peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 04. Jul 2010, 22:51:37 » |
|
Vaše naučno dokazane teorije otpadaju u praksi. Mislim na sumporisanje i destilaciju. Pa od 39 godina radnog staža, 28 sam proveo skoro kontinuirano baš na destilaciji. Jedno pitanje za Bistricu: dali znaš kako se to višak sumpora oslobađa baš termičkom obradom, ili destilacijom? Ja znam da sam u okviru onih 28 godina rada destilisao vina koja su sumporisana 80% u odnosu na ona nesumporisana, i posle destilacije preko frakcione destilerije destilati su bili odličnog kvaliteta, ne samo na ukusu već i na analiziama. Jedne rekordne godine smo izvezli preko 200vagona destilata i to na zapadno tržište i nije bilo nikakvih zamerki u smislu kvaliteta, jer je prošao sve moguće analize kod nas, a normalno i na zapadu. Žao mi je što nisam u mogućnosti zbog daljine da ti pošaljem par litara destilata koji smo destilisali pre dva meseca i sav je dobijen od preševina koje su takođe sumporisane. Toliko o praktičnim iskustvima, pa ko hoće da poveruje neka poveruje. I opet ponavljam preventivno sumporisanje za sada nema alternativu, i pravilnom destilacijom, a pri tome se vrši i termičko tretiranje sumporisane sirovine za destilaciju, dobijamo destilat odličnog kvaliteta.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 05. Jul 2010, 00:22:33 » |
|
Tek kada si pomenuo 28 godina rada onda sam shvatio da ideš logikom rektifikacione kolone. Već nekoliko puta sam ponovio kako se ni jedno pravilo ni logika rektifikacione kolone ne može adekvatno primijeniti na alambiku, a taj alambik je na ovom forumu praktični način rada. Itekako mi je poznato da se sumpor dioksid, rektifikacionom kolonom, može svesti na minimalnu pa i na zanemarljivu količinu. Kod alambika je to nemoguće, ako je prisutan u povećanoj koncentraciji. Za destilaciju u alambiku pored važnosti tačaka isparenja važne su i druge karakteristike hemijskih jedinjenja. Sva jedinjenja, značajna zbog uticaja na kvalitet rakije, su podijeljena u pet grupa, u zavisnosti od tačaka isparenja, rastvorljivosti u alkoholu i vodi, i vremenu početka i završetka prelaska u destilat. Jedno od rijetkih jedinjenja koje se ne može svrstati ni u jednu od ovih grupa je sumpor dioksid. Bez obzira na izuzetno nisku tačku isparavanja u rakiju prelazi čitavo vrijeme trajanja destilacije, iz razloga što se u kljuku nalazi i u slobodnom molekularnom obliku i vezan za druga jedinjenja. Baš zbog lake isparljivosti brzo napušta smjesu koja se destiliše, a zbog slabije hemijske veze sa svojim jedinjenjima isto tako brzo se uspostavlja ravnoteža, u smjesi koja se destiliše, između onog slobodnog i onog vezanog tako da onaj slobodni opet prođe u destilat i tako do samog kraja destilacije. U rektifikacionoj koloni se sve isto dešava, samo ovaj put destilacione pare idu na podove koji uspješno razdvajaju komponente po tačkama isparenja što omogućava njegovo izdvajanje.
P.S. Za razliku od uobičajenih teorija, kod proizvodnje rakije sve su nastale kao plod praktičnog djelovanja i istraživanja, a mogu se nazvati teorijama samo zbog načina na koji su uobličene. Zato ni jedna još nije oborena, pa ni ova.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
lovranski
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 05. Jul 2010, 07:23:38 » |
|
Ja sam mislio da kupim drop koji ostane nakon prešanja vina, no on se često sumporiše dali mi se isplati kupovati takvu sirovinu na 100kg od prilike 10g sumpora.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 05. Jul 2010, 07:24:09 » |
|
i još nešto jabukovaču sam minimalno tj. kominu sumporisao i nije dobila negativan miris
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 05. Jul 2010, 07:55:29 » |
|
i molim vas neku literaturu da se malo educiram pročitao sam jovičev priručnik i babićev ali volio bi to još malo detaljnije spoznati
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 05. Jul 2010, 13:11:59 » |
|
Probajte redestilaciju (ponovljenu destilaciju ili delimično ponovljenu, kazan na kazan) i videćete da sumpora neće biti u destilatu. U startu će se osećati slobodni sumpor, ne na ukusu već ako destilat sipate u neki širi sud, pa pomirišete, osetićete sumpor. Međutim posle dvadesetak dana njega više neće biti ni na mirisu, još ako pretočite sa nekom pumpom iz jedne u drugu kadu, onda je postupak ubrzan. I opet iz prakse: pored kontinuirane destilaerije sa izdvajanjem frakcija, imamo i bateriju od tri kazana međusobno povezana, (zapremina kazana je 3x800lit) tako da manje destilacije obavljamo preko njih i uvek su dva u pogonu(kazan na kazan), i tu dobijamo odličan kvalitet destilata iako su pojedine sirovine sumporisane.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
strongman
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 37
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 23. Jul 2010, 17:56:44 » |
|
Послушао сам Пецин савет. Резултат-ОДЛИЧАН! Ракија има препознатљиву арому,без негативних примеса.Дестилација казан на казан!Пецо,још једном да се захвалим на корисним саветима.
|
|
|
Sačuvana
|
боље умрети од литре него од капи
|
|
|
lovranski
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 18. Oktobar 2010, 08:33:22 » |
|
imam dropa 500 kg u kojeg je ljevan talog od vina i počeo je da zaudara po trulim jajima (sumpor-vodik čini mi se). Čitao sam o tome i prozračio sam drop miris se smanjio ali nije nestao šta bih mogao još napraviti da popravim to
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 18. Oktobar 2010, 19:33:09 » |
|
Bakarni sulfat (CuSO4), modra galica ili plavi kamen, dodaješ kao 10%-tni rastvor, odnosno u količini od 100 grama na 1 litar vode na 400 litara kljuka. Koliko sam razumio ti ovdje imaš još jedan problem. Ubacio si talog od vina koji ti je, pored dodatnog sumporenja, dobrim dijelom i uticao na ovo što sada imaš. Pametno bi bilo ovaj kljuk skinuti sa tog taloga, i posle tretmana bakarnim sulfatom ići na destilaciju.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 05. Novembar 2010, 15:59:38 » |
|
Lovranski, šta se desi sa onim smradom na trula jaja, je li nestao? Šta si uradio sa tropom, baš me zanima? Kakvu si rakiju dobio? Molim te iskreno odgovori.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 05. Novembar 2010, 17:28:23 » |
|
Evo upravo sam ga otvorio da provijerim prije pola sata, malo se izgubio nije skroz. mislio sam da mi treba malo vremena poslje prozračivanja. nešto je bolje ali nije to to. sada imam namijeru staviti modre galice pa viditi jer komina mi još kuha. rakiju ču peči iduću sedmicu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
drasko71
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 29. Novembar 2010, 22:39:37 » |
|
Dobro vece svima. Imam jedno pitanje. Kupio sam hrastove burice u kojima je bila lozova rakija a u nekima i vino. Da li se ti burici mogu koristiti za sljivovu rakiju, ili neku drugu , i ako mogu , kako da ih pripremim? Hitmo mi je.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lovranski
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 04. Decembar 2010, 12:16:03 » |
|
Lovranski, šta se desi sa onim smradom na trula jaja, je li nestao? Šta si uradio sa tropom, baš me zanima? Kakvu si rakiju dobio? Molim te iskreno odgovori.
još sam prije završio sa kuhanjem ali nisam stigao napisati, ishod: na kraju sam stavio u kominu bakrenog sulfata 1g na sto kg možda malo malo više i nakon pet dana sam pekao rakiju (čisti prepek). Za sada je okus odličan vidit čemo u buduće. inače komina nije imala mirisa nakoln tretmana bakrenim sulfitom a ako je jako malo neprimijetno skoro.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zicaprom
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 01. Oktobar 2012, 16:50:39 » |
|
Ajde da malo osvežimo temu mojim sadašnjim problemom. Naime imam 6 kaca od 500 litara kljuka od šljive koji sam iskoštičavao sa određenim zakašnjenjem tako da mi nije prevreo do kraja tj. mernjem sam utvrdio da ima još 3 do 4 % šećera nakon 20 tak dana vrenja. Otac je onda uzeo običan pivski(hlebni) kvasac i razmutio ga u toplu vodu i dodao u kominu. Zatim se nakon 2 do 3 dana šećer smanjio na 1 do 2% i on je počeo i to peći, međutim rakija je kiselkasta, izgleda da je kom počeo da se kiseli. On je onda stavio 2 fangle gašenog kreča ali nije dalo rezultate tj. ta rakija je imala pored kiselosti, i neki loš miris. Danas sam ja kupio sodu bikarbonu i ubacili smo oko 500g na 200 litra koma a nakon nekoliko sati pekli i situacija je bolja, nema neprijatnog mirisa ali ima još malo da kisni. Da li da povećam dozu, ili da nastavim a da onda i prilikom prepeka ponovim tretman ili mi preporučujete nešto drugo. DA napomenem da nisam imao čime da izmerim kiselost, a sutra ću verovatno probati da nađem lakmus papir.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
davla74
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 24. Novembar 2012, 12:51:07 » |
|
Elem ja sam pre pečenja rakije u kominu od šljiva dodavao tri šake sode bikarbone na 120 L i promešao imao sam reakciju, sve iz straha da mi ne bude kisela rakija. Rakija je bila odlična. Da li je to dobo ili ne ? I da li se može staviti više sode bikarbone ako je dobro?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|