28. Oktobar 2025, 19:14:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 281108 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
rajkovski
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #135 Poslato: 06. Novembar 2010, 13:07:13 »

jbg. procitao sam profesorov "Priručnik za spravljanje rakije" uzduz i popreko i taj detalj nisam nasao. nasao sam na netu i neko hrvatsko izdanje "proizvodnja rakije" koje je izdala Udruga za proizvodnju rakije iz voca i ni tamo taj detalj nisu opisali. mislio sam da i nije toliko bitno. tek pre par dana sam naleteo na ovaj sajt, naravno tek posto sam ispekao rakiju  :'(  a potom razblazio.
elem, ovo mi je prva godna da prckam sa ovim, ispekao sam nekih 35l od 60%vol smestio u stakleni balon i ulio jos 6l destilovane vode, tako da sam je sveo na 50%vol.  mislio sam jos da ubacim i hrastov cips od prilike 5g po litru, ali posto sam ovo vec zabrljao ne bih jos vise da upropascavam celoletnji posao...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #136 Poslato: 06. Novembar 2010, 14:41:41 »

Nije to baš tako strašno, imaš mogućnost i da popraviš situaciju. Prvo i jako važno dozrijevanje rakije traje oko 8 sedmica. Za tvoju količinu rakije je idealno da je držiš u onom velikom staklenom balonu od 54 litre, koji u stvari ima zapreminu od 60 litara, ili rasporedi u dva manja tako da ti ostane prostora za vazduh. Drži ga zatvorenog, bar na sobnoj temperaturi, jer temperatura ubrzava ove procese starenja, bitno je i da nema značajnih temperaturnih oscilacija. Poželjno je da u ovom periodu svake dvije sedmice radiš otvoreno pretakanje, ako ne onda svake dvije sedmice skini poklopac i dozvoli pristup novog vazduha, nakon čega ponovno zatvaraš poklopac. Nisam pristalica tretmana čipsom, ali ti mogu reći da ako želiš možeš i to raditi, ništa posebno ne možeš pokvariti u ovoj situaciji, samo budi pažljiv na njegovu količinu i vrijeme držanja u destilatu. Trenutak skidanja sa čipsa se određuje stalnom probom i praćenjem boje i aromatskih promjena. Umjetnost je iskoristiti uticaj hrasta u obogaćivanju aroma, na način da one ne prevladaju toliko da u drugi plan potisnu ostale arome rakije koje potiču iz izvornog destilata, uticaj hrasta treba da bude diskretan.
Normalno ovo sa čipsom govorim za rakije kojima su arome hrastovine kompatibilne sa aromama destilata, odnosno rakijama koje mogu odležavati u hrastovim buradima.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
rajkovski
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #137 Poslato: 06. Novembar 2010, 19:43:15 »

ta količina rakije se i nalazi u onom staklenom balonu od 50l, verovatno mislimo na isti, i napunjen je skoro do onog dela gde počinje da se sužava u grlo. ovim si me i obradovao, jer sam ja mislio da se zapremina tog balona računa do vrha grla, tj. do čepa. zato sam i računao da imam oko 35l rakije od 60%vol. onda bi to značilo i da je nisam baš sveo na 50%vol nego na nesto između. mada, kada sam ponovo merio alkoholometrom pokazao je 50%vol, jedino sto sam merenje obavio odmah posle mešanja sa vodom, možda je trebalo da sačekam neko vreme. moguće da mi je zbog toga pokazao tu vrednost. ko zna šta po sredi Smiley
 sto se provetravanja tiče, to mi je potpuno jasno videću da se toga i pridržavam. a cela količina rakije se nalazi u podrumu koji je celom visinom pod zemljom, znači, nema prozore i temperatura je skoro cele zime pa i leti konstantna. tu je i ne mogu je premeštati na drugo mesto, bez dizalice Smiley
za eksperimente sa hrastovim čipsom ći ipak kupiti jedan balon od 10l pa ću videti šta će da ispadne.
Sačuvana
MALI MIHA
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 37

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #138 Poslato: 20. Novembar 2011, 11:26:25 »

malo sam čitao temu al ono stvarno ima svašta nego mene zanima baš dotično zamučenje destilata prilikom razblaživanja

inače pečem rakiju lozu komovicu il sta več je tj od odpada u proizvodnji vina znači ..kom, talog mošta, talog nakon fermentacije vina ,,,

sad pečem tako da odvojim prvih par deci i onda hvatam do kad počne curit 50 % alkohola ostatak stavljam u prepeku a ovaj glavni tok ide u bačvu ostalo prepičem,konačan destilat mi bude od 65-70% alkohola i oda ga razređujem na 40-45 % alkohola

e sad tu je problem probao sam sa kupovnom destiliranom vodom,probao sma prepicati vodu iz vodovoda i vodu iz bunara al stalno isti problem destilat se muti i to dosta kao da je magla pala u njega Scratchhead       

probao sam i sa stavljanjem na hladno,,prozračivanjem ali uvjek ostane mutan destilat

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #139 Poslato: 20. Novembar 2011, 12:10:31 »

Nemoj dodavati svu kolicinu vode u jednoj turi vec razblazuj u porcijama.
Sa 60% spusti na 55% pa sacekaj par dana pa onda na 50% pa opet sacekaj i tako dok ne dodjes do zeljene jacine.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #140 Poslato: 20. Novembar 2011, 12:33:37 »

Već sam napisao pa možda posluži.
U pitanju je zamućenje koje izazivaju višemasne kiseline i njihovi esteri. Njih u komovici (i ne samo u njoj) naprosto ima previše pogotovo ako destilaciju vršiš sa prisustvom kvasaca iz taloga (tako i treba zbog aromatičnosti) i  još ako nemaš adekvatnu temperaturu izlaznog destilata u prvoj destilaciji zbog njihove veće rastvorljivosti na tim temperaturama, veća od 15 stepeni a pogotovo od 17, ili ako ne uradiš temeljito čišćenje kondenzatora jer tamo se nakupljaju na stijenkama. Kod razrijeđivanja destilata moraš ići sa destilovanom vodom i opet će se desiti takvo zamućenje. Moraš doslovno ispoštovati preporuku kako se  radi svođenje na pitku jačinu.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=210.msg18180#msg18180
Oboje zbog očuvanja aroma. Nakon svega kada se desi ovakvo zamućenje moraš pustiti da taj destilat odleži neko vrijeme na temperaturi od 15 do 20 stepeni (neće smetati ni veća) u kome će se smanjiti ovo zamućenje, i tako spašavaš arome jer je to proces u kome će one preći u rastvorljivi oblik i smanjit će ovo zamućenje. Nakon svega destilat hladiš na nekih 5 stepeni i na takvom destilatu radiš grubu filtraciju sa Seitz K 700. Ako ne ide jednom onda dva puta, ili spuštanje temperature do nule. Stvar izbora i malo veći uticaj na aromate. Zamućenje će nestati a najvećim dijelom ćeš sačuvati arome, jer ćeš najvećim dijelom ukloniti samo one manje rastvorljive masne kiseline i njihove estere iznad 12 atoma ugljika, koji inače ne daju doprinos aromi kao oni sa manje od 12. Normalno nakon filtracije pusti da se destilat stabilizira pa probaj, lako moguća je i popravka aromatičnosti.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #141 Poslato: 20. Novembar 2011, 20:29:37 »

Danas sam radio probno razblazivanje viljamovke na 40%, 43% i 45%. Odmah posle spustanja sam probao samo onu od 40% i to jednu casicu (zbog voznje) i bila mi je prilicno vodenasta da tako kazem. Cak sam stekao utisak da ove druge dve koje nisam probao bolje misrisu ali imam utisak da na 40% nece ici. E sad skoro sve fabricke su na tom procentu alkohola(bar tako pise na etiketi) ali daleko vise pale i oseca se alkohol pa mi to bas nije najjasnije?
Takodje imam tri grada, jedan stari, jedan pozajmio od komsije i jedan tlosov  kupljen pre mesec danan sa termometrom. Verovali ili ne razlika izmedju prva dva i ovog tlosovog je celih 5% u merenju, cas sam zbog toga odneo flasu fabricke loze od 50% i ladno je izmerio 45%. Pretpostavljam da je neispravan mada se prodavac kleo da nema boljeg na svetu celom.
Zbunjem sam jer su ova dva ispravna i po njima sam spusto jacinu rakije ali je vodena i ne lici na rakiju od 40%? Imam li neki drugi nacin da proverim sve ovo? Hvala unapred!
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #142 Poslato: 20. Novembar 2011, 20:35:43 »

Pošto imaš Tlosov alkoholometar sa termometrom, uradi baždarenje tog istog alkoholometra i to na sledeći način: uzmi destilovanu vodu podesi joj temperaturu na 15C i potopi alkoholometar u nju, ako pokazuje nulu alkoholometar je ispravan, ako pak ne, onda ćeš videti za koliko laže.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #143 Poslato: 20. Novembar 2011, 20:43:07 »

Pa to mi reci! Ne bih se setio za sto zivota! Hvala kao i obicno na brzom odgovoru! A ova rakija sto mi je vodenasta hoce li dobiti na jacini po ukusu stajanjem(kazu da nema glupih pitanja)? Mislim da li za povezivanje vode i rakije treba i neko vreme da prodje?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #144 Poslato: 20. Novembar 2011, 20:50:45 »

Jedino što na njemu nema nule, inače bi ova metoda bila pouzdana.

Imaš dvije stvari koje zaboravljaš. Prva je da si dodavao šećer i time razblažio arome, a druga je da si vjerovatno dobio kvalitetan destilat bez primjesa, koje inače strše i udaraju pa samim tim daju osjećaj jačine. Postoji jedna gotovo pa definicija kod razblaživanja destilata i uticaja na aromu.
Nakon razrjeđivanja okus treba izgubiti snagu, ali ne i karakter. Ako izgubi karakter radi se o neuravnoteženom okusu iz razloga što koncentracija pojedinih aromatskih komponenti pada ispod praga njihove osjetljivosti, a to onda znači samo jedno, nismo dovoljno dobro uradili nešto u postupcima kojima smo i dobili rakiju, negdje na tom putu smo izgubili svoje arome. Ti si ovaj karakter na 40 stepeni izgubio šećerom. Djelimično ćeš ga vratiti i dobiti bolju rakiju ako kreneš u igru spuštanja jačine, zaboravi na 40. Kreneš od 45 prema 40, pa kad primijetiš veći gubitak aroma ili nagli prelaz i gubitak okusnog karaktera, staneš i vratiš se malo gore, ili ostaviš na 45.
Sačuvana

bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #145 Poslato: 20. Novembar 2011, 21:03:19 »

To razumem ali meni se i na 40% sasvim ok oseca kruska cini mi se da malo slabije mirise od od ovih da kazem jacih samo mi je po ukusu vodenasta(ne bljutava jer imam par litara patoke i sad dobro znam sta je bljutav ukus). Mene su u celoj prici zbunili alkohometri a bozezdravlja dogodine bez secera mada ja i ovako ne mogu da nadjem flasiranu vilju da mi se i priblizno svidja kao ova moja al to je sigurno jaaako subjektivno pa eto. Skoro sam cak pio i ronerovu vilju (kontam strana pa je dobra) i nije mi kao moja, prosto ne smem da zamislim sta bih dobio bez secera!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #146 Poslato: 20. Novembar 2011, 21:37:26 »

Kreneš od 45 prema 40, pa kad primijetiš pojavu vodenastog okusa, staneš i vratiš se malo gore, ili ostaviš na 45.
Sačuvana

bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #147 Poslato: 20. Novembar 2011, 21:44:09 »

Tako cu i raditi, odvoio sam tri gradacije koje cu probati sa par prijatelja za nekih 10-ak dana pa ce to odluciti sta mi je ciniti al mislim da je 43% minimum na koji mogu ici a i to je pitanje.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #148 Poslato: 21. Novembar 2011, 21:05:16 »

A za svaki slucaj sacekaj desetak dana pa onda probaj tu koja je na jacini od 40 i uporedi je se jacom. Prvo pravilo je da uvek probas rakiju sa manjim procentom alkohola pa onda jacu, i kod utvrdjivanja intenziteta arome prvo manje aromaticne pa onda one sa jace izrazenom aromom. Mozda ce ti ta koja sada izgleda vodenasta imati jacu aromu od one od 45 procenta. Da bi eventualno poravio punocu ukusa kupi u apoteci glicerin, (vise masni alkohol) i dodaj pola grama po jednom litru rakije, dobices i punocu. Ako nesto zazires od glicerina uradi isto to sa kristal secerom pola grama po litri i videces promenu. Ovo se, po meni,  zove sminkanje. Imas lepu devojku ali nekristi dezodorans i neceslja se lepo, e to je tvoja rakija lepa ali joj treba malo kozmetike.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #149 Poslato: 21. Novembar 2011, 21:32:21 »

Thumb
Peco nemoj kvariti „omladinu“.
A zaljubljenost, iskonska ljepota, oči i duša. Mislim na djevojku iz ove priče.  Grin
Sačuvana

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 18 upita.