitno za naš dijalog i nije nikakav problem.
Citat
U ostalom to i jeste bila tek sitna provokacija upućena jamsy69 izazvana potpuno privatnom polemikom izmedju njega i mene na sasvim drugom mestu
Za mene je sve ovdje napisano javno pa si ako je već nešto privatno trebao na PP. Kada već ne želiš komentar ili reakciju na to i od drugih.
Citat
Bez ikakvog razloga da izigravam advokata i Zvezdana i smotre u Pančevu,
Isto tako kada napišeš na forumu ovakav tekst onda je to direktno upućena implikacija koja podrazumijeva atak, napad na one koje navodiš, jer zašto bi im inače trebala odbrana ili advokat da nije tako. Normalno onda da ćeš dobiti i pojašnjenje u istom tonu.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #245 Poslato: 22. Februar 2020, 13:28:32 »

Da pored solidne prevodilačke aktivnosti, i manira najčešće doslovnog prepisivanja iz kvalitetnih i manje kvalitetnih svjetskih udžbenika i priručnika, a ovaj put i interneta, nisu pokušavali ostaviti i lični pečat vrijedan samo 100 EUR-a, pa ostavili papir mjestimično jako zamrljan sa tintama nestručnih i nečasnih namjera, moglo je to biti solidno štivo za one koji tek ulaze u oblast koja se zove voćne rakije. Za vrhunski kvalitet je i samim autorima još uvijek prerano.
U svakom slučaju moglo bi se pročitati ako bi se preskočile mnoge konkretne preporuke i njihova ponekad i lakrdijaška obrazloženja.

Proizvodnja voćnih rakija vrhunskog kvaliteta, Nikićević i Tešević.

https://drive.google.com/file/d/1EE8TsLYQ4TErhDwSjYItf0P10xnhFHUW/view?usp=sharing
Sačuvana

ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #246 Poslato: 22. Februar 2020, 16:42:32 »

Zanimljivo. Bar meni, skoro pa pocetniku u proizvodnji rakije. I bas zato, kao i svaki pocetnik imam pitanja. Mozda smesno za vrsne poznavaoce, ali meni nejasno, nelogicno, kosi se sa nekim ranijim saznanjima. Pa dok ne krenem da citam dalje bilo bi fino da mi neko pojasni par sitnica:
https://prnt.sc/r65kkj
Zasto treba zagrejati na 60-70 stepeni, zar to nece da ubije kvasce?
Zasto treba mesati tek ubrane plodove sa kljukom koji vec previre, pise cak u 2-3 navrata?
kakav uticaj na kvalitet ima dodavanje pekarskog kvasca, posto moze i on?
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #247 Poslato: 22. Februar 2020, 17:22:59 »

Znam da ti je "zanimljivo".  Cheesy

Preporuka od prije nekih 100 godina, kakvih inače ne manjka ni u ovom izdanju. Iz vremena dok mnogi koji su pravili rakiju još nisu ni znali da postoji nekakva fermentacija, i nešto što se zove kvasac. Šta sve utiče na njegovu prirodnu prisutnost na voću kod visokostablašica. Kako se on inače razvija i koje posljedice po rakiju ima kad mu je prisutna jaka konkurencija u drugim mikroorganizmima. Zašto je temperatura bitna za njegov rad, i još mnoge druge elementarne stvari o fermentaciji.

Normalno da ovakva preporuka nije na kvalitetan način mogla poslužiti ni tada, ali svako sam za sebe bira publiku kojoj se obraća, i kojoj može utrapiti preporuke koje je on sam u stanju ponuditi kao rješenje.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #248 Poslato: 22. Februar 2020, 20:27:54 »

Doduše nađe se tu i poneka posve dobra, ili bi bar mogla da bude. Kao ova na primjer. Preticati, il ne preticati? Pitanje je sad. Cheesy

Jako dobro odslikava relacije kroz imenovanja. Onih koji pišu ovakve preporuke. Podržavaju i opravdavaju, slijepo ih prateći. Pa i budala poput mene koji sve to ne mogu gledati, ne mireći se sa vlastitim idiotizmom. Jedino se budale upuštaju u suludu kritiku, i pobunu protiv dominacije kretena i idiota. U trenutku dok lešinari i sav preostali ovozemaljski šljam rakijskog svijeta grozničavo kupi preostale otpatke i mrvice sa stola nakon gozbe. O "nijemim" posmatračima nećemo ovaj put. Grin
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #249 Poslato: 23. Februar 2020, 22:51:09 »

On često koristi taj termin "vrhunskog kvaliteta" i kad je riječ o literaturi tehnologije jedne proizvodnje u prehrambenoj industriji još nisam videla da neko od njegovih kolega koristi isti.
Eto,Ida Leskošek je izdala knjigu Proizvodnja piva (možda je trebalo da doda pivo vrhunskog kvaliteta).
Ali,nije,zašto?Pa zato što je u svojoj knjizi ostavila materijal za ispravnu i pravilnu proizvodnju pa se ovo drugo podrazumijeva.
Takođe ima potrebu da citira ispred svakog poglavlja nekog svjetskog književnika ili onog sa našeg prostora,ali eto profesor Janković je izdao knjigu Tehnologija hladjenja.Ispred poglavlja o rashladnim komorama sa kontrolisanom atmosferom nije citirao Dostojevkog.Vjerovatno zato što mu Dostojevski nije trebao jer je čovjek lijepo i argumentovano objasnio rashladne komore i definisao parametre koje su onome ko s njima radi potrebne.

On,međutim,kod nekih ključnih momenata je onome ko luta u magli postavio još i da udari u banderu.A to se upravo dešava kod destilacije na uredjajima šarantskog tipa gdje destilat ostavlja na sadržaj etanola gdje se već zakasnilo.
Kod temperature hladjenja stavio je samo da izlazna temperatura destilata treba da bude 16C (na kom uredjaju za destilaciju?).
Za šljivovicu u prethodnom izdanju je dodao kljuk u meku rakiju sa rečenicom koja se može naći u nekom populističkom časopisu tajne velikih kuvara.Pa ni dunja nije pošteđena vodom i šećerom,opet.Dug je spisak pogrešnih smjernica gdje ima i onog da je često sam sebi kontrirao.
Izjavio je u razgovoru sa Rakija,uglavnom sljedeće:
Profesore,šta mislite da je glavni razlog što šira javnost u Srbiji,zemlji rakije,ne zna dovoljno o rakiji?Da li je krivica na proizvođačima,da li na ugostiteljima,ili je negde na nekom trećem mestu?
Znate kako,krivica je uopšte u nama samima,jer ne volimo mnogo  da sedimo i da čitamo,ne volimo da učimo,nevolimo mnogo da radimo.Ne može se proizvesti vrhunska rakija,ako se prethodnone sedne,ne pročita.

A profesor ima dosta za pročitati.Samo pitanje je kako.

Da dodam da je ovo izdanje gotovo identično sa nekim prethodnim samo što jer sklonio između ostalog sake.I malo promenio književnike.Paralela bi se mogla podvući sa kursevima koje drži dodajući šta publici odgovara bez imalo trzaja na isti način - malo nešto doda i oduzme bez ikakvog smisla.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #250 Poslato: 26. Mart 2020, 20:45:13 »

U svemu treba traziti dobru stranu. I ova posast sto nas je napala ima jednu: ostavila je vise vremena da uradimo stvari koje ne mozemo od svakodnevnih aktivnosti i obaveza. Meni je vremena za knjigu uvek nedostajalo. E sad ga imam na pretek.
Trazim po literaturi uticaj sunceve svetlosti na vino i nista ne mogu da iskopam. Ako neko ima kakav link, dajte. A ja se oduzujem ovim: doktorska disertacija Vladimira Puskasa.
http://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/handle/123456789/10372/Disertacija.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #251 Poslato: 26. Mart 2020, 22:44:59 »

Imaš toga na svakom koraku. Evo ti pojam pa guglaj, goût de lumière
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #252 Poslato: 27. Mart 2020, 12:24:37 »

Dvije knjige od kojih se prva odnosi na hemiju i biohemiju kod vina,druga na testiranje i senzorne karakteristike vina.
https://www.docdroid.net/inEiwwq/wine-chemistry-and-biochemistry.pdf
https://www.docdroid.net/D1LHeHn/wine-quality-tasting-and-selection.pdf
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #253 Poslato: 27. Mart 2020, 14:37:24 »

Evo i jedna lagana literatura,Vino za početnike.
https://www.docdroid.net/edtthXO/wine-for-dummies.pdf
Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #254 Poslato: 27. Mart 2020, 16:31:35 »

Fino, hvala
i google translate hvala, inace bih samo blejao Cheesy
Sačuvana

Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.031 sekundi sa 22 upita.