28. Oktobar 2025, 09:30:52 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 281050 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #150 Poslato: 23. Novembar 2011, 18:14:06 »

Prvo hvala za to "omladinu" a takodje hvala i za savete. Probacu i to na uzorku mada vise preferiram seljancice bez sminke, mada kad iste dodju u veliki grad i odseku kike svasta se desi...
Sačuvana
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #151 Poslato: 25. Novembar 2011, 08:05:44 »

Evo probao sam i "sminkanje". Inace da napomenem posedujem preciznu zlatarsku vagu tako da nije bilo greske. Prvi utisak kad sam promesao rakiju (jer je glicerin u istu padao kao da je kap olova t.j. nije se razblazivao momentalno) je bio mirisni. Pocela je da se oseca tacno na prvenac koji sam inace bacio i bas me iznenadila ali je se to kasnije izgubilo i stvarno je dobila na punoci. Sad imam 4 flase 45% i glicerin, 43% i glicerin, 40% i glicerin i 40% bez glicerina. Sinoc sam pomalo degustirao ali mi je i dalje favorit ova od 45%. Doduse isprobacu za koji dan sa drustvom pa sta bude proslo kao najbolje to cu i praviti mada mi se cini da su nijanse u pitanju.
Peco naglasio si mi ako ne zelim glicerin a ja te pitam zasto ne bih, je moze da napravi neki problem kad se konzumira?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #152 Poslato: 25. Novembar 2011, 18:34:52 »

Evo probao sam i "sminkanje". Inace da napomenem posedujem preciznu zlatarsku vagu tako da nije bilo greske. Prvi utisak kad sam promesao rakiju (jer je glicerin u istu padao kao da je kap olova t.j. nije se razblazivao momentalno) je bio mirisni. Pocela je da se oseca tacno na prvenac koji sam inace bacio i bas me iznenadila ali je se to kasnije izgubilo i stvarno je dobila na punoci. Sad imam 4 flase 45% i glicerin, 43% i glicerin, 40% i glicerin i 40% bez glicerina. Sinoc sam pomalo degustirao ali mi je i dalje favorit ova od 45%. Doduse isprobacu za koji dan sa drustvom pa sta bude proslo kao najbolje to cu i praviti mada mi se cini da su nijanse u pitanju.
Peco naglasio si mi ako ne zelim glicerin a ja te pitam zasto ne bih, je moze da napravi neki problem kad se konzumira?
Ne, nemože da napravi nikakav problem jer je glicerin višemasni alkohol, koji je sastavni deo  dobijenog destilata, a koji nije u velikim količinama zastupljen, pa kada svodimo jačinu na željenu, dolazi i do njegovog razblaživanja na veću količinu rakije što rezultira gubljenjem prirodne punoće, pa rakija deluje prazno. Dodavanjem glicerina nadokandjujemo to što smo razblažili. Mnogima glicerin nije jasan kao hemijsko jedinjenje, pa sam zbog toga napisao ako neželiš.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #153 Poslato: 29. Novembar 2011, 16:53:30 »

Kristal secer? Mislis na obican konzumni secer?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #154 Poslato: 04. Decembar 2011, 02:07:50 »

Nema pece pa da ja odgovorim - u pitanju je saharoza ili prostije receno najobicniji secer koji svaki dan koristis...
Sačuvana
Bajt
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #155 Poslato: 18. Decembar 2011, 16:38:46 »

Da li je greska dovesti jacinu rakije na 55 stepeni pustanjem patoka, i ne dodavati destilovanu vodu, i ako jeste greska zasto dodavati dest.vodu a ne pustiti patok do zeljenog procenta alkohola.
s postovanjem!
Sačuvana
tihi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #156 Poslato: 18. Decembar 2011, 18:09:02 »

Da, to je greska. I to velika, jer se ovom metodom unistava/kvari kvalitet destillata/rakije.
Pogledaj/procesljaj malo odgovore i predloge sa ovog topika. Ima na par mjesta detaljno/strucno objasnjenje zasto je to tako. Meni su odgovori, preporuke, savjeti i ideje ljudi sa ovog foruma uveliko pomogle da shvatim sustinu ovog 'problema', kao i nacine rjesavanja istog.

Pozdrav
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #157 Poslato: 18. Decembar 2011, 20:05:54 »

U pravu je tihi, postoje detaljna objašnjenja i preporuke za izvlačenje vlastitih zaključaka nakon probavanja hvatanja rakije jače snage i upoređenja sa ovom od 55 stepeni.
Jednostavno obrazloženje bi bilo da se tako dešavaju dvije bitne stvari. Unose se u rakiju u većoj koncentraciji jedinjenja koja dominiraju patočnom frakcijom destilacije. Da bi se rakija u prihvatnom sudu uhvatila na jačinu od 55 stepeni u nju mora ući patoka koja ima jačinu od cca. 15-20 stepeni. Ne bi bilo loše jednom probati na šta liči destilat koji izlazi na lulu a ima ovu snagu, mnogo toga bi bilo jasnije. Drugo, u većoj mjeri nego destilovanom vodom se razblažuju sve one fermentacione i primarne, sortne arome koje potiču od voća.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #158 Poslato: 20. Decembar 2011, 22:32:41 »

Pozdrav ljudi!
Odgovor Bugsy-ju (sa malo zakasnjenja Smiley)
Zaboravljas elementarnu stvar da kljucanje i isparavanje vode nije isto. Voda isparava i pri temperaturi od 10 stepeni i 40 stepeni i 90 stepeni, pa i 100 stepeni ali drugacijim intenzitetom. Zato kad Kiza doda vodu u kazan izlazi slabija rakija
Odgovor Banetu 30 u vezi grada i merenja kupovne rakije od 50 stepeni koja pokazuje 45
Ne mora da znaci da je grad neispravan vec je verovatnije da ta kupovna rakija nije destilat koji sadrzi samo alkohol i vodu, vec i najverovatnije i 3-6 grama fruktoze i mozda jos nesto... sto joj prividno smanjuje jacinu
Svako dobro
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #159 Poslato: 29. Oktobar 2012, 21:49:42 »

Svodjenje rakiju na pitku jacinu…..koja je najbolja preporuka svodjenje odredjenu vrstu rakiju na pitku jacinu?
Dali postoji neka preporucana tabela jacine za razredjivanje vocne ili grozdove rakije?
Znam na primer da je za Mastiku 43% najbolja jacina, mada idu i do 55%,mislim na one koji piju domacu mastiku sa ledom(jer ne zele okusiti miris neoprane noge Smiley).
Za rakiju od breskve mislim da je bilo oko 45%...
Koja je preporuka za sljivom,komovicom,lozom,vinjakom……da bi se razvila ona najbolja aroma?

Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #160 Poslato: 29. Oktobar 2012, 22:03:43 »

Nešto jako slično kao kod vina. Nema striktno preporučene jačine nego se ona kreče u nekim okvirima u kojima se postiže balansiranost ili harmoničnost tog pića. U konkretnom slučaju jačina rakije sa njenom ukupnom aromom, mirisnom i ukusnom, na način da ih alkohol ne maskira a na drugoj strani da ne postane blijeda i neuvjerljiva. Što je rakija kvalitetnija to se može ići na manju jačinu. Razlog za to je balans u kome aromatske materije neće biti razblažene ispod njihovog praga osjetljivosti.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #161 Poslato: 29. Oktobar 2012, 22:20:59 »

Citat
Što je rakija kvalitetnija to se može ići na manju jačinu.
Dali postoji neka okvirna granica (donja i gornja)za neku vrstu voca koja se ne bi smjela preminuti, naravno ako govorimo o kvalitetnom destilatu.
Uvjek se slusaju neke preporuke kako na pr. za breskvu,da najbolje okuse razvija na jacinu 43-45%, na to sam mislio.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #162 Poslato: 29. Oktobar 2012, 22:29:50 »

Neka standardna preporuka, zbog maskiranja aroma alkoholom, je da se ne ide iznad 45%, i isto tako da se zbog praga aromatičnosti ne ide ispod 40%. Sve unutar toga je isključivo do kvaliteta, ili ličnog osjećaja i želje. Kreneš spuštati od 45%, pa kada osjetiš da si pretjerao vratiš se malo gore. Normalno da za degustaciju treba sačekati neko vrijeme dok se ta rakija ne stabilizuje.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #163 Poslato: 29. Oktobar 2012, 22:38:20 »

Citat
Normalno da za degustaciju treba sačekati neko vrijeme dok se ta rakija ne stabilizuje
Ovo je najtezi deo za ljude sa odredjenom dinamikom i nestrpljenja  Smiley
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #164 Poslato: 29. Oktobar 2012, 22:55:17 »

Pokušaj na to gledati iz vedrijeg, afirmativnog ugla. Jedinstvena prilika za trening i „oštrenje“ čula, jer uporedna degustacija je nešto gdje se gotovo ne može pogriješiti.
Čaša pored čaše i polako sa pauzama i presijecanjem vodom, koricom hljeba ili jabukom, dok ne procijeniš sve elemente ili te ne uhvati. Ne znam od ovo dvoje šta je veći užitak, možda kada se završi sa oboje.  Smiley
Sačuvana

Stranice: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.136 sekundi sa 18 upita.