|
jon
|
 |
« Odgovor #165 Poslato: 13. Jul 2014, 11:30:38 » |
|
Kažeš da stavljas 35 buradi (najverovatno po 200 lit. bure) koje puniš sa 80% zapremnine(otprilike 160 lit.) zbog potrebnog prostora širenje koma.To mu dodje da češ imati oko 5,5-6 tona koma kajsije za pečenje. To su ti oko 28-30 kazana. Računamo da ti treba oko 1-1,5 sata dok to proteče , pa negde teraš oko 10-12 litara na sat, treba ce ti oko 10-14 dana (moze i krače ako ne gasiš vatru i “spavaš” pored kazana) da sve prvo ispečeš u meku rakiju. Za prepek nemora da se žuriš.To možeš kasnije raditi natenane. Taj period nije stašan ako su ti buradi hermetički zatvoreni i na hladnom mestu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
seva
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #166 Poslato: 13. Jul 2014, 11:59:53 » |
|
Hvala svima na odgovoru. A da li burad zatvaram hermetički kad se završi vrenje ili odmah po punjenju?
Da li vredi staviti kajsije u gajbice da da postepeno punim burad?
Postavio sam i pitanje za širometar po ekslu, uglavnom mi kazu iskusniji ljudida čekam da pokaze 0-2, a na više mesta sam proitao da ni ne moze pasti na nulu već se peče kad pokaze 6-12.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #167 Poslato: 13. Jul 2014, 12:13:05 » |
|
A da li burad zatvaram hermetički kad se završi vrenje ili odmah po punjenju? Odmah po punjenju, sa vrenjacom (originalnu ili improviziranu) Da li vredi staviti kajsije u gajbice da da postepeno punim burad? Moze.Ako kajsiju mozes smestiti i u hladnu ili klmatiziranu prostoriju,jos bolje.Ali punenje jednog bureta mora da zavrsis u roku od max.24 sata Postavio sam i pitanje za širometar po ekslu, uglavnom mi kazu iskusniji ljudida čekam da pokaze 0-2, a na više mesta sam proitao da ni ne moze pasti na nulu već se peče kad pokaze 6-12. Ima na forumu...Postavi cu ti link. http://www.sveovinu.com/index.php/topic,164.msg1592.html#msg1592
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
seva
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #168 Poslato: 14. Jul 2014, 11:01:31 » |
|
Još jedno pitanje, do sada sam (kad sam imao daleko manje) poklapao debelim dzakom, znači nisam zatvarao hermetički. Lakše mi je bilo da mešam. Medjutim kad sam se udubio u materiju vidim da svi savetuju vranj (vrenjaču) ili improvizaciju sa flašom i crevom.
Zanima me kada i kako se meša voće u buretu. Da li treba mešati prilikom svakog dodavanja u bure? nakon punjenja bureta kako mešati?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
deknik
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #170 Poslato: 19. Jul 2014, 23:26:10 » |
|
Dobro vece svima! Danas sam stavio kajisije bez kostica u kacu koja stoji u supi i pokrivena folijom i stavljen je odusak koji je zaronjen u vodu i temperatura je preko 20 stepeni sto znaci da fermentacija brzo pocinje! Pitanje je koje kvasce Saccharomyces cerevisiae treba koristiti za fermentaciju, koje hranivo za kvasce, enzime i dali uopste sada i vredi dodavati enzime i kvasce i ako znate gde se to moze kupiti? U napred hvala!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #171 Poslato: 20. Jul 2014, 00:10:43 » |
|
Kasno je da tek ideš tražiti. Ovdje imaš posebnu temu pa pogledaj... http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1213.0.html
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
deknik
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #172 Poslato: 20. Jul 2014, 11:11:33 » |
|
Hvala Bistrici na brzom odgovoru! Ovo su moji poceci, pa sam više vremena posvećivao tržeći idealni materijal, kazan itd... A sada vidim da i rehnologija proizvodnje nije šala. Naravno iščitao sam preporučeni forum i svestan sam da sam zakasnio. Sa enzimima sigurno. Prosto mi je žao sada kada znam da sam mogao nešto odraditi da sedim skrstenih ruku i da čekam da se stvari dese. Posle svega pročitanog i dalje mi nisu jasne sve stvari pa vas moram pitati još nešto. Vredi li za dva dana (tj, čim budem u situaciji da nabavim) dodavati kvasca i hranu za njega?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #173 Poslato: 20. Jul 2014, 11:39:55 » |
|
Na ovoj temperaturi, ne.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #174 Poslato: 20. Jul 2014, 15:30:37 » |
|
Juce sam ispekao tri kazana kajsije. Ukupno 260l. dobio sam 53l meke rakijie 35%. Jutros sam uradio prepek. Dobio sam 20l ljute rakije od 70%.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #175 Poslato: 20. Jul 2014, 15:43:05 » |
|
Nije toliko bitno nekoliko litara gore dole. Nego, kakva je, jesi li zadovoljan? Jesi li je bar pomirisao?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #176 Poslato: 20. Jul 2014, 15:51:27 » |
|
Meka rakija je imala jako lep miris, na kajsiju. Svi su bili odusevljeni kako lepo mirise i koiko je arome ocuvano. Prepecenica je dosta jaka, i dominira alkohol, mozda cu vise moci da kazem kada je razblazim i kad odlezi malo.
Ali recim, kada je gradiram, sipam u menzuru i prospem posle u balon. Te kapjice sto ostanu u menzuri, posle par minuta kada pomirisem, tu je taj lep miris koji je sad malo prekriven jakim alkoholom.
Inace, da li treba odma razblaziti na zeljenu jacinu? Da li je dve nedelje dovoljn da se "slegne" u staklenom balonu sa povremenim vetrenjem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #177 Poslato: 20. Jul 2014, 16:23:13 » |
|
Inače si jedan dio mirisa izgubio hvatanjem ovako jake meke rakije. Nikako nisi trebao ići preko 28 stepeni. Najbolje je da leži što duže pa tek onda svođenje na pitku jačinu. Minimalno kao na linku... http://www.sveovinu.com/index.php/topic,210.msg18180.html#msg18180
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #178 Poslato: 20. Jul 2014, 20:18:25 » |
|
Ne razumem kako sam mogao da hvatam slabiju meku rakiju? Pustio sam da curi na luli sve dok ne padne ispod 4 grada. I kada bih izmerio ono sto sam dobio, uglavnom je pokazivalo izmedju 30 i 35%.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #179 Poslato: 20. Jul 2014, 20:24:45 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|